Dodaj do ulubionych

Soczewki kontaktowe

26.03.04, 11:09
Dziewczyny, czy któraś z Was nosi soczewki kontaktowe i jeśli jak to
powiedzcie jakich firm?
Stoje przed wyborem producenta i nie wiem, które są najlepsze. Jestem
krótkowzroczna z małym astygmatyzmem więc prawdopodobnie będą to soczewki
toryczne.
Podzielcie się wrażeniami...
Obserwuj wątek
    • kssia Re: Soczewki kontaktowe 26.03.04, 11:15
      Cześć

Ja noszę soczewki kontaktowe od 3 lat. Firmy blaush& lomb miekkie, wymieniane
      co kwartał. Kupuje sobie komplet na rok. Nie znam szkieł innych firm, te które
      mam sprawdzaja sie od początku więc nie miałam powodu interesować sie innymi.
      Natomiast wiem, że najlepsze są szkła wymieniane co kwartał. Te miesieczne,
      które mozna nosic cały czas powoduja podraznienia. Te wymieniane co kwartał,
      ściaga sie na noc i umieszcza w specjalnym płynie. Mozna je nosić bez płukania
      48 godzin.Mogę Ci je polecić z czystym sercem, są przetestwownesmile)))
      pozdrawiam Kasia
      • jagasz Re: Soczewki kontaktowe 26.03.04, 11:45
        Noszę te same soczewki kontaktowe co Kasia - Baush and Lomb - 3 miesięczne,
        jestem z nich bardzo zadowolona. Nigdy nie zdarzyło się abym miała po nich
        podrażnione oczy.
        Cena jest bardzo przystępna około 76 zł za komplet (cena w Synopticu) + płyn do
        płukania i odbiałczania około 22 zł.
        Polecam
        aga
    • neronka Re: Soczewki kontaktowe 26.03.04, 11:40

Ja chyba od 5 czy 6 lat używam Johnson@Johnson.
      Dzisiaj już nie mogę bez nich żyć.
      Kupuję 3 tygodniowe które można nosić do miesiąca, oczywiście tylko w dzień.
      Na noc się zdejmuje i przechowuje w pojemniczku.
      Pomimo tego iz w międzyczasie używałam Bauscha wróciłam do Johnsonów, są chyba
      najtańsze, najłatwiej je kupić też za granicą , nie mam żadnych uczuleń i w
      porównaniu z Bauschem są lepsze bo mają mikroskopijne oznaczenie dzięki któremu
      od razu widać którą stroną je założyć, a to dla mnie ważne rano jak jestem
      półprzytomna.
      Polecam z czystym sercem.
      Ja już nie umiem nosić okularów.
      Aha komplet na miesiąc wychodzi ok. 30 zł.
      Pozdrawiam
      Daga z Jasiem (2,6) i Miką (11)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=6909827
    • zuzu1000 Re: Soczewki kontaktowe 26.03.04, 12:48
      fajnie, że się ten wątek pojawił.
      Ja noszę okulary i ma z tym kłopot bo są one ulubioną zabawką mojego syna. Dzisiaj jadąc do pracy właśnie pomyślałam, że muszę
      się zainteresować soczewkami. Nigdy nie miałam z tym styczności.
      proszę o odpowiedź:
      1) gdzie się kupuje te soczewki
      2) dlaczego nie można ich używać dłużej niż dany okres np. 1 miesiąc
      3) czy miałyście odczucie, że w oku jest ciało obce
      4) jak się wchodzi z zimnego do ciepłego to okulary parują, czy dzieje się tak samo?

serdecznie dziękuję za odpowiedź
      Ela
    • kasiap74 Re: Soczewki kontaktowe 26.03.04, 13:01
      Cześć,
      Ja też noszę soczewki Bausch & Lamb, miesięczne, już od siedmiu lat. Kiedyś
      nosiłam trzymiesięczne, czasem nie zdejmowałam ich na noc i narobiłam sobie
      strasznych kłopotów z okiem. Ja bym radziła bezwzględnie zdejmować soczewki na
      noc, choćby nie wiem jakie były i bez względu na to co pisze producent. Ja
      przez ponad miesiąc nie mogłam nosić soczewek, oko miałam czerwone i zaropiałe.
      Może to przypadek. Od prawie 5 lat zawsze zdejmuję na noc i nie mam żadnych
      problemów. Raz tylko miałam uczucie, że mam coś w oku. Zaczęłam wtedy używać
      soczewek B&L miesięcznych, jakiś nowy model i on okazał się nie dla mnie.
      Wróciłam do B&L miesięcznych Soft Lens 66 i jest super. I nie parują tak jak
      okulary. Pozdrawiam.
    • zone11 Re: Soczewki kontaktowe 26.03.04, 15:00
      dzięki za Wasze odpowiedzi, B&L tez kiedyś nosiłam, ale wydawało mi się, że po
      kilku godzinach noszenia gorzej widziałam i przeszkadzały mi, nie wiem dlaczego
      tak się działo...
      Słyszałyście coś może o soczewskach Focus?
    • neronka Re: Soczewki kontaktowe 26.03.04, 15:37

Focus to jeden z rodzai Johnsona.
      W zalezności od czasu używania są podzielone na Focus, Acuvue i inne.
      Tak czy inaczej soczewki dopasowuje okulista.
      Na początek najlepsze są te z krótszym terminem, bo im krótsze tym są cieńsze i
      delkatniejsze i oko się łatwiej przyzwyczaja.
      Potem z czasem można kupować takie z dłuższym terminem.
      Cenowo im dłuższe tym taniej wychodzi, ale znowu te krótsze są bardziej
      higieniczne, bo częściej się je zmienia i jest mniejsza możliwość
      zaniczyszczenia.
      Jak pisałam polecam J@J Acuvue 3 tygodniowe.
      W tej chwili wiele gabinetów daje w promocji pierwsze opakowanie za darmo na
      próbę.
      Co do reszty pytań to nic nie czuć na oku jeśli soczewka jest dobrze założona i
      oko odpowiedni nawilżone, w razie suchości są specjalne kropelki.
      Na noc oczywiście się zdejmuje.
      Nic nie paruje i to właśnie jest rewelacyjne.
      Ja bez soczewek już żyć nie umiem.
      • zone11 Re: Soczewki kontaktowe 26.03.04, 16:03
        a czy nosicie je codziennie, czy robicie sobie jakieś przerwy na okularki?
        podobno, oczy muszą czasem odpocząć od soczewek smile
        • mrufkaa Re: Soczewki kontaktowe 27.03.04, 00:24
          hihi, wlasnie policzylam, ze nosze soczewki od... 13 latsmile
          Johnson & Johnson, Acuvue, planowanej wymiany, miesieczne.
          Zaczynalam od takich polskich, jeszcze gotowanych(!) w garnku przez 10 min. w
          pojemniczku z sola fizjologiczna...smile Ech, czasy...
          Potem miewalam rozne, ale bylam caly czas pod opieka dobrej okulistki i w koncu
          dobralysmy te, ktore teraz nosze jako najlepsze dla mnie. Ja mam dosc
          specyficzny problem, a mianowicie duza zawartosc bialka w lzach i soczewki
          dlugoterminowe zupelnie mi sie nie oplacaja. Po krotkim czasie tworzy sie na
          nich osad i robia sie bardzo niewygodne. Trzeba je po prostu wymienic i roczne
          soczewki za 200 zl ida do kosza... Nie pomagaly mi nawet plyny i tabletki
          odbialczajace.
          We Wroclawiu najtaniej chyba mozna kupic moje soczewki w salonie optycznym na
          Rynku na przeciw Witaminki, Zlotego Jelenia, Empiku... chyba 36 zl teraz.
          • neronka Re: Soczewki kontaktowe 27.03.04, 11:31
            Przerwy nie są potrzebne.
            Ja zdejmuję wieczorm jak zmywam makijaż, i wieczorkiem tv oglądam w okularach.
            Ale ciężko się wraca do okularów jak sie już pochodzi w soczewkach.
            • mrufkaa Re: Soczewki kontaktowe 27.03.04, 22:59
              Ja w ogole nie mam okularow! Co sie czasem msci... bo z rzadka zdarzaja mi sie
              jakies infekcje oczu, np. w 7 m-cu ciazy zlapalam wirusowe zapalenie spojowek i
              klapa totalna, bo soczewek nie moglam zalozyc. Ale ja nawet rodzilam w
              soczewkach i nie zdjelam ich przez cala nastepna noc... Te, ktore nosze, sa
              wysoko uwodnione.
              • jazwina Re: Soczewki kontaktowe-do Mruffki 28.03.04, 07:59
                Ja nosilam krotko soczewki,choc bardzo bym chciala dluzej. smile Czulam sie w nich
                bardzo zle, stale mialam zamazany obraz i wieczna ochote, zeby "podrapac" sie
                po oku (tak mnie swedzialy).
                I tu moja wielka prosba do Mruffki - czy moglabys mi podac na adres
                jazwina@gazeta.pl, namiary na swoja okulistke (tez jestem z Wroclawia)? Ta pani
                dr u ktorej bylam nie za bardzo umiala mi dobrac i rozmiar i rodzaj soczewki
                (mialam takie bardzo sztywne). Dodam, ze mam niewielki astygmatyzm.
                Pozdrawiam
                Jazwina
                • mrufkaa Re: Soczewki kontaktowe-do Mruffki 28.03.04, 17:47
                  Jazwina, nie chce mi sie na priv, wiec pisze tutajsmile))
                  Dr Hanna Zajac-Pytrus, mieszka i ma gabinet na ul. Potockiego 6, Karlowice,
                  telefonow juz nie pamietam ( mieszkam w Londynie), ale znajdziesz w ksiazce.
                  Pracuje w Klinikach na Chalubinskiego i jakims prywatnym Centrum Okulistycznym
                  na Biskupinie. Mi tam robila zabieg leserowy umocnienia siatkowki, gdy bylam w
                  ciazy.
                  babka jest super, nawet jako okulista dzieciecy, jest corka prof. Jozefa
                  Zajaca, kiedys dyrektoa Kliniki Pediatrycznej na Wronskiego ( i mojego
                  pediatry), maz tez lekarz. Polecam z calego serca!!!
                  Ceny ma normalne ( wizyta prywatna chyba 50 zl, a wszystko, co robi na
                  Klinikach, jest za darmo)
                  • jazwina Re: Soczewki kontaktowe-do Mruffki 28.03.04, 20:04
                    Dzieki Mrufka! Ale Cie wywialo! Mam nadzieje, ze babeczka dobierze mi dobrze
                    soczewki. Nigdy nie nosilam okularow, a moja wada dzieki siedzeniu w ksiazkach,
                    rosnie i rosnie i widze to po prowadzeniu autka, ze nie ta pewnosc co zawsze. smile
                    A tak z innej beczki, jak sie zyje na obczyznie? Mnie prawdopodobnie tez to
                    czeka od pazdziernika i troche pekam. smile
                    Pozdrowionka
                    Jazwina
    • joannamichal Re: Soczewki kontaktowe 28.03.04, 14:37
      Ja również noszę soczewki firmy Bausch and Lomb. I już nie potrafię bez nich
      żyć. A noszę je od 8 lat. Wciąż te same miesięczne. A w okularach ogladam tylko
      filmy leżąc już w łóżku. Kiedyś próbowałam robić sobie przerwy od szkieł
      kontaktowych i chodziłam cały jeden dzień w miesiącu w okularach, ale tylko
      bolała mnie głowa. Uważam, że to jest najlepszy wynalazek naszych czasów.
      • lis_ka czym płuczecie? 30.03.04, 12:00
        Dziewczyny, ja nosiłam soczewki 6 lat, rok temu nabawiłam się porządnego
        zapalenia i lekarz mi zabronił, ale znowu, powolutku się do nich przyzwyczajam.
        Mam pytanie: czy płuczecie je w tylko w płynie wielofunkcyjnym, a przed
        założeniem w soli fizjologicznej czy też nie?
        Noszę 3 miesięczne B&L.
        • kssia Re: czym płuczecie? 30.03.04, 12:20
          Cześć
          Ja płucze tylko w płynie i cojakis czas je czyszczę w kilku kroplach płynu.
          Nigdy nie stosowałam soli fizjologicznej. Musze spróbować bo ostatnio bola mnie
          oczy.
          pozdrawiam
    • zone11 Re: Soczewki kontaktowe 30.03.04, 12:44
      dziewczyny, a jakie są lepsze miesięczne czy kwartalne? czy w uzytkowaniu jest
      jakaś różnica, czy tylko w cenie?
    • zone11 Re: Soczewki kontaktowe 01.04.04, 14:45
      juz mam - na razie na próbę (soczewki asferyczne - mały astygmatyzm) i ciekawa
      jestem, czy na początku noszenia,a może w dalszym ciągu macie podobne wrażenie
      co ja, a mianowicie - jak patrzę dalej - jest O.K. natomiast gdy szybko spojrzę
      na bliższy punkt obraz początkowo jest troche nieostry crying
      napiszcie, czy to normalne, bo np. oko musi się zakomodować, a może to minie z
      czasem jak się przyzwyczaję, czy tak być nie powinno?
      • mrufkaa Re: Soczewki kontaktowe 01.04.04, 23:00
        Ja juz niestety nie pamietamsmile))
    • mamadwojga Re: Soczewki kontaktowe 02.04.04, 20:14
      Ja przez wiele lat nosiłam półroczne B&L (oj wiele) ale po urodzeniu Maksa okulistka poleciła mi dwutygodniowe Johnsony. Są baaardzo fajne, nie czuć ich wcale na oku. Może nie wychodzą najtaniej ale są warte swojej ceny. A co do gabinetu to najprościej wybrać się do jakiegoś optyka w centrum handlowym (ja chodzę do Carrefura we Wrocławiu) - oczywiście nie chodzi mi o wybranie sobie takiego okulisty na stałe i leczenie się tam. Chodzi tylko o dobieranie soczewek. Tam mają naprawdę olbrzymi wybór, personel wyspecjalizowany w doborze soczewek, wysokiej jakości sprzęt do niezbędnych badań i dużo promocji- a to balsam człowiek dostanie a to ręczniczek (raczzej ręczniczysko wielkie) a to kubeczek.
      Ja nie wyobrażam sobie życia w okularach. Kiedy je ubieram czuję że przybyło mi 10 lat. I to parowanie w zimie....
      Pozdrawiam
    • jagusia7 Re: Soczewki kontaktowe 03.04.04, 22:10
      Noszę soczewki Baush&Lomb Optima od sześciu lat i nie wyobrażam sobie bez nich
      życia! Wcześniej miałam okulary, ale ich nie znosiłam i nosiłam je głównie w
      kieszenismile(a wadę mam porządną: -4,5 i -5). Są trzymiesięczne, zdejmowane na
      noc, lepiej to robić, bo inaczej oko "wysycha" i jest bardzo podrażnione.
      Okularów używam rzadko, czasami wieczorem gdy mam uczucie "zmęczenia" oczu. Co
      do dolegliwości przy nagłym patrzeniu blisko lub daleko, też tak miałam na
      początku (jak przyzwyczajałam się do soczewek a wcześniej do okularów). Po
      kilku dniach przeszło. Aha, używałam jeszcze soczewek Johnsona, ale strasznie
      mnie uwierały.
      A w ogóle soczewki to fajna sprawasmile
      • mrufkaa Re: Soczewki kontaktowe 04.04.04, 00:25
        Mamodwojga, a ile Twoje Johnsony kosztuja w Carrefurze? Bo w moim optyku 36
        zlotysmile))
        • karia5 Polecam zabieg!!! 04.04.04, 14:13
          • karia5 Re: Polecam zabieg!!! 04.04.04, 14:16
            Za szybko, sorry.
            Nie noszę soczewek a od dwóch tygodni nie noszę też okularów, ponieważ byłam
            na zabiegu laserowej korekcji wzroku. Dowiedziałam się o nim właśnie tu.
            Poszukałam trochę w internecie i znalazłam bardzo dobrą klinikę w której robią
            takie zabiegi. Po dwóch godzinach od zabiegu mogłam już wyrzucić okulary.
            Gorąco polecam!!!!!!!!!
            • mrufkaa Re: Polecam zabieg!!! 05.04.04, 00:04
              Ja sie nawet przymierzalam do tego zabiegu... Rozmawialam o nim z moja
              okulistka, kiedy robila mi laserowe uszczelnienie brzegu siatkowki. Faktycznie,
              w Stanach wykonuja juz ten zabieg na tyle dlugo, ze pacjenci z pierwszych
              laseroterapii zdazyli sie juz troche zestarzecsmile No i nie slychac nic o
              zlosliwieniu blizn z wiekiem, czego sie glownie obawiano. Wyglada na to, ze
              faktycznie jest to zabieg bezpieczny. Ja sie nie decydowalam, bo bylam w ciazy,
              moze kiedys...
              • zone11 Re: Polecam zabieg!!! 08.04.04, 12:27
                a ja PRZESTRZEGAM!!!! moja znajoma musiała miec po nim przeszczep gałki
                ocznej!! wdało się zakażenie i - straciła oko sad
            • jagusia7 Re: Polecam zabieg!!! 08.04.04, 11:06
              A ile to kosztuje???
              Takie przyziemne pytaniesmile
        • mamadwojga Re: Soczewki kontaktowe 09.04.04, 11:40
          Cena jest coś koło 30 złotych. Nie pamiętam bo się zwykle zaopatruję w ilościach hurtowych smile tak by mi wystarczyło na dłuższy czas. Wtedy można też wydusić rabat i zawsze taniej coś dostać. A tak po prawdzie to się przyznam że nie zmieniam tych dwutygodniowych co dwa tygodnie tylko noszę dłużej. One są bardzo dobrze uwodnione i raz w ramach testu badałam ile wytrzyma jedna para soczewek zanim się nie podrze lub zanim oko nie zacznie odczuwać dyskomfortu. Podczas testowania jedna para doskonale dawała sobie radę przez 19 tygodni. Po tym czasie zaczęłam odczuwać lekkie, leciuteńkie przesuszenie podczas dnia i soczewki wyrzuciłam. Oczywiście rekordowego noszenia nie powtarzam ale kiedy "zapomni" mi się zmienić soczewki przez 4-5 tygodni to nie robię z tego problemu. Badam oczy na tyle regularnie że wiem że nic się z nimi nie dzieje. Zresztą ja noszę soczewki tylko kilka godzin dziennie.
          A gdyby mnie było tylko na to stać to natychmiast poleciałabym na laserowy zabieg korekcji. Mam już dosyć "ślepienia".
          • zone11 Re: Soczewki kontaktowe 09.04.04, 12:19
            dziewczyny, może polecicie mi jakiegoś dobrego okulite z W-wy, moja - tak
            dobrała mi soczewski, że muszę je po prostu wyrzucić...bardzo źle w nich widzę,
            a o zwrocie kosztów nie ma mowy. Macie jakąś opinię o gabinecie na Złotej?
            • sylviakia Re: Soczewki kontaktowe 14.04.04, 11:56
              ul. grójecka dr Mariusz Koziak naprzeciwko kina ochota wysiadasz z tramwajki po
              drugiej stronie ulicy niż kino jest sal9on optyczny opticon... polecam
              serdecznie...bardzo dorbze dobiera soczewki (astygmatyczne też).
              sylwia
    • ainer1 przeciwskazania do soczewek 11.04.04, 22:44
      Dziewczyny,

ponownie po 10 latach pzrerwy mam nosic okulary (i nosze) -0,75 i -1,25 plus
      pol cylindra na jednym oraz 170 stopni. Okulistka (panstwowa) powiedziala, ze
      nie powinnam nosic soczewek, lekarz z vison expres (ktory zreszta dokladniej
      dobral mi szkla a po panstwowej musialam wymieniac na lepsze bo krecilo mi sie
      2 tyg w glowie) powiedzial, ze moge. Poradzcie - tak czy nie? czy os i pol
      \cylindra to pzreciwskazanie cyz nie? I od jakich najlepiej zaczac?
      Jednodniowych?

Renia
      • mrufkaa Re: przeciwskazania do soczewek 14.04.04, 16:10
        Reniu,
        nikt tu nie podejmie tak trudnej decyzji, musisz pojsc jeszcze raz do lekarza,
        tym razem zaufanego. Skad jestes?
        • ainer1 Re: przeciwskazania do soczewek 16.04.04, 22:06
          z arszawy, 2x badal mnie okulista panstwowy i raz prywatny w vision express. W
          koncu mam okulary wg recepty ve potwierdzonej pzrez ponowne badanie panstwowego
          okulisty, ktory wlasnie odradzal soczewki.
          Ale jak chronic oczy (wrazliwe) rzed ostrym sloncem?

Renia
    • ainer1 Re: Soczewki kontaktowe 17.04.04, 19:24
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka