Dodaj do ulubionych

wanienka do kabiny

21.08.11, 09:53
witam,

czy możecie polecic jaką wanienkę kupic dla noworodka? Nie mam w domu wanny, mam tylko kabine prysznicowa, stąd moje pytanie, moze nie każda wanienka się sprawdzi? Nie mam żadnego do świadczenia w tym temacie,

Pzdr
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 10:03
      a skad mamy wiedziec, jak duza masz kabine?
      Ja lubie wanienki z ikei, sa bardzo dobre, dobra relacja ceny do jakosci i wystarcza na caly okres wanienkowy (jest poreczna, choc wydaje sie krotka, to gdy robi sie za krotka, niemowle zwykle potrafi juz siedziec, wiec moze sie kapac na siedzaco. No i jest wystarczajaco gleboka).
      • krystom2 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 10:07
        kabina prostokątna 90. co to jest okres wanienkowy? kilka miesięcy tylko, tak?
        • mruwa9 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 12:22
          nie, dopoki macie ochote i potrzebe korzystania z wanienki, moze byc i 2 lata, i dluzej. Zwlaszcza, jesli nie macie wanny, a nie wszystkie male dzieci akceptuja prysznic (nawet logistycznie trudno mi sobie wyobrazic mycie malego dziecka pod prysznicem, bo samo sie nie umyje, a zeby mogl to zrobic rodzic, trzeba otworzyc drzwi kabiny, w efekcie czego i lazienka zalana, i rodzic mokry).
          • 25marzka25 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 12:30
            ja od początku kąpałam małą w kabinie tyle że miała podkładkę misia z gąbki. Wodę lałam do brodzika i tyle wystarczyło do kąpania.W/G mnie wanienka była zbędna.Teraz w kabinie ma mate antypoślizgową i uwielbia się chlapać w kabinie
            • falka32 Re: wanienka do kabiny 24.08.11, 23:42
              U mnie wanienka z Ikei wstawiona do brodzika z powodzeniem służy do kąpania 6-latka i nie widać na razie powodu do zmiany wanienki.
    • misia_matysia Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 13:47
      my też mamy tylko kabinę i na początku kąpaliśmy małą w najzwyklejszej wanience z Ikei która stała na podłodze, od 15-16 mż kąpiemy się razem pod prysznicem. Poza tym u rodziców, którzy mają wannę - córkę też kąpaliśmy w wanience a nie bezpośrednio w wannie
    • tomelanka Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 17:29
      moja kuzynka tak od roku mniej wiecej kapie mala w brodziku w duzej misce suspicious
      do roku kapala w wanience na stole
      • czekolada85 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 18:41
        My przerobiliśmy już trzy wanieniki, najpierw mieliśmy taką z na komodzie kąpielowej, potem jaką taką dość sporą i długą bo dziecko wkładaliśmy do niej na leżąco a że sporawe już było i nie potrafiło siedzieć więc kąpaliśmy w takiej właśnie.
        Teraz używamy z ikei dla mnie jak na razie najlepsza, mieści się w kabinie bez problemu, ma antypoślizgi, jest wystarczająco wysoka. Ale na leżąco dziecko się do niej raczej nie zmieści.
        • krystom2 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 19:12
          dziękuje za odpowiedzi. widziałam tę z IKEI, ale jest bardzo mała (dł. ok. 70cm), to chyba nie na długo starczy?
          chciałam jeszcze spytac o taką rzecz: tematów o wózkach jest mnóstwo, więc nie będe sie powtarzać, ale doradźcie prosze po ilu miesiąch mozna przesadzic dziecko z głebokiego wózka do spacerówki? Moje dziecko przyjdzie na świat w marcu i już troche poczytałam o wadach wózków 3 w 1, więc kupie głeboki używany, pytanie tylko ile czasu dziecko w nim ma jeździć póki nie można go przesadzic do spacerówki?
          Pzdr
          • mruwa9 Re: wanienka do kabiny 21.08.11, 19:58
            Pisalam, ze wanienka z ikei wystarcza na caly okres uzytkowania wanienki, czyli spokojnie nawet 2-3 lata (jesli ze skapstwa nie chce sie napelniac wielkiej wanny dla malego dziecka na przyklad, albo dziecko nie lubi prysznica w waszym przypadku). Dlugosc jest wystarczajaca, gdy wanienka zrobi sie za krotka na kapiel niemowlecia na lezaco, to zwykle niemowle juz siedzi i nadal korzysta z wanienki , ale kapiac sie na siedzaco.
          • mamuniaolunia Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 08:45
            My w wanience z ikei kąpaliśmy do 10 miesięcy, potem przerzuciliśmy się na normalną wannę, ale myślę, że spokojnie starsze dziecko też będzie się w niej wygodnie kąpać.
          • matka_karmiaca Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 10:01
            krystom2 napisała:

> chciałam jeszcze spytac o taką rzecz: tematów o wózkach jest mnóstwo, więc nie
            > będe sie powtarzać, ale doradźcie prosze po ilu miesiąch mozna przesadzic dziec
            > ko z głebokiego wózka do spacerówki? Moje dziecko przyjdzie na świat w marcu i
            > już troche poczytałam o wadach wózków 3 w 1, więc kupie głeboki używany, pytani
            > e tylko ile czasu dziecko w nim ma jeździć póki nie można go przesadzic do spac
            > erówki?
            > Pzdr

Jak zacznie samo siedzieć lub wcześniej, o ile spacerówka rozkłada się na płasko.
            Gondola jest "cieplejsza" na zimę, ale Ciebie to nie dotyczy, bo jak przyjdzie zima, to młode na pewno już nie będzie chciało płasko leżeć.
    • latosie Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 10:20
      mam kabinę - wanienkę stawiam na dwóch krzesłach w pokoju ... na upartego wanienkę taką standardową można wcisnąć do kabiny - przy otwartej kabinie oczywiście ... łazienka jakoś nie jest specjalnie zachlapana a z resztą można powycierać .
    • camel_3d a moze zwykla miska?? 22.08.11, 11:59
      taka okragla.. w sumie co za roznica...
    • kfiatuszkowa Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 12:22
      U nasz też jest prysznic, tyle że brodzik 90+ murek na kafelkę (łazienka długa i wąska- punkt kąpielowy w samum końcu) i na początku miałam wanienkę 100 cm (kąpaliśmy ją na łóżku) bo też myślałam że na dłużej starczy, etc. I Guzik. Młoda zczaiła że można chlapać i kupiliśmy 80-tkę. Do prysznica weszła swobodnie ale w okolicach 7.miesiąca już młoda nie chciała być kąpana na leżąco, teraz tylko siedzi. Także spokojnie 80-70 starczy. Acha. Jak możesz to spraw sobie taką z wyprofilowanym dnem, coby pociecha nie jeździła. Coś takiego. https://www.prima-baby.pl/aktualizator/php/image.php?path=../photos/13Biggest1282307810.jpg
      Nie polecam żadnych gąbek bo to siedlisko bakterii i grzybów. Ja kupiłam takie coś
      https://www.womar.com.pl/graphic/pictures/akcesoria_22.jpg
      Ale to też trzeba suszyć, ściągać, mi np. ta metalowa konstrukcja rdzewiała. Jak już to możesz spróbować taką foczkę coś a'la to
      https://bi.gazeta.pl/im/1/6075/z6075671X,lezaczek-do-kapieli-Foczka--Prima-Baby-18-zl---basenik.jpg
      • silje78 Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 19:29
        ja gąbki polecam. dla mnie najlepsza rzecz pod słońcem do kąpania noworodka i małego niemowlęcia. zapewniała mi całkowicie wolne ręce, nie musiałam małej trzymać żeby ją umyć. jej też było wygodnie bo miękko. gąbkę wymieniałam raz w miesiącu, prałam w 90st raz w tygodniu, po każdym myciu dokładnie wykręcałam i suszyłam na kaloryferze (ale moja jest z września, dość szybko zrobiło się zimno i mieliśmy włączone ogrzewanie).
        • panna.w.drodze Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 19:46
          po każdym myciu dziecka taką gąbkę należy wygotowywać...
          • mruwa9 Re: wanienka do kabiny 22.08.11, 22:47
            ..a gabka plastikowa i po pierwszym gotowaniu zrobi sie z niej bezksztaltna masa..
            co wy z tymi wolnymi rekami odczas kapieli? Tak was obrzydza dotyk ciala dziecka? Toz to sama przyjemnosc, okazja do stymulacji dziecka, do bliskosci, zeby przez skore okazac i odczuc milosc. ja to uwielbialam.A pomijajac kwestie higieny takich lezaczkow ( i kwestie higieny dziecka, ktorego na takich plastikach nawet domyc nie mozna, o duze obszary ciala sa niedostepne) to ja bym sie bala o bezpieczenstwo niemowlaka, bo tylko raz fiknie i spadnie z takiego lezaczka, zachlysnawszy sie woda.
            No, ale najwazniejsze to miec wolne rece.
            • falka32 Re: wanienka do kabiny 24.08.11, 23:56
              > co wy z tymi wolnymi rekami odczas kapieli? Tak was obrzydza dotyk ciala dzieck
              > a? Toz to sama przyjemnosc

A nie przyszło ci do głowy, że wolne ręce slużą temu, żeby umyć dziecko lub sięgnąć po jakieś rzeczy do mycia, których nie da się położyć blisko, bo łazienka jest taka a nie inna, na przykład inna, niż twoja?
              • ivaz ta jest rewelacyjna 25.08.11, 14:35
                www.bibabad.net/international/international.html
              • mruwa9 Re: wanienka do kabiny 25.08.11, 17:33
                no ale w czym problem? Kwestia odpowiedniej logistyki. Z trojka dzieci korzystalismy w sumie, niech policze, 9 lazienek regularnie plus niezliczona ilosc z doskoku (na lotnisku, w pensjonatach, kwaterach, hotelach,w szpitalach, itd itp. Takich z wanna, bez, wanny, z kabina albo bez kabiny, tylko z zaslonka, lub bez, lub tylko toaleta z umywalka. Zawsze da sie tak zorganizowac, zeby jedna reka trzymac dziecko, a druga myc lub siegac po potrzebne akcesoria. Nie przekonuje mnie argument, ze w niektorych lazienkach sie nie da. W kazdej sie da, absolutnie w kazdej.
    • elera0 Re: wanienka do kabiny 29.08.11, 18:54
      Tzn powiem Ci ze przy takim malutkim dziecku to nie bardzo ma znaczenie czy masz wanne czy prysznic, bo najczesciej przynajmniej ja kąpałam dziecko normalnie w pokoju. Tylko sie przynosiło wanienke z woda z łazienki. Ja mam taką za 25 zeta www.pierwszyusmiech.com.pl/product-pol-693-Wanienka-Aqua-86cm.html i bardzo sobie chwale. A jak dziecko jest wieksze to moze normalnie w prysznicu siedziec, albo jakąś zwykła miskę jak Ci się ta wanienka na brodzik nie zmieści.
      • ripostka21 Re: wanienka do kabiny 30.08.11, 09:34
        też kąpalam szkraba w normanlej małej wanienice za 25 zł w pokoju, jak zaczęła chlapać to wstawiałam wanienke do wanny lub do kabiny, zależy gdzie akurat chciałam, a od 7 miesiąca, jak już dobrze siedziała to kąpie się ze mną, i w wannie, co bardzo lubi, i pod prysznicem, gdzie brodzik jest wysoki i w każdej chwili moge ją posadzić. używałam i używam podkładu z gąbki i nigdy jakoś specjalnie jej nie "dezynfekowałam" i nic małej nie jest. tylko susze.
        Proponuje nie wydawać kasy na niepotrzebne wynalazki, tylko kupić zwykłą niedrogą wanienkę, moze starczy na długo a może dziecko zechce kąpać się poźniej tak jak wy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka