Dodaj do ulubionych

allegro, sprzedaz

05.09.10, 15:16
prosze o pomoc czy jest jakis przepis. Otoz sprzedawalqam mebel na allegro, umowilam sie z
panem na odbior osobisty. Po czym pan odebral mebel osobiscie, obejrzal, byl zadowolony i teraz
dzwoni ze jednak sie rozmyslil, bo troche za duzy jest dla niego.
Nie chce spowtroem przyjmowac mebla bo nie mam miejsca, chce napisac do allegro, ale nie
wiem czy ma sens czy musze to przyjąc?
Obserwuj wątek
    • imsad Re: allegro, sprzedaz 05.09.10, 16:55
      Nic się nie przejmuj.
      Transakcja sfinalizowana? (w sensie; zlicytował, zapłacił)
      Wymiary były podane w aukcji? Zresztą podczas osobistego odbioru sam kupujący potwierdził chęć
      zakupu oraz zgodność przedmiotu z opisem.
      Więc nie ma tematu.
      A że mu sie odwidziało, to sorry, jego problem.
      • gabrielle76 Re: allegro, sprzedaz 05.09.10, 17:06
        popieram poprzedniczke, jesli w aukcji podałas wymiary to teraz to juz problem
        pana wink
    • owianka Re: allegro, sprzedaz 05.09.10, 17:39
      Zatroskaj się, że rzeczywiście pan ma problem w takim razie, i doradź tak od
      serca, może niech wystawi na Allegro? wink

A tak na poważnie, to spora bezczelność. Nie zgadzaj się, a ewentualnym
      negatywem nie przejmuj się, tylko rzeczowo odpowiedz.
      • 0ldjoanna Re: allegro, sprzedaz 05.09.10, 17:54
        W ciągu 10 dni od odbioru kupujący ma prawo zwrócić przedmiot bez podania powodu. Jeśli
        minęło więcej niż 10 dni, pan może ci...
        • jo-asiunka Re: allegro, sprzedaz 05.09.10, 17:56
          to dotyczy tylko opcji kup teraz, a nie aukcji, z tego co wiem
          • 0ldjoanna Re: allegro, sprzedaz 05.09.10, 18:00
            A tak, fakt smile
        • circa.about Re: allegro, sprzedaz 05.09.10, 17:59
          to dotyczy tylko sytuacji, gdy coś kupujemy od firmy.
          • moje.m Re: allegro, sprzedaz 06.09.10, 06:49
            musze dodac ze opis jednak sie roznil od rzeczywistego wymiaru o 20cm. Ale pan oglądał i byl
            zadowolony. nic nie mowil ze meble za wysokie o te cm. Cholera jak ja to policzyłam. Co teraz,
            jednak zwrot musi byc? tylko mam wątpliwosci ze jednak osobiscie wszystko pasowało.
            • beata985 Re: allegro, sprzedaz 06.09.10, 08:09
              ale jak odbierał to wiedział, że wymiary jednak są inne????
              w sumie może się czepiać i tego trzymać, że n iezgodne z opisem....
              jeżeli poinform,owałaś go o tym przy odbiorze to nie wiem....w sumie też może sie wyprzećuncertain
            • aaaguniaaa Re: allegro, sprzedaz 06.09.10, 09:48
              ale nie pasuje mu wlasnie te 20cm czy moze ktorys z innych wymiarow?? jesli nie pasuje wlasnie przez te 20cm to moze miec pretensje ze towar byl niezgodny z opisem. ciezko oceniajac cos w innym pomieszczeniu stwierdzic czy nie jest za duze do innego jesli to kweskia takiej wielkosci. no ale jesli pozostale wymiary byly ok i zdecydowal sie na zakup a teraz twierdzi ze to jednak nie pasuje to juz jego problem

a co do zwrotu - najlepiej pisac ze aukcja prywatna i nie ma zadnych zwrotow.
              jako osoba sprzedajaca prywatnie nie masz obowiazku przyjac z powrotem zakupionego towaru
    • na_pustyni Re: allegro, sprzedaz 06.09.10, 09:21
      Robisz z kupujacego jakiegos niezdecydowanego misia, ktory "jednak sie
      rozmyslil, bo troche za duzy jest dla niego". No - troche to nie, bo az 20cm.
      Jesli mu nie powiedzialas przy odbiorze osobistym, ze sie walnelas w pomiarach,
      a po cichu liczylas, ze sie nie domysli, no to wiesz... Kupa.
    • goldenleo Re: allegro, sprzedaz 06.09.10, 12:42
      Jak zapłacił, to sprawa jest zamknięta.
    • insomnia0 Re: allegro, sprzedaz 06.09.10, 12:59
      sprzedając przez internet, każdy kupujący ma prawo zwrócić towar bez podania powodu bodajże do 10 dni po otrzymaniu rzecz.
      On odebrał osobiście.. oglądał ta rzecz? jesli tak to chyba takiego prawa już nie ma.. chodzi o o towar który sie kupuje "w ciemno"- wtedy mozna oddać a jesli widział -obejrzał.. hmmm to juz jest inna sprawa..
      • a1ma Re: allegro, sprzedaz 06.09.10, 13:29
        Nie dotyczy to aukcji.
        A przedmiot kupiony przez "kup teraz" można zwrócić nawet w przypadku odbioru osobistego.

Z tym, że jeśli opis różnił się od stanu faktycznego (o te 20 cm), to powinnaś była powiedzieć mu o tym przed odbiorem. Jeśli nie powiedziałaś to musisz przyjąć zwrot.
        • dorianne.gray Re: allegro, sprzedaz 06.09.10, 14:28
          Przepisy o możliwości zwrotu w ciągu 10 dni dotyczą tylko rzeczy sprzedawanych przez firmy, nie osoby prywatne. Nie mylcie pojęć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka