ju_mi 07.01.14, 12:02 Jako, że pierwsze półrocze za nami to jestem ciekawa opinii o tornistrach, które kupiłyście dzieciom (szczególnie pierwszoklasistom). Na forum hitem był Herlitz (Smart i inne). Jak się sprawdza? Co polecacie, a co odradzacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verika Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 12:34 Syn nosi topgala, jesteśmy bardzo zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
kinder0610 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 12:42 Herlizt smart po pół roku użytkowania wygląda jak nowy. Wygodny, wielkościowo wystarczający, mógłby być nawet mniejszy. Nic się nie psuje, nie przeciera, szelki sa na swoim miejscu , nie mam żadnych zastrzeżeń. Kilkoro dzieci w szkole miało plecaki na kółkach, w listopadzie zauważyłam, że 2 mamy już wymieniły plecaki na inne - bo nie wytrzymały eksploatacji przez pierwszaków,. Odpowiedz Link Zgłoś
anormalia Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 12:45 herlitz mini wszystko ok nic się nie dzieje, wszystko się mieści Odpowiedz Link Zgłoś
gosjana Re: Tornister jakie wrażenia 07.01.14, 13:03 U nas sprawdza się Topgal - używany drugi rok starszak nosi Deuter - również polecam Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 13:23 Topgal póki co sprawdza się idealnie, często prany i nic się z nim nie dzieje (niestety kupiłam jasny kolor i dość szybko się brudzi, na szczęście wystarczy wrzucić do pralki). Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 13:31 U nas też herlitz mini, żadnych usterek, wygląda jak nowy. Nam też wszystko się mieści, chociaż dziewczyny tu straszyły, że to za mały tornister. Większy nie potrzebny, po co nosić puste miejsce w tornistrze. Myślę, że jeszcze w drugiej klasie spokojnie posłuży. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek-kd Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 14:16 u nas tiger max po poł roku - stann idealny o bu egz, po 2 i 3 latach juz poobrywane zawieszki na suwakach, zacinajacy sie suwak (203 wyrwane zabki), nadprute szycie raczki, zerwana gumowa osłonka raczki, ale na tak długie urzytkowanie przez chłopców to plecak oceniamm jako bardzo przyzwoitej jakosci Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek-kd Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 14:17 2-3 wyrwane ząbki... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 21:29 E tam, wyobraziłam sobie, jak liczysz do 203 Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 15:29 topgal rewelacja- model z kameleonem, drugoklasistka nosi drugi rok, myślę ze i na trzecią klasę będzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
anika_ml Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 16:19 herlitz compact- wygląda jak nowy. Rozmiarowo ok , nawet mogłby byc trochę mniejszy. Mam nadzieje, ze bedzie jeszcze na nastepny rok Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 18:48 Nasz herlitz compact też jak nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
angie07 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 18:51 Hama Lego friedns mniejszy od zwyklego hama, idealny nie za maly w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 19:08 Możesz zalinkować ten Wasz lego friends bo znalazłam ze 3 modele. Odpowiedz Link Zgłoś
mita7 Topgal jaki pierzecie w pralce? 07.01.14, 19:57 Czy topgale prane w pralce to były z usztywnieniem pleców? Kupiłam ten chłopięcy z promocji zielonojaskrawy, taki się uda uprać w pralce na 30 stopni? Mój starszak ma Hamę z piłkarzem po półtorej roku- stan idealny, może ciut przybrudzony w środku, na zewnątrz nic nie widać. W trzeciej klasie będzie miał ten sam. Młodszemu kupiłam właśnie Topgala bo cena była dobra Odpowiedz Link Zgłoś
angie07 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 20:07 allegro.pl/tornister-plecak-szkolny-lego-friends-all-girls-i3795280038.htmle proszę bardzo, aukcja jest przypadkowa, nasz ma jedną kieszeń zapinaną na rzep, swoją drogą to dziwne że pół roku po zakupie nie mogę identycznego modelu. Odpowiedz Link Zgłoś
angie07 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 20:10 allegro.pl/tornister-plecak-szkolny-lego-friends-all-girls-i3795280038.html prawidłowy link Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 19:51 Topgal jest super, funkcjonalny i śliczny, wygląda jak nowy ale jest stanowczo za duży dla mojej drobnej bardzo pierwoszklasisti niestety Synowi już Topgala nie kupię.. Odpowiedz Link Zgłoś
juvian Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 19:59 U nas, w klasie syna na 15 sciorga dzieci - 5 tka ma topgala, dzieci roznych gabarytów - każde z nich wygląda ok z topgalem na plecach, nie wiem jakiej postury muszą być wasze dzieci, żeby ten tornister był za duży, tym bardziej, że topgale układają się w zależności od ich "wypchania". My przy wyborze sugerowaliśmy się także wagą, tornister musiał ważyć poniżej 1 kg i nasz topgal tyle waży, w przeciwieństwie do tych wszelakich "ham" i temu podobnych tornister wygląda bardzo zgrabnie, jest mega wygodny, ergonomiczny, pakowny i na pewno nie zamienilibyśmy na coś innego Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 20:33 juvian napisała: > U nas, w klasie syna na 15 sciorga dzieci - 5 tka ma topgala, dzieci roznych ga > barytów - każde z nich wygląda ok z topgalem na plecach, nie wiem jakiej postur > y muszą być wasze dzieci, żeby ten tornister był za duży, tym bardziej, że topg > ale układają się w zależności od ich "wypchania". Starsza córka jest masywniejszej budowy od młodszej,ale topgal wyglądał na niej na "za duży i za ciężki" . Córka jest obecnie w III klasie,a plecak nadal wygląda tak samo,dlatego dla młodszej córki,która ma normalną posturę(jest szczupła) topgala nie kupię. Starsza córka, jako jedyna w szkole ma topgala. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 21:03 topgal wyglądał na niej > na "za duży i za ciężki" . Dokładnie takie samo wrażenie sprawiał na plecach mojej sześciolatki (128cm wzrostu, szczupła). Mimo, że początkowo kupiłam model CHI 166 J (pomarańczowy z kotami), to zamieniłam go na Scout Nano. I jesteśmy z tej zamiany bardzo zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 20:48 nie wiem jakiej postur > y muszą być wasze dzieci, Bardzo drobnej, mam małą i chudą jak patyk pierwszoklasistkę....tornister wybrany z tych lżejszych- waży poniżej kilograma. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 20:58 Mamy Scout Nano - bardzo nam pasuje, wciąż wygląda jak nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
magkon1 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 21:11 Nasz Beckmann jest w stanie idealnym, wyglada jak nowy, córcia go bardzo lubi i jest zadowolona ze takiego plecaka nie ma żadne dziecko w klasie Odpowiedz Link Zgłoś
tosieuda Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 21:35 Herlitz smart jest jak nowy, wygodny, solidny, lekki, książki w większości zostają w szkole, nosi tylko to co jest zadane, piórnik, teczkę, dzienniczek, picie i jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 07.01.14, 22:50 my tez mamy herlitz smart. Jak nowy, nic się nie psuje. Kolezanka z ławki po miesiącu użytkowania plecaka na kółkach (klasa na I piętrze) została zaopatrzona w smarta. Za to piórnik herlitza to porazka. Jedna gumka już pękła, wyposazaenie tak badziewne, ze wszystko zostało wymienione na lepszej jakości. W przyszłym roku raczej nie kupię tego piórnika, chyba skłonię się ku saszetce. Odpowiedz Link Zgłoś
katka761 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 08.01.14, 14:13 u nas herlitz compact - wszystko ok, nic mu nie dolega, nie psuje się. w niektóre dni to oprócz piórnika, śniadaniówki i jednej książki nie ma w nim nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 08.01.14, 15:06 Mamy Herlitz Compact - kupiłam używany w idealnym stanie. Nie mam w ogóle żadnych zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
antwa Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 08.01.14, 15:30 Córka do pierwszej klasy dostała tornister firmy Belmil. Jest super i nic z nim sie nie dzieje, wyglada jak nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysty Topgal 09.01.14, 09:32 ma pan pierwszoklasista i jesteśmy baaaardzo zadowoleni. Siostrzenica, też pierwsza klasa i Topgal, też bardzo zadowolona. Polecam ten plecak, jest naprawdę dobry. Dobrze przylega do pleców (regulacja szelek), ma praktyczne przegródki, nic się nie odpruwa, nie odpada, nie odlatuje. Sam plecak nie jest ciężki, ciężkie jest wyposażenie szkolne i mimo, że syn z rodziny patyczaków chętnie go nosi i nie narzeka. Jedyną tragedią było zgubienie jednego z medali, no ale to przecież nie wina plecaka... Zauważyłam, że sporo dzieci w klasie pozmieniało w ciągu 2 miesięcy plecaki na większe i, jakby to ująć, mniej 'bajkowe' Odpowiedz Link Zgłoś
katse Re: Topgal 09.01.14, 10:00 Moja córka plecak Topgal nosi już 4 rok. Do pierwszej klasy wybrała uniwersalny wzór i kolor i doskonale się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Topgal 09.01.14, 15:16 katse napisała: > Moja córka plecak Topgal nosi już 4 rok. Do pierwszej klasy wybrała uniwersalny > wzór i kolor i doskonale się sprawdza. Czy nikt jej nie wyśmiał,że "rodziców nie stać na nowy" ,bo chodzi kolejny rok z tym samym plecakiem ? ( To nie jest zaczepka z mojej strony) Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Topgal 09.01.14, 15:41 > Czy nikt jej nie wyśmiał,że "rodziców nie stać na nowy" ,bo chodzi kolejny rok > z tym samym plecakiem ? Twoje pytanie mnie rozwaliło. Skoro przychodzi Ci do głowy że rówieśnik mógłby wyśmiać dziecko z powodu braku nowego plecaka to zapewne Ty byłaś takim wyśmiewającym innych dzieckiem tudzież wyśmiewasz znajomych, ze noszą kurtkę 2 czy 3 sezon. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Topgal 09.01.14, 15:57 lucyjkama napisała: > > Czy nikt jej nie wyśmiał,że "rodziców nie stać na nowy" ,bo chodzi kolejn > y rok > > z tym samym plecakiem ? > > Twoje pytanie mnie rozwaliło. Skoro przychodzi Ci do głowy że rówieśnik mógłby > wyśmiać dziecko z powodu braku nowego plecaka to zapewne Ty byłaś takim wyśmiew > ającym innych dzieckiem tudzież wyśmiewasz znajomych, ze noszą kurtkę 2 czy 3 s > ezon. Żenada. Mylisz się,że ja byłam wyśmiewającym dzieckiem W ub. roku szkolnym "koledzy z klasy" wyśmiali w taki sposób moją córkę.Bo do drugiej klasy poszła z tym samym plecakiem,który miała w pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Topgal 09.01.14, 16:03 Im rodzice kupują co rok nowy plecak,który po I-szym semestrze wygląda jak ścierka do podłogi. Mi też nie przeszkadza,że dziecko ma ten sam plecak kolejny rok,ale widać innym przeszkadza. Pamiętam,że po pierwszym dniu w drugiej klasie córka wróciła do domu z płaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Topgal 09.01.14, 16:11 Ojej to przepraszam Faktycznie nie pomyślałam, że jest jeszcze inna możliwość i znasz temat od drugiej strony. Mój syn miał plecak (tez topgala) przez 3 lata w klasach 1-3 i chciał go nadal w 4. Na siłę mu zmieniłam bo pojemność do 4 klasy była przymała a i wygląd nieco dziecinny. Dla mnie to normalne, że jak coś jest nie zniszczone, funkcjonalne to tego używam choćbym mogła 5 kolejnych podobnych rzeczy kupić. Jak to się rozwiązało. Kupiłaś nowy? Czy sprawa umarła śmiercią naturalną, z czasem? Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Topgal 09.01.14, 17:05 lucyjkama napisała: > Ojej to przepraszam > Faktycznie nie pomyślałam, że jest jeszcze inna możliwość i znasz temat od drug > iej strony. > Mój syn miał plecak (tez topgala) przez 3 lata w klasach 1-3 i chciał go nadal > w 4. Na siłę mu zmieniłam bo pojemność do 4 klasy była przymała a i wygląd niec > o dziecinny. > Dla mnie to normalne, że jak coś jest nie zniszczone, funkcjonalne to tego używ > am choćbym mogła 5 kolejnych podobnych rzeczy kupić. > > Jak to się rozwiązało. Kupiłaś nowy? Czy sprawa umarła śmiercią naturalną, z cz > asem? Nie kupiłam nowego,bo ten który miała był w dobrym stanie. Zwróciłam uwagę dzieciakom,za ich głupie teksty i sprawa się skończyła.To był plecak z barbie,bo topgala,nie chciała nosić;wróciła do niego teraz w III klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysty Re: Topgal 09.01.14, 17:08 Właśnie, m.in. ze względu na 'uniwersalność' wybrałam Topgala, coby plecaka po roku nie zmieniać. Oczywiście syn chciał plecak w deseń starwarsangrybirdsminecraftpolskabiałoczerwoni, ale po rzeczowej rozmowie zgodził się (ma dodatki typu piórnik, zeszyty, przybory w ww. wzorach). Po tygodniu łażenia do szkoły był już w plecaku zakochany bo ma przypinki i medale i osobną komorę na rzeczy niezbędne w szkole, jak minifigurki, karty, pająk, itp. Gdyby moje dziecko usłyszało taki tekst to poradziłabym mu osobnika buraczanego olać. Niestety, ale takie zachowania jak wyśmiewanie innych i porównywania co kto ma dzieci wynoszą z domu Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj21 Re: Topgal 09.01.14, 15:47 Hm... a gdyby wyśmiał, to trzeba by kupić nowy? A poza tym z jakiego muszę kupować co roku nowy plecak jeśli mnie na to stać? Moja córka nosi 3 rok ten sam plecak, nawet chciałam jej wymienić bo plecak jest już trochę zniszczony, a model dość dziecinny (kasetonowy), ale nie chciała. Ja nie mam problemu z noszeniem jednej torebki kilka sezonów, mam nadzieję, że moje dzieci również nie będą czuły potrzeby wymieniania wszystkiego co roku. Dla mnie to po prostu nie ma sensu. PS. O zgrozo, moja córka używa trzeci rok również tego samego piórnika, chociaż ma nowy kupiony, a ja dziś założyłam jedne ze swoich kozaków i policzyłam, że kupiłam je 9 lat temu, wciąż je uwielbiam i noszę od czasu do czasu Odpowiedz Link Zgłoś
anicaf Re: Topgal 10.01.14, 00:10 Możemy cieszyć sie tylko, że my nie mamy problemy i nasze dzieci też - mogą nosić coś kilka sezonów. W szkole mojego syna i przede wszystkim klasie jest duża rozpiętość. Trzecioklasiści noszą Martensy i Nike itd, ale noszą tez buty z bazaru i po starszym rodzeństwie. My większość ubrań nosimy z wyprzedaży C&A i moje dziecko nigdy z tego powdu nie miało nieprzyjemności. Jednak wiem, że w moim miasteczku (40 tys. mieszkańców) jest jedna podstawówka, w której Lans i Firmowe ciuchy, rzeczy to podstawa. Ciężko tam mają niektóre dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
lindx Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 09.01.14, 18:43 Czy ktoś kupił ten plecak topgala dla chłopca i czy on do chłopaka pasuje? www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-652/?e---green Odpowiedz Link Zgłoś
zajacowna Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 09.01.14, 22:44 a my mamy herlitza mini. Balam sie jak niewiem co ze bedzie zamaly.. a tu zonk... jest idealny.. wrecz zaduzy bo dziecie nosi max max 3 ksiazki i 2 zeszyty... a najczesciej jedna ksiazke a4 i sniadaniowe oczywiscie... Takze wybor rozmiaru byl idealny.Stan po pół roku idealny ( a syn nie nalezy do tych dzieci co szanuja plecaki). Chcialabym aby ten plecak nosił do klasy 3 włącznie.... czy sie to uda ze wzgledu na ilosc ksiazek ( oraz wzror na plecak- rakieta)... to zobaczymy. Nie martwie sie tym ze ktos pokaze go palcem bo nosi ksiazki w tym samym plecaku 3ci rok... wiele dzieci widze z tym samym plecakiem min 2 lata... i to "worami" a nie plecakami.Nie praktyczne, bez usztywnienia, wiszace na tyłku wory... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 10.01.14, 07:34 > Chcialabym aby ten plecak nosił do klasy 3 włącznie.... czy sie to uda ze wzgle > du na ilosc ksiazek ( oraz wzror na plecak- rakieta)... to zobaczymy. bez problemu książki się zmieszczą. gdy kupiłam w zeszłym roku herliza mini mojej córce, kontrolnie włożyłam wszystkie książki z najgorszego szkolnego dnia mojego 4 klasisty. wszystko się zmieściło, choć plecak ważył chyba z 5 kg. w kwestii noszenia herliza jeszcze się nie wypowiem bo plecak dedykowany jest dopiero na ten rok (lubię robić "zapasy"). Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 10.01.14, 09:08 Saszanasza podawałaś kiedyś/albo ktoś podawał Tobie(o ile dobrze pamiętam i nie porypały mi się nicki) link do Herlitza mini ale z jakiejś starszej już wycofywanej kolekcji. Są tam jeszcze te plecaki? bo bym młodszemu zamówiła na wrzesień? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 10.01.14, 11:10 kojarzę "wątek" ale nic poza tym. ja w efekcie kupiłam tego herliza w sklepie stacjonarnym...swego czasu był też na allegro, a aktualnie nie wiem gdzie w necie można jeszcze tą starą kolekcję kupić Odpowiedz Link Zgłoś
kornnella Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 10.01.14, 13:03 Herlitza mini widziałam w hurtowni w mojej okolicy gdzieś mniej więcej w listopadzie. Cena niestety podobno nawet wyższa niż w wakacje kiedy mieli promocje. Jeśli jesteś zainteresowana to pisz na priv dam Ci namiar na hurtownie zadzwonisz i zapytasz co mają i w jakich cenach. Od razu napisze nie mam pojęcia o kolekcjach i nie wiem co było, bo syn jeszcze przed pierwszą klasą. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 10.01.14, 13:30 Jest jeden mini na allegro ale tylko ten jeden wzór allegro.pl/tornister-plecak-herlitz-mini-jungle-safari-2012-i3851562851.html Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Tornister Pierwszaka - jakie wrażenia po półr 10.01.14, 09:37 Moje dzieci mają St.Majewski. Sprawuje się dobre. Jedynie po roku jedna siateczka z boku (na picie) trochę się pozaciągała. Odpowiedz Link Zgłoś