indy76 10.01.02, 11:04 NIEKTORZY NIE LUBIA BADYLI NA ZDJECIACH A JA TAK. INNI WOLA LUDZI, I NAJLEPIEJ JAK WIADOMO KTO TO JEST I CO ROBI... DLA MNIE TO NIEPOROZUMIENIE. FOTOGRAFIA TO OBRAZ I TAK NALEZY JA ROZPATRYWAC... NA POCZATEK FORMALNIE! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klin! Badyle! 10.01.02, 11:10 Dla mnie to też nieporozumienie. Jasne, że badyle! Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: Badyle! 10.01.02, 11:26 klin! napisał(a): > Dla mnie to też nieporozumienie. Jasne, że badyle! Badyl ok., jeżeli jest na zdjęciu i na nim pozostaje. Najgorzej, jeżeli badyl zaczyna wychodzić ze zdjęcia, bo może pokłuć i trzeba go podlewać. Rozpasanie badyli też powinno mieć swoje granice! Odpowiedz Link Zgłoś
kajzerka Re: Badyle! 10.01.02, 11:36 Borys, a może facetowi pomieszał sie Pascal z Szekspirem? badyl=trzcina człowek=myslący badyl Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: Badyle! 10.01.02, 11:41 kajzerka napisał(a): > Borys, a może facetowi pomieszał sie Pascal z Szekspirem? Sądzę, że facet raczej jest wojującym obrazoburcą, może talibem. Przedstawianie postaci ludzkich na obrazach przestało europejczyków-chrześcijan oburzać w średniowieczu. Odpowiedz Link Zgłoś
kajzerka Re: Badyle! 10.01.02, 12:34 Tak, nasza cywilizacja jest antropocentryczna. Ale nie mozna zastosowac prostej analogii, ze cywilizacja islamu jrest badylocentryczna. Ja mysle, ze autor posta jest artystą, zapewne fotografikiem, który jak samotnie walczy o prawo do pokazywania badyli w swych dzielach. W zasadzie przyznaje mu racje - ma prawo. Ale z drugiej strony, jesli inni badylofili podniosą głowy? Popadniemy z jednej skrajnosci w drugą. Wyjsciem bylony nie pokazywac ani badyli ani czlowieka. Wiec co? Moze owady? A moze owady i inne zwierzeta mieszcza sie w kategorii Badyli. Indy... czy mozesz zdefiniowac pojecie Badyl. Bo tak do niczego nie dojdziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INDY76 Re: Badyle! IP: 10.40.197.* 10.01.02, 14:14 KAJZERKA! BADYLE TO BADYLE. NP. TRAWA, GALEZIE, TYLE TYLKO ZE JUZ MARTWE CZYLI NATURA JUZ NIEOZYWIONA, TJ. MARTWA. ROWNIE DOBRZE MOGLBYM NAPISAC O KUBKU ALBO WIESZAKU NA UBRANIA. SPRAWA DOTYCZY SPORU O WYZSZOSCI PRZEDSTAWIEN MARTWYCH NAD OZYWIONYMI W FOTOGRAFII. SWOJA DROGA TO JESTEM ZASKOCZONY WYWODAMI FORUMNOWICZOW! JACY TALIBOWIE, JAKA KULTURA EUROPEJSKO-CHRZESCIJANSKA, KTORA JUZ W SREDNIOWECZU PRZESTALA UWAZAC PRZEDSTAWIENIA POSTACI LUDZKICH ZA OBRAZOBURCZE??????? DZIWNY JEST TEN SWIAT..... Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: Badyle! 10.01.02, 14:26 Badyle tak ale w tle. Np. portret hrabiego Idziego z badylami, z koniem z łasiczką itp - to i owszem. Przede wszystkim człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
klin! Re: Badyle! 10.01.02, 14:30 Hrabia Idzi w porządku, ale na pierwszy plan rzuciłbym coś nieożywionego czyli martwego. Może rozjechany jeż? Dodałoby to dramaturgii. Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Caps lock!!! 10.01.02, 14:43 klin! napisał(a): > Hrabia Idzi w porządku, ale na pierwszy plan rzuciłbym coś nieożywionego czyli > martwego. Może rozjechany jeż? Dodałoby to dramaturgii. Jeż nieożywiony dodałby daramaturgii i ujął apetytu. Indy mógłby odkleszczyć sobie kapsloka, bo mam trudności z percepcją. Odpowiedz Link Zgłoś
kajzerka NIE NA TEMAT 10.01.02, 14:44 Indy, dlaczego odpowiadasz na swinskie watki (nie ten - ten jest OK) i wypychasz je na czolo? Tym razem ci daruje bo jestes nowy. Pamieta jednak, ze debili sie stąd wytępi tylko solidarnym ignorowaniem. Koko jest chyba wyjatkiem, bo sie dal wychowac ewolucyjnie To tyle, wracajmy do dyskusji o badylach Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: NIE NA TEMAT 10.01.02, 14:50 kajzerka napisał(a): > Koko (...) sie dal wychowac ??????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
kajzerka Re: NIE NA TEMAT 10.01.02, 15:18 No dobra, Ale przynajmniej nie tytuluje watkow tak, ze mi sie klawiatura rumieni Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: Badyle 10.01.02, 16:38 Czegoś tu nie rozumiem. Czy żeczywiście jest problem? Czy we współczesnej fotografii walczą jakies dwa obozy przeciwnikow i zwolennikow badyli? Indy mimo wszystko powinien rozjasnic o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INDY76 Re: Badyle IP: 10.40.197.* 11.01.02, 15:34 kobyla napisał(a): > Czegoś tu nie rozumiem. Czy żeczywiście jest problem? Czy we współczesnej > fotografii walczą jakies dwa obozy przeciwnikow i zwolennikow badyli? Indy mimo > > wszystko powinien rozjasnic o co chodzi. Kobylo! Wydaje sie, ze tak nie jest. Natomiat z pewnoscia isnieja obozy i to kilka, ktore prezentuja rozne zainteresowania naszym swiatem. Jedni pokazuja czlowieka inni badyle jeszcze inni przyrode. Kwestia jest rodzaju wrazliwosci na prezentowany temat. Jedni podniecaja sie czlowiekiem, nawet gdyby to byla nalichsza fotografia a inni dostaja gesiej skorki na widok rzeczonych "badyli". Kim Ty jestes, drogi forumowiczu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko No nie wiem Kajzerko nie wiem IP: *.teleton.pl 10.01.02, 22:02 Ja zostałem wychowany nie ewolucyjnie ale rewolucyjnie... eheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko No nie wiem Kajzerko nie wiem IP: *.teleton.pl 10.01.02, 22:04 Ja zostałem wychowany nie ewolucyjnie ale rewolucyjnie... eheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajzerka WROCMY DO TEMATU BADYLI!!!!! IP: 10.40.197.* 11.01.02, 10:23 Patrz temat! Temat swinskich watkow omawiamy na watku: ZDENERWOWALEM SIE A tak nb Chodzi mi o wychowanie forumowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Dobrze! Ale zostałem wywołany do tablicy!!!!!!! IP: *.teleton.pl 11.01.02, 20:51 Odpowiedz Link Zgłoś
klin! Kompromis 11.01.02, 10:25 Czy rzeczywiście po wiek wieków pozostaniemy niewolnikami nieśmiertelnego dylematu: badyle czy człowiek? Otóż nie! Mam rewolucyjną propozycję. Należałoby spróbować uwiecznić naturę półmartwą. Np. łabędź żyjący, ale ledwo, ledwo. Taka materia niedożywiona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INDY76 Re: Kompromis IP: 10.40.197.* 11.01.02, 15:22 klin! napisał(a): > Czy rzeczywiście po wiek wieków pozostaniemy niewolnikami nieśmiertelnego > dylematu: badyle czy człowiek? Otóż nie! Mam rewolucyjną propozycję. Należałoby > > spróbować uwiecznić naturę półmartwą. Np. łabędź żyjący, ale ledwo, ledwo. Taka > > materia niedożywiona... To zaskakujaca propzycja... Generalnie i zawsze jestem przeciwny poszukiwaniu jakis polowicznych rozwiazan. Bo idiotyczne by bylo gdybysmy dyskutowali o tym czy dzrzwi sa w polowie otwarte czy zamkniete myslac o uchylonych. Moim zdaniem takie sa otwarte - to oczywiste! Z przykroscia musze stwierdzic, ze w wypadku tego watku komromisu nie przewiduje. A co wiecej mysle, ze nalezy opowiedziec sie po ktores ze stron! "Badyle czy Czlowiek?" Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: Kompromis 13.01.02, 23:00 Gość portalu: INDY76 napisał(a): > Z przykroscia musze stwierdzic, ze w wypadku tego watku komromisu nie > przewiduje. A co wiecej mysle, ze nalezy opowiedziec sie po ktores ze > stron! "Badyle czy Czlowiek?" pozwole sobie wyrazic skromne moje zdanie czlowiek jednak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indy76 badyle! IP: 10.40.197.* 11.01.02, 16:00 By rozjasnic troche sprawe... Czlowiek na fotografii to samograj. Zawsze bedzie wygladal dobrze i wzbudzal nasze zainteresowanie bo....jestesmy ludzmi a nie badylami. Gdybysmy byli badylami pewnie bysmy poniecali sie wlasnie nimi. "Badyle" natomiast sa zwyczajne nawet wogole nieinteresujace. Dlatego wyzwaniem jest zrobic im tak foto by zwrocily na siebie uwage. I w tym jest cala sztuka by tak je sfotografowac. Wogole to mysle, ze nie ma znaczenia co jest na zdjeciu, to wszystko jest tylko pretekstem by zrobic foto. Wazne jest co innego..... (choc ja wole jak sa badyle) Odpowiedz Link Zgłoś
gnomek Re: badyle! 11.01.02, 18:55 Ja cię sunę. Nic nie rozumiem. Indy to musi być jakiś niezły artysta. Indy czy Twoja dziewczyna nie występowała czasem w Big Brother? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: badyle! 11.01.02, 19:07 gnomek napisał(a): > Ja cię sunę. Nic nie rozumiem. Indy to musi być jakiś niezły artysta. a mnie sie wydaje ze pod tym nickiem ukrywa sie jakis znany polityk Odpowiedz Link Zgłoś
kobyla Re: Przede wszysytkim człowiek 11.01.02, 19:10 Indy. Myślę, że ludzie cię drażnią, masz ich dość. I dlatego poszedłeś w stronę badyli. Piszesz, żeczłowiek w fotografii to samograj. A ja mówię „człowiek z poczatku XX1 wieku-budujesza aparatyu fotograficzne, maszyny myślące szybciej niż człowiek, a sam człowiek - istota nieznana. Ptroponuję spojrzenie w stronę człowieka a właściwie ku człowiekowi z równoczesnym spojrzeniem ku górze. Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: badyle! 12.01.02, 16:12 Gość portalu: indy76 napisał(a): > jestesmy ludzmi a nie badylami. Gdybysmy byli badylami pewnie bysmy poniecali >sie wlasnie nimi. Może spróbować fotografii przeznaczonej dla badyli? Z wszelkich badyli najinteligentniejsza wydaje się być rosiczka. To roślina zielona, prowadzi fotosyntezę więc jest światłoczuła. Daleko jej do plamki żółtej naszego oka, ale jest punkt wyjścia. Równolegle można próbować z heliotropami - są mniej inteligentne, ale za to wrażliwsze na światło i jego rodzaje. Odpowiedz Link Zgłoś
klin! Re: badyle! 12.01.02, 18:38 Problem w tym, że tylko martwa rosiczka jest badylem, a jako taka pozbawiona jest wymienionych właściwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xgwiak Re: badyle! IP: *.cvx19-bradley.dialup.earthlink.net 13.01.02, 04:22 A ja i moi przyjaciele (wsyscy gorzowiacy w polowie lat piecdziesiatych) mielismy kumpla, ktorego nazywalismy "Badylek" no i powiedzialbym, ze dla nie jednej byl bardzo interesujacy. Pozdrowka!! Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: badyle! 14.01.02, 10:34 klin! napisał(a): > Problem w tym, że tylko martwa rosiczka jest badylem, a jako taka pozbawiona > jest wymienionych właściwości. A zgniły kompromis: rosiczka w wazonie, cięta? Odpowiedz Link Zgłoś