krystom2 21.08.11, 09:53 witam, czy możecie polecic jaką wanienkę kupic dla noworodka? Nie mam w domu wanny, mam tylko kabine prysznicowa, stąd moje pytanie, moze nie każda wanienka się sprawdzi? Nie mam żadnego do świadczenia w tym temacie, Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruwa9 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 10:03 a skad mamy wiedziec, jak duza masz kabine? Ja lubie wanienki z ikei, sa bardzo dobre, dobra relacja ceny do jakosci i wystarcza na caly okres wanienkowy (jest poreczna, choc wydaje sie krotka, to gdy robi sie za krotka, niemowle zwykle potrafi juz siedziec, wiec moze sie kapac na siedzaco. No i jest wystarczajaco gleboka). Odpowiedz Link Zgłoś
krystom2 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 10:07 kabina prostokątna 90. co to jest okres wanienkowy? kilka miesięcy tylko, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 12:22 nie, dopoki macie ochote i potrzebe korzystania z wanienki, moze byc i 2 lata, i dluzej. Zwlaszcza, jesli nie macie wanny, a nie wszystkie male dzieci akceptuja prysznic (nawet logistycznie trudno mi sobie wyobrazic mycie malego dziecka pod prysznicem, bo samo sie nie umyje, a zeby mogl to zrobic rodzic, trzeba otworzyc drzwi kabiny, w efekcie czego i lazienka zalana, i rodzic mokry). Odpowiedz Link Zgłoś
25marzka25 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 12:30 ja od początku kąpałam małą w kabinie tyle że miała podkładkę misia z gąbki. Wodę lałam do brodzika i tyle wystarczyło do kąpania.W/G mnie wanienka była zbędna.Teraz w kabinie ma mate antypoślizgową i uwielbia się chlapać w kabinie Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: wanienka do kabiny 24.08.11, 23:42 U mnie wanienka z Ikei wstawiona do brodzika z powodzeniem służy do kąpania 6-latka i nie widać na razie powodu do zmiany wanienki. Odpowiedz Link Zgłoś
misia_matysia Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 13:47 my też mamy tylko kabinę i na początku kąpaliśmy małą w najzwyklejszej wanience z Ikei która stała na podłodze, od 15-16 mż kąpiemy się razem pod prysznicem. Poza tym u rodziców, którzy mają wannę - córkę też kąpaliśmy w wanience a nie bezpośrednio w wannie Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 17:29 moja kuzynka tak od roku mniej wiecej kapie mala w brodziku w duzej misce do roku kapala w wanience na stole Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 18:41 My przerobiliśmy już trzy wanieniki, najpierw mieliśmy taką z na komodzie kąpielowej, potem jaką taką dość sporą i długą bo dziecko wkładaliśmy do niej na leżąco a że sporawe już było i nie potrafiło siedzieć więc kąpaliśmy w takiej właśnie. Teraz używamy z ikei dla mnie jak na razie najlepsza, mieści się w kabinie bez problemu, ma antypoślizgi, jest wystarczająco wysoka. Ale na leżąco dziecko się do niej raczej nie zmieści. Odpowiedz Link Zgłoś
krystom2 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 19:12 dziękuje za odpowiedzi. widziałam tę z IKEI, ale jest bardzo mała (dł. ok. 70cm), to chyba nie na długo starczy? chciałam jeszcze spytac o taką rzecz: tematów o wózkach jest mnóstwo, więc nie będe sie powtarzać, ale doradźcie prosze po ilu miesiąch mozna przesadzic dziecko z głebokiego wózka do spacerówki? Moje dziecko przyjdzie na świat w marcu i już troche poczytałam o wadach wózków 3 w 1, więc kupie głeboki używany, pytanie tylko ile czasu dziecko w nim ma jeździć póki nie można go przesadzic do spacerówki? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 19:58 Pisalam, ze wanienka z ikei wystarcza na caly okres uzytkowania wanienki, czyli spokojnie nawet 2-3 lata (jesli ze skapstwa nie chce sie napelniac wielkiej wanny dla malego dziecka na przyklad, albo dziecko nie lubi prysznica w waszym przypadku). Dlugosc jest wystarczajaca, gdy wanienka zrobi sie za krotka na kapiel niemowlecia na lezaco, to zwykle niemowle juz siedzi i nadal korzysta z wanienki , ale kapiac sie na siedzaco. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuniaolunia Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 08:45 My w wanience z ikei kąpaliśmy do 10 miesięcy, potem przerzuciliśmy się na normalną wannę, ale myślę, że spokojnie starsze dziecko też będzie się w niej wygodnie kąpać. Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 10:01 krystom2 napisała: > chciałam jeszcze spytac o taką rzecz: tematów o wózkach jest mnóstwo, więc nie > będe sie powtarzać, ale doradźcie prosze po ilu miesiąch mozna przesadzic dziec > ko z głebokiego wózka do spacerówki? Moje dziecko przyjdzie na świat w marcu i > już troche poczytałam o wadach wózków 3 w 1, więc kupie głeboki używany, pytani > e tylko ile czasu dziecko w nim ma jeździć póki nie można go przesadzic do spac > erówki? > Pzdr Jak zacznie samo siedzieć lub wcześniej, o ile spacerówka rozkłada się na płasko. Gondola jest "cieplejsza" na zimę, ale Ciebie to nie dotyczy, bo jak przyjdzie zima, to młode na pewno już nie będzie chciało płasko leżeć. Odpowiedz Link Zgłoś
latosie Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 10:20 mam kabinę - wanienkę stawiam na dwóch krzesłach w pokoju ... na upartego wanienkę taką standardową można wcisnąć do kabiny - przy otwartej kabinie oczywiście ... łazienka jakoś nie jest specjalnie zachlapana a z resztą można powycierać . Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d a moze zwykla miska?? 22.08.11, 11:59 taka okragla.. w sumie co za roznica... Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszkowa Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 12:22 U nasz też jest prysznic, tyle że brodzik 90+ murek na kafelkę (łazienka długa i wąska- punkt kąpielowy w samum końcu) i na początku miałam wanienkę 100 cm (kąpaliśmy ją na łóżku) bo też myślałam że na dłużej starczy, etc. I Guzik. Młoda zczaiła że można chlapać i kupiliśmy 80-tkę. Do prysznica weszła swobodnie ale w okolicach 7.miesiąca już młoda nie chciała być kąpana na leżąco, teraz tylko siedzi. Także spokojnie 80-70 starczy. Acha. Jak możesz to spraw sobie taką z wyprofilowanym dnem, coby pociecha nie jeździła. Coś takiego. Nie polecam żadnych gąbek bo to siedlisko bakterii i grzybów. Ja kupiłam takie coś Ale to też trzeba suszyć, ściągać, mi np. ta metalowa konstrukcja rdzewiała. Jak już to możesz spróbować taką foczkę coś a'la to Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 19:29 ja gąbki polecam. dla mnie najlepsza rzecz pod słońcem do kąpania noworodka i małego niemowlęcia. zapewniała mi całkowicie wolne ręce, nie musiałam małej trzymać żeby ją umyć. jej też było wygodnie bo miękko. gąbkę wymieniałam raz w miesiącu, prałam w 90st raz w tygodniu, po każdym myciu dokładnie wykręcałam i suszyłam na kaloryferze (ale moja jest z września, dość szybko zrobiło się zimno i mieliśmy włączone ogrzewanie). Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 19:46 po każdym myciu dziecka taką gąbkę należy wygotowywać... Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 22:47 ..a gabka plastikowa i po pierwszym gotowaniu zrobi sie z niej bezksztaltna masa.. co wy z tymi wolnymi rekami odczas kapieli? Tak was obrzydza dotyk ciala dziecka? Toz to sama przyjemnosc, okazja do stymulacji dziecka, do bliskosci, zeby przez skore okazac i odczuc milosc. ja to uwielbialam.A pomijajac kwestie higieny takich lezaczkow ( i kwestie higieny dziecka, ktorego na takich plastikach nawet domyc nie mozna, o duze obszary ciala sa niedostepne) to ja bym sie bala o bezpieczenstwo niemowlaka, bo tylko raz fiknie i spadnie z takiego lezaczka, zachlysnawszy sie woda. No, ale najwazniejsze to miec wolne rece. Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: wanienka do kabiny 24.08.11, 23:56 > co wy z tymi wolnymi rekami odczas kapieli? Tak was obrzydza dotyk ciala dzieck > a? Toz to sama przyjemnosc A nie przyszło ci do głowy, że wolne ręce slużą temu, żeby umyć dziecko lub sięgnąć po jakieś rzeczy do mycia, których nie da się położyć blisko, bo łazienka jest taka a nie inna, na przykład inna, niż twoja? Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz ta jest rewelacyjna 25.08.11, 14:35 www.bibabad.net/international/international.html Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: wanienka do kabiny 25.08.11, 17:33 no ale w czym problem? Kwestia odpowiedniej logistyki. Z trojka dzieci korzystalismy w sumie, niech policze, 9 lazienek regularnie plus niezliczona ilosc z doskoku (na lotnisku, w pensjonatach, kwaterach, hotelach,w szpitalach, itd itp. Takich z wanna, bez, wanny, z kabina albo bez kabiny, tylko z zaslonka, lub bez, lub tylko toaleta z umywalka. Zawsze da sie tak zorganizowac, zeby jedna reka trzymac dziecko, a druga myc lub siegac po potrzebne akcesoria. Nie przekonuje mnie argument, ze w niektorych lazienkach sie nie da. W kazdej sie da, absolutnie w kazdej. Odpowiedz Link Zgłoś
elera0 Re: wanienka do kabiny 29.08.11, 18:54 Tzn powiem Ci ze przy takim malutkim dziecku to nie bardzo ma znaczenie czy masz wanne czy prysznic, bo najczesciej przynajmniej ja kąpałam dziecko normalnie w pokoju. Tylko sie przynosiło wanienke z woda z łazienki. Ja mam taką za 25 zeta www.pierwszyusmiech.com.pl/product-pol-693-Wanienka-Aqua-86cm.html i bardzo sobie chwale. A jak dziecko jest wieksze to moze normalnie w prysznicu siedziec, albo jakąś zwykła miskę jak Ci się ta wanienka na brodzik nie zmieści. Odpowiedz Link Zgłoś
ripostka21 Re: wanienka do kabiny 30.08.11, 09:34 też kąpalam szkraba w normanlej małej wanienice za 25 zł w pokoju, jak zaczęła chlapać to wstawiałam wanienke do wanny lub do kabiny, zależy gdzie akurat chciałam, a od 7 miesiąca, jak już dobrze siedziała to kąpie się ze mną, i w wannie, co bardzo lubi, i pod prysznicem, gdzie brodzik jest wysoki i w każdej chwili moge ją posadzić. używałam i używam podkładu z gąbki i nigdy jakoś specjalnie jej nie "dezynfekowałam" i nic małej nie jest. tylko susze. Proponuje nie wydawać kasy na niepotrzebne wynalazki, tylko kupić zwykłą niedrogą wanienkę, moze starczy na długo a może dziecko zechce kąpać się poźniej tak jak wy. Odpowiedz Link Zgłoś