Dodaj do ulubionych

Blizna po cesarce

04.10.12, 10:43
Będę miała planowe cięcie cesarskie i zastanawiam się, czy warto kupić jakąś maść na blizny do smarowania po. Specjalną jakąś? Czy zwykły cepan?
Obserwuj wątek
    • emaciejka1 Re: Blizna po cesarce 05.10.12, 22:01
      Miałam cesarkę "z zaskoczenia" smile , nie smarowałam niczym blizny,dziasiaj ponad 4 lata po praktycznie prawie nic nie widać, jedynie mały dołek rozpoczynający cięcie.Zaznaczam ,ze mam tendencję do blizn .
      • rude_24 Re: Blizna po cesarce 07.02.13, 09:00
        Ja jestem właśnie 4,5 miesiąca po 3 cesarce. Nigdy żadną maścią nie smarowałam i mam tylko delikatną różową kreseczkę i właśnie taki mały dołeczek na początku zszycia.
        Co ciekawe, to przed ostatnią cesarką sporo naczytałam się o zrostach po cięciu, a przed poprzednimi porodami wcale o czymś takim nie słyszałam. Jak szłam na wizytę, już po, to myślałam, że na 100% je mam, bo tak mnie te wszystkie gazetki dla mam nastraszyły. Ze powinnam kupić i używać maści na zrosty, oprócz tych na bliznę,na które są dosyć drogie. I o dziwo, okazało się, że nie mam żadnych zrostów.
        Najlepiej spytać własnego lekarza co myśli o stosowaniu maści na bliznę.
        A zresztą sama będziesz widziała już po czy rana Ci się dobrze goi czy nie. Myślę, że nie ma sensu wcześniej kupować, ale to tylko takie moje skromne zdanie.
        Życzę szczęśliwego rozwiązaniasmile
    • gata.verde Re: Blizna po cesarce 06.10.12, 09:08
      Ja mialam planowaną cesarkę 8.08.12. Nakupiłam sobie mnóstwo maści, tak na wszelki wypadek (nieznoszę blizn). Po powrocie z kliniki zaczełam smarować Hemagelem, jak mi się skończył Veradermem i nadal go stosuję (zostawia silikonową warstwę na bliźnie, taki jakby opatrunek). Od czasu do czasu masuję bliznę specjalnym serum do blizn firmy Palmer's i bardzo polecaną przez wszystkich maścią No-scar. W chwili obecnej (8 tygodni po cc) blizna wygląda jak różowa pozioma kreseczka. Możliwe ze bez wszystkich tych maści też by tak wyglądała, ale wolę nie ryzykować i zrobić ze swojej strony wszystko, żeby się jej pozbyć.
      • ozalla Re: Blizna po cesarce 20.10.12, 09:23
        Gata.verde - dzięki za odp, bardzo mnie pocieszylas smile
        • agunia777 Re: Blizna po cesarce 21.10.12, 20:03
          u mnie też cc z zaskoczenia. Blizny niczym nie smarowałam i wszystko zagoiło się pięknie. Jestem 7 mc po zabiegu, z blizny pozostała cienka kreseczka.
          • freedeedee Re: Blizna po cesarce 22.10.12, 20:55
            to zazdroszczę Wam Dziewczyny, ja po cc dwa lata i mam wielka różowo-pomarańczową krechęsad smarowałam no scarem ale potem przestałam i taka juz jest
            • domi_33 Re: Blizna po cesarce 05.02.13, 15:09
              jestem już prawie 4 lata po porodzie i mam taką dość nieładną szramę. po prostu byłam źle zszyta - teraz to wiem. i mimo smarowania widać zrost większy z jednej strony i nieco mniejszy z drugiej. a ja cały czas nie mam tam czucia, za to czuję ją jak dotykam taki jakby 'schodek'.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka