beatus313 04.06.03, 18:58 Chciałabym wybielić sobie zęby.Proszę o opinię którą z metod wybrać. Może ktoś mógłby wskazać mi godny polecenia gabinet w Krakowie. pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzenkaw Re: wybielanie zębów? 04.06.03, 21:46 Ja tez nad tym mysl ei czekam na odpowiedzi. MArzena Odpowiedz Link Zgłoś
marzenkaw Re: wybielanie zębów? 04.06.03, 21:47 Ja tez o tym mysle i czekam na odpowiedzi MArzena Odpowiedz Link Zgłoś
italia100 Re: wybielanie zębów? 05.06.03, 10:27 Moj kolega prowadził badania nad skutecznością dwóch metod wybielania zebów ("malowanie" i trzymanie na zębach plastikowych nakładek wypełnionych specjalnym środkiem - mało fachowo to opisałam, ale nie jestem lekarzem). I wyszło, ze średnio obie są tak samo skuteczne - skuteczność w okreslonym przypadku zależy od predyspozycji pacjenta. Aha, i lepiej nie wybielać jak się ma wypełnienia w jedynkach czy dwójkach, bo one mogą się inaczej odbarwić. No i po jakimś czasie kolor wyjściowy wraca (średnio po jakimś pół roku) - jak się chce utrzymać bielszy kolor to trzeba powtarzać zabieg. Pozdrawiam, Anika Odpowiedz Link Zgłoś
mamamajusi Re: wybielanie zębów? 05.06.03, 11:16 Tydzień temu zaczęłam "kurację" paskami Blend-a-med (dostępne w aptece za ok. 150 zł) wczoraj zaniechałam dalszego wybielania bo coraz bardziej bolały mnie zęby. Wczoraj były już tak wrażliwe, że nie mogłam ugryźć jabłka czy napić się soku, brrr. Wydaje mi się, ze niewielki efekt już jest widoczny ale w moim przypadku efekt uboczny był tak nie miły, że odechciało mi się białych zębów. Zresztą to tez trzeba powtarzać co pół roku a ja nie jestem z tych systematycznych w takich sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_gosiah Re: wybielanie zębów? 09.06.03, 11:03 ok, no ta ja mogę się wypowiedzieć, bo jestem w miarę na bieżąco w tej kwestii - sama chciałam sobie wybielić ząbki i sporo się dowiedziałam... Najpierw najważniejsza rzecz: zęby muszą być w 100% wyleczone, żadnych nawet najmniejszych ubytków, bo to w pierszym momencie bardzo osłabia zęby... I chyba każda z dostępnych metod wywołuje ból, czy też wrażliwość zębów, ale to akurat po jakimś czasie mija. Opiszę najpierw tę metodę, która stosował mój mąż: u dentysty przygotowuje się wycisk górnej i dolnej szczęki, i następnie zakłada się te szyny (fajne, cieniutkie silikonowe) na noc wypełniając je wcześniej specjalnym wybielającym żelem. Kuracja trwa około 2 tygodni, ale tak naprawdę to już po kilku dniach widać efekt. Jest jeszcze możliwość zrobienia takiego zabiegu w gabinecie dentystycznym - trwa to około 1.5-2h i są tu dwie możliwości: tańsza, bez wybielania wypełnień (czyli pozostają w dawnym kolorze) oraz dwa razy droższa, gdzie wybiela się również wypełnienia. Oczywiście po dwóch wcześniej wymienionych metodach, należy niezwłocznie wymienić wypełnienia na odpwiedni kolor. Zainteresowanym mogę podać ceny obowiązujące w W-wie: wybielanie u 'zwykłego' dentysty szynami z żelem przez 2 tyg - około 450-500 zł ten sam zabieg, tylko że w specjalistycznej klinice - 700 zł wybielanie w gabinecie 1.5-2 h bez wybielenia wypełnień - 1000 zł wybielanie w gabinecie z wypełnieniami - 2100 zł. (trzeba 'skalkulować' co się bardziej opłaca). Oczywiście wszystkie zabiegi trzeba po jakimś czasie powtarzać w miarę potrzeb... jedne co pól roku, czy rok, a ten ostatni co dwa, lub trzy lata... Dla uzupełnienia dodam, iż ja wreszcie nie skorzystałm z żadnej z tych metod... Mam w miarę jasne zęby (nie palę, nie mam widocznego osadu... kawa w normalnych ilościach tylko rozpuszczalna, lub z ekspresu; nigdy błotko), jednak oglądając biel zębów męża strasznie mu zazdrościłam i też takie chciałam. Mimo, iż wymieniłam i uzupełniłam wszystkie stare wypełnienia, wyleczyłam wszystkie ząbki, dentyści odradzali mi ten zabieg, bo mam słabe zęby, a to je jeszcze bardziej osłabi. Ponadto, mówiono mi, że mogę nie być zadowolona z efektu, bo w moim przypadku nie będzie to tak widoczne jak u męża (służył jako 'okaz'). Wreszcie dentystka poleciła mi 'pumeksowanie' (tak to nazwała) i jak dla mnie efekt był wystarczający (no i tańszy, razem z fluoryzacją kosztowało mnie to 80 zł). Przyznam się, że nie wiem nic o malowaniu zębów, więc jeśli o to chodzi, to chętnie poczytam innych opinii... a co do preparatów dostępnych w aptece, to pytałam o różnicę w tych paskach BlendaMedu i Białej Perle (65 zl - poleconej mi przez koleżankę z edziecka). Pan doradził mi Białą Perłę, ponieważ -jego zdaniem- ma znacznie ciekawszy sład chemiczny (w paskach jest po prostu woda utleniona). Ale przyznaję , iż nie stosowałam ich więc nie wiem. Najlepiej doradzić się jakiegoś dobrego stomatologa, bo ja może bym i miała bielsze ząbki i mogła paradować z pięknym białym uśmiechem, ale prawdopodobnie wyrządziłabym sobie tym wybielaniem więcej szkody niż pożytku. No i koniecznie trzeba wcześniej sprawdzić 'stan uzębienia'! Pzdrawiam serdecznie, gosiah Odpowiedz Link Zgłoś
kayak7 Re: wybielanie zębów? 09.06.03, 15:50 Czesc. Moja tesciowa jest stomatologiem i drecze ja juz dosc dlugo zeby mi takowe wybielanie zrobila. Jako zem rodzina to jest ze mna szczera. No i caly czas mi wyperswadowuje to wybielanie, bo wg niej niszczy to naturalne szkliwo, a cudnie nabija kase stomatologom bo zabieg musi byc powtarzany juz zawsze co pol roku lub rok. Ale ja bym tak chciala miec biale zeby. Mi z kolei chodzi po glowie wymiana szkliwa na porcelanowe nakladki, czemu tesciowa juz calkowicie sie sprzeciwia (mam przebarwienia na szkliwie od dziecinstwa- zabki sa wstretnie dwukolorwe )Ale bede ja dreczyc dalej Mam nadzieje ze cos pomoglam Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: wybielanie zębów? 09.06.03, 21:12 To ja tez sie przyznam ze chcialabym miec ladne biale zabki. W kraju w ktorym mieszkam co piata osoba swoimi moze swiecic w ciemnosciach Co poniektorzy sa od wybielania uzaleznieni, powaznie! Ja wydalam kilkaset dolarow na wybielanie zelem (do dzisiaj mam gipsowy odcisk na pamiatke ) o ktorym byla mowa wyzej. Wybralam kuracje intensywna i efekt byl juz po dwoch dniach - do bialosci wybielily mi sie dziasla! Bol byl niesamowity, musialam wszystko wywalic do kosza. Niedawno kupilam sobie lagodniejszy zel do smarowania pedzelkiem dwa razy dziennie, uzywalam wg zalecen przez dwa tygodnie i ...NIC. Jak sie dorobie to sprobuje jeszcze tych paskow, ktos kiedys na forum napisal ze byl zadowolony. Nie oczekuje fluorescencyjnie bialych zebow a raczej czegos w kol. kosci sloniowej, ale zeby dzialalo! Odpowiedz Link Zgłoś