Dodaj do ulubionych

Kurier - reklamacja

24.10.12, 18:42
Dziś dostałam jedno ze smykowych zamówień. wszystko pięknie tylko, że na naszym terenie jest jakiś dziwny kurier DPD, który często paczki dostarcza w pogiętych opakowaniach. Teraz też karton wgnieciony, aż rozerwany - nie ma problemu bo to dla nas ale kolejne paczki to już prezenty i wstyd takie dać. jak wygląda procedura reklamacyjna w takim wypadku - czy można to reklamować tzn. uszkodzone opakowanie, bo w środku ok?
kurcze już się boję stanu dostarczonych paczek.
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: Kurier - reklamacja 24.10.12, 18:53
      mozna, ale trzeba przy kurierze spisac protokol.
      • muchomorek23 Re: Kurier - reklamacja 24.10.12, 20:25
        i co dalej jak spiszę protokół? dostanę nowe nieuszkodzone i jak długo to trwa?
        • lucyna_1980 Re: Kurier - reklamacja 24.10.12, 20:31
          Spiszesz protokół ktory będzie Ci niezbędny do złożenia reklamacji w Smyku
          Zadzwoń też na infolinię do Smyka to Cię poinstruują co dalej.
          • slonko1335 Re: Kurier - reklamacja 24.10.12, 20:40
            Autorka wątku z tego co zrozumiałam nie chce reklamować produktów ze Smyka tylko usługę kurierską a dokładniej niedelikatne obchodzenie się z przesyłką, zawartość jest ok, opakowanie ejst uszkodzone.
            • lucyna_1980 Re: Kurier - reklamacja 24.10.12, 20:44
              Zrozumiałam że uszkodzone jest opakowanie ogólne i niektóre kartony z zabawkami czyli zawarość nie jest wtedy OK
              • slonko1335 Re: Kurier - reklamacja 24.10.12, 20:52
                aaaa że uszkodzone jest to opakowanie w które jest zabawka bezpośrednio opakowana?? faktycznie chyba o to chodzi...
                • muchomorek23 Re: Kurier - reklamacja 25.10.12, 08:07
                  tak, uszkodzone jest opakowanie zabawki - a konkretnie klocków lego - rozdarty karton, w którym są te klocki. no nic będę spisywać ( o ile nie wepchnie paczki jakiejś sąsiadce bo tak też często robi) i później reklamować w dpd. wiecie może jak to długo trwa?
                  • lucyna_1980 Re: Kurier - reklamacja 25.10.12, 09:37
                    Nie jestem pewna czy to smyk nie powinien składać reklamacji - przecież on jest zleceniodawcą usługi
                    • aleksandra1977 Re: Kurier - reklamacja 25.10.12, 11:00
                      bez wzgledu na to, czy reklamacje zlozysz Ty, czy zleceniodawca, potrzebny jest protokol szkody.
                  • patatajowa Re: Kurier - reklamacja 25.10.12, 10:21
                    reklamacje moze złozyc smyk jako zleceniodawca.ty mogłaś przy odbiorze nie zgodzic sie na przyjecie przesyłki jesli widziałaś ze opakowanie zewnetrzne jest w jakis sposób uszkodzone (rozdarte, zgniecione, itp).wtedy to smyk załatwia sprawe z firma kurierską a tobie powinni przysłac nowe zabawki w nieuszkodzonym opakowaniu na swój koszt.
                    jesli opakowanie zabawki było mocno uszkodzone wewnatrz a zewnetrzne nie to reklamacja tez do smyka.
                    teraz niewiele juz zdziałasz u kuriera.
    • lucyna_1980 Re: Kurier - reklamacja 24.10.12, 20:23
      Teoretycznie powinno to być zgłoszone przy przyjeciu paczki.
      Zgłoś to dziś jeszcze dziś na infolinię DPD - jest szansa, że kurier podjedzie jutro spisać protokół.
    • konto_na_zakupy Re: Kurier - reklamacja 25.10.12, 10:04
      Miałam to samo- od kuriera dowiedziałam się że magazynierom obcięli 500zł i strajkują. Mój region to Poznań. Czekam na jeszcze jedną paczkę- i tu jak coś będzie nie tak z zewnątrz, od razu składam reklamację. Co się dało wzięłam z odbiorem w EMPIKU.

Ale myślę że to tez wina SMYKA. Zakupy pakowane w kartony są super zapakowane przed zniszczeniem, ale mniejsze zamówienia (w tym książki) Smyk okłada tylko tekturą, daje jakieś mało pasujące balony i skleja taśmą na krzyż- nic dziwnego, że takie opakowanie bez oznaczenia "ostrożnie" niszczy się w czasie dostawy.
    • anika_ml Re: Kurier - reklamacja 25.10.12, 10:20
      a to nie jest tylko tak, ze TRZEBA spisac protokół przy kurierze. Może odezwie sie prawnik i potwierdzi (albo zaprzeczy ). Moja sytuacja: łóżko sosnowe kupione na allgero (oczywisci w mailu info, ze protokól ewentulany spisac przy kurierze). Paczka przyszła uszkodzona. Nie zauwazylam bo kurier sprytnie postawił ją tak , że uszkodzenie było od spodu. Paczka za ciezka była dla mnie by ją odwracać a do tego dwójka małych dzieci wokół. Wszystko okazało sie dopiero gdy wrócił po kilku godz. mój mąż. Rama łózka w środku tez była uszkodzona. Zgłosilismy wtedy i nam powiedzieli, że spokojnie jest doba na spisanie protokołu. Lekko tam oponowali , ze od razu. Ale grzecznie, aczkolwiek bardzo stanowczo, powiedzielsimy , ze nie było mozliwosci odpakowania i ogladania ciezkiego łózka przy dwojce malych dzieci ( a coreczka miala wtedy 4mies. ). Nie było problemu. Reklamacja uznana. Od razu tylko musielimy wyslac zdjecia. wgiecie opakowania idealnie było w miejscu uszkodzenia ramy. i mam wrazenie , ze to wlasnie było dpd (ale głowy nie dam)
    • muchomorek23 Re: Kurier - reklamacja 25.10.12, 13:02
      Zadzwoniłam do Smyka i już wiem:
      można nie przyjąć przesyłki i wtedy oni traktują jak anulowanie zamówienia - wtedy muszę złożyć nowe zamówienie ( no ale kodów już niet więc mi się nie opłaca)
      lub mogę spisać protokół z kurierem i wtedy złożyć reklamację w smyku ( mogę ją też złożyć bez protokołu z opisem sytuacji, ale lepiej mieć protokół), klocki odesłać z oświadczeniem poniesienia kosztów na wysyłkę i jeśli ją uznają to dostanę zwrot kosztów i nowe klocki.
      piszę, bo może komuś się kiedyś przyda

ps też jestem z Poznania więc pewnie mamy tego samego kuriera
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka