arorat4 29.06.06, 12:06 najpierw miałam kilka popękanych naczynek (takie niebiesko-filetowe żyłki)na udach, teraz jest ich wiecej i to jeszcze na łydkach. od czego (siedząca praca) i jak temu zaradzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nisar Re: "pajączki" na nogach 29.06.06, 12:08 Mam też. Byłam u flebologa i dowiedziałam się, że: - skłonności genetyczne - siedząca praca - wiek - tabletki antykoncepcyjne. Jedna żyła już całkiem niedrożna, trzeba zamknąć zastrzykiem. Resztę można załatwić "uderzeniem lasera". Branie rutinoscorbiny i venescinu zdaniem p. doktora mogę sobie darować. Odpowiedz Link Zgłoś
gruba-buba Re: "pajączki" na nogach 16.07.06, 18:13 A coś konkretnego Ci powiedział? Jakieś zalecenia lub ewentualnie leki? Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: "pajączki" na nogach 29.06.06, 12:41 może sportem? ale bez przesady, bo mi wyskoczyły pajączki na udzie po nadmiernym wysiłku właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: "pajączki" na nogach 29.06.06, 13:16 Jaki rodzaj sportu jest najlepszy dla osób ze skłonnościami "pajączkowymi"? Może rower? Taniec? Tylko błagam - nie aerobik! Odpowiedz Link Zgłoś
arorat4 Re: "pajączki" na nogach 29.06.06, 13:26 aerobic-co za nudy (jak dla mnie). uwielbiam basen (dawno juz nie byłam). ponoć rower na pajączki jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
juzkak Re: "pajączki" na nogach 29.06.06, 13:53 Ale jakis specjalista to potwierdził?Ze wysiłek fizyczny wpływa korzystnie? Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: "pajączki" na nogach 29.06.06, 14:28 Ja specjalistą nie jestem, ale to chyba logiczne, że jeśli "siedzący" tryb życia sprzyja powstawaniu żylaków i pajączków, to, żeby im zapobiec, należy jak najwięcej się ruszać. Odpowiedz Link Zgłoś
juzkak Re: "pajączki" na nogach 29.06.06, 14:30 jakos taka zalezność mnie nie przekonuje Odpowiedz Link Zgłoś
konopielka80 Re: "pajączki" na nogach 29.06.06, 21:58 Najlepszy sport przy takich dolegliwościach to jazda rowerem , basen nie można za to uprawiać sportów które mocno obciązają nogi np. podnoszenia ciężarów Odpowiedz Link Zgłoś
gruba-buba Re: "pajączki" na nogach 11.07.06, 18:11 Potwierdzam. Wszelki ruch w miarę intensywny, czyli truchtanie, rower, basen, ale nie za wolno i bez ekscesów, tak jak przy odchudzaniu. Ruch musi być na tyle intensywny, żeby zadziałała tzw pompa mięśniowa. Krew będzie przetłoczona do serca za pomocą pracy mięśni nóg. Jakby nie patrzeć to ruch jest chyba lekiem na wszystko. A już istniejące pajączki podobno można laserem załatwić. Jeszcze sama tego dokładnie nie sprawdziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela_741 Re: "pajączki" na nogach 06.07.06, 10:17 A jakos to zlikwidowac mozna? Jeszcze nie mam ale moja mama ma multum... Odpowiedz Link Zgłoś
kubara1 Re: "pajączki" na nogach 06.07.06, 13:43 MI się też pojawiły i to nagle, i jest ich coraz więcej i żył jakoś tak "prześwitją" przez skórę. Czy to poczatek żylaków? Chociaż nogi chę ,mieć łądne, no Odpowiedz Link Zgłoś
gruba-buba Re: "pajączki" na nogach 11.07.06, 18:16 zrób sobie usg żył nóg, dowiesz się czy są wydolne, czy masz już jakieś zakrzepki i inne takie tam. Badanie jest drogie. Przy odpowiedniej dbałości o nogi możesz uniknąć żylaków, ale pewnie już bolą Cię mocno nogi po długich ślimaczych spacerkach czy długotrwałym siedzeniu lub staniu. Odpowiedz Link Zgłoś
endrzi Re: "pajączki" na nogach 13.07.06, 20:58 A mi naczynka popękały własnie od wysiłku fizycznego i ćwiczeń. Do momentu kiedy siedziałam sobie za biurkiem miałam piękne nóżki. A od kiedy zaczełam biegać, spacerować, itp na nogach mam pajęczynę i czekam aż uzbieram większą gotówkę by pomknąć na laser. Pozdrawiam Endrzi Odpowiedz Link Zgłoś
mamciamai Re: "pajączki" na nogach 15.07.06, 23:14 mnie ginekolog powiedział, że to jest efekt uboczny długotrwałego zażywania tabletek antykoncepcyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
endrzi Re: "pajączki" na nogach 16.07.06, 17:05 Osobiście nie używam tabletek antykoncepcyjnych. Myślę że to jest uwarunkowane genetycznie a jak ktoś ma słabe nogi to przy większym wysiłku fizycznym te koszmarki też się pojawią. Endrzi Odpowiedz Link Zgłoś
moyyra Re: "pajączki" na nogach 25.07.06, 20:38 a ile ten laserek kosztyje ? od jednej nogi liczą ? -- Odpowiedz Link Zgłoś
blou1 Re: "pajączki" na nogach 20.07.06, 16:25 Ja mam ich masę! Wiem że winą są geny ale i praca, moim przypadku przez 4 lata po 10 h dziennie na stojąco. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela_741 Re: "pajączki" na nogach 21.07.06, 10:56 Czyli siedziec zle, stac zle... Chyba sie poloze, bo biegac w takim upale nie bede.;P A tak powaznie to podpytam przy najblizszej wizycie mojego dermatologa. Odpowiedz Link Zgłoś
moccia1 Re: "pajączki" na nogach 27.07.06, 17:52 sorki za szybko enter gdzie w warszawie dobry laser? Odpowiedz Link Zgłoś
arorat4 znalazłam coś co pomaga 28.07.06, 11:41 przez przypadek, bo mój niesforny 2-latek nabił sobie guza pośrodku czoła nad nosem i myśleliśmy, że mu się sinizna "rozleje" i będzie miał podbite oczy. Poszłam do apteki i pani dała mi żel arnikowy. W ulotce i na opakowaniu jest napisane,że działa także na popękane naczynka krwionośne, sińce pod oczami, urazy od stłuczeń. Małemu nic się nie rozlało, a opuchlizna zeszła w 5 dni. A ja smarowałam sobie sińce pod oczami, aż tu dzisiaj patrzę, a w okolicach oka, gdzie miałam duże pękniete naczynko, naczynko to jest przynajmniej o połowę mniejsze, tzn, że się wchłania. W między czasie smarowalam takie duże/bardzo wyraźne na nodze i jest bledsze. Jestem bardzo zadowolona, a ten specyfik kosztuje u mnie w aptece jedyne 8,90 zł. A tak na marginesie już 4 dni robię brzuszki Weidera, mięśnie mnie bolą, bo są w opłakanym stanie, ale muszę wytrwać. A jutro idę na basen. Pozdrawiam, miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
arorat4 Re: znalazłam coś co pomaga 28.07.06, 11:44 aha, to z firmy Hasco-lek. nie wiem jak działaja z innych (pewnie tak samo) ale ja mam tylko takie. Odpowiedz Link Zgłoś