Dodaj do ulubionych

Polak Orion czy Taco Julia ??

01.06.04, 09:06
Wiem że ten temat był już maglowany kilka razy. Te dwa wózki są w podobnych
cenach i podobnie wyposażone.Produkowane są też oba w Częstochowie. Co
polecacie? Nie chodzi mi o wagę, bo mam na dole w bloku wózkownie, tylko o
komfort jazdy dla dzidzi i dla mamy. Dziekuje wam wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam Dobra i 30 tyg. Synuś
Obserwuj wątek
    • kopytko1 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 01.06.04, 09:23
      Hej,nie znam wózków Taco ale mam polaka i super sprawa,rewelka!Dla mnie i dla
      dzidzi! Też mam wózkownię i trzymam go na dole bo tachać go na górę no nie da
      rady.Mam go rok,w tej chwili chciałabym zmienić na coś mniejszego a ten mam do
      odsprzedania.
      Pozdrawiam,Ewa

a to moje chłopaki

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146
      • dobra26 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 01.06.04, 10:12
        A z jakiego miasta jesteś, bo sama bym chciała kupić niekoniecznie nowy , ale
        żeby był w dobrym stanie.
        Pozdrawiam Dobra
    • dobra26 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 01.06.04, 12:50
      Czy zadna mamusia nie chce mi pomoc??
      • kopytko1 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 01.06.04, 14:15
        Jestem z Wroclawiasmile)
    • oliwkap Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 01.06.04, 17:22
      Hej! Miałam ten sam dylemat i brak dostępu do Internetu. Porównywaliśmy
      dokładnie Polaka i Tako i wybraliśmy Tako. Nasza córcia rodziła się w grudniu i
      potrzebowalismy szczelny wózek. Tako ma większą i sztywniejszą gondole z
      dopinaną budka, która ma jaszcze niewielki daszek, niby nic, ale bardzo nam się
      to przydało. Duża buda + mała budka sprawiły, ze ochrona przed wiatrem była
      100%. Nie wspomnę o przenoszeniu malucha w gondoli. Oliwka była codziennie na
      dworze po kilka godzin. Gdy mocno sypalo wystawialismy ja na balkon. Teraz
      kupiliśmy jej spacerówkę i zastanawiamy sie nad sprzedaża Tako. Jeżeli go nie
      sprzedamy, to też sie nic nie stanie, bo świetnie sprawdza sie na spacerach w
      górach, w lesie, no i kolejna zima przed nami. Jesteśmy z Jeleniej Góry. Wózek
      jest w idealnym stanie. Mamy do niego torbę. Gdybyś była zainteresowana, daj
      znać. Pozdrawiam! Magda
      • dobra26 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 02.06.04, 10:58
        Dziękuję wam bardzo za informacje, miło jak można się tyle dowiedzieć od osób
        które same przetestowały to na sobiei na swoich maluszkach. Chyba się
        zdecydujemy na Tako bo tańsze i ogólnie podobno lepsze. Oliwkap ja jestem z
        Krakowa więc trochę daleko do Jeleniej Gory sad Koszty przesyłki itd. poza tym
        chyba kupimy nowy. To nasze pierwsze dziecko, więc musi mieć coś w końcu
        nowego,bo ubranka i łóżeczko dostaje po starszych kolegach smile
        Pozdrawiam Dobra i 30 tyg. Synuś
    • kopytko1 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 02.06.04, 10:29
      W polaku nie trzeba dźwigać gondoli wystarczy zabrać ze sobą nosidło ia ono i
      tak jest tak szczelnie zamykane i ma do postawienia osłonkę że na pewno dzidzi
      nie będzie zimno,zresztą ja uważam że dziecko i tak jest tak obatulone wszystkim
      że nie ma prawa mu być zimno!A znowu jak tak zastawimy dziecko to co mu
      przyjdzie z takiego spaceru?!A polak ma baaardzo dużą budkę,no i potem jest
      super spacerówka.Ale wybór należy do Ciebiesmile)Oba wózki są podobnesmile

Pozdrawiam,Ewa

moje chłopaki
    • polinetka Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 02.06.04, 11:20
      Ja miałam wózeczek Tako Julia i ogólnie bardzo mi się podobał:szeroki, wygodny dla dziecka, bardzo ładny i dobrze wykonany, łatwo się prowadził (ale tylko z rączką do twarzy dziecka, po drugiej stronie już gorzej wyważony) niestety wadą jest waga i ja dlatego go sprzedałam, ale u Ciebie jak czytałam waga nie ma znaczenia. Ogólnie polecam.
    • aniabasior Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 02.06.04, 12:32
      Taco i Orion Faktycznie są podobne i ta sama waga.Ale do tych wózków jest
      podobny Adbor,Polak,Witpol i Jędroch dwa z nich posiadam ja.Wysyłam mój link na
      priv.
      Pozdrawiam Ania.
      P.S. Ceny do negocjacji.
    • aniabasior Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 02.06.04, 12:39
      Mój mail to ; anbas@wp.pl

Ania
      • bursz Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 02.06.04, 15:48
        Hej,
        Orion podobno nie rozkłąda się na płasko? Chyba powinien? Czy to duża wada?
        Dzięki, pozdrawiam, czerwcówka.
        • dobra26 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 02.06.04, 16:25
          Podobno nie rozkłada się bo ma wysokie ponad 23 cm. pompowane koła.
          Dobra i 30 tyg. Synuś

Don't worry, be happy smile
          preg.fertilityfriend.com/pregticker/5027b/
          • bursz Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 02.06.04, 18:55
            dobra26 napisała:

> Podobno nie rozkłada się bo ma wysokie ponad 23 cm. pompowane koła.
            > Dobra i 30 tyg. Synuś
            >
            > Don't worry, be happy smile
            > preg.fertilityfriend.com/pregticker/5027b/
            Ale co z tego wynika? Usprawiedliwienie nie jest istotne, ważna wygoda dziecka?
            pozdrawiam, jola

• kopytko1 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 02.06.04, 18:58
            Moje kochane mamy to ze on sie nie rozklada zupelnie plasko w niczym absolutnie
            w niczym nie przeszkadza,baaa nawet pomaga!!Po pierwsze dziecko lezy w plaskim i
            twardym!! nosidle i ma plasko!Dwa dziecko dosc czesto ulewa i same zobaczycie ze
            nawet materacyk w lozeczku podnosi sie o kilka stopni zeby glowka byla wyzej niz
            brzusiosmile)Pamietajac oczywiscie o tym zeby bylo plasko.A powiem Wam ze moj Adas
            w szpitalu lezal z glowa do dolu,tj nizej od brzusia ale plasko!A ze moje
            dziecko ulewalo ogromnie to takie ulozenie bylo super,nawet spotkana na sapcerze
            polozna powiedziala ze fajnie to zrobilam ze glowka jest wyzejsmile Wiec jak
            widzicie to absolutnie nie jest wada,a wrecz nawet pomaga.Ech ale sie rozpisalam..
            Pozdrawiam,Ewa

• bursz jak jest z tym ulewaniem?! 03.06.04, 04:34
              Hej, tu cytat z forum "regionalnego"

"Przeczytałam tą wypowiedz na temat ułożenia głowki i ulewania, i...
              dziewczyny, nie wpadajmy w skrajności z tym ulewaniem!
              Moje dziecko przez 15 miesięcy nie ulało ani razu! Ani razu nie zwymiotowało,
              ani nie sliniła sie po brodzie! Zupełnie nie przydały mi sie żadne podkłady,
              folie, które tylko powietrze zatrzymują. Równiez pielucha nie przecieknie tak,
              by zmoczyc łóżeczko, czy wózek! trzeba by chyba w niej trzymac malca z cała
              dobę!

Mam wśród znajomych chyba z 6 małych dzieci, i z tego co wiem, żadne nie ulewa.

A w szpitalu po porodzie to co innego. Dzieci są kładzione głowa w dół ze
              względu na śluz i wody płodowe w przewodzie pokarmowym i oddechowych. W tej
              pozycji moga spokojnie spłynąc, wtedy tez dziecku z buźki leci.

Wracając do Polaka. Co innego jest wózek z wkładka, a co innego bez wkładki.
              Owszem, dokąd dziecko jeździ z wkładką, podniesione oparcie nie przeszkadza.
              Chociaz ja nigdzie nie słyszałam o tym, że jest zalecane. Gdybym jeszcze raz
              miała wybierac płaski wózek, a wózek w którym oparcie jest podniesione,
              wybrałabym ten pierwszy.

Dużo zalezy od maluszka, moja mała jest i była bardzo duża, i juz po koniec 3
              miesiąca wyrosła mi z nosidełka i jeździła w samym wózku. I tu wazne jest
              oparcie. Takie dziecko jest jeszcze bardzo malutkie, kręgosłup słaby, i powinno
              leżec. A w Polaku oparcie jest pod kątem w stosunku do siedzenia, więc i
              dziecko bedzie lekko zgiete.
              Są maluszki, które jeźdzą w nosidle do 6 miesiąca, i potem mozna juz je z
              powodzeniem wozic z podniesionym oparciem.

Ja tak krytykuje tego Polaka, a chyba któraś z Was ma? smile) Dodam jeszcze, że
              koleżanka ma ten kolor- pomarańcz, i okropnie wyblakł smile))"

Co Wy na to doświadczone mamy!!

Pozdrawiam, czekam, dzięki, czerwcóweczka-jola.
    • tula_77 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 02.06.04, 22:58
      Hey
      Zgadzam sie z Kopytko , tez mam Polaka i jestem bardzo zadowolona. Wozek świetnie sie prowadzi.Jedyna wada to jego waga,jest dosc cizki.
      Pozdrawiam Was i wasze dzidzie jeszcze w brzuszkach smile)
      • bursz Polak Orion - wymiary nosidła 03.06.04, 08:55
        Cześć,
        czytam i czytam, ale dziś i jutro robię objazd po sklepach.
        Jeśli chodzi o wymiary nosiadełka w Orionie Polaku, to czy to 74 x 35 to za
        mało? Czytam gdzieś, że min. powinno być 80 x 35. Wiem, że zależy to pewnie od
        wielkości dziecka. Moje urodzi się w tym miesiącu i zimą to nosidło będzie
        chyba nawet bardziej potrzebne, a wtedy dziecko trzeba ubrać grubiej. Też myśle
        o śpiworku na zimę i czy zmieści się dziecko w śpiworku w tym nosidle?

A oto cytat z forum

"Tez chcialam zakupic ten wozek i juz prawie bylam zdecydowana ale ... troche
        mi skrzydelka opadly jak zmierzylam sobie owe nosidelko z usztywnianym dnem.
        Mialo 74 cm dlugosci i okolo 35 cm szerokosci !!!
        Moj spiwor do wozka (taki ocieplany misiem wklad) ma wymiary 85 cm X 44 cm tak
        wiec szanse upchania go w takim malenstwie wraz z dzidzia sa raczej nikle.
        No i teraz mam zgryz bo np. takiez nosidlo w Deltimie Voyagerze ma wymiary 102
        cm X 44 cm. Jest roznica, prawda? Prawie 30 cm dluzsze niz w orionie ...

czekam na Wasze cenne opinie, dzięki, czerwcóweczka jola
        • dobra26 Re: Polak Orion - wymiary nosidła 03.06.04, 09:03
          Podobno w wyposazeniu Tako Julia oprocz nosidla jest tez spiworek, wiec nie
          trzeba dodatkowego spiworka kupowac - wiecie coś na ten temat?
        • oliwkap Re: Polak Orion - wymiary nosidła 04.06.04, 12:51
          Witaj! Na pewno nie zmnieści sie w zimie w nosidlę i w śpiworku. Moim zdaniem
          lepsze nosidło ma tako, bo jest sztywniejsze i wieksze, no i z dopinana budka z
          małym daszkiem. Gdy moja córcia zaczęła 5 miesiac, wyjelismy nosidło na dobre,
          ale ona jest dośc długa. Tako jednak ma zabudowany przód wózka (chodzi o tą
          stronę z podnóżniem) i dlatego jest bardzo szczelny, nawet po wyjęciu nosidła.
          Więc w zimie, gdy włożysz spiworek, zupełnie wystarczy. Tą zabudowe potem mozna
          odpiąć oczywiście. Dodatkowo ma osłonke na nózki, której nie trzeba zdejmowac,
          by wyjąć dziecko, wystarczy rozsunąć zamki. Ja polecam Tako!!!
          • kopytko1 Re: Polak Orion - wymiary nosidła 04.06.04, 14:24
            Orion tez ma zabudownay przód wózka,jest dopianana ta część i jak wyciągamy już
            nosidło to można to sobie zostawić.Ja tak dość długo jeździłam,bo jak maluszek
            sobie spał to wyglądał jakby jechał w głębokim i mu nie zawiewało ew.nóżek.
            Nosidło polaka ma dodatkowe przykrycie na zamek i taki daszek czy stójkę do
            postawienia.I na mój gust to wystarczy dzidzię ubrać w śpiworek czy kombinezon i
            nic więcej nie trzeba,chyba że mały kocyk.Zresztą czy nasze zimy są aż tak srogie?
            Ja myślę że najlepiej jechać samemu obejrzeć z bliska i się zdecydować,bo tak to
            każda zachwala swoje hihi.
            Życzę wobec tego udanych zakupów,Ewa
            A ja i tak zostaję przy polakusmile
            a to moje chłopaki

• kopytko1 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 03.06.04, 09:22
      faktycznie nie wszystkie dzieci się ulewają,ale mój Adam ulewał się i to
      długo(aż w 8 miesiącu odstawiłam nabiał) długo i dużo!!I naprawdę mnie wózio się
      przydał,w domu nie trzymałam ani przez pół dnia wózkasmile)
      Druga rzecz mój Adam to pokaźny chłopiec,ma teaz 13 m i 13 kg,i w nosidełku się
      mieściłsmile
      Ja tylko chcę napisać że ten wózio też się sprawdza,super się prowadzi bo jest
      ciężki i dzidzia na wybojach nie skaczesmileCo dla kręgosłupa jest ważne u takiego
      maluszka.Dalej twierdzę ze dzidzia ma tam wygodnie i plasko.A co do koloru,ja
      mam pomarancz i ani ciut ciut nie wyblaklsmilePewnie ta kolezanka trzymala go caly
      czas na sloncu,co przeciez nie jest korzystne dla dzidzismile

Oj bronie bardzo tego polaka...hihi

Pozdrawiam mamusie,Ewa
      • dobra26 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 04.06.04, 15:30
        Alez kolezanki zachwalajcie i krytykujucie, bo bede wiedziala co potem wybrac.
        Im wiecej glosow za lub przeciw tym lepiej. A dzieki wam nie musze sie
        przekonywac na wlasnej skorze, co jest zle w kazdym z wozkow,wybiore ten ktory
        mi bardziej bedzie odpowiadal.
        Dziekuje
        • haribo Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 06.06.04, 11:41
          Cześć!
          Kilka miesiecy temu miałam podobny dylemat, który wózek wybrać. Najpierw
          spodobał mi się wózek firmy Aro (nie pamiętam modelu), ale jak go zobaczyłam w
          rzezywistości odpadł. Buszując dalej po necie dojrzałam Polaka Oriona i Deltima
          Voyager`a. Zastanawiałam się, który jest lepszy. W między czasie mojej mamie
          spodobał się Taco Julia. Wskazała mi adres sklepu, abym mogła go sobie obejrzeć
          (było ustalone, że wózek ja sobie wybioę a rodzice w prezencie dla wnusi go
          kupią). Tak więc zebrałam się w koncu i poszłam na spacerek po sklepach.
          Wczesniej znalazłam Julię na necie i muszę przyznać, że w sumie mi się
          spodobał. Polaka już widziałam, Deltima wstępnie też, ale poszłam obejrzeć
          Taco. Od razu odpadł: zbyt wysoko miał rączkę (a ja mam tylko, albo aż 165cm
          wzrostu), zbyt mały kosz pod wózkiem, brak tacki przy rączce (a to jest duży
          atut)i ogólnie wydał mi się taki "niedopracowany" i jakby już używany. Zostały
          mi tak więc dwa pozostałe wózki. Poszłam do kolejnego sklepu i chyba z godzinę
          się zastanawiałam, który wybrać. W koncu zdecydowałam się na Polaka. Przede
          wszystkim jest bardzo zgrabny, wygodnie się go prowadzi, ma duży kosz i tackę,
          na której zawsze mogę podtawić sobei coś do picia lub butelkę małej. Często
          chodzimy na zakupy, więc mogę stwierdzić, że kosz jest bardzo pakowny i
          wytrzymały.
          Wiktorię urodziłam w styczniu i dopóki sie ciepło nie zrobiło woziłam ja w
          gondoli przykrytą kocykiem, a na to wszystko pokrowiec. Nie wyobrażam sobie
          jakbym mogła teraz wpakować dziecko w gondolę (a ma już prawie 5 m-cy i 71cm
          długości). Jetseśmy codziennie na kilkugodzinnych spacerach i tapicerka wcale
          nam nie wyblakła, a musze dodać że przed słońcem się nie chowamy.
          Nie wiem co pisać jeszcze na temat Polaka, bo wszystkie jego zalety zostały już
          przedstawione we wczesniejszech postach.
          A co do Taco to mnie on się wcale nie podoba (ale nie ublizając oczywisćie
          nikomu, bo to kwestia gustu). A co do Polaka, wiem, że Oriony zostały poddane
          ulepszeniu i teraz wygladają ciut inaczej niż te kupione około pól roku temu.
          Ja wiem jedno - gdybym teraz miała raz jeszcze kupować wózek zdecydowałabym się
          na typowy głęboki. Firma Polak ma teraz nowy model Piccolo - Balerina i mnie on
          się podoba, chociaż nie widziałam go "na żywo". Załączam link.
          Pozdrawiam.
          Kasia mama Wiktorii (15.01.2004)
          www.polak.com.pl/index_pol.htm
          P.S. Musisz sama zdecydowac, który wózek wybierzesz, w koncu to Ty bedziesz go
          prowadziła.
          • sylwik7 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 06.06.04, 22:53
            My mamy Taco.A oprócz niego babydreamsa spacerówkę i parasolkę Marco ale mała
            ma już 14 m-cy.
            W domu nadal używam do usypiania Taco (mała śpi wyłącznie na balkonie w
            dzień).A Taco jest obszerny i takie duże dziecki fajnie się mieści.
            Taco jest dobrze amortyzowany pompowanymi kołami i wygodny dla dziecka.
            Niestety jego waga to koszmar.Ja przeklinałam ten prezent setki razy (III
            pietro bez windy). Jeżeli mąż nie urwał się z pracy lub nie przyjechał mój
            tata nie było szans na wyjście z domu.

Sprawę ułatwia gdy w bloku jest winda lub teoretycznie wózkownia ale co w
            przypadku, gdy wózek jest potrzebny w mieszkaniu? Nie wiem czemu wszyscy
            pocieszają się wózkownią niestety wszystkie znane mi dzieci potrzebowały wózka
            w mieszkanku do usypiania i trzeba wózek tachać.Mój, męża i taty kręgosłup
            dobrze to pamięta.
            Problem jest także przy chowaniu go do bagażnika ,do golfa III wchodził na
            styk, a co zabawne do passata mojego taty z uwagi na dziwne umieszczenie koła
            zapsowego w ogóle nie wchodził. Nie mówiąc już o tym, że wkładanie i wykładanie
            kloka jest średnią przyjemnością.
            Wielkim szczęściem był dla mnie zakup spacerówki bo od lutego mogę samodzielnie
            wyjść z domu z małą, to uzależnienie od innych bardzo mi dokuczało.
            Tak więc mimo posiadania wielofunkcyjnego wóżka i tak musiałam sobie kupić
            spacerówkę.
            Taco moim zdaniem nadaje się dla osoby mieszkającej w domu prywatnym lub w
            bloku z windą(nie psującą się)inaczej kupowanie go to fatalny błąd.

Pozdrawiam
            • kopytko1 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 07.06.04, 10:50
              Hej,masz rację że tachać taki ciężki wózek to katastrofa.Na szczęście my nie
              używaliśmy wózka wogołe do usypiania,czego życzę wszystkim innym mamusią,no i
              żeby miały wózkowniesmile)
              Z tymi bagażnikiem to też nie tak do końca,zawze można odpiąć kółka,no i
              samochodem te nie jeździ się codziennie więc aż taki problem to nie jest,ale
              fakt że jeśli absolutnie nie wchodzi do samochodu no to trzeba wybrać inny model.
              Pozdrawiam,Ewa
            • bursz kupiliśmy wózek 07.06.04, 13:21
              Cześć,
              kupiliśmy Deltima Voyagera, jestem b.zadowolona, zobaczymy w praniu.
              Dzięki za wszystkie rady.
              pozdrawiam, czerwcóweczka jola.
    • dobra26 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 17.06.04, 14:36
      Kobiety słyszałam o tym, że ostatnio cos się popsuły te wozki Tako Julia, że
      pękają amortyzatory, problemy są ze szprychami itd. Jejku a juz się nastawiłam,
      że Go kupie. Czemu tak trudno podjac decyzjesad Powiecie mi coś na ten temat?
      Pozdrawiam Dobra i 32 tyg. Synuś

Don't worry, be happy smile
      preg.fertilityfriend.com/pregticker/5027b/
    • kopytko1 Re: Polak Orion czy Taco Julia ?? 18.06.04, 10:00
      Ja Ci odpowiem,dlatego że to niemały wydaatek taki wózek,a każda z nas chciałaby
      i ładny i wygodny i tanismile A prawda jest taka że i tak dopiero w użytkowaniu
      wyjdzie czy kupiłaś to co chciałaś czy jednak miałaś inne wyobrażenie.No i nie
      wiem dlaczego ale wszytkie chcemy nowe nowe wózki a to się ogólnie nie opłaca,bo
      po roku czasu(około) chcemy zmienić na coś mniejszego,lżejszego...ja kupiłam
      nowy ale wcześniej szukałam po komisach,koleżankach..kupiłam nowy.Szkoda że nie
      siedziałam jeszcze w edzieckusad Teraz chcę zmienić na lżejszy i mniejszy.

Pozdrawiam,Ewa
      moje serduszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka