Dodaj do ulubionych

Pulmicort raz jeszcze

25.01.13, 15:59
Przy okazji wymiany trefnej serii PULMICORTU w aptece dowiedziałam się, że ostatnio na rynku pojawał się odpowiednik PULMICORTU (do nebulizacji) o nazwie NEBBUD. Cena nawet bez refundacji jest o około 30 zł niższa niż pulmicort.

Może komuś się ta wiedza przyda, bo ja się bardzo ucieszyłam, więc się dzielę.
Obserwuj wątek
    • leeah Re: Pulmicort raz jeszcze 25.01.13, 17:59
      to ile teraz kosztuje pulmicort? ja z miesiąc temu placiałam 3zl.
      • syka7 Re: Pulmicort raz jeszcze 25.01.13, 18:04
        refundowany 3,20 a nie refundowany zalezy od apteki i ich marży u mnie 88,87
        • abdama Re: Pulmicort raz jeszcze 25.01.13, 19:26
          3,20 zł to kosztuje w dawce 0,125 mg/ml
          w dawce 0,25 mg/ml jest droższy, ja w grudniu przed samymi świętami miałam zapłacić 23 zł ale poszłam zmienić receptę na Nebbud (jest tylko w dawce 0,25 mg/ml). Gdybym musiała wracać do przychodni jakoś daleko to pewnie by mi się nie chciało ale apteka akurat jest w tym samym budynku.
    • anika_ml Re: Pulmicort raz jeszcze 25.01.13, 18:48
      Szczesciara !smile wymienili Ci pulmicort. U mnie nawet o tym nie chca słyszec. Cały dzien probowałam sie dodzwonic do AstraZeneca i telefon był wylaczony. Odbierała tylko recepcja i tam Pani rozkładała rece , ze w sumie nie wie, co sie dzieje, ze nikt nie odbiera. (..moze szkolenie? sugerowała)
      W poniedziałek pedze po recepte ale tych 2 opakowań nie odpuszcze im. I chyba faktycznie zapytam o odpowiednik. Dzieki za informacje
      • b.bujak Re: Pulmicort raz jeszcze 25.01.13, 19:10
        anika_ml napisała:

>Cały dzien probowałam sie dodzwonic do AstraZeneca i telefon był wylaczony. Odbie
        > rała tylko recepcja i tam Pani rozkładała rece , ze w sumie nie wie, co sie dzi
        > eje, ze nikt nie odbiera. (..moze szkolenie? sugerowała)

szkolenie wink dobra wymówka przed wnerwionymi klientami!

daj znać, jak się coś dowiesz, ja co prawda mam pół opakowania, ale też wolałabym dostać jakiś zwrot czy wymianę; płaciłam pełną kwote...
        • anika_ml Re: Pulmicort raz jeszcze 25.01.13, 19:15
          jasne - dam znać.

bede dzwonic do skutku. w koncu cały czas nie maja szkoleń.... wink

Postawa firmy jestem bardzo rozczarowana.
          • mama_fabiana Re: Pulmicort raz jeszcze 25.01.13, 20:25
            u nas wymienili bez problemu
            • mamawaw Re: Pulmicort raz jeszcze 25.01.13, 20:30
              my używamy Nebub od m-ca
              jest tańszy od pulmicortu który w dawce o,25 kosztuje 14 a nebu 3, 20
        • anika_ml Re: Pulmicort raz jeszcze 30.01.13, 14:31
          b.bujak napisała:
          "daj znać, jak się coś dowiesz, ja co prawda mam pół opakowania, ale też wolałab ym dostać jakiś zwrot czy wymianę; płaciłam pełną kwote."

AstraZeneca odpowiedziała, sami dzwonili do apteki, która odmowila mi zwrotu. Dzis przyjeli bez problemu. Nawet dostałam wymiane od reki (wczesniej mowiono, ze dopiero po rozpatrzeniu reklamacji).
          Z otwartym opakowaniem pewnie bedzie trudnej ale ja bym napisała reklamacje i zlozyla w aptece (a wczesniej zadzwoniła lub napisała do Astra Zeneca). powodzenia
    • dianaro Re: Pulmicort raz jeszcze 26.01.13, 14:15
      U nas dawka 0,25 mg/l i w tym roku za opakowanie płaciłam coś ok. 45 zł po refundacji. Na szczęście ten Pulmicort, który zakupiłam jest dobry.
      • kkk_k Re: Pulmicort raz jeszcze 26.01.13, 14:33
        Nam Pani dr także przepisała odpowiednik NEBUB. Za opakowanie w dawce 0,25 płaciłam 3,20 zł.
        • nikitka78 Re: Pulmicort raz jeszcze 30.01.13, 17:36
          Dopytam się, bo cena mnie zastanawia. 3,2 za jedną ampułkę czy za całe opakowanie (20szt bodajże)?
          Lekarze wypisuję oba leki refundowane? Chodzi o leczenie "przewlekłe" kwalifikujące się do refundacji?
          Na początku miesiąca miałam wypisany Pulmicort (cena ok 78zł) ale wykupiłam Nebbud za 65. Różnica w cenie jest, ale nie kolosalna.
          • abdama Re: Pulmicort raz jeszcze 30.01.13, 18:06
            nikitka78 napisała:

> Dopytam się, bo cena mnie zastanawia. 3,2 za jedną ampułkę czy za całe opakowan
            > ie (20szt bodajże)?
            > Lekarze wypisuję oba leki refundowane? Chodzi o leczenie "przewlekłe" kwalifiku
            > jące się do refundacji?
            > Na początku miesiąca miałam wypisany Pulmicort (cena ok 78zł) ale wykupiłam Neb
            > bud za 65. Różnica w cenie jest, ale nie kolosalna.

Cena 3,20 za całe opakowanie (20 szt.) Moje dzieci mają wypisywane na chorobę przewlekłą budesonid w dawce 0,25.
            • madzik29 Re: Pulmicort raz jeszcze 30.01.13, 21:32
              ja tez płace za opakowanie 3,20 , dr wpisuje w karcie choroby ze dziecko ma zapalenie krtani wtedy jest taka znizka, bo astmatykiem nie jest.
              • jagodasoft2 Re: Pulmicort raz jeszcze 30.01.13, 21:38
                My mieliśmy na nawracajace zapalenie oskrzeli całe opakowanie coś koło 3 zł
                • kkk_k Re: Pulmicort raz jeszcze 30.01.13, 22:13
                  myślę że w karcie musiałaś mieć coś innego niż zapalenie krtani, bo refundacja do ryczałtu i jest przy chorobach zakwalifikowanych jako przewlekłe i nawracające.

K.
                  • madzik29 Re: Pulmicort raz jeszcze 30.01.13, 22:33
                    ....i ponoć na zapalenie krtani, to słowa mojej pediatry, ze nie mamy choroby przewlekłej ani nawracajacej wiec mi to zapalenie zawsze wpisuje gdy musi pulmicort dać.
                    • kkk_k Re: Pulmicort raz jeszcze 30.01.13, 22:41
                      "Zakres wskazań objętych refundacją
                      Astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc, eozynofilowe zapalenie oskrzeli "

życzę powodzenia Twojej Pani dr przy kontroli jak jej przyjdzie dopłacać różnicę. Ty i tak jesteś "czysta"
                      • kkk_k Re: Pulmicort raz jeszcze 30.01.13, 22:44
                        a swoja drogą na zapalenie krtani steryd działający na płuca/oskrzela? jakoś tak mnie naszło....
                        • madzik29 Re: Pulmicort raz jeszcze 30.01.13, 23:13
                          woybraź sobie, ze pulmicort sie przepisuje na zapalenie krtani, oraz spróbuj sobie to wyobrazić ze jest on wtedy na ryczałt tyle, ze chyba tylko w dawce 0,125/2ml
    • gwen_s Re: Pulmicort raz jeszcze 26.01.13, 18:52
      to ciekawe dlaczego mi się zdarzyło zapłacić w jednej aptece 85zł a w innej 98....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka