Dodaj do ulubionych

B.U serum z kwasami :/ i co dalej?

01.03.11, 07:53

Po wszystkich ochach i achach na ematce oraz na stronie Biochemii Urody zakupiłam serum z kwasami oraz tonik. To, że skora mnie masakrycznie szczypała po nałożeniu to już pomijam. Łuszczę sie od ponad tygodnia ,nie ma opcji żeby zrobić makijaż jakikolwiek...
Ale najgorsze jest to że na czole i policzkach pozostała mega świecąca skóra - mam wrażenie ,że to ta warstwa jej która powinna sie złuszczyć ale niestety wszystko stoi uncertain
Wygląda to dramatycznie ,próbowałam peelingiem podziałaś ale nic... co mam z tym fantem zrobić?
Obserwuj wątek
    • iuscogens Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 08:26
      Sowa to, że szczypie to norma. Pewnie nie jesteś przyzwyczajona. A nawilżasz dobrze skórę potem??
      Moja rada to po pierwsze zmniejszyć częstotliwość, mi się wydaje, że lepiej dłużej i łagodniej, kupić jakiś krem nawilżający i smarować szczególnie tam gdzie się łuszczy. I czekać. Początki mogą być ciężkie, bo skóra musi zejść. W tydzień skóra Ci się nie odnowi.
      • sowa_hu_hu Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 08:31
        No nawilżam nawilżam...
        Tyle ,że mnie najbardziej martwi ta skóra która nie schodzi właśnie! Wyświecona przeokrutnie ale nie widać zeby cokolwiek miała sie złuszczać sad
        Jasna dupa - wyglądam jak jaszczur uncertain
        • iuscogens Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 08:47
          Bo za krótko robisz wink Tonik masz z jakim kwasem?? Jaszczura dobrze znam, raz jak nie widziałam efektów to zrobiłam mocniejszy peeling to wyglądałam jak ofiara przemocy domowej wink Po paru dniach wszystko ładnie zeszło i wyglądałam jak człowiek. ale teraz się nastawiam na systematyczne stosowanie mniejszych stężeń wink
          • sowa_hu_hu Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 10:41
            A chyba jeden tam jest z kwasami ,10% na pewno...
            Mam jeszcze nłaozyć to serum? bo cholera chce sie pozbyc tej świecacej skóry!
            • karro80 Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 13:35
              które masz?
              Mnie niestety toniki przetłuszczają(te co miałam pha i aha były z mocznikiem i chyba toroche za "bogato" jak na moją skóręwink) i nie lubię ich stosować własnie z tego powodu. Jak chcesz się złuszczyć do dokup sobie ze 2 plilingi mocnijesze na allegro - zależnie jakie masz kwasy.
              Biochemie uwielbiam, ale kwasy wolę "sklepowo apteczne" - salicylek z effaclaru, do mycia loreal z salicylem też plus acnederm - mieszanka łagodna jak dla mnie i moich naczynek i skuteczna - lekko poduszają co jest idealne dla mniesmile

PS ja po prostu przeczekałam i zużyłam to co było. Ale kusi mnie serum midgalowe to 10% - w sumie na noc nie powinno być jakoś koszmarnie.

a poza tym powinnaś na dzień się filtrować i tak, więc skóra czy tak czy tak się zwykle świeciwink - taki urok.
              • sowa_hu_hu Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 19:31
                Ale mnie nie chodzi o takie zywkłe świecenie sie skóry...
                To tak jakby taka zrogowaciała skóra której nie powinno być ,nie wiem jak to wytłumaczyć uncertain

a serum mam włąsnie to migdałowe.
            • iuscogens Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 20:03
              Sowa ja bym nakładała, z czasem zejdzie, a cera będzie ładniejsza. Skóra musi się przyzwyczaić do kwasów, ale na początku może rożnie reagować. Ja bym w jeden dzień dawała tonik, w drugi serum. A rano tak jak pisze koleżanka z dołu filtr. Używasz?? To ważne, chociaż jak w toniku tez masz tylko migdała, to możesz sobie odpuścić, bo migdał nie jest fotouczulajacy. Jak masz mlekowy albo salicylowy to filtr musi być wink
              • sowa_hu_hu Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 20:10
                Tam pisano , że raz na tydzień więc w sumie robiłam to serum tylko dwa razy ,ale skoro musicie żeby kłaść to zaraz to uczynię smile
                • this_is_it Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 20:37
                  Jezeli to jest Twoja pierwsza przygoda z kwasami, to 10% jest za mocne.
                  Narazie uzywaj na noc, kwas migalowy. Jezeli skora bedzie go dobrze tolerowala, to po skonczonym opakowaniu mozesz przejsc na wieksze stezenia. Ja akurat nie lubie kwasow z BU. Zaczynalam od kwasu migdalowego bandi, potem kremu eksfoliującego z kwasami AHA 5 %, tez bandi. A teraz przeszlam juz na wiele mocniejszy avene - triacnel. Rano nakladam serum z wit c ( jako profilaktyka p.starzeniowa wink ), na to emulsje nawilzajaco -matujaca. Popoludniu sam nawilzacz. Trzeba unikac mycia twarzy woda z kranu. Kwasy dostatecznie podrazniaja twarz. Pamietaj, ze nadmiar loju na twarzy moze byc objawem przesuszenia skory.Jezeli po umyciu twarzy czujesz lekkie pieczenie, masz uczucie 'sciagania' skory to nie mozna jej agresywnie kwasami i kosmetykami p.tradzikowymi traktowac. Podobnie w przypadku skory naczynkowej.
                  O kwasach mozna pisac i pisac...Wiek, rodzaj cery ma duze znaczenie w ich doborze.
                  • sowa_hu_hu Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 20:43
                    Nałożyłam. Nie piecze już tak jak ostatnio. W zasadzie tylko w okolicach nosa troche.
                    Ja juz kupiłam ten migdałowy i raczej wymieniac na inny nie będe...
                    U mnie jak juz pisałam to nie jest nadmiar łoju. Tylko ta skóra jest jakby taka martwa i błyszcząca ,tyle że nie złazi...
                    • this_is_it Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 20:46
                      sowa_hu_hu napisała:

> Nałożyłam. Nie piecze już tak jak ostatnio. W zasadzie tylko w okolicach nosa t
                      > roche.
                      > Ja juz kupiłam ten migdałowy i raczej wymieniac na inny nie będe...
                      > U mnie jak juz pisałam to nie jest nadmiar łoju. Tylko ta skóra jest jakby taka
                      > martwa i błyszcząca ,tyle że nie złazi...

Nie musisz wink Tylko nie traktuj skory 10 %, bo efekt bedzie odwrotny smile Zostan przy migdalowym.
                      • sowa_hu_hu Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 20:52
                        Tonik mam 10% a serum migdałowe.
                      • iuscogens Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 21:21
                        this_is_it napisała:

> sowa_hu_hu napisała:
                        >
                        > > Nałożyłam. Nie piecze już tak jak ostatnio. W zasadzie tylko w okolicach
                        > nosa t
                        > > roche.
                        > > Ja juz kupiłam ten migdałowy i raczej wymieniac na inny nie będe...
                        > > U mnie jak juz pisałam to nie jest nadmiar łoju. Tylko ta skóra jest jakb
                        > y taka
                        > > martwa i błyszcząca ,tyle że nie złazi...
                        >
                        > Nie musisz wink Tylko nie traktuj skory 10 %, bo efekt bedzie odwrotny smile Zostan przy migdalowym.

sprawdziłam, że serum migdałowe to też 10. Sam migdałowy w stężeniu 10% nie jest zbyt ostry na początek. Problemem może być pomieszanie rożnych kwasów. Sowa w tym toniku jest mlekowy 8% i salicyl 2%?? To pewnie skóra Ci tak reaguje na nadmiar kwasów. Ja bym radziła najpierw wykończyć migdała, bo łagodniejszy, a potem ten tonik wink
                  • iuscogens Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 21:27
                    this_is_it napisała:

> Jezeli to jest Twoja pierwsza przygoda z kwasami, to 10% jest za mocne.
                    > Narazie uzywaj na noc, kwas migalowy. Jezeli skora bedzie go dobrze tolerowala,
                    > to po skonczonym opakowaniu mozesz przejsc na wieksze stezenia. Ja akurat nie
                    > lubie kwasow z BU. Zaczynalam od kwasu migdalowego bandi, potem kremu eksfoliu
                    > jącego z kwasami AHA 5 %, tez bandi. A teraz przeszlam juz na wiele mocniejszy
                    > avene - triacnel.
                    Rano nakladam serum z wit c ( jako profilaktyka p.starzeniowa
                    > wink ), na to emulsje nawilzajaco -matujaca. Popoludniu sam nawilzacz. Trzeba un
                    > ikac mycia twarzy woda z kranu. Kwasy dostatecznie podrazniaja twarz. Pamietaj,
                    > ze nadmiar loju na twarzy moze byc objawem przesuszenia skory.Jezeli po umyciu
                    > twarzy czujesz lekkie pieczenie, masz uczucie 'sciagania' skory to nie mozna j
                    > ej agresywnie kwasami i kosmetykami p.tradzikowymi traktowac. Podobnie w przypa
                    > dku skory naczynkowej.
                    > O kwasach mozna pisac i pisac...Wiek, rodzaj cery ma duze znaczenie w ich dobor
                    > ze.

ale w Triacnealu oprócz kwasu (glikolowego chyba) jest Retinaldehyd. To nie jest typowy produkt z kwasami, bo tu już wchodzą pochodne wit. A.
                    • this_is_it Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 22:02
                      >
                      > ale w Triacnealu oprócz kwasu (glikolowego chyba) jest Retinaldehyd. To nie jes
                      > t typowy produkt z kwasami, bo tu już wchodzą pochodne wit. A.

Mylisz retinal z retinoidami. Retinal jest znacznie slabszy. Natomiast retinoidy nie moga byc mieszane z kwasami. Trzeba ich uzywac naprzemian.
                      Kwas migdalowy tak naprawde da niewielkie efekty. To jest tylko przygotowanie skory do dalszego etapu. Stopniowo przechodzisz do coraz silniejszych. A z wiekiem trzeba przejsc juz do retinoidow.
                      Triacnel jest silny, co mnie zapcha w ciagu dnia, triacnel w nocy 'odetka' wink Daje wyraznie efekty ale podraznia. Nadal walcze z przesuszona skora, dlatego stosuje go na przemian z AHA 5%.
                      • iuscogens Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 23:32
                        this_is_it napisała:

> >
                        > > ale w Triacnealu oprócz kwasu (glikolowego chyba) jest Retinaldehyd. To n
                        > ie jes
                        > > t typowy produkt z kwasami, bo tu już wchodzą pochodne wit. A.
                        >
                        > Mylisz retinal z retinoidami. Retinal jest znacznie slabszy. Natomiast retinoid
                        > y nie moga byc mieszane z kwasami. Trzeba ich uzywac naprzemian.

ja wiem, że slabszy. Chodziło m o to, że to pochodna wit. A, więc w tym wypadku nie sam kwas działa.

> Kwas migdalowy tak naprawde da niewielkie efekty. To jest tylko przygotowanie s
                        > kory do dalszego etapu. Stopniowo przechodzisz do coraz silniejszych. A z wieki
                        > em trzeba przejsc juz do retinoidow.

nie trzeba, można wink choć rzeczywiście jest bardzo skuteczny. Mi migdał dużo pomógł, ale sam tonik to było przygotowanie do peelingu kwasowego z większym stężeniem.

> Triacnel jest silny, co mnie zapcha w ciagu dnia, triacnel w nocy 'odetka' wink D
                        > aje wyraznie efekty ale podraznia. Nadal walcze z przesuszona skora, dlatego st
                        > osuje go na przemian z AHA 5%.

no ja na temat pochodnych wit. A się nie wypowiadam, wydaje mi się, ze jeszcze nie muszę używać, choć wiem, ze używają ich osoby młodsze ode mnie.
                        • this_is_it Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 23:42
                          iuscogens napisał:
                          >
                          > no ja na temat pochodnych wit. A się nie wypowiadam, wydaje mi się, ze jeszcze
                          > nie muszę używać, choć wiem, ze używają ich osoby młodsze ode mnie.

Ja wlasnie skonczylam 25 lat wiec, czas juz na profilaktyke p.starzeniowa wink Czyli serum z wit c i kwasy wink Triacnel jeszcze zmarszczek nie musi mi wygladzac, ale za to skutecznie zwęża pory .
                          • iuscogens Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 02.03.11, 11:45
                            this_is_it napisała:

> iuscogens napisał:
                            > >
                            > > no ja na temat pochodnych wit. A się nie wypowiadam, wydaje mi się, ze je
                            > szcze
                            > > nie muszę używać, choć wiem, ze używają ich osoby młodsze ode mnie.
                            >
                            > Ja wlasnie skonczylam 25 lat wiec, czas juz na profilaktyke p.starzeniowa wink Cz
                            > yli serum z wit c i kwasy wink Triacnel jeszcze zmarszczek nie musi mi wygladzac,
                            > ale za to skutecznie zwęża pory

no ja jestem trochę starsza, ale na razie właśnie stosuję kwasy, wit. C i inne antyoksydanty w ramach profilaktyki. I filtr na dzień jak wychodzę. Obecnie leżę chora w łóżku i mam tak wysuszoną skórę od dmuchania nosa, że cokolwiek położę to piecze jak cholera uncertain
                  • franczii Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 06.03.11, 23:56
                    Ale jej sie nie blyszczy od loju. To jest taka sucha luska i dlatego blyszczy.
                • iuscogens Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 21:17
                  sowa_hu_hu napisała:

> Tam pisano , że raz na tydzień więc w sumie robiłam to serum tylko dwa razy ,al
                  > e skoro musicie żeby kłaść to zaraz to uczynię smile

aaaaaaaa wink ja myślałam, że ty codziennie oba stosujesz i stąd ten jaszczur na twarzy wink zapomniałam już o początkach kwasowych. wybacz, chora jestem to ciężko myślę wink
                  • karro80 Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 22:21
                    dalej dalejsmile Będzie lepismile jak dwa razy to malusio na efekt
                    Myślałam że ci przetłuszcza jak moje skórsko.
    • chloe30 Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 01.03.11, 23:10
      Eeee
      przeczytałam cały wątek, jestem nei w temacie, ale oczywiście wyguglam, bo mnie zainteresowało

czy jakas znawczyni może mi zaproponować zestaw startowy? cera mieszana, wiek 37 lat, nie wiem co jeszcze podać
      jak wagę to nie podam tongue_out
      • this_is_it mały podręcznik stosowania kwasów 01.03.11, 23:30
        isseymiyakeuroda.blogspot.com/ -
      • sowa_hu_hu buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu 06.03.11, 18:21

Nie no nie wytrzymam!!!
        już ponad tydzień moje czoło wygląda jakbym je farbą pomalowała ,świeci sie ,widać że ta warstwa skóry powinna zejść ale nie schodzi!!! co ja mam z tym zrobić? miało byc tak pięknie i dupa! męcze sie juz blisko dwa tygodnie sad
        Wczoraj "dało" mi się kawałek tej skóry zdrapać , no i w tym miejscu skóra ta pod spodem zaczeriweniona i szczypie uncertain
        Cholera już żaluje tego zakupu sad
        plissss co robic???
        dobrze , że chociaż mam grzywkę która moge to coś zasłonić...
        • paszczakowna1 Re: buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu 06.03.11, 22:16
          Wiesz, nie znam się na kosmetyce, ale z tego co wiem, trafiły ci się normalne efekty uboczne przy kwasach, tyle że mocno nasilone. (Dlatego np. w Wielkiej Brytanii preparaty z faktycznie działającymi stężeniami kwasów nie są dostępne w wolnej sprzedaży.) Widać twoje skóra kwasów nie toleruje. Ja bym sobie dala spokój z tym draństwem raz na zawsze (skóra się w końcu zregeneruje, można jej trochę pomóc), ale to ja...
          • ola07 Re: buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu 06.03.11, 23:39
            Ja bym się wybrała do dobrej kosmetyczki,może Cię uratuje.
        • franczii Re: buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu 07.03.11, 00:00
          teraz to juz tylko dermatolog
          Ale nie martw sie, jesli to reakcja alergiczna to za dwa dni masci aptecznej z odrobina kortyzonu i witamina A bedziesz miec cudownie piekna skorebig_grin
        • alba27 Re: buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu 07.03.11, 08:10
          Na początku na kwasy reagowałam identycznie. Najgorsze co możesz zrobić to zrywać na siłę tą skórkę która nie chce sie złuszczyć, raz też tak zrobiłam i został mi potem brzydki zerwony ślad, długo trwało zanim sie go pozbyłam.
          Odstaw narazie kwasy, nawilżaj, a potem mozsze wrócić do kwasów ale rzadziej, np 2-3 razy w tygodniu, nie codzienie.
    • franczii Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 06.03.11, 23:42
      Normalna reakcja braku tolerancji. U mnie takie na porzadku dziennym kiedy mialam azs nie pod kontrola.
      Peelingiem nic nie zrobisz. Najlepiej zostaw i pozwol sie uspokoic. Najwyzej krem ktoremu ufasz. Jak nie to chyba do lekarza. Ja na takie cos kladlam krem kortyzonowy ale jak wspomnialam ja mam azs.
      • franczii Re: B.U serum z kwasami :/ i co dalej? 06.03.11, 23:52
        Doczytalam ze to tak ma byc?
        Raz bylam na kwasach u kosmetyczki i kiedy pojawila mi sie taka reakcja jak opisujesz to sie przestraszyla i zaczela mi zmywac a potem jakas maske lagodzaca polozyla. Wec nie wiem czy to takie normalne.
        • aurinko5 ...... ? 07.03.11, 13:17
          Zrobilas najgorsza rzecz jakas moglas, i masz efekty.
          10 % tonik ? Serum? Na sam poczatek ? Gratuluje odwagi ....
          Wyrzuc to do kosza, kup krem biodermy cicabio ( wyleczy i zregeneruje naskorek).
          Jak juz sie wygoi, i bedziesz chciala wrocic do kwasow, to przeczytaj sobie ten 'poradnik', ktory ktos tu wkleil.

Zawsze zaczyna sie od najnizszych stezen. Najepiej od kwasu migdalowego, ale KREMU nie SERUM. Serum jest mocniejsze.
          • iuscogens Re: ...... ? 08.03.11, 13:33
            Sowa to naprawdę nie jest nic dziwnego, wejdź sobie na forum wizazu na biochemię urody i poczytaj wątki kwasowe, taka reakcja skóry to naprawdę nic dziwnego, masz skórę nie przyzwyczajoną. Ja też miałam takie reakcje, to naprawdę schodzi. Nie ma się sugerować czy krem czy serum, bo nie nazwa jest tutaj istotna, ale skład i stężenie. 10% migdałowego to naprawdę nie jest dużo, bo to jeden z delikatniejszych kwasów. Ja obstawiam, że masz taką reakcję bo pomieszałaś trzy kwasy z serum i toniku. Jak skóra dojdzie do siebie i będziesz chciała dalej używać kwasów, to najpierw skończ jeden produkt np. to serum bo jest łagodniejsze, a dopiero potem tonik, bo on ma dwa rodzaje kwasów, więc działa silniej.
            Moja rada:
            - poczekać, smarować czymś tłustym skórę, np. alantanem i spokojnie poczekać aż się skóra zregeneruje.
            - w żadnym wypadku nic nie odrywaj, żadnych skórek, tam Ci się regeneruje skóra, ale musi mieć czas, skóra się może do 4 tygodni regenerować, jak zerwiesz skórę wcześniej to będzie tak jak ze strupkiem, jak sam odpadnie to zostaje ładna skora, jak się wcześniej zerwie to czerwony ślad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka