07.06.05, 21:59
Kochane, może któraś z Was ma jakiś patent na uniknięcie siniaków. Nie wiem co się dzieje jestem zielona.Najgorzej jest na nogach, plama na plamie. A tu lato za pasem. Będę wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • malgorzata9 Re: siniaki 08.06.05, 08:32
      Miałam tak po urodzeniu dziecka nr 1. Koszmar! Na skutek próśb rodziny
      (wyglądałam jak ofiara przemocy domowej po nogach kopana smile))) poszłam do
      lekarza. Zlecił dokładne badania krwi. Wyszły dobrze, tylko płytki czy coś
      łamliwe i brałam jakiś czas Ascorutical forte. Teraz, po urodzeniu dziecka nr 2
      to samo.
      • jutka7 Re: siniaki 08.06.05, 08:45
        dopisuje się do pytania. Mam po zastrzykach z żelaza olbrzmie siniaki na
        pośladku, a za tydzień będą na plaży występować. jak to paskudzto usunąć? Już
        ponad 2 miesiące nie schodzą sad
    • amb25 Re: siniaki 08.06.05, 09:01
      ja też mam problem z siniakami - robią mi się same, badania krwi tez ok.
      Specjalista od chorób naczyń krwionośnych powiedział, że najskuteczniejszym i
      najtańszym lekeiem na to jest rutinoscorbin przyjmowany w dużych dawkach przez
      ok. trzy tyogdnie. Na dobę powinno brać się ok. 12 tabletek w trzech dawkach.
      Na pewien czas pomaga, ale po jakimś czasie znów wracają i trzeba kurację
      pwotarzać. Pomagają także np. mandarynki w dużych ilościach (podobno tez
      zawierają jakiś skąłdnik wzmacniający naczynia krwionośne).
      Co do siniaków po zastrzyku - to najlepiej rozmasowac je arkalenem czy czymś
      takim. Ale jak jesteś w ciąży to nie wiem.
    • pade Re: siniaki 08.06.05, 09:19
      Nie wiem czy da się uniknąć, ale jak już będą, a najlepiej zaraz po uderzeniu
      posmarować: arcalenem, heparyną, lotionem 1000, wszystkim tym, co zawiera
      heparynę lub wyciąg z arniki. To jest baaardzo skuteczne. MOje dzieci nieraz
      uniknęły wielkiej śliwki tylko dlatego, że od razu posmarowałam to miejsce
      arcalenem. I jeśli od razu się zareaguje, to mozna posmarować, dwa, trzy razy i
      nie będzie śladu. Jeśli siniaki są "starsze" trzeba smarować dłużej.
    • karakalka Re: siniaki 08.06.05, 09:26
      Moje dziecko jak bylo malutkie też miało masę siniaczków na nóżkach. Lekarze
      rozkładali ręce. Kazali przykładać altacetem, ale to oczywiście nie pomagalo.
      Dopiero któryś kolejny lekarz postawił dobrą diagnozę- wirusowe zapalenie
      naczyń krwionośnych. Kazał smarawać vratizolinem. I pomogło!!!! Po kilku dniach
      siniaczki zniknęły. Może masz to samo? Spróbuj smarować tą maścią.
    • weronikarb Re: siniaki 08.06.05, 09:41
      Mi kiedys powiedziala bardzo stara pielegniarka, że ona niema żylaków ani
      innych problemów z naczyniami bo pije cdziennie poł szklanki soku pomidorowego.
      Fakt kobieta sporej postury (ok 170 cm i 100 kg wagi) nogi piekne bez siateczki
      żylaków czy popekanych naczynek
    • anek.anek Re: siniaki 08.06.05, 09:50
      Jeśli nie wiesz z jakiego powodu )nie zarejestrowałaś żadnego uderzenia się
      itd) to idź do lekarza.
      To co dziewczyny pisz wyżej możesz stosować bezpiecznie, czyli rutinoscorbin,
      potas (czyli pomidory) - to rzeczy, tkóre mają znaczący wpływ na naczynia
      krwionośne i przy większości problemów z ich kruchością są zalecane przez
      lekarzy. w przypadku rutinoscorbinu skonsultowałabym dawkę, bo 12 tabletek
      dziennie to dużo - zawiera też wit.C, a jej nadmiar nie jest taki dobry dla
      organizmu.
      Dodatkowo łykaj magnez.
    • bl_aneczka Re: siniaki 08.06.05, 10:24
      Polecam okłady z cebuli [może nie pachnie najpiękniej, ale jest skuteczne]
      pokrojonej w plastry. Takoż Venoruton. A żeby uniknąć sugeruję leżeć bez
      ruchu smile)
    • 76kitka Re: siniaki 08.06.05, 12:31
      Dzięki spróbuje na początek madarynki i pomidory, a jak nie pomoże to niestety trzeba będzie się chemicznie wspomóc. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
    • laurka2005 Re: siniaki 21.08.05, 14:02
      Najlepiej to zmien chłopa. Moja kumpela tez chodziła taka poobijana, az sie
      okazało co jest tego przyczyną : " spadanie ze schodów" he he.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka