bar_bar1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 29.12.09, 14:30 No to i ja bardzo proszę o poradę bo po przeczytaniu całego wątku mam mętlik w głowie Córka 3 latka, 15 kg wagi, 102 cm wzrostu. Jeździmy Oplem Astrą 5- drzwiowym z 2000 r. Czytam że z oplami jest problem. Jaki więc fotelik będzie bezpieczny w tym wypadku i czy warto dokupić isofix? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.12.09, 09:38 Problem prawidłowego zapinania fotelików w Astrach Cię nie dotyczy, więc spokojnie możesz wybierać w czym chcesz, Twój samochód nie ma isofixu jednak jest on bardzo użyteczny w codziennym użytkowaniu, jeśli zamierzasz zmienić samochód, to kup fotelik isofixowy, który można montować na isofixsie, lub bez. I jeśli masz porządny fotelik to niech dziecko jeździ jeszcze w tym co ma teraz. bar_bar1 napisała: > No to i ja bardzo proszę o poradę bo po przeczytaniu całego wątku > mam mętlik w głowie Córka 3 latka, 15 kg wagi, 102 cm wzrostu. > Jeździmy Oplem Astrą 5- drzwiowym z 2000 r. Czytam że z oplami jest > problem. Jaki więc fotelik będzie bezpieczny w tym wypadku i czy > warto dokupić isofix? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.b Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.12.09, 23:48 Witam, po przeczytaniu calego watku, prosze o pomoc w wyborze fotelika 15-36 kg. W tej chwili corka jezdzi w Maxi Cosi Tobi, ale czas juz na zmiane, bo z niego wyrasta - ma 3,5 roku, 18 kg i 104 cm. Fotelik bedzie uzytkowany w dwoch samochodach: Opel Astra II 2004 r. - w miescie oraz Renault Megane 2006 r. - w dluzszych trasach. Dzis ogladalismy kilka foteli polecanych w tym watku i mamy metlik w glowie, poniewaz co sprzedawca to inna opinia. W jednym jako jeden z najlepszych pan pokazal Concord Transformer X oraz Recaro Monza, natomiast o MC Rodi XR stwierdzil, ze akurat ten przedzial wagowy nie jest mocna strona firmy Maxi Cosi...??? W innym sklepie ogladalismy Jane Indy - ale ten odpada ze wzgledu na trudnosc mocowania, poza tym ciekawy byl Concord Lift Evo PT oraz sprzedawca polecal nowosc - fotel Chicco Key 2-3 Ultrafix - i ten nam sie bardzo spodobal, ale nigdzie nie mozemy znalezc wynikow testow dla tego fotela (pewnie dlatego, ze nowosc) - co sadzisz o tym fotelu? Nie udalo nam sie obejrzec Casualplay Protector i Cybexc Solution X- Fix - jutro sie wybieramy. Dla nas najwazniejsze jest bezpieczenstwo jazdy i komfort dla dziecka. Co polecasz w naszym przypadku? I jeszcze jedno pytanie: syn 9,5 miesiaca, 10 kg, 80 cm i samodzielnie siedzi - czy mozemy go juz przesadzic do MC Tobi, bo w tej chwili jezdzi w Jane Rebel Pro, ale juz sie nie miesci? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 30.12.09, 23:56 Zdecydowanie tych których jeszcze nie widieliście Casualplay Protector i Cybexa Solution X-Fix, oraz MC Rodi, wszystkie 4*, reszta ma więcej wad niż zalet. Spokojnie możesz już przesadzić do Tobi. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.b Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.12.09, 00:32 Dziekuje za blyskawiczna odpowiedz. Napisalam na priv. Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
abosa Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.12.09, 08:18 Witaj! Jestem zdecydowana kupić Kinga Plusa dla córki (obecnie ma 10,5 mies., 8 kg.). Mam jakiś miesiąc - dwa na zakup, szukam najlepszej oferty. I teraz pytanie: czy kupując fotelik w dowolnym sklepie internetowym w Polsce mogę mieć pewność co do gwarancji? W pierwszych postach sugerowałeś, że nie bardzo. Więc pytam wprost: gdzie kupować, żeby było tanio i solidnie? Mieszkam w Częstochowie; I jeszcze jedno, kiedy rusza wyprzedaż kolekcji 2009? Możesz pisać na gazetowy; Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 31.12.09, 08:54 Już jest wyprzedaż kolekcji 2009 i nie wszystkie kolory są dostępne, jest już 2010. Sklepy internetowe raczej nie kombinują żeby zarobić 20 zł więcej i mają za dużo do stracenia tak więc nie sądzę żeby ktoś sprzedawał lewiznę zawsze możesz sprawdzić na stronie importera. Odpowiedz Link Zgłoś
madnessa Bardzo proszę o pomoc 01.01.10, 16:37 Proszę o podpowiedź jaki model fotelika z grupy 9-18 kg dla naszego syna: wiek 8,5 miesiąca (za ok miesiąc chcemy już zmienić obecny fotelik) waga 9,6 kg wzrost 77 cm samochód : Ford C-max z 2006r. i Opel Astra z 1994r. Dużo jeździmy więc fotelik musi być bezpieczny i wygodny także do spania. Nie ukrywam że cena tez ma znaczenie (czy coś do sumy 500 zł uda nam się kupić? Na taki tylko wydatek możemy sobie pozwolić). Proszę o podanie kilku różnych fotelików (tańszych i droższych). Dziękuję i życzę wszystkiego naj w Nowym Roku Elwira Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Bardzo proszę o pomoc 01.01.10, 21:55 Nie będzie łatwo, bo foteliki bezpieczne, czyli takie, które przeszły Cash Testy do 500 zł to: Key, Racing ,Trimax, i może jeszcze jakiś. Według mnie najtańszym fotelikiem, zwłaszcza do Opla Astry, jest MC Priori, jednak kosztuję troszeczkę więcej, bo 540 zł. Właśnie największe zamieszanie na allegro jest z tymi fotelikami: Key, Trimax, Priori, często są sprowadzane poza oficjalną dystrybucją, podstawa to GWARANCJA OFICJALNEGO IMPORTERA. Odpowiedz Link Zgłoś
bir.ke Re: Bardzo proszę o pomoc 01.01.10, 22:23 witam, prosze o porade. szukam fotelika montowanego tylem do wv tourana z isofixem. bedzie to drugi fotelik, obecnie mamy maxi cosi city. syn jest duzy, ma 9 mies i wazy 12 kg. zastanwaiam sie nad fair bimbo fix - do 18 kg oraz maxi cosi mobi 9-25 kg lub zento brio 9-25. ten ostatni jednak jest nieobecny na rynku polskim moje pytanie brzmi: czy jesli brac pod uwage wzgledy bezpieczenstwa, lepiej zdecydowac sie na fair czy maxi cosi? wolalabym mocowac isofixami, ale byc moze mc jest stabilny i bez nich? pytam, bo na razie nie widzialam na zywo zadnego z ww. dziekuje za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Bardzo proszę o pomoc 02.01.10, 08:47 Bardzo dobry pomysł, żeby zamontować fotelik tyłem w tym samochodzie. Faktycznie, w Polsce Zento Brio nie jest dostępny, rozważyć warto: BeSafe Izi Combi, Maxi Cosi Mobi, Polaric Recaro, Multi-tech Britaxa, oraz mój ulubiony Fair G 0/1 Isofix. Żeby zawęzić wybór proponuję BeSefa i Faira, ponieważ dają możliwość dowolnego montażu(isofix pasy tył przód) i nie są tak skomplikowane. Nie łatwo będzie je znaleźć w sklepach, bo już to przerabiałem na tym wątku i w Warszawie jest tylko jeden sklep z Fairem i kilka z BeSefem ,a jak wiesz, podstawową rzeczą przy fotelikach, to prawidłowy i stabilny montaż. Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 recaro monza? 02.01.10, 17:39 To naprawde taki kiepski fotelik? Przyznam, ze przymierzalam sie do kupna MC Rodi XR, ale wykonanie tego fotelika wydaje mi sie wyjatkowo tandetne (i nie chodzi o to, ze nie podoba mi sie kolor tapicerki). Plastiki sprawiaja wrazenie lichych, a materialy jakies takie stasznie sztuczne. No i mimo planow, za rada sprzedawcy kupilam dzis recaro monza (bez isofixu)... Pan ze sklepu utrzymywal, ze monza jest rownie bezpieczny jak MC, choc przeprowadza wlasne testy (bo slawny ADAC to glownie kwestia ceny...) Dopiero w domu sprawdzilam, ze w testach dostaje mniej gwiazdek niz MC Rodi XR. Wymienic jednak na MC? Znalezc cos w podobnej cenie? Co radzisz? Dziecko ma prawie 4 lata, 112 cm wzrostu, wazy 17 kg. Fotelik potrzebny do VW passata z 2004 r a - w mc rodi xr bylo mu dosc ciasno (w zimowej kurtce oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: recaro monza? 03.01.10, 00:34 Ja nie odnoszę wrażenia, że Rodi jest "tandetny", prawdą jest, że MC produkowane jest w różnych tapicerkach i niektóre, są bardzo sztuczne, prawdą jest też, że Monza jest bardziej obszerna i wygodniejsza dla dzieci, jednak największym plusem Rodi XR jest sposób rozkładania się do pozycji spoczynkowej. Z mojego doświadczenia wiem, że wiele fotelików już się sprawdziło w "bojach" drogowych i Monza nie raz uratowała życie dziecku, patrząc na cyferki dziecka wydaje mi się, że Monza jest dobrym wyborem. janka39 napisała: > To naprawde taki kiepski fotelik? > Przyznam, ze przymierzalam sie do kupna MC Rodi XR, ale wykonanie > tego fotelika wydaje mi sie wyjatkowo tandetne (i nie chodzi o > to, ze nie podoba mi sie kolor tapicerki). Plastiki sprawiaja > wrazenie lichych, a materialy jakies takie stasznie sztuczne. > No i mimo planow, za rada sprzedawcy kupilam dzis recaro monza (bez > isofixu)... Pan ze sklepu utrzymywal, ze monza jest rownie > bezpieczny jak MC, choc przeprowadza wlasne testy (bo slawny ADAC to > glownie kwestia ceny...) Dopiero w domu sprawdzilam, ze w testach > dostaje mniej gwiazdek niz MC Rodi XR. > Wymienic jednak na MC? Znalezc cos w podobnej cenie? Co radzisz? > Dziecko ma prawie 4 lata, 112 cm wzrostu, wazy 17 kg. Fotelik > potrzebny do VW passata z 2004 r > a - w mc rodi xr bylo mu dosc ciasno (w zimowej kurtce oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: recaro monza? 03.01.10, 13:50 dzieki ale bede sie upierac, ze w porownaniu np. z MC Tobi, Rodi XR sprawia wrazenie bardziej lichego. Do tej pory synek jezdzil w Tobi. Uwielbial go, jak tez Dlatego poczatkowo chcialam zostac przy sprawdzonej marce (sądzilam jednak, ze skoro recaro drozszy, to moze i lepszy...) Ale skoro piszesz, ze recaro tez jest ok, to chyba z nami zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
sabinka9 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 02.01.10, 18:27 Witam! Po przeczytaniu wątku zastanawiam sie nad zakupem fotelika 9-18 maxi cosi priori xp lub romer king plus. Samochod w ktorym bedzie zaistalowany fotelik to citroen xsara picasso. Zastanawiam sie jeszcze nad fotelikiem montowanym tyłem do kierunku jazdy. Prosze o odp czy dobrego wyboru dokonałam? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 03.01.10, 00:39 Wybór bardzo dobry, zwłaszcza dla chłopca, wiedz tylko, że King jest fotelikiem o klasę wyżej, a montaż tyłem w Picasso, też jest możliwy. Jak napiszesz więcej, ja również więcej odpowiem. sabinka9 napisała: > Witam! > Po przeczytaniu wątku zastanawiam sie nad zakupem fotelika 9-18 maxi cosi prior > i > xp lub romer king plus. Samochod w ktorym bedzie zaistalowany fotelik to citroe > n > xsara picasso. Zastanawiam sie jeszcze nad fotelikiem montowanym tyłem do > kierunku jazdy. Prosze o odp czy dobrego wyboru dokonałam? > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michasja Prosze o rade 03.01.10, 11:25 Już wcześniej prosiłam o poradę, ale sytuacja troszkę uległa zmianie mój synek ma prawie 9 mies. waży 11 kg jest długi i już się nie mieści do fotelika który jest do 13kg. interesuje mnie fotelik 9-18 lub 9-25 w cenie do 500 zł auto to chrysler voyager 98r z fotelami kapitańskimi(skórzane) Co Pan proponuje?? Odpowiedz Link Zgłoś
kotocelot Re: Prosze o rade 03.01.10, 17:38 W ktorym sklepie w Wawie znajde foteliki FAIR? piszesz kilka postow wyzej ze tylko w jednym. Od paru dni jezdzimy po miescie ale nigdzie Fair nie znalezlismy. Roemer Safefix Isofix jest za drogi a Chicco Key 1 nie przekonal nas - tapicerka wydaje się byc sztuczna (mamy pierwszy fotelik chicco i corka w lecie bardzo się pocila bo material nie przepuszcza powietrza). Obecnie Corka ma 14 miesiecy wazy 9,600. Czy mozesz polecic cos jeszcze innego z isofixem i napisac gdzie ten sklep? pozdrawiam Noworocznie Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Prosze o rade 03.01.10, 23:08 www.envo.pl/content/view/48/70/ A po za tym, spokojnie możesz kupić Romera Kinga, lub MC Tobi, mimo iż nie mają isofixu, mają 4* i nie kosztują 1400 zł, a 800 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Prosze o rade 03.01.10, 22:34 Chrysler Voyager daje Ci komfort i możesz odwrócić fotele i dopiero na odwróconych fotelach montować fotelik. Takie rozwiązanie jest zdecydowanie bezpieczniejsze dla dziecka. Problemem jest stabilność fotelików na fotelach kapitańskich, ponieważ są one wyprofilowane i nie każdy fotelik będzie stał stabilnie. Tak więc, w tym przypadku ważniejsze jest sprawdzenie w sklepie, czy fotelik przylega do siedzenia. michasja napisała: > Już wcześniej prosiłam o poradę, ale sytuacja troszkę uległa zmianie mój synek > ma prawie 9 mies. waży 11 kg jest długi i już się nie mieści do fotelika który > jest do 13kg. interesuje mnie fotelik 9-18 lub 9-25 w cenie do 500 zł auto to > chrysler voyager 98r z fotelami kapitańskimi(skórzane) Co Pan proponuje?? Odpowiedz Link Zgłoś
smeagoul filmik testu mc tobi???? 03.01.10, 19:25 nie mogę nigdzoie znaleźć filmiku z testów maxi cosi tobi?? kto pomoże? z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
tes.sa Jaki fotelik wybrać? 03.01.10, 19:39 Witam, proszę o radę. Synek ma 25 m-cy waży 17kg i mierzy 100cm. Obecnie jeździ w foteliku w przedziale wagowym 0-18kg. Jest do niego za wysoki (linia oczu prawie wystaje poza górną krawędź fotelika. Jaki fotelik wybrać - chodzi głównie o przedział wagowy i ewentualnie firmę. Czy priorytetem wyboru jest wiek biologiczny, waga, czy wzrost dziecka? Dodam, że mały dużo śpi podczas podróży. Samochód Ford Focus II. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Jaki fotelik wybrać? 03.01.10, 22:53 Pod uwagę trzeba wsiąść każdy wskaźnik: wiek, wagę, wzrost, model samochodu i jeszcze kilka. Rok dla dwulatka to przepaść i nie można zastosować fotelików 15-36 kg, mimo iż waga i wzrost jest odpowiedni, u dwulatka nie są jeszcze prawidłowo ukształtowane mięśnie i kości. Jeśli jeździ jeszcze tyłem, to warto to kontynuować, jeśli nie to trzeba wziąć pod uwagę foteliki 9-36kg. Poproszę o więcej szczegółów. tes.sa Witam, proszę o radę. Synek ma 25 m-cy waży 17kg i mierzy 100cm. Obecnie jeździ w foteliku w przedziale wagowym 0-18kg. Jest do niego za wysoki (linia oczu prawie wystaje poza górną krawędź fotelika. Jaki fotelik wybrać - chodzi głównie o przedział wagowy i ewentualnie firmę. Czy priorytetem wyboru jest wiek biologiczny, waga, czy wzrost dziecka? Dodam, że mały dużo śpi podczas podróży. Samochód Ford Focus II. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
tes.sa Re: Jaki fotelik wybrać? 04.01.10, 16:50 Mały jeździ przodem do kierunku jazdy. Śpi po 2-3h podczas dłuższej podróży dlatego chciała bym, aby fotelik miał możliwość regulacji kąta pochylenia (chodzi o komfort jazdy). Z fotelików 9-36 najbardziej przypadł mi do gustu RECARO Sport, ale słyszałam i czytałam, że ta możliwość regulacji kąta jest możliwa tylko w teorii, a przy zamocowanym foteliku jest to niemożliwe. Jaki jeszcze fotelik by Pan proponował do samochodu Ford Focus II. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Jaki fotelik wybrać? 04.01.10, 17:11 Prawdą jest że foteliki 9-36kg kiepsko się rozkładają, ale nie można mieć wszystkiego, Recaro Young Sport, ewentualnie Britax Evolva, będzie najlepszym rozwiązaniem. Mały jeździ przodem do kierunku jazdy. Śpi po 2-3h podczas dłuższej podróży dlatego chciała bym, aby fotelik miał możliwość regulacji kąta pochylenia (chodzi o komfort jazdy). Z fotelików 9-36 najbardziej przypadł mi do gustu RECARO Sport, ale słyszałam i czytałam, że ta możliwość regulacji kąta jest możliwa tylko w teorii, a przy zamocowanym foteliku jest to niemożliwe. Jaki jeszcze fotelik by Pan proponował do samochodu Ford Focus II. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvuszka Re: wszystko o fotelikach samochodowych 03.01.10, 22:58 Witam, bardzo proszę o poradę - planujemy zakup fotelika dla chłopca ( wzrost ok 105 cm, waga 17kg) do Skody Octavi kombi z 2008r. Myślimy o foteliku Cybex lub Concord Lift Evo. A może jednak jakiś inny? Będę bardzo wdzięczna na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvuszka Re: wszystko o fotelikach samochodowych 03.01.10, 22:59 Aha, synek ma 4 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
momikak Re: wszystko o fotelikach samochodowych 03.01.10, 23:32 Witam, byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w podjęciu decyzji o zakupie fotelika. Dziecko ma 4,5 roku, waży nieco ponad 15 kg. Obecny Maxi Cosi Tobi jest już na ostatnim etapie użytkowania. Zastanawiam się nad zakupem Concorda Transformersa XT, Roemera KidFix lub Concorda Lift Evo PT. Fotelik będzie krążył między autami, ale częściej znajdzie się w jednym (A4, ma isofix, drugie jest amerykańskie i inny rodzaj isofixu). Nie jestem w stanie zdecydować się na jeden. Przy wyborze kierowałam sie testami, dziecko przymierzyłam do dwóch pierwszych (Lift Evo nie byłam w stanie znaleźć w żadnym z krakowskich sklepów dziecięcych). W obu fotelikach podobały się nam materiały, jakość wykonania, plus bajery z XT Odpowiedz Link Zgłoś
kasi-kasz Do Ilchenny proszę o poradę 04.01.10, 12:20 Witam mam takie pytanie , obecnie szukam fotelika dla 2latka w przedziale 9-36kg. zależało by mi by miał zapięcie isofix , znalazłam nawet niedrogi , Fotelik My Wey Roan Q-fix 9-36kg ,jak można by było prosić o jego ocenę . To była bym wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
kasi-kasz Re: Do Ilchenny proszę o poradę 04.01.10, 16:22 Właśnie przeczytałam prawie cały wątek teraz to dopiero jestem zmieszana Oglądałam , proponowany przez Ciebie Casualplay protector fix , i ten model by mi najbardziej odpowiadał . Problem jest że on jest w przedziale 15-36kg (od3lat) a mój synek co prawda ma 2latka i miesiąc a waży ok.15kg I nie wiem co mam zrobić , ponieważ te foteliki nie mają swoich pasów , i bała bym się go tam posadzić , z resztą chyba jest za mały . dodam że mam opla corse 2005r.do tej pory jeździ w baby Shield ps. Wiem kiepski wybór , ale moja wiedza była wtedy bardzo mała. oto mój email mar-sz20@wp.pl proszę o odpowiedz i podanie mi adresu Twojego sklepu , czy linku do Strony Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Do Ilchenny proszę o poradę 04.01.10, 17:07 Ja też bałbym się wsadzić dwulatka do takiego fotelika. Najrozsądniej jest wsadzić go do 9-36kg RECARO YOUNG SPORT . kasi-kasz Właśnie przeczytałam prawie cały wątek teraz to dopiero jestem zmieszana Oglądałam , proponowany przez Ciebie Casualplay protector fix , i ten model by mi najbardziej odpowiadał . Problem jest że on jest w przedziale 15-36kg (od3lat) a mój synek co prawda ma 2latka i miesiąc a waży ok.15kg I nie wiem co mam zrobić , ponieważ te foteliki nie mają swoich pasów , i bała bym się go tam posadzić , z resztą chyba jest za mały . dodam że mam opla corse 2005r.do tej pory jeździ w baby Shield ps. Wiem kiepski wybór , ale moja wiedza była wtedy bardzo mała. oto mój email mar-sz20@wp.pl proszę o odpowiedz i podanie mi adresu Twojego sklepu , czy linku do Strony Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Do Ilchenny proszę o poradę 04.01.10, 16:54 Widziałem ten fotelik tylko w sieci i nie mam jeszcze opini. Jednak nie zdecydowałbym się na zakup i montaż żadnego fotelika isofixowego, który nie ma Crash Testów, bo powierzamy życie dziecka dwóm drutom , a tu nie mam miejsca na błąd. Jak zrobią Crash Testy wtedy okaże się ile jest on wart. kasi-kasz Witam mam takie pytanie , obecnie szukam fotelika dla 2latka w przedziale 9-36kg. zależało by mi by miał zapięcie isofix , znalazłam nawet niedrogi , Fotelik My Wey Roan Q-fix 9-36kg ,jak można by było prosić o jego ocenę . To była bym wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 04.01.10, 16:45 Concordy nigdy nie były i pewnie nie będą ulubionymi fotelikami sprzedawców stacjonarnych z kilku powodów. Romer daje się zapiąć w samochodzie isofixowym, jak i bez, tak samo łatwo będzie z Cybexem X- fix. Warto skorzystać z isofix, ponieważ daje nam stabilny montaż i łatwość rozkładania się do pozycji spoczynkowej. momikak Witam, byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w podjęciu decyzji o zakupie fotelika. Dziecko ma 4,5 roku, waży nieco ponad 15 kg. Obecny Maxi Cosi Tobi jest już na ostatnim etapie użytkowania. Zastanawiam się nad zakupem Concorda Transformersa XT, Roemera KidFix lub Concorda Lift Evo PT. Fotelik będzie krążył między autami, ale częściej znajdzie się w jednym (A4, ma isofix, drugie jest amerykańskie i inny rodzaj isofixu). Nie jestem w stanie zdecydować się na jeden. Przy wyborze kierowałam sie testami, dziecko przymierzyłam do dwóch pierwszych (Lift Evo nie byłam w stanie znaleźć w żadnym z krakowskich sklepów dziecięcych). W obu fotelikach podobały się nam materiały, jakość wykonania, plus bajery z XT Odpowiedz Link Zgłoś
momikak Re: wszystko o fotelikach samochodowych 04.01.10, 21:27 Dziękuję. Nie znam powodów, choć przecież Concord ma wysokie notowania w testach (Transformer XT, z isofixem), a Lift Evo PT ma taką sama liczbę punktów w testach, co Roemer. Najprawdopodobniej nasz wybór padnie właśnie na Roemera KidFix Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 04.01.10, 22:08 Bardzo łatwo kupić w Niemczech Concordy w bardzo niskich cenach i trafiają one potem na allegro i okazuje się, że cena jest o połowę niższa niż w oficjalnej dystrybucji, większość kupujących przychodząc do sklepu, mniej więcej zna ceny fotelików i z stacjonarnych sprzedawców robią „złodziei” i nie ważne, że jest to fotelik z przed 4 lat, że nie ma gwarancji, najważniejsze jest, „bo w internecie widzieli”. Dodatkowo za cenę Transformera można kupić trzy foteliki 4*, Romer KidFix ma tylko jedną niedogodność- rozkładanie. momikak napisała: > Dziękuję. > Nie znam powodów, choć przecież Concord ma wysokie notowania w > testach (Transformer XT, z isofixem), a Lift Evo PT ma taką sama > liczbę punktów w testach, co Roemer. Najprawdopodobniej nasz wybór > padnie właśnie na Roemera KidFix Odpowiedz Link Zgłoś
momikak Re: wszystko o fotelikach samochodowych 04.01.10, 22:42 Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
laciata_ania Re: wszystko o fotelikach samochodowych 04.01.10, 14:05 witam, prosze o porade, masz maly ma 6 miesiecy ale 10 kg wagi i rozmiar ubran ok 80, wiec w fotelik maxi-cosi cabrio juz sie nie miesci, przymiezamy sie do zakupu romer king plus. przekonuje nas m.in. to ze jest faktycznie szeroki i nawet w kombinezonach mozna go w nim spokojnie zapiac, dodam jeszcze ze maly juz calkiem solidnie siedzi. auta w ktorych jezdzimy to dwie Hondy Accord 2007r i Legend 2008. prosze o podpowiedz czy to dobry wybor czy lepiej jakis inny fotelik. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 04.01.10, 17:01 Bardzo dobry wybór, jednak Wasz mały, jest za mały, na fotelik montowany przodem. Musicie się przemęczyć dwa trzy miesiące w Cabrio . Można rozważyć kupno fotelika 0-18kg montowanego tyłem, ale lepiej rozbierać dziecko do samochodu, żeby było wygodnie w Cabrio, trzy miesiące szybko zlecą. laciata_ania napisała: witam, prosze o porade, masz maly ma 6 miesiecy ale 10 kg wagi i rozmiar ubran ok 80, wiec w fotelik maxi-cosi cabrio juz sie nie miesci, przymiezamy sie do zakupu romer king plus. przekonuje nas m.in. to ze jest faktycznie szeroki i nawet w kombinezonach mozna go w nim spokojnie zapiac, dodam jeszcze ze maly juz calkiem solidnie siedzi. auta w ktorych jezdzimy to dwie Hondy Accord 2007r i Legend 2008. prosze o podpowiedz czy to dobry wybor czy lepiej jakis inny fotelik. Odpowiedz Link Zgłoś
rudakoza prosze o rade 04.01.10, 17:21 szukam fotelika dla dziecka 4 letniego o wadze 21 kg i 108 cm. moja mozliwosc gotówkowa to do 500 zl. wybrałam 3 modele z allegro, ktore sa godne uwagi? a moze jakies inne? 1. janeindy team plus isofix 2. chicco key 2-3 3, maxi rosi xr tail Teraz synek jezdzi w foteliku brevi, alew fotelik ma juz 11 lat i siedzisko(pokrowiec sie złużył) jezdzimy peugeotem boxerem i scenicem. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: prosze o rade 04.01.10, 17:37 Dość spore jest to dziecko, więc Key 2-3 będzie wygodnym fotelikiem, poszukaj jeszcze w sklepach Protectora bez isofix, też będzie w okolicy 500 zł no może troszkę ponad, ale zapewniam, że warto dopłacić. rudakoza napisała: szukam fotelika dla dziecka 4 letniego o wadze 21 kg i 108 cm. moja mozliwosc gotówkowa to do 500 zl. wybrałam 3 modele z allegro, ktore sa godne uwagi? a moze jakies inne? 1. janeindy team plus isofix 2. chicco key 2-3 3, maxi rosi xr tail Teraz synek jezdzi w foteliku brevi, alew fotelik ma juz 11 lat i siedzisko(pokrowiec sie złużył) jezdzimy peugeotem boxerem i scenicem. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
kasi-kasz Re: prosze o rade 04.01.10, 17:58 To znowu ja . Obejrzałam ten Recaro young sport , tylko że on nie ma isofixa może jest jakiś jeszcze fotelik spełniający wszystkie moje potrzeby . przypomnę że Syn ma dwa latka Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: prosze o rade 04.01.10, 19:05 Niestety, ale nie. Musisz z czegoś zrezygnować, albo 9-36kg, albo isofix, nie ma fotelika isofixowego po testach w przedziale 9-36kg. Lepiej kupić porządny 9-18kg, a potem kupić 15-36kg. Dopiero wtedy uzyskasz wygodę i bezpieczeństwo na poziomie 4*. kasi-kasz napisała: > To znowu ja . Obejrzałam ten Recaro young sport , tylko że on nie ma isofixa > może jest jakiś jeszcze fotelik spełniający wszystkie moje potrzeby . przypomnę > że Syn ma dwa latka Odpowiedz Link Zgłoś
karolina33331 Re: prosba o dobranie fotelika 05.01.10, 15:15 Proszę o pomoc w dobraniu fotelika dla dwulatki o wadze 13 kg do samochodu ford focus 2004, na krótkie trasy i w niewysokiej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: prosba o dobranie fotelika 05.01.10, 21:16 Jest to fotelik na rok, więc praktycznie każdy do 18 kg będzie dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
madnessa Proszę o POMOC 06.01.10, 22:05 Zastanawiam się między dwoma fotelikami: CHICCO KEY 1 (9-18 kg) oraz RACING TEAM JANE (0-18 kg). Niestety tu gdzie mieszkam nie mam ich w żadnym sklepie więc nie mogę ich zobaczyć „na żywo”. W związku z tym proszę o odp. na parę pytań: 1.który jest szerszy (może oba takie same)? 2.czy oba mają 5-cio punktowe pasy? 3.który ma lepszą regulację ustawienia oparcia? który więcej się pochyla? który łatwiej pochylić? Rozważając tylko te dwa fotele, który bardziej pan poleca? Syn ma 9 m-cy , 9,6kg, 77cm, samochód Ford C-max z 2006r. Dziękuję za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Proszę o POMOC 06.01.10, 23:23 Jeśli już to Chicco Key, jest większy i łatwiejszy w codziennej obsłudze, wygodniejsza regulacja pasów i wychylenia. Mimo iż jest to najbardziej udana konstrukcja Chicco, ma swoje wady. Bardzo się w nich pocą dzieci i są skrzypiące. Bardzo ciężko znaleźć w dobrej cenie fotelik z oficjalnej dystrybucji. Może zobacz foteliki innych firm . ps. zastanawiało mnie pytanie o pięciopunktowe pasy po wejściu na allegro i stronę chicco wszystko się wyjaśniło więcej bajek tam piszą Odpowiedz Link Zgłoś
czarneoczy Re: Proszę o POMOC 08.01.10, 15:04 ja też pozwolę sobię pomęczyć pytaniami dzieć dopiero się pojawi, więc fotelik 0-13 kg chyba byłby najlepszy? Panda 2005 rok, z izofixem, ale chyba tylko na przednim fotelu (wolę tam nie montowac fotelika, bo poduszka powietrzna jest, niby mozna odłączyć...) więc zostaje miejsce za kierowcą. Oboje z mężem do miniaturek się nie zaliczamy, ja ponad 170, mąż 190, więc z tyłu miejsca też porażająco nie bedzie. I zastanawiamy się nad maxi-cosi cabrio... montowanym tyłem pasami, bez bazy isofix. będzie ok? czy raczej szukać czegoś innego? wymarzeniec wózkowy to emmaljunga city cross, ale foteliki emalji średnią opinię mają w testach (no i gabaryty wózka dość duże, więc jakieś maleństwo-stelaż tylko do bagażnika jako awaryjne do montażu fotelika...) Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Proszę o POMOC 08.01.10, 22:47 Cabrio jest rewelacyjnym fotelikiem właśnie się z nim rozstałem. Panda ma isofix na tylnym siedzeniu i można korzystać z bazy, polecam Famili Fix ,ponieważ będzie służyć do 4 lat. A co do wózka to może nowy X-lander, dzisiaj rozstawiałem w sklepie kolejne kolory i nadal uważam go za najlepszy wózek uniwersalny. ja też pozwolę sobię pomęczyć pytaniami dzieć dopiero się pojawi, więc fotelik 0-13 kg chyba byłby najlepszy? Panda 2005 rok, z izofixem, ale chyba tylko na przednim fotelu (wolę tam nie montowac fotelika, bo poduszka powietrzna jest, niby mozna odłączyć...) więc zostaje miejsce za kierowcą. Oboje z mężem do miniaturek się nie zaliczamy, ja ponad 170, mąż 190, więc z tyłu miejsca też porażająco nie bedzie. I zastanawiamy się nad maxi-cosi cabrio... montowanym tyłem pasami, bez bazy isofix. będzie ok? czy raczej szukać czegoś innego? wymarzeniec wózkowy to emmaljunga city cross, ale foteliki emalji średnią opinię mają w testach (no i gabaryty wózka dość duże, więc jakieś maleństwo-stelaż tylko do bagażnika jako awaryjne do montażu fotelika...) Odpowiedz Link Zgłoś
agorana Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.01.10, 13:56 Witam Może i mja skorzystam z pomocy. Synek ma 6 miesięcy, waży ponad 8 kg i nie mieści się w obecnym foteliku. Zastanawiam się nad zakupem: 1. RENOLUX OMEGA 0-18k 2. CHICCO PROXIMA 0-18 kg 3. BABY DESIGN MOBI 0-18 KG 4. GRACO JUNIOR MINI 0-18kg 5. ESPIRO-FOTELIK 0-25 KG OPTIMA Dodam, że jeździmy raczej mało starym golfem II trzydrzwiowym Proszę o pomoc w wyborze i ewentualnie inne propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
mossop Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.01.10, 19:26 Witam Jesteśmy przed podjęciem decyzji, jaki fotelik kupimy naszej rocznej córce. Już prawie podjęliśmy decyzję o zakupie fotelika Romera King plus, ale tak naszła nas myśl czy nie warto kupić Fotelik Britex Evolva 1-2-3 - jak by nie patrząc jeden fotelik zamiast dwa (od roczka do 12 lat). Co radzicie. Brak nam argumentów (oprócz kosztów) Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 10.01.10, 00:21 Nie będę się rozpisywał ,bo to bez sensu, Romer King Plus jest najlepszym fotelem. W skrócie :4* , wygodny , pasuje do 99% samochodów, rewelacyjny napinacz…. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 10.01.10, 00:18 Żaden nie nadaje się do wożenia dzieci, zwłaszcza w trzydrzwiowym samochodzie, w tej cenie poszukaj Jane. Odpowiedz Link Zgłoś
trawaa Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.01.10, 20:37 witam, potomek się dopiero urodzi, myślałam o foteliku (nosidełku??) maxi cosi 0-13 kg; w wątku przeczytałam, że w zasadzie nie ma róznicy między cabrio a city?? czym się kierować przy wyborze? i główna dla mnie zagadka - czy ten fotelik da się zamontować w hondzie civic 5d (hatchback, 00', VI gen.), isofixa chyba tam raczej nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
a-agaa Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.01.10, 22:10 Witam! Właściwie jestem zdecydowana na fotelik dla mojej 9,5 m-c córeczki ważącej prawie 9kg, aktualnie mamy Peg Perego Viaggio z bazą 0-13 ale Małej główka zaczyna wystawać. wybrałam MC Tobi tylko muszę zrobić przymiarkę do naszej Hondy bo z tego co wyczytałam może być problem z pasami?! Mam jednak pytanie z innej beczki: co możecie powiedzieć o kupnie używanego fotelika z pewnego źródła? Sama będę chciała sprzedać swój dotychczasowy i teraz zaczynam się zastanawiać czy to ma sens? Czy jeżeli wiem że fotelik nie brał udziału w kolizji mogę ze spokojem sprzedać i w drugą stronę kupić? I oczywiście mam pytanko do EKSPERTA: jeżeli pasy będą nie odpowiednie to jaki fotelik mogę brać pod uwagę? Nasza Hondziczka Accord kombi nie pierwszej młodości i nie ma izofix-u Pozdrawiam i dzięki za fajny wątek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 10.01.10, 00:46 Tobi jest bardzo dobrym fotelikiem zwłaszcza dla szczuplejszych dzieci. Moja córka dzisiaj na pierwsze urodziny dostanie od chrzestnej ten fotelik i będzie miała już trzeci, bo już ma, Kinga i Axissa. I pewnie się pozbędę Axissa, więc jeśli fotelik nie jest starszy niż 6 lat i pochodzi z zaufanego źródła, to warto go sprzedać, lub kupić. A jak zabraknie ci pasów, to na Kinga i Axissa na pewno wystarczy, jednak do Hondy zdecydowanie lepszy będzie King. Tylko jeszcze Kiddy jest 4*, inne 4* potrzebują isofixa. > Witam! Właściwie jestem zdecydowana na fotelik dla mojej 9,5 m-c córeczki > ważącej prawie 9kg, aktualnie mamy Peg Perego Viaggio z bazą 0-13 ale Małej > główka zaczyna wystawać. wybrałam MC Tobi tylko muszę zrobić przymiarkę do > naszej Hondy bo z tego co wyczytałam może być problem z pasami?! Mam jednak > pytanie z innej beczki: co możecie powiedzieć o kupnie używanego fotelika z > pewnego źródła? Sama będę chciała sprzedać swój dotychczasowy i teraz zaczynam > się zastanawiać czy to ma sens? Czy jeżeli wiem że fotelik nie brał udziału w > kolizji mogę ze spokojem sprzedać i w drugą stronę kupić? > I oczywiście mam pytanko do EKSPERTA: jeżeli pasy będą nie odpowiednie to jaki > fotelik mogę brać pod uwagę? Nasza Hondziczka Accord kombi nie pierwszej > młodości i nie ma izofix-u > Pozdrawiam i dzięki za fajny wątek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 10.01.10, 00:33 Jeśli nie będziesz używać isofixu, to spokojnie wystarczy kupić MC Citi, lub Cybex Aton, pasują oba na adaptery do wózków i są równie bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 02:01 Witam, jeśli mogę jeszcze ja po poradę... byłabym bardzo wdzięczna. Za adres Pana sklepu też Co to jest ten isofix? Może gdzieś jest w tym wątku, ale dłuuugi on strasznie. Sytuacja taka: synek 11 m-cy, waga 11,5 kg, duży i masywny chłop z niego. Samochód: renault scenic grand (czyli ten duży scenic), rocznik 2005, nie mam pojęcia, czy jest ten isofix. My: wysocy. Synek wyrasta z chicco do 13 kilo, główka jeszcze nie wystaje, ale ogólnie zaczyna mu być ciasno. Ideałem byłby 4* wygodny rozkładany i prosty w montażu fotelik do 36 kg, no chyba że zdecydowanie lepiej do 18, ale musiałby być obszerny jakiś. Oczywiście superbezpieczny, do 1000 zł. Co kupic..? Romer King? Tobi? Pogubiłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
en_ne Re: wszystko o fotelikach samochodowych 09.01.10, 22:36 Witam. Dziecko ma 13 miesięcy, waga 12 kg, wzrost ok. 80, będzie to duży chłopiec, auto: Suzuki Wagon R+ 2002r. Nie mam żadnych typów, ale bardzo istotne jest dla mnie, aby cena była niska przy jednoczesnym max bezpieczeństwie. Do tej pory jeździł oczywiście tyłem do kierunku jazdy. Najchętniej uniwersalny fotelik do 36 kg. Bardzo proszę o podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 10.01.10, 11:53 Witam jest tylko jeden foteliki, który będzie spełniał wszystkie wymagania, Recaro Young Sport. Krótkie uzasadnienie wyboru. Oczywiście jest bezpieczny, ale i dobrze się zapnie w waszym samochodzie, jest tak zbudowany, że nie potrzebuję wiele miejsca, a przy waszym wzroście siedzenia są pewnie bardzo odsunie, fotelik jest wygodny i dopasowany dla wysokich dzieci, ponieważ ma wysoki zakres pasów. Kwota jaką podałaś jest wystarczająca, ale można kupić ten sam fotelik pod inną nazwą, notabene, pierwszą, bo to STM wymyśliło i wyprodukowało ten fotelik Storchenmuhle Starlight. > Witam. Dziecko ma 13 miesięcy, waga 12 kg, wzrost ok. 80, będzie to duży chłopi > ec, auto: Suzuki Wagon R+ 2002r. Nie mam żadnych typów, ale bardzo istotne jest > dla mnie, aby cena była niska przy jednoczesnym max bezpieczeństwie. Do tej po > ry jeździł oczywiście tyłem do kierunku jazdy. Najchętniej uniwersalny fotelik > do 36 kg. Bardzo proszę o podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
en_ne Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 09:03 Witam, przepraszam, że męczę, ale gdybym chciała jednak kupić fotelik 9-18 lub 9-25, to jaki najlepiej wybrać. Pytam, bo znalazłam Twpoję wypowiedź: "Recaro Young Sport jest dobrym fotelem 3*, ale jak większość foteli 9-36kg kiepsko rozkłada się do pozycji spoczynkowej i po 10 latach użytkowania nic z niego nie zostanie, taki fotel warto kupić jako drugi, lub zalecam go dla osób które mało jeżdżą samochodem. Za 750zł bo tyle kosztuje Young sport lepiej kupić najpierw 9-18kg, a za 3 lata, 15-36kg i kwota będzie bardzo podobna." i myślę, żeby może pójść w tym kierunku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 20:20 W takim razie proponuję napisz do mnie na mail jaką kwotą możemy to zrealizować Witam, przepraszam, że męczę, ale gdybym chciała jednak kupić fotelik 9-18 lub 9-25, to jaki najlepiej wybrać. Pytam, bo znalazłam Twpoję wypowiedź: "Recaro Young Sport jest dobrym fotelem 3*, ale jak większość foteli 9-36kg kiepsko rozkłada się do pozycji spoczynkowej i po 10 latach użytkowania nic z niego nie zostanie, taki fotel warto kupić jako drugi, lub zalecam go dla osób które mało jeżdżą samochodem. Za 750zł bo tyle kosztuje Young sport lepiej kupić najpierw 9-18kg, a za 3 lata, 15-36kg i kwota będzie bardzo podobna." i myślę, żeby może pójść w tym kierunku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mg7777 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 10.01.10, 21:27 Witam zastanawiamy się nad modelem fotelika +18 kg. Interesują nas foteliki z grupy 4*, do samochodu peugeot 407SW (2008r.)i renault twingo (2003). 407 ma isofix, co do twingo nie jesteśmy pewni ale chyba tak - są nawet jakieś dziwne zaczepy w podłodze i suficie (chyba jako 3 punkt dla iso, sęk w tym że podstawowych dwu nie widzę POdoba się nam cybex solutin x-fix, ale nie wiemy, czy będzie pasował do twingo( jeżeli się okaże że nie ma iso), czy ewentualnie łatwo się w nim ściąga zaczepy. Dłuższe podróże z dzieckiem - raczej raz rocznie. Syn ma prawie 3 lata i wazy 16/17 kg. Peugeot w instrukcji sugeruje Recaro. Bardzo dziękujemy za wskazówki i pomoc w wyborze. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 10.01.10, 22:15 Może najpierw wyprostuję twój past. Chcecie fotelik 15-36 Kg. Twingo ma isofix i na pewno nie w podłodze, ani w suficie, tylko w siedzeniu. Recaro jest 3*. Cybex x-fix też jest moim ulubionym fotelikiem ponieważ ma 4* i kosztuje 650 zł, łatwo się montuje i rozkłada do pozycji spoczynkowej, oraz można go łatwo montować w samochodach bez isofixu. Z 4 * macie jeszcze fotelik.info/pl/testy/grupa:15-36/ocena/malejaco/index.html moi pozostali faworyci to Protector i KidFix. Warto kupić isofixowy ,mimo iż nie podnosi bardzo znacznie bezpieczeństwa ,ale wygodę użytkowania. Witam zastanawiamy się nad modelem fotelika +18 kg. Interesują nas foteliki z grupy 4*, do samochodu peugeot 407SW (2008r.)i renault twingo (2003). 407 ma isofix, co do twingo nie jesteśmy pewni ale chyba tak - są nawet jakieś dziwne zaczepy w podłodze i suficie (chyba jako 3 punkt dla iso, sęk w tym że podstawowych dwu nie widzę POdoba się nam cybex solutin x-fix, ale nie wiemy, czy będzie pasował do twingo( jeżeli się okaże że nie ma iso), czy ewentualnie łatwo się w nim ściąga zaczepy. Dłuższe podróże z dzieckiem - raczej raz rocznie. Syn ma prawie 3 lata i wazy 16/17 kg. Peugeot w instrukcji sugeruje Recaro. Bardzo dziękujemy za wskazówki i pomoc w wyborze. Odpowiedz Link Zgłoś
anitajas1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.01.10, 00:37 Witam, właściwie jesteśmy już zdecydowani na zakup fotelika Romer King Plus jeszcze wahamy sie nad kupnem Kiddy. Proszę o informację, czy te foteliki będą pasować do samochodów: Alfa Romeo 156 rocznik 2002 oraz Ford Focus rocznik 1999 ???? Odpowiedz Link Zgłoś
mychacha auta z np 1998 i starsze a dobre foteliki 11.01.10, 17:44 mamy forda mondeo z 1998 roku(combi) wożę dzieci w w fotelikach MC rodi xr i od niedawna córkę w tobim ostatnio szwagier , który notabene tez stoi przed kupnem fotelika 9-18 kg stwierdził, że posiadanie takich fotelików jak moje to szpan, bo w tak starym samochodzie to podczas zderzenia moje dzieci w lepszyych fotelikach i tak maja małe szanse.....wiem brzmi to strasznie on ma renówkę scenic z bodajże 2003-5roku z poduszkami i twierdzi że jak kupi taki chicco proxima czy baby designa optimę to ..wiadomo będzie lepiej.... twierdzi że nasze pasy samochodowe sa starego typu, że nie zwijaja sie już jak powinny i że taki tobi i kase jaką na niego wydałam to bezsens.... i co ja mam teraz na swoją obronę powiedzieć??? co sądziecie?? może on rzeczywiście ma rację?? dodam, że on wozi dzieci starsze 1 8 letnie na podstawce a córkę 5 letnią w foteliku, który kupił w biedronce. kasy mają więcej niż my.....a ja jakoś wolałam wydać te prawie 900 na tobi niz kupować kolejne zabawki na roczek i ine pierdoły, on wydał ostatnio 700zł na paczkę używanych ubrań dla dzieci(allegro) Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: auta z np 1998 i starsze a dobre foteliki 11.01.10, 20:10 Wybacz, ale twój szwagier to typowy gó...zjad, pewnie jeszcze mięso mielone dla psów kupuje w Biedronce i robi z nich kotlety. W Proximie urywają się pasy, a w Optimie wyrywa się dolne mocowanie pasów, ten gość nie daje dzieciom żadnej szansy na przeżycie wypadku , sobie wziął 8 poduszek, a dziecku styropian. Jak będziesz kupowała sobie następny fotelik napisz maila ,a sprzedam ci z fotelik w cenie hurtowej. > mamy forda mondeo z 1998 roku(combi) > wożę dzieci w w fotelikach MC rodi xr i od niedawna córkę w tobim > ostatnio szwagier , który notabene tez stoi przed kupnem fotelika 9-18 kg > stwierdził, że posiadanie takich fotelików jak moje to szpan, bo w tak starym samochodzie to podczas zderzenia moje dzieci w lepszyych fotelikach i tak maja małe szanse.....wiem brzmi to strasznie on ma renówkę scenic z bodajże 2003-5roku z poduszkami i twierdzi że jak kupi taki chicco proxima czy baby designa optimę to ..wiadomo będzie lepiej.... twierdzi że nasze pasy samochodowe sa starego typu, że nie zwijaja sie już jak powinny i że taki tobi i kase jaką na niego wydałam to bezsens.... i co ja mam teraz na swoją obronę powiedzieć??? co sądziecie?? może on rzeczywiście ma rację?? >> dodam, że on wozi dzieci starsze 1 8 letnie na podstawce a córkę 5 letnią w foteliku, który kupił w biedronce. kasy mają więcej niż my.....a ja jakoś wolałam wydać te prawie 900 na tobi niz kupować kolejne zabawki na roczek i ine pierdoły, on wydał ostatnio 700zł na paczkę używanych ubrań dla dzieci(allegro) Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 11.01.10, 20:15 King i Kiddy pasuję. Są to zupełnie różne foteliki i każdy z nich ma inne zalety, przekonasz się jak je zobaczysz. Witam,właściwie jesteśmy już zdecydowani na zakup fotelika Romer King Plusjeszcze wahamy sie nad kupnem Kiddy.Proszę o informację, czy te foteliki będą pasować do samochodów:Alfa Romeo 156 rocznik 2002 oraz Ford Focus rocznik 1999 ???? Odpowiedz Link Zgłoś
anitajas1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 20.01.10, 19:24 Dziękuje za odpowiedź. Byliśmy w sklepie, pooglądaliśmy Kinga, Kiddy niestety nie było więc nie mogłam pomacać. Sprzedawca bardziej naciskał na nas, że MC jest lepszy...pokazywał nam MC Tobi (kubełkowy) oraz Priori. Jedyny minus jaki nam wskazał w foteliku to brak zagłówka a że poza tym MC przewyższa Kinga (czyżby?)- nam np sposób montowania fotelika w aucie bardziej odpowiadał w Kingu - natomiast dodatkowym plusem MC jest obicie, że jest w większej części bawełny natomiast w Kingu jest więcej dodatków sztucznych, co powoduje potliwość ... prawda to ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 20.01.10, 21:53 MC Tobi jest dobrym fotelikiem, ale czy lepszym od Kinga? Raczej nie, bo po za najpopularniejszymi testami, czyli oznaczanymi ****, są jeszcze test w których punktuje się każdą z funkcji i przykładowo, w Niemieckich testach im niższa liczba, tym lepiej , King otrzymał 2,1 , a Tobi 2,8 . Uważam, że brak zagłówka jest zaletą, a nie wadą, bo w naszych warunkach dzieci często mają kaptury, czasami nawet dwa, w kurtce i bluzie , przez co odsuwa się głowa od fotelika i często jest po za ochroną boczną , a jak potrzebujemy zagłówek to zawsze możemy go dokupić. Jeśli dokupujemy zagłówki najważniejsza rzecz, od tyłu musi być płaski, najlepszy wymyślili w Concordzie , a bardzo podobny w Baby Design. Co do tapicerek nawet najbardziej oddychające i naturalne materiały za wiele nie pomogą, bo fotelik poza tapicerką, ma jeszcze plastikową skorupę wypełnioną styropianem, a one na pewno nie przepuszczają powietrza. Nie wiem czemu, ale faktycznie w tapicerkach bawełnianych dzieci pocą się mniej. Dziękuje za odpowiedź. Byliśmy w sklepie, pooglądaliśmy Kinga, Kiddy niestety nie było więc nie mogłam pomacać. Sprzedawca bardziej naciskał na nas, że MC jest lepszy...pokazywał nam MC Tobi (kubełkowy) oraz Priori. Jedyny minus jaki nam wskazał w foteliku to brak zagłówka a że poza tym MC przewyższa Kinga (czyżby?)- nam np sposób montowania fotelika w aucie bardziej odpowiadał w Kingu - natomiast dodatkowym plusem MC jest obicie, że jest w większej części bawełny natomiast w Kingu jest więcej dodatków sztucznych, co powoduje potliwość ... prawda to ??? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_smoczyca Re: wszystko o fotelikach samochodowych 12.01.10, 14:29 Prosze o rade.Mam Maxi Cosi Citi,wlasnie kupilismy auto i tu problem wielkiej wagi:krotkie pasy bezpieczenstwa!!!Sama nie dam rady przypiac fotelika.Cora ma skonczone 4-mc,wazy 6400 wiec i tak juz niedlugo czeka nas wymiana fotelika,ale co do tego czasu??? Chlopak jechal sam po auto i zabral ze soba wozek do przymiarki do bagaznika,ale o foteliku nikt nie pomyslal.Nawet przez chwile nie pomyslalam,ze moga byc z tym klopoty. Mamy Mitsubishi Outlandera,2004 co Pan radzi???Jaki fotelik??? Myslalam o 0-18,ale czy sie sprawdzaja???Np.Concord Driving Ultimax Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 12.01.10, 21:06 Ja pewnie wybrałbym inne rozwiązanie , ale za chwilkę znajdą się głosy, że nie lubię Concorda. Jest to jedyny fotelik 0-18 kg jaki znam, który da się zapiąć w twoim samochodzie. Jeśli się na niego zdecydujesz, poproś o bardzo dokładne szkolenie z montażu, właśnie ze względu na montaż, otrzymał tak niskie noty. Prosze o rade.Mam Maxi Cosi Citi,wlasnie kupilismy auto i tu problem wielkiej wagi:krotkie pasy bezpieczenstwa!!!Sama nie dam rady przypiac fotelika.Cora ma skonczone 4-mc,wazy 6400 wiec i tak juz niedlugo czeka nas wymiana fotelika,ale co do tego czasu??? Chlopak jechal sam po auto i zabral ze soba wozek do przymiarki do bagaznika,ale o foteliku nikt nie pomyslal.Nawet przez chwile nie pomyslalam,ze moga byc z tym klopoty. Mamy Mitsubishi Outlandera,2004 co Pan radzi???Jaki fotelik??? Myslalam o 0-18,ale czy sie sprawdzaja???Np.Concord Driving Ultimax Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_smoczyca Re: wszystko o fotelikach samochodowych 13.01.10, 07:41 Ocena niska,ale za to cena niebagatelna i tez osobiscie nie jestem do nich przekonana,Ale nie znalazlam u nas (mieszkamy w holandii) fotelikow 0-18 z innej firmy A inne rozwiazanie??? Narazie odchylilismy troche oparcie w tylnym siedzeniu i pasuje,na styk.Musze dodac,ze ja sama bardzo zadko jezdze(w grupie zreszta tez,dlatego kupilismy fotelik bez bazy,bo malo uzywamy) mysle,ze jakos to przetrzymamy. A jaki nastepny w takim razie fotelik,zeby pasowal to tego niewymiarowca???Najchetniej jakis z Maxi Cosi,do nich jestem najbardziej przekonana. Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 13.01.10, 20:27 Zawsze możesz wyłączyć poduszkę i montować na przednim siedzeniu bezpieczniej jest teoretycznie na tylnym, ale na przednim po wyłączeniu poduszki też można. Jeśli masz problem z Citi to i możesz mieć z MC Tobim, na pewno pasuje Priori, a w XP jest godnym uwagi. Ocena niska,ale za to cena niebagatelna i tez osobiscie nie jestem do nich przekonana,Ale nie znalazlam u nas (mieszkamy w holandii) fotelikow 0-18 z innej firmy A inne rozwiazanie??? Narazie odchylilismy troche oparcie w tylnym siedzeniu i pasuje,na styk.Musze dodac,ze ja sama bardzo zadko jezdze(w grupie zreszta tez,dlatego kupilismy fotelik bez bazy,bo malo uzywamy) mysle,ze jakos to przetrzymamy. A jaki nastepny w takim razie fotelik,zeby pasowal to tego niewymiarowca???Najchetniej jakis z Maxi Cosi,do nich jestem najbardziej przekonana. Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mala_malgo Re: wszystko o fotelikach samochodowych 12.01.10, 15:06 A ja mam dylemat z wyborem fotelika 0-13 takiego, aby pasował do stalaża Mutsy 4 Rider. WIem, że na ten stelaż pasują: Mutsy Save2Go, Mutsy Traveller, Maxi Cosi Cabrio i Citi. Ale od pewnego czasu obserwuję na Allegro nowość - Cybex Aton, podobno równie bezpieczny jak Cabrio. Jak na chwilę obecną zdyskwalifikowałam fotelik Mutsy Save2Go bo jest ciężki 5kg i nie ma chyba na nim testów bezpieczeństwa. Kusi mnie mocno Mutsy Traveller bo ma regulowane oparcie, co jest dobre przy kilkudniowym dziecku, aby mogło wygodnie leżeć, a nie być zgarbione. Ale po obejrzeniu w sklepie jego gabarytów, boję się czy dam radę z nim i dzieckiem w środku. Ponadto tez waży 5 kg. Teraz rozważam Maxi Cosi Cabrio i Citi no i ten nowy Cybex Aton, bo podobno można go zamontować na stelażu Mutsy, choć nie mam pojęcia za pomocą jakich adapterów? Który z tych fotelików jest najpłytszy i nalepszy? Pierwsze moje dziecko musiało mieć podkaładany kocyk pod plecki bo fotelik był zbyt głęboki. Tym razem bardzo zwracam na to uwagę i jest to dla mnie jeden z priorytetów, obok bezpieczeństwa oczywiście. Co Pan sądzi o wspomnianych fotelikach? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 12.01.10, 21:43 Na dzień dobry, Traveller to fotelik Casualplay Prima Easy i faktycznie jest nieporęczny I ciężki. Save 2Go przeszedł testy i otrzymał 3*. Jak słusznie zauważyłaś, pasują foteliki MC oprócz Citi i Cabrio również Pebble, na tych samych adapterach, co MC można montować Cybexa Aton, który jest bardzo dobrym nowoczesnym fotelikiem 4*. Jeśli nie będziesz używać bazy isofix, to weź pod uwagę te dwa. Citi i Aton. Za Citi jest waga, klin wypływający i marka MC przeciw tapicerka i spadający daszek, za Atonem, nowoczesne rozwiązania, wygląd, cena i materiały, przeciw gruby pałąk. A ja mam dylemat z wyborem fotelika 0-13 takiego, aby pasował do stalaża Mutsy 4 Rider. WIem, że na ten stelaż pasują: Mutsy Save2Go, Mutsy Traveller, Maxi Cosi Cabrio i Citi. Ale od pewnego czasu obserwuję na Allegro nowość - Cybex Aton, podobno równie bezpieczny jak Cabrio. Jak na chwilę obecną zdyskwalifikowałam fotelik Mutsy Save2Go bo jest ciężki 5kg i nie ma chyba na nim testów bezpieczeństwa. Kusi mnie mocno Mutsy Traveller bo ma regulowane oparcie, co jest dobre przy kilkudniowym dziecku, aby mogło wygodnie leżeć, a nie być zgarbione. Ale po obejrzeniu w sklepie jego gabarytów, boję się czy dam radę z nim i dzieckiem w środku. Ponadto tez waży 5 kg. Teraz rozważam Maxi Cosi Cabrio i Citi no i ten nowy Cybex Aton, bo podobno można go zamontować na stelażu Mutsy, choć nie mam pojęcia za pomocą jakich adapterów? Który z tych fotelików jest najpłytszy i nalepszy? Pierwsze moje dziecko musiało mieć podkaładany kocyk pod plecki bo fotelik był zbyt głęboki. Tym razem bardzo zwracam na to uwagę i jest to dla mnie jeden z priorytetów, obok bezpieczeństwa oczywiście. Co Pan sądzi o wspomnianych fotelikach? Odpowiedz Link Zgłoś
mala_malgo Re: wszystko o fotelikach samochodowych 13.01.10, 10:26 Z tym Mutsy rozkładanym to pomyliłam - Mutsy Prima Play miało być A który z tych dwóch: CITI i ATON jest faktycznie płytszy? Czy ten gruby pałąk w Atonie jest bardzo niewygodny? Czy obydwa fotele bez problemu zapnę pasami w samochodzie Fiat Brava? No i czy na 100% adaptery od Maxi Cosi będą idealnie pasowały do Atona na stelaż Mutsy? Ile kosztują te adaptery? Acha, jak sprawuje się ta budka w Atonie, bo wydaje mi się że jest płytka? A jak opada daszek w Citi? Czy on nie jest na jakieś zaczepy? Dziękuję za fachową pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 13.01.10, 20:46 W jednym i drugim jest wkładka, ale Citi jest płytszy, osobiście wydaje mi się, że taka pozycja, kiedy dziecko leży wygięte, jest całkowicie akceptowalna, dziecko w brzuszku też jest tak zgięte. Nie jestem fizykoterapeutą, ale wydaje mi się, że kości dopiero zaczynają twardnieć. Do pałąka można się przyzwyczaić, zwłaszcza jak się nosi na biodrze. Nie kojarzę, żeby w Fiatach były problemy z montażem. Na 100% są te same adaptery i kosztują około 120 zł. Daszek w Atonie jest płytki, a w Citim jest zaczepiony na pałąku na rzepach, a na tył naciągnięty, lepsze rozwiązanie jest w Cabrio, który ma lepsze tapicerki, ale jest droższy i troszeczkę cięższy. Z tym Mutsy rozkładanym to pomyliłam - Mutsy Prima Play miało być A który z tych dwóch: CITI i ATON jest faktycznie płytszy? Czy ten gruby pałąk w Atonie jest bardzo niewygodny? Czy obydwa fotele bez problemu zapnę pasami w samochodzie Fiat Brava? No i czy na 100% adaptery od Maxi Cosi będą idealnie pasowały do Atona na stelaż Mutsy? Ile kosztują te adaptery? Acha, jak sprawuje się ta budka w Atonie, bo wydaje mi się że jest płytka? A jak opada daszek w Citi? Czy on nie jest na jakieś zaczepy? Dziękuję za fachową pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_malgo Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 16:56 A Pan który z tej dwójki by wybrał dla swojego maluszka - MC Citi czy Cybex Aton? Który jest bardziej funkcjonalny? Czy Aton ma też wkładki wypłycające pod pupę i czy są one faktycznie wypłycające (trochę grubsze) czy tylko taki pojedynczy materiał (tyle co nic)? Budka w Atonie choć płytka, wydaje się być łatwiejsza w obsłudze niż naciągany materiał w Citi... Czy mam rację? Ceny obu fotelików są podobne, tyle, że Citi można znaleść używane, a Atony raczej same nówki. Co wybrać? A wielkościowo - jak Pan myśli, czy obydwa wystarczą do tych choć 10kg dziecka? Atona w moim mieście nie mam możliwości zobaczyć, stąd ta trudna decyzja... Choć bardzo mnie kusi jego zakup. Acha - czy tapicerka w Citi jest taka zła? Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 20:43 Odpiszę na maila. A Pan który z tej dwójki by wybrał dla swojego maluszka - MC Citi czy Cybex Aton? Który jest bardziej funkcjonalny? Czy Aton ma też wkładki wypłycające pod pupę i czy są one faktycznie wypłycające (trochę grubsze) czy tylko taki pojedynczy materiał (tyle co nic)? Budka w Atonie choć płytka, wydaje się być łatwiejsza w obsłudze niż naciągany materiał w Citi... Czy mam rację? Ceny obu fotelików są podobne, tyle, że Citi można znaleść używane, a Atony raczej same nówki. Co wybrać? A wielkościowo - jak Pan myśli, czy obydwa wystarczą do tych choć 10kg dziecka? Atona w moim mieście nie mam możliwości zobaczyć, stąd ta trudna decyzja... Choć bardzo mnie kusi jego zakup. Acha - czy tapicerka w Citi jest taka zła? Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 02:03 Przepraszam, powtarzam się, ale poprzedni post źle podpięłam, boję się, że umknie szanownemu ekspertowi. A więc: Witam, jeśli mogę jeszcze ja po poradę... byłabym bardzo wdzięczna. Za adres Pana sklepu też Co to jest ten isofix? Może gdzieś jest w tym wątku, ale dłuuugi on strasznie. Sytuacja taka: synek 11 m-cy, waga 11,5 kg, duży i masywny chłop z niego. Samochód: renault scenic grand (czyli ten duży scenic), rocznik 2005, nie mam pojęcia, czy jest ten isofix. My: wysocy. Synek wyrasta z chicco do 13 kilo, główka jeszcze nie wystaje, ale ogólnie zaczyna mu być ciasno. Ideałem byłby 4* wygodny rozkładany i prosty w montażu fotelik do 36 kg, no chyba że zdecydowanie lepiej do 18, ale musiałby być obszerny jakiś. Oczywiście superbezpieczny, do 1000 zł. Co kupic..? Romer King? Tobi? Pogubiłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 04:39 Ciężko będzie spełnić takie wymagania, wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy jest to nie możliwe. Według mnie, najlepszy byłby Maxi Cosi Priori Fix bo masz w samochodzie isofix, jest bardzo wygodny, obszerny, 4*, łatwy w montażu, ale do 18 kg i 1300 zł. Tańszym rozwiązaniem jest wersja XP montowana pasami 700 zł, ale masz wtedy 3*. tu przeczytaj o systemie isofix: www.roemer.pl/ISOFIX.htm ps. nie jestem robotem i też czasami śpię, ostatnio bardzo kiepsko Przepraszam, powtarzam się, ale poprzedni post źle podpięłam, boję się, że umknie szanownemu ekspertowi. A więc: Witam, jeśli mogę jeszcze ja po poradę... byłabym bardzo wdzięczna. Za adres Pana sklepu też Co to jest ten isofix? Może gdzieś jest w tym wątku, ale dłuuugi on strasznie. Sytuacja taka: synek 11 m-cy, waga 11,5 kg, duży i masywny chłop z niego. Samochód: renault scenic grand (czyli ten duży scenic), rocznik 2005, nie mam pojęcia, czy jest ten isofix. My: wysocy. Synek wyrasta z chicco do 13 kilo, główka jeszcze nie wystaje, ale ogólnie zaczyna mu być ciasno. Ideałem byłby 4* wygodny rozkładany i prosty w montażu fotelik do 36 kg, no chyba że zdecydowanie lepiej do 18, ale musiałby być obszerny jakiś. Oczywiście superbezpieczny, do 1000 zł. Co kupic..? Romer King? Tobi? Pogubiłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
artur5791 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 10:46 Witam Zastanawiamy się nad zaminą fotelika. Córka ma 10 miesięcy, waży 8 kg, 73 ale w kombinezonie w MC Cabiro ciężko ją wcisnąć. Najczęściej jeździny Nissanem Primera z 2004, ale czasem musimy wsadzić fotelik do trzy drzwiowej Corsy C. Proszę o radę czy przemęczyć się do wiosny w starym foteliku czy kupić coś większego. Jeżeli kupić to co? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 20:24 Zaczekaj do wiosny jeszcze sporo jeżdżenia w Citim przed wami , przynajmniej 3 miesiące do około 10-11 kg. Witam Zastanawiamy się nad zaminą fotelika. Córka ma 10 miesięcy, waży 8 kg, 73 ale w kombinezonie w MC Cabiro ciężko ją wcisnąć. Najczęściej jeździny Nissanem Primera z 2004, ale czasem musimy wsadzić fotelik do trzy drzwiowej Corsy C. Proszę o radę czy przemęczyć się do wiosny w starym foteliku czy kupić coś większego. Jeżeli kupić to co? Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 19:10 > ps. nie jestem robotem i też czasami śpię, ostatnio bardzo kiepsko Przykro mi. Nie oczekiwałam wcale odpowiedzi o 4 rano. Ja jestem nocnym markiem, ale nie spodziewałam się, że Pan też Dziękuje bardzo za odpowiedź, tak myślałam, że Pana cierpliwość jest na wyczerpaniu. Hm, no to mam zagwozdkę. A czemu nie tobi albo king? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 20:49 Synek już teraz jest spory a Priori jest większy niż Tobi , King też byłby OK. A cierpliwość mam tylko że ostatnio cierpię na bezsenność i odpisuję w różnych godzinach, tak jak bym w ogóle nie spał. > ps. nie jestem robotem i też czasami śpię, ostatnio bardzo kiepsko Przykro mi. Nie oczekiwałam wcale odpowiedzi o 4 rano. Ja jestem nocnym markiem, ale nie spodziewałam się, że Pan też Dziękuje bardzo za odpowiedź, tak myślałam, że Pana cierpliwość jest na wyczerpaniu. Hm, no to mam zagwozdkę. A czemu nie tobi albo king? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 20:57 po zarwanej wczorajszej nocy skończyły się mi już dzisiaj baterie odpiszę na wasze posty jutro no chyba że znowu o 24 włączy się bezsenność Odpowiedz Link Zgłoś
ahhna Re: wszystko o fotelikach samochodowych 15.01.10, 00:16 > po zarwanej wczorajszej nocy skończyły się mi już dzisiaj baterie > odpiszę na wasze posty jutro no chyba że znowu o 24 włączy się > bezsenność Współczuję bardzo. Ja nie tyle cierpię na bezsennosć, co mam wszystko jakby przesunięte o jakieś 6 godzin do przodu. Normalny człowiek czuje się śpiący o 23, 24, ja dopiero o 4, 5 rano. No ale o 7 pobudka, bo dzieci, rodzina, praca. nie jest lekko. Mnie, gdy nie karmiłam piersią, pomagał zolpic, teraz tylko melatonina 5 czasem. Pozdrawiam i życzę regularnego snu. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 15.01.10, 00:43 Właśnie łyknąłem, 2 Zolpiki. Dzisiaj nie jest źle bo już spałem od 21 do 23 i zawsze udaje mi się spać od 4 do 9. Mam nadzieję, że nie dopadnie mnie taka bezsenność 72 godzinna. Odpowiedz Link Zgłoś
violadamore Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 14:54 Po pierwsze dzieki za super watek i pomoc, ktora trudno gdzie indziej pozyskac! Po drugie - stane w obronie rodzicow nieswiadomie kupujacych foteliki buble. Mysle, ze wynika to stad, ze zakladamy blednie i naiwnie, ze produkt tak wazny jak fotelik samochodowy MUSI byc testowany przed dopuszczeniem do sprzedazy. Kupujac leki w aptece nie sprawdzamy przeciez , czy nie sprzedaje sie nam trucizny, ufamy, ze ktos to sprawdzil, prawda? Na kompetencje sprzedawcow tez nie ma co liczyc (oczywiscie z wyjatkami). Wiekszosc ludzi naprawde nie zdaje sobie sprawy z tego, ze wybor odpowiedniego fotelika moze byc kwestia zycia lub smierci, bo rozbieznosci w ich skutecznosci sa ogromne. To powiedziawszy przystepuje do moich pytan: Szukamy fotelika 9 (0)-18 dla naszej coreczki. Z niejasnych dla mnie powodow moje mysli kraza wylacznie wokol Römerow, no i nie daje mi spokoju kwestia fotelikow montowanych tylem. Wazne jest tez dla nas rozkladanie do pozycji pol-lezacej. Jezdzimy citröenem C5 kombi 2005. Czy Britax First Class Plus (0-18)mialby sens? Pytam, bo to niepopularny fotelik i sklep musialby go sprowadzic na zamowienie, co oznacza, ze nie mozemy go przymierzyc wczesniej. Czy jest na rynku cos lepszego do obustronnego montazu? Czy faktycznie w citröenie daloby sie jezdzic tylem do 4 r. zycia? Jesli nie obustronny, to co najlepiej, King Plus? Dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
violadamore Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 15:43 Weszlam na strone Römera, zajrzalam do instrukcji obslugi First Class plus i co widze?! "Dzieci o masie ciała powyżej 13 kg muszą być zabezpieczane przy pomocy FIRST CLASS plus w kierunku zgodnym do kierunku jazdy ????? Odpowiedz Link Zgłoś
qlencja Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 15:49 Witam, Mam pytanie odnośnie fotelika Chicco Key-1: czy nie będzie problemu z zamontowaniem go w Nissanie Micra (2005r.)..oparcie tylnej kanapy jest lekko profilowane (boczne siedzenia głębsze, środkowe bardziej 'wypięte'). Jeśli ten fotelik nie pasuje, jaki ewentualnie inny 9-18 będzie pasował? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 20:34 Key nie pasuje do Micry chociaż jest na to patent napiszę na maila jak to zrobić jeśli nie to najłatwiej zapiąć Priori MC. Witam, Mam pytanie odnośnie fotelika Chicco Key-1: czy nie będzie problemu z zamontowaniem go w Nissanie Micra (2005r.)..oparcie tylnej kanapy jest lekko profilowane (boczne siedzenia głębsze, środkowe bardziej 'wypięte'). Jeśli ten fotelik nie pasuje, jaki ewentualnie inny 9-18 będzie pasował? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 20:30 Większość fotelików 0-18 kg ma takie same wymagania czyli do 13 tyłem a potem zmiana jest kilka montowanych tyłem już było to przerabiane to na tym wątku jak nie znajdziesz napisz jeszcze raz. Weszlam na strone Römera, zajrzalam do instrukcji obslugi First Class plus i co widze?! "Dzieci o masie ciała powyżej 13 kg muszą być zabezpieczane przy pomocy FIRST CLASS plus w kierunku zgodnym do kierunku jazdy ????? Odpowiedz Link Zgłoś
mima-mima Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 16:12 Witam, powoli zastanawiam się nad kupnem fotelika dla młodszej córki i znalazłam w internecie nowość Cybexa, a mianowicie Cybex Pallas. chciałabym spytać Pana o ten fotel. Ciekawa jest ta "wkładka" z przodu, jednak nie ma on pięciopunktowych pasów i dziecko tak właściwie niczym nie jest przypięte. testów tego fotelika też nie ma. Zakupu dokonam pewnie w okolicach wakacji, ale do tego czasu nowych testów pewnie nie będzie. A jaki inny fotelik w grupie 9-13 lub 9-36 mógłby Pan polecić do Passata B6 i Corsy C obydwa z Isofixem? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 20:41 Ja zakochałem się w tym fotelu pół roku temu na targach w Koloni, dzisiaj sprzedałem ich 5 sztuk o testy się nie martwię bo wiem że dostanie 4* a testy pewnie będą już niedługo. Zobacz go na żywo jeśli nie to znajdziemy inny. Witam, powoli zastanawiam się nad kupnem fotelika dla młodszej córki i znalazłam w internecie nowość Cybexa, a mianowicie Cybex Pallas. chciałabym spytać Pana o ten fotel. Ciekawa jest ta "wkładka" z przodu, jednak nie ma on pięciopunktowych pasów i dziecko tak właściwie niczym nie jest przypięte. testów tego fotelika też nie ma. Zakupu dokonam pewnie w okolicach wakacji, ale do tego czasu nowych testów pewnie nie będzie. A jaki inny fotelik w grupie 9-13 lub 9-36 mógłby Pan polecić do Passata B6 i Corsy C obydwa z Isofixem? Odpowiedz Link Zgłoś
violadamore Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 23:25 To ja jeszcze o Cybex Pallas zapytam - czy ta poduszka z przodu sie sprawdza w praktyce? Dzieci nie protestuja? Nie jest im latem goraco? Po drugie, napisales wyzej, ze foteliki 9-36 kiepsko sie rozkladaja do spania, czy tak jest rowniez w przypadku Pallas? Zaczynam watpic w mozliwosc kupna fotelika tylem do kierunku jazdy po 13 kg. Skoro nie ma ich w sklepach to nie moge ich przymierzyc do auta, co jest chyba kluczowa sprawa. O profesjonalnym montazu tez pewnie nie ma mowy. Dlatego szukam dalej, zaintrygowana wspomnianym Cybexem obejrzalam go odnioslam wrazenie, ze moze jest to dzieki tej poduszce i dodatkowym wzmocnieniom przy szyi jakis sensowny kompromis? Tylko co na to maluchy...? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 14.01.10, 23:52 Cybex Pallas jest zupełnie innym fotelikiem niż każdy inny foteliki do tej pory dostępny na rynku. Można powiedzieć, że sama idea jest zapożyczona z fotelików Kiddy, gdzie zrezygnowano z pasów na rzecz barierki (dlatego tak dobre wyniki w testach), jednak w Pallasie dołożono możliwości regulacji nie tylko odchylanie do spania, ale i regulację barierki ,oraz wysokości siedziska. Dzieci czasami nie lubią takiego rozwiązania, ale są też dzieci, które nie lubią w ogóle jeździć w fotelikach. Wiadomo, że jest to całkowicie nowy fotel i nikt nie napisze opinii z użytkowania, ale poczytaj opinie o Kiddym. To ja jeszcze o Cybex Pallas zapytam - czy ta poduszka z przodu sie sprawdza w praktyce? Dzieci nie protestuja? Nie jest im latem goraco? Po drugie, napisales wyzej, ze foteliki 9-36 kiepsko sie rozkladaja do spania, czy tak jest rowniez w przypadku Pallas? Zaczynam watpic w mozliwosc kupna fotelika tylem do kierunku jazdy po 13 kg. Skoro nie ma ich w sklepach to nie moge ich przymierzyc do auta, co jest chyba kluczowa sprawa. O profesjonalnym montazu tez pewnie nie ma mowy. Dlatego szukam dalej, zaintrygowana wspomnianym Cybexem obejrzalam go odnioslam wrazenie, ze moze jest to dzieki tej poduszce i dodatkowym wzmocnieniom przy szyi jakis sensowny kompromis? Tylko co na to maluchy...? Odpowiedz Link Zgłoś
violadamore Re: wszystko o fotelikach samochodowych 15.01.10, 10:41 Bardzo chcialabym ten fotelik zobaczyc i posadzic w nim mala! Jesli dobrze rozumiem to masz go w swojej sklepowej ofercie? W lutym bedziemy w Warszawie, bylabym ogromnie wdzieczna za namiary na Twoj sklep i mozliwosc obejrzenia i wyprobowania. Oto moj adres mejlowy violadamore@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dorecha Re: wszystko o fotelikach samochodowych 17.01.10, 10:42 Witam, nosimy się z zamiarem kupienia fotelika dla naszej córki. Mała ma rok i siedem miecięcy, ma 85 cm wzrostu i waży 12 kilo. Jak na razie jeżdzi w Inglsinie Moovy, ale jest to fotelik po starszej siostrze i stwierdziliśmy że trzeba kupić coś lepszego. Dodam, że jak ją się dobrze w tym foteliku posadzi to niestety głową sięga prawie do końca oparcia. Do wydania mamy około 600 zł. Jeżdzimy Oplem Vectrą z 98 roku. Co Pan poleca w tym przedziale cenowym? pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
olaola76 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 15.01.10, 13:39 Witam od paru dni usiluje sie przebic przez caly watek ale niestety nie daje rady Mala 7 miesiecy 9 kg wagi jezdzi w foteliku 0-11kg i powoli zaczyna jej wystawac glowka choc po bokach tulowia ma jeszcze miejsce. Zastanawiam sie nad zmiana na cos wiekszego - mam pozyczone do przymiarki maxi cosi priori xp 9-18 bez isofixa ale w instrukcji obslugi jest ze wiek ma byc od 9 miesiecy. No i klops bo wolalabym zeby jezdzila jeszcze tylem do kierunku jazdy i nie wiem czy mam kupic 0-18 (niespecjalnie mi sie usmiecha), czy jeszcze poczekac i kupic 9-18? Samochod toyota yaris 2005r i ma isofix, drugi to mitsubishi spacestar z 1999r i nie ma isofixa. Jazda na razie po miescie, krotkie i zadkie trasy (1 x 2tyg) do 20km latem cos dluzszego. Bardzo zalezy mi na mozliwie najwiekszej ochronie i bezpieczenstwie z kosztem max do 1200-1300pln. Czy mozesz cos polecic? Bardzo dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
gibon301 maxi cosi cabrio 15.01.10, 20:40 przejwertowałam wątek ale prosiłabym jeszcze o krótką opinię - kupiłam fotelik MC Cabriofix (w sklepie), a na wątku w sumie najwięcej o city...mam jednak nadzieję, że to był dobry wybór (wg moich źródeł bez bazy 4*)... Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: maxi cosi cabrio 16.01.10, 07:14 Nie wiem czy wystarczy tylko taka rekomendacja. Moje dziecko przez rok jeździło Cabrio bez bazy i tydzień temu przesiadła się do Tobi i Kinga. Teraz też wybrałbym ten fotelik, jak by miał więcej pieniędzy przeznaczonych na fotelik wybrałbym Pebble, a jak mniej, to Cybex Aton. Pewnie ktoś zapyta, czemu nie Romera, lub Recaro, które też mają 4-5*, odpowiedź jest prosta, bo nie pasują do wielu wózków. > przejwertowałam wątek ale prosiłabym jeszcze o krótką opinię - > kupiłam fotelik MC Cabriofix (w sklepie), a na wątku w sumie > najwięcej o city...mam jednak nadzieję, że to był dobry wybór (wg > moich źródeł bez bazy 4*)... Odpowiedz Link Zgłoś
gibon301 Re: maxi cosi cabrio 16.01.10, 10:09 pewnie że wystarczy bardzo dziękuję za opinię. trochę mnie zaskoczyło, że wszyscy piszą tu głównie o citi (jeśli o MC) i stąd moje pytanie. też zastanawialiśmy się nad pebble, ale on jest chyba trochę cięższy (a u nas każdy gram na wagę złota oczywiście na początku miał być recaro ale nie pasował do wózka, a jakoś roemery mi umknęły - rozumiem, że przy kolejnym foteliku warto im się przyjżeć. o cybex aton w ogóle nie słyszałam - a wydawało mi się że temat fotelików udało nam się rozpracować. cóż mam nadzieję, że jednak wybór był dobry, a do wyboru następnego fotelika jeszcze bardziej się przyłożymy bo to bardzo istotny element 'wyposarzenia' dziecka! Odpowiedz Link Zgłoś
zosiulenka Re: maxi cosi pearl 17.01.10, 09:20 a co Pan sądzi o nowym foteliku Pearl MAxi Cosi? Serdecznie proszę o namiary na Pana sklep na adres mailowy grudzia@hotmail.com W ciągu najbliższysz 2 tygodni chcemy kupić córci fotelik. Chcemy ja przymierzyć do fotelika. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: maxi cosi pearl 17.01.10, 11:39 Na targach w Koloni dwa Foteliki zrobiły na mnie wrażenie , właśnie nowy system Maxi-Cosi Pebble i Pearl, oraz Cybex Pallas . Uważam że podbiją one rynek, już sprzedaję bardzo dużo nowych baz isofixowych Family do Maxi-Cosi i Pallasów, tylko jedno ale, jeszcze nie ma w oficjalnej sprzedaży Pearli. > a co Pan sądzi o nowym foteliku Pearl MAxi Cosi? Serdecznie proszę o namiary na > Pana sklep na adres mailowy grudzia@hotmail.com W ciągu najbliższysz 2 tygodni > chcemy kupić córci fotelik. Chcemy ja przymierzyć do fotelika. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorecha Co dla poltoraroczniaka ? 17.01.10, 11:47 Witam, nosimy się z zamiarem kupienia fotelika dla naszej córki. Mała ma rok i siedem miecięcy, ma 85 cm wzrostu i waży 12 kilo. Jak na razie jeżdzi w Inglsinie Moovy, ale jest to fotelik po starszej siostrze i stwierdziliśmy że trzeba kupić coś lepszego. Dodam, że jak ją się dobrze w tym foteliku posadzi to niestety głową sięga prawie do końca oparcia. Do wydania mamy około 600 zł. Jeżdzimy Oplem Vectrą z 98 roku. Co Pan poleca w tym przedziale cenowym? pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Co dla poltoraroczniaka ? 17.01.10, 12:49 Dziecko jest na tyle duże, a samochód nie stwarza problemów montażowych i pewnie wybrałbym klasykę w tym przedziale czyli, MC Priori za 550 zł Witam, nosimy się z zamiarem kupienia fotelika dla naszej córki. Mała ma rok i siedem miecięcy, ma 85 cm wzrostu i waży 12 kilo. Jak na razie jeżdzi w Inglsinie Moovy, ale jest to fotelik po starszej siostrze i stwierdziliśmy że trzeba kupić coś lepszego. Dodam, że jak ją się dobrze w tym foteliku posadzi to niestety głową sięga prawie do końca oparcia. Do wydania mamy około 600 zł. Jeżdzimy Oplem Vectrą z 98 roku. Co Pan poleca w tym przedziale cenowym? pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
pieczka33 Pytanie o fotelik 15-36kg 17.01.10, 21:18 Mam zamiar kupić fotelik z przedziału wagowego jak wyżej i wybrałem kilka opcji 1. BeSafe Izi UP X2 (dobra ocena ADAC) 2. Concord Lift Evo PL (dobra ocena ADAC) 3.Concord Transformer XT (dobra ocena ADAC) Zastanawiam się jeszcze nad Concord Transformer X, ale brak go w testach ADAC i nie wiem w zasadzie czym się różni od tego samego Concorda tyle ze z końcówka XT, bo w sumie jest tańszy o około 400zl. Zastanawiam się jeszcze tez nad Concord Lift Core ale wyników jego w testach ADAC tez nie znalazłem, a jednak chciałbym kupić fotelik który przeszedł testy bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kowal-esia Re: wszystko o fotelikach samochodowych 17.01.10, 22:24 Witam. Napisałeś kiedyś,że bezpieczny fotelik można kupić za 400 zł a najdroższy za 4000 zł. Chciałabym żeby moje dziecko było bezpieczne ale chodzi mi o ten tańszy bezpieczny i żeby był powyżej 13 kg. Możesz wymienić jakieś, żebym mogła się zapoznać. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 19.01.10, 22:40 Chicco Key-1, Jane Racing Team, Nania Racer SP kowal-esia napisała: > Witam. Napisałeś kiedyś,że bezpieczny fotelik można kupić za 400 zł > a najdroższy za 4000 zł. > > Chciałabym żeby moje dziecko było bezpieczne ale chodzi mi o ten > tańszy bezpieczny i żeby był powyżej 13 kg. Możesz wymienić jakieś, > żebym mogła się zapoznać. Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: wszystko o fotelikach samochodowych 20.01.10, 19:25 Witam, w chwili obecnej jesteśmy na etapie poszukiwania fotelika dla 2,8 letniej córki. Fotelik ma być tym drugim, do drugiego auta. Nie ukrywam też, że najchętniej wydałabym na niego max. 300 zł Te kryteria spełnia Ramatti Venus oraz Coneco Zenith. Który z tych fotelików jest bezpieczniejszy? A może jest jeszcze coś na rynku w tej cenie? P.S naszym głównym fotelikiem jest Romer King Plus Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 20.01.10, 21:56 Proszę napisz ile waży córcia, bo można by rozważyć już fotelik 15- 36 kg. Witam, w chwili obecnej jesteśmy na etapie poszukiwania fotelika dla 2,8 letniej córki. Fotelik ma być tym drugim, do drugiego auta. Nie ukrywam też, że najchętniej wydałabym na niego max. 300 zł Te kryteria spełnia Ramatti Venus oraz Coneco Zenith. Który z tych fotelików jest bezpieczniejszy? A może jest jeszcze coś na rynku w tej cenie? P.S naszym głównym fotelikiem jest Romer King Plus Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: wszystko o fotelikach samochodowych 20.01.10, 22:06 Młoda waży 13 kg wiec do 15 jej jeszcze daleko wzrostu ma ok 93 cm Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna1929 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 22.01.10, 16:24 Witam jak wszyscy tutaj nie moge sie zdecydować jaki fotelik wybrać dla mojego dziecka a widzę że jesteś ekspertem wiec zapytam. Myślę o zakupie fotelika Recaro 9-36kg niestety nigdzie w sklepach nie widziałam go na oczy wiec nie bede mogla go przymierzyć do auta i pytanie moje to czy bedzie pasował do nissana almery 3 drzwiowy i co sądzisz o tych fotelikach ?? a może jest coś lepszego godnego uwagi w tym przedziale Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 23.01.10, 00:42 Recaro pasuje do większości samochodów nawet trzy drzwiowych. Jest kilka lepszych foteli 9-36 kg ,chociaż Young Sport jest dobrym fotelikiem. Sama idea fotelików 9-36 kg nie do końca się sprawdza w codziennym użytkowaniu , bo jeśli jeździ się sporo, to fotelik jest mało komfortowy i po 10 latach użytkowania nic z niego nie zostanie. Ja traktuję takie foteliki jako drugi, albo fotelik pośredni, między jednym, a drugim dzieckiem, lub dla dzieci, które mają inny tryb rozwoju. Przykładowo, żeby było bezpiecznie i mamy spore dziecko, które nie mieści się w foteliku do 18 kg, a ma za mało lat na 15-36 kg, trzeba zastosować takie rozwiązanie. Często rodzice myślą ze kupując jeden fotelik na 10 lat oszczędzą czas i pieniądze. Nie do końca jest to prawdą, bo za 700-1000 zł można kupić dwa często bezpieczniejsze i wygodniejsze foteliki. Jeśli napiszesz mi więcej danych, może być na mail, to odpowiem czy warto rozważać takie rozwiązanie. Witam jak wszyscy tutaj nie moge sie zdecydować jaki fotelik wybrać dla mojego dziecka a widzę że jesteś ekspertem wiec zapytam. Myślę o zakupie fotelika Recaro 9-36kg niestety nigdzie w sklepach nie widziałam go na oczy wiec nie bede mogla go przymierzyć do auta i pytanie moje to czy bedzie pasował do nissana almery 3 drzwiowy i co sądzisz o tych fotelikach ?? a może jest coś lepszego godnego uwagi w tym przedziale Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna1929 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 23.01.10, 12:03 Nasza córka ma dopiero 4 miesiące ale jest długa ma 66cm i waży już ponad 7 kilo fotelik który mamy teraz był w komplecie z wózkiem wiec nie jest on niestety najbezpieczniejszy a że był prezentem od dziadków to nie pasuje wymienić go na drugi taki sam tyle że lepszy. Jeśli uważasz że lepiej kupić dwa to jakie ?? podpowiedz jestem w stanie wydać na fotelik jakieś 900 zł jeśli by się miało rozciągnąć w czasie zakup drugiego to pewnie łącznie mogłabym wydać troche więcej Pomóż prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 23.01.10, 13:45 Pod żadnym pozorem nie można wsadzić 4 miesięcznego dziecka do fotelika montowanego przodem!!! Do minimum 9 miesięcy musi jeździć tyłem, niestety ale tylko kilka fotelików będzie się nadawało . Obejrzyj i poczytaj o fotelikach 0-18 kg. katarzyna1929 napisała: > Nasza córka ma dopiero 4 miesiące ale jest długa ma 66cm i waży już ponad 7 kil > o > fotelik który mamy teraz był w komplecie z wózkiem wiec nie jest on niestety > najbezpieczniejszy a że był prezentem od dziadków to nie pasuje wymienić go na > drugi taki sam tyle że lepszy. Jeśli uważasz że lepiej kupić dwa to jakie ?? > podpowiedz jestem w stanie wydać na fotelik jakieś 900 zł jeśli by się miało > rozciągnąć w czasie zakup drugiego to pewnie łącznie mogłabym wydać troche > więcej Pomóż prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna1929 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 23.01.10, 14:44 szczerze powiem że jestem zielona oglądam i czytam i piszą że do 10 kilo tyłem do kierunku jazdy no to mojej córce mało brakuje jest jakiś model który byś polecił??Nie koniecznie aż tak bardzo drogi podoba mi się Graco duologic2 bo ma dobre wyniki w testach ale niestety kosztuje 1500 zł Błagam pomóż Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 23.01.10, 18:09 Producenci mówią, że jeszcze wiek jest istotny przy doborze fotelika, sprzedawcy niekoniecznie, bo sprzedadzą wszystko żeby zarobić. BEBE CONFORT ISEOS NEO, BRITAX FIRST CLASS, JANE RACING TEAM to propozycje 3* na szybko, każdy z nich ma wady i zalety, napisz w jakim kierunku mamy pójść, można bezpieczniej i drożej, lub troszkę taniej . szczerze powiem że jestem zielona oglądam i czytam i piszą że do 10 kilo tyłem do kierunku jazdy no to mojej córce mało brakuje jest jakiś model który byś polecił??Nie koniecznie aż tak bardzo drogi podoba mi się Graco duologic2 bo ma dobre wyniki w testach ale niestety kosztuje 1500 zł Błagam pomóż Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna1929 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 23.01.10, 19:10 chciałabym fotelik bezpieczny ale nie koniecznie bardzo drogi no i żeby pasował do samochodu mieszkam niestety w malej miejscowości i w sklepach mają tylko chico i no name za 200 zł także problem z dopasowaniem z tych trzech które podałeś który był by najlepszy?? Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: wszystko o fotelikach samochodowych 25.01.10, 11:09 Witam, szukam fotelika dla mojego 10 miesięcznego synka. Synek jest z gatunku szczupły/wysoki. Zastanawiam się w zasadzie nad dwoma fotelikami (9-18 kg): 1. ROMER KING PLUS 2. MAXI COSI TOBI w odwodzie jest jeszcze BEBE CONFORT ISEOS NEO Czy wszystkie foteliki zmieszczą sie do Fiesty z 2005 r (bez isofixa)? Plusy, minusy fotelików? Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaomar Re: wszystko o fotelikach samochodowych dla 8 mies 25.01.10, 11:34 biorę pod uwagę -Chicco key1 cena super -Bebe Confort Axiss mój faworyt -MC Tobi synek jest szczuply ale wysoki waży 8 kg i ma 75cm Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych dla 8 mie 25.01.10, 16:47 Do jakiego samochodu? magdaomar napisała: biorę pod uwagę -Chicco key1 cena super -Bebe Confort Axiss mój faworyt-MC Tobi synek jest szczuply ale wysoki waży 8 kg i ma 75cm Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 25.01.10, 16:45 Każdy z nich i w takiej kolejności jak piszesz. Warto rozważyć Priori XP, który jest największy, czyli można podnieść najwyżej pasy. corrida_pl napisał: Witam, szukam fotelika dla mojego 10 miesięcznego synka. Synek jest z gatunku szczupły/wysoki. Zastanawiam się w zasadzie nad dwoma fotelikami (9-18 kg): 1. ROMER KING PLUS 2. MAXI COSI TOBI w odwodzie jest jeszcze BEBE CONFORT ISEOS NEO Czy wszystkie foteliki zmieszczą sie do Fiesty z 2005 r (bez isofixa)? Plusy,minusy fotelików? Dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
dorga1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 25.01.10, 14:27 Witam. Próbowałam przegrzebać się przez cały wątek, ale z braku czasu jest to b.trudne, tak więc proszę o pomoc. Mamy forda mondeo 2004 i trójkę dzieci. Najstarszy 4,5l. waga:16,4kg (wysoki i szczupły), młodsza 2,5l. waga:14kg, najmłodsza 10m-cy, waga: ok.8,5kg. Obecnie jeździmy: najstarszy na MC Rodi XR z przodu, młodsza MC Priori i najmłodsza Deltim Grillo z tyłu. Tak więc jest trochę ciasno. Na wiosnę chcielibyśmy najmłodszej zmienić fotelik na większy. Mamy dwie opcje. Pierwsza - najstarszy na siedzisko, młodsza na MC Rodi XR, a najmłodsza na MC Priori. Przeciw tej opcji jest to, że wolałabym, żeby synek dłużej pojeździł w foteliku, dla młodszej wydaje mi się MC Rodi XR jest jeszcze za duży (chyba, że do wiosny jeszcze urośnie). Za tą opcją jest chyba to, że wszystkie dzieci mają największe szanse na to, żeby się zmieścić z tyłu. Drugi wariant: dokupić dla najmłodszej jakiś fotelik, ale nie wiem, czy wtedy trzy foteliki zmieszczą się z tyłu, a na tym nam bardzo zależy. Poza tym mamy problem z tym, żeby MC Priori utrzymać z tyłu w pozycji prostej, ponieważ fotele z tyłu są raczej przystosowane do dwóch fotelików. Nawet podłożenie pod spód jakiegoś koca mało daje ponieważ pasy po zapięciu i tak wykrzywiają fotelik i jest on niestabilny. Czy coś można z tym zrobić? Która z podanych opcji jest lepsza? I który fotelik lub siedzisko najlepiej kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 25.01.10, 20:50 Ja sam się gubię w wątku i zaraz go zamknę, bo wiele uwag już nie jest aktualnych. Jak doszłaś pod koniec to wiesz ,że też mam taki samochód i testowałem najwięcej różnych zestawień fotelikowych. Zestawienie z podstawką jest kiepskim pomysłem, najlepiej sprawdza się zestaw z Chicco Key na środkowym miejscu. Nigdy nie był to mój ulubiony fotelik, ale ma bardzo wąską podstawę, co umożliwia montowanie foteli na zewnątrz. Witam. Próbowałam przegrzebać się przez cały wątek, ale z braku czasu jest to b.trudne, tak więc proszę o pomoc. Mamy forda mondeo 2004 i trójkę dzieci. Najstarszy 4,5l. waga:16,4kg (wysoki i szczupły), młodsza 2,5l. waga:14kg, najmłodsza 10m-cy, waga: ok.8,5kg. Obecnie jeździmy: najstarszy na MC Rodi XR z przodu, młodsza MC Priori i najmłodsza Deltim Grillo z tyłu. Tak więc jest trochę ciasno. Na wiosnę chcielibyśmy najmłodszej zmienić fotelik na większy. Mamy dwie opcje. Pierwsza - najstarszy na siedzisko, młodsza na MC Rodi XR, a najmłodsza na MC Priori. Przeciw tej opcji jest to, że wolałabym, żeby synek dłużej pojeździł w foteliku, dla młodszej wydaje mi się MC Rodi XR jest jeszcze za duży (chyba, że do wiosny jeszcze urośnie). Za tą opcją jest chyba to, że wszystkie dzieci mają największe szanse na to, żeby się zmieścić z tyłu. Drugi wariant: dokupić dla najmłodszej jakiś fotelik, ale nie wiem, czy wtedy trzy foteliki zmieszczą się z tyłu, a na tym nam bardzo zależy. Poza tym mamy problem z tym, żeby MC Priori utrzymać z tyłu w pozycji prostej, ponieważ fotele z tyłu są raczej przystosowane do dwóch fotelików. Nawet podłożenie pod spód jakiegoś koca mało daje ponieważ pasy po zapięciu i tak wykrzywiają fotelik i jest on niestabilny. Czy coś można z tym zrobić? Która z podanych opcji jest lepsza? I który fotelik lub siedzisko najlepiej kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
dorga1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 25.01.10, 23:02 Przyznam szczerze, że nie doszłam do końca wątku, ale to że mamy taki sam samochód jest w tym przypadku miłym zaskoczeniem. Dziękuję za szybką odpowiedź i mam jeszcze kilka pytań. Czy możliwa byłaby opcja bardziej optymalna, tzn. fotelik lepszy, ale mieszczący się jeszcze z tyłu. I czy te foteliki będą stabilne po zamontowaniu wszystkich? Proszę jeszcze o porównanie MC Priori i Chicco Key 1. Dlaczego nie należy on do ulubionych fotelików (oczywiście jeżeli nie jest to tajemnica)? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.01.10, 00:19 Właśnie zestawienie z Chicco z zamontowanym pośrodku. Ciężko będzie montować inne zestawienie, bo za każdym razem trzeba by montować każdy fotelik i przesuwać je później. Sama firma Chicco zaczęła produkować tandetę, 5-6 lat temu była klasą, teraz zostały dwa foteliki, jeden smoczek i zabawki, a Key jest bardzo twardy i dzwoni jak by miał się za chwilę rozpaść. Przyznam szczerze, że nie doszłam do końca wątku, ale to że mamy taki sam samochód jest w tym przypadku miłym zaskoczeniem. Dziękuję za szybką odpowiedź i mam jeszcze kilka pytań. Czy możliwa byłaby opcja bardziej optymalna, tzn. fotelik lepszy, ale mieszczący się jeszcze z tyłu. I czy te foteliki będą stabilne po zamontowaniu wszystkich? Proszę jeszcze o porównanie MC Priori i Chicco Key 1. Dlaczego nie należy on do ulubionych fotelików (oczywiście jeżeli nie jest to tajemnica)? Odpowiedz Link Zgłoś
dorga1 Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.01.10, 09:05 No to nie powiem, żeby była to fajna opcja. Dzwonienia w samochodzie chyba nie zniosę, zwłaszcza na dłuższych trasach. I chyba wolę już to przesuwanie fotelików, albo jazdę z tyłu. A jaki fotelik byłby drugi w kolejności pod względem optymalności? I czy wszedłby drugi MC Priori? pytam o to wszystko, ponieważ w sklepach raczej rzadko (a właściwie ja się z tym nie spotkałam) pozwalają na przymierzenie fotelika w samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.01.10, 09:28 Ja pozwalam przymierzać, ale jest taka zasada, że jak pasuje to fotelik zostaje w samochodzie i pozostaje tylko za niego zapłacić . Nic innego nie udał mi się wsadzić, żeby weszły trzy foteliki bez przesuwania . Dzisiaj jadę innym samochodem, więc jutro sprawdzę może coś z nowości wejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rammzess Witam Maxi cosi Rodi zwykłe vs XR 25.01.10, 15:37 Witam czy rózni się fotelik sam. 15-36 kg Maxi Cosi Rodi od Maxi Cosi Rodi XR? Oprócz ceny? Widziałem jeszcze Maxi Cosi Rodi XP i Maxci Cosi Rodi XPS. Interesuje mnie róznica jaka jest pomiedzy pierwszymi wymienionymi Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: Witam Maxi cosi Rodi zwykłe vs XR 25.01.10, 17:12 Najszybciej będzie powiedzieć, że bezpieczeństwem, czyli 3 i 4 gwiazdki, ale i funkcjonalnością, jak rozkładanie się do spania regulacja i kotwa. rammzess napisał: Witam czy rózni się fotelik sam. 15-36 kg Maxi Cosi Rodi od Maxi Cosi Rodi XR? Oprócz ceny?Widziałem jeszcze Maxi Cosi Rodi XP i Maxci Cosi Rodi XPS. Interesuje mnieróznica jaka jest pomiedzy pierwszymi wymienionymi Odpowiedz Link Zgłoś
romanticca Re: wszystko o fotelikach samochodowych 25.01.10, 17:20 Witam, ja również chciałabym prosić o wskazówkę. Potrzebujemy dwóch fotelików dla jednego dziecka. Mamy samochody: Renault Scenic - do tego auta chciałabym, żeby był to fotelik montowany tyłem. Renault Clio - do tego samochodu niestety muszę kupić fotelik montowany przodem (auto jest trzydrzwiowe). Zupełnie się zagubiłam, choć dużo czytam informacji, opinii, testów i wciąż nic nie wiem, a synek już wyrasta ze swojego MC Cabriofix. Zależy mi by foteliki były na isofix (oba auta mają) i żeby były jak najbezpieczniejsze. Możemy sobie pozwolić na większy wydatek. Bezpieczeństwo to zdecydowanie priorytet. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 25.01.10, 20:10 Jeśli nie ma jakiś niespodzianek z rozmiarami dziecka, to proszę bardzo zestawienie na maxa, czyli bezpieczeństwo, bezpieczeństwo, wygoda, potem długo, długo, nic i cena. Romer SafeFix Plus TT do Clio i Fair G 0/1 Isofix , lub Besafe iZi Combi X1 Isofix do Scenica. Witam, ja również chciałabym prosić o wskazówkę. Potrzebujemy dwóch fotelików dla jednego dziecka. Mamy samochody: Renault Scenic - do tego auta chciałabym, żeby był to fotelik montowany tyłem. Renault Clio - do tego samochodu niestety muszę kupić fotelik montowany przodem (auto jest trzydrzwiowe). Zupełnie się zagubiłam, choć dużo czytam informacji, opinii, testów i wciąż nic nie wiem, a synek już wyrasta ze swojego MC Cabriofix. Zależy mi by foteliki były na isofix (oba auta mają) i żeby były jak najbezpieczniejsze. Możemy sobie pozwolić na większy wydatek. Bezpieczeństwo to zdecydowanie priorytet. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: wszystko o fotelikach samochodowych 25.01.10, 20:41 Co ma wspólnego mężczyzna z używanym samochodem? Jest tani, łatwy do osiągnięcia i nie można mu ufać. Dlaczego mężczyźni lubią inteligentne kobiety? Ponieważ przeciwności się przyciągają. Jak poznać, że mężczyzna robi plany na przyszłość? Kupuje dwie skrzynki piwa. Jaka jest różnica między mężczyzną a jogurtem? Jogurt ma kulturę! Jaka jest różnica między mężczyzną a białą bluzką? W białej bluzce kobieta może się wszędzie pokazać Co mężczyzna ma wspólnego z butelką piwa? Oboje są puści od szyjki w górę. Jaka jest różnica pomiędzy żoną a kochanką? 40 Kilo. Jaka jest różnica pomiędzy mężem a kochankiem? 40 Minut. Co powinno się podarować mężczyźnie, który wszystko ma ? Kobietę, która mu wytłumaczy jak to wszystko działa. Jaki tytuł nosi najcieńsza książka świata ? Co mężczyźni wiedzą o kobietach ? Jaki byłby świat bez mężczyzn ? Pełen szczęśliwych, grubych kobiet. Dlaczego kobieta najchętniej wybiera mężczyznę z kolczykiem ? Ponieważ potrafi on znieść ból i już kiedyś kupił biżuterię. Co można powiedzieć widząc dobrze ubranego mężczyznę? Jego żona ma gust w doborze jego ubrań. Dlaczego mężczyźni nie mają biustu ? Nie poradziliby sobie z podwójnym obciążeniem. Dlaczego mężczyźni mają czyste sumienie? Ponieważ jeszcze go nie używali. Dlaczego mężczyźni jeżdżą chętnie VW? Ponieważ jest to jedyne auto, którego nazwę mogą przeliterować Jakie są trzy rzeczy do których mężczyźni są niezdolni? a) przyznać się do błędu, b) nie zasnąć po stosunku, c) spytać o drogę kiedy zabłądzili. Dlaczego mężczyźni lubią termin "miłość od pierwszego wejrzenia"? Zaoszczędza im mnóstwa czasu. Dlaczego mężczyznom tak trudno nawiązuje się kontakt wzrokowy? Piersi nie mają oczu. Po czym poznać, że mężczyzna jest podniecony? Oddycha. Po czym poznać, że mężczyzna jest szczęśliwy? A kogo to obchodzi??? Dlaczego kobiety udają orgazmy? To smutnie patrzeć jak dorosły mężczyzna płacze. Dlaczego mężczyźni nie mają ZNP (zespołu napięcia przedmiesiączkowego)? Po co? Oni się tak zachowują cały czas. Co zrobić żeby facet przestał myśleć tylko o jednym? Wyjść za niego za mąż. Ilu mężów potrzeba, żeby zmienić żarówkę? Dowiemy się jak któryś ruszy się z kanapy i to zrobi. Dlaczego facet jest jak zapalenie wyrostka robaczkowego? Powoduje dużo cierpień a jak się go w końcu pozbędziesz to okazuje się, że i tak nie był do niczego potrzebny. Dlaczego mężczyzna produkuje tyle plemników żeby zapłodnić jedną komórkę jajową? A widziałaś kiedyś faceta który pyta o drogę? Odpowiedz Link Zgłoś
romanticca Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.01.10, 12:46 Bardzo dziękuję, napisałam również do Pana maila. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mala-maga Re: wszystko o fotelikach samochodowych 26.01.10, 15:38 Witam czytam to forum i już głupieję, czeka mnie zakup fotelika dla 8 miesięcznego dziecka (9-18 lub 9-25)i już nie mam pojęcia co wybrać jeżdże vw multiwanem, chciałabym aby fotelik był przede wszystkim bezpieczny, pasował do foteli w aucie i był nie za drogi, myślałam o chicco key1 ale mój auto chyba nie ma izofixów, myślałam też o ramatti,bo starsza córka miała ale kupowaliśmy go 6lat temu więc pewnie teraz też mają nowsze modele, podoba mi się też bardzo optima firmy baby design, i już sama nie wiem na co się zdecydować... Proszę pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś