Dodaj do ulubionych

chrzest i problem z prezentem

08.03.15, 20:17
co kupić w prezencie od ojca chrzestnego 10 miesięcznemu chłopczykowi, który ma 2 starszych braci i po nich wszystkie potrzebne rzeczy przy braku funduszy. Możemy wydać maksymalnie 200-250 zł. Czy złoty krzyżyk byłby ok?
Obserwuj wątek
    • tomczynskam Re: chrzest i problem z prezentem 08.03.15, 20:37
      ponoć krzyżyków nikomu się w prezencie nie daje....
      Ja mam 3 chrześniaków, prezent ustalałam zawsze w porozumieniu z rodzicami.
      Najmłodszemu kupowałam ostatnio w górach ręcznie malowanego anioła na drewnie-myślę, że to wspaniała pamiątka.
      Ale najlepiej pytać rodziców, osobiście nie lubię przy okazji takich uroczystości niespodzianek.
      Myślę, że za sumę którą chcesz przeznaczyć można kupić już coś fajnego, przydatnego, lub pamiątkowego.

Dla
      • hiacynta90 Re: chrzest i problem z prezentem 08.03.15, 20:55
        problem polega na tym, że rodzice nie mówią co by chcieli dostać
        a dlaczego krzyżyków się nie daje?
        • sonrisa06 Re: chrzest i problem z prezentem 08.03.15, 21:05
          Też słyszałam, że krzyżyków się nie daje, ani dzieciom, ani dorosłym. Tak się mówi, żeby nikomu "krzyża" nie dawać.
          Jeśli już chcecie złoto, to kupiłabym medalik. Z tyłu można wygrawerować datę.
          • dixi Re: chrzest i problem z prezentem 08.03.15, 21:18
            mój syn dostał od chrzestnego złoty medalik z krzyżykiem i dodatkowo zawieszkę - inicjał imienia. Szczerze odradzam, leży w pudełeczku i jakoś mi się nie wydaje żeby kiedykolwiek to zalozył.
            • beverlyja90210 Re: chrzest i problem z prezentem 09.03.15, 08:40
              Każde z moich dzieci też dostało takie prezenty, medalik krzyżyk i jakaś srebrna grzechotka...
              Po co to i na co ? nie wiem ale lezy bezużyteczne

a bym kupiła jakas fajna przyszłościową zabawkę

Np hulajnogę minimicro z nadstawką dla małego dziecka

Co z Fisher Price dużego itp
          • angazetka Re: chrzest i problem z prezentem 08.03.15, 21:50
            Czy przesądy się aby nie kłócą z wiarą katolicką?
            • levoonia Re: chrzest i problem z prezentem 10.03.15, 09:53
              są grzechem ciężkim więc raczej się wykluczają..
    • mk271 Re: chrzest i problem z prezentem 09.03.15, 08:14
      Ja w tej cenie kupiłam srebrny obrazek i biblię dla dzieci. Takie obrazki są też na allegro, ale jak masz gdzieś w pobliżu sklep z dewocjonaliami to na pewno kupisz. Ceny zależą m.in od wielkości obrazka.
      A tu możesz zobaczyć jak to wygląda: allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=seng-v10-p-sm-pers-isqm-2-moda-0304&order=p&string=srebrny+obrazek
      • dixi Re: chrzest i problem z prezentem 09.03.15, 10:16
        obrazek srebrny... no cóż, o gustach się nie dyskutuje wink
        mój syn ma w pokoju drewnianego anioła, kupiliśmy sami w ramach pamiątki z wycieczki w pracowni u tego pana
        Coś z fisher price dla maluchów też świetny pomysł, przyda się maluchowi, biblię dostanie na komunię smile
        • bogusia1231 Re: chrzest i problem z prezentem 09.03.15, 11:36
          Dla mnie krzyżyk/ medalik jest jak najbardziej ok. Mój syn rok po pierwszej komunii stwierdził, że będzie nosił medalik i nosi drugi rok. Nosi srebrny medalik, który święciliśmy przed komunią - zmieniłam tylko łańcuszek na dużo grubszy - bo pierwszy się urwał. Myślę, że jak będzie straszy to będzie nosił krzyżyk, który dostał na chrzciny.
          Z pamiątkami typu aniołki, obrazki - jest problem, bo po pierwsze każdy rodzic ma jakąś wizję tego co jest w pokoju dziecka - po drugie ilość takich pamiątek może zrobić się naprawdę duża. U mnie powiesiliśmy chłopcom oprawione "pamiątki chrztu", które dostali z kościoła, starszy ma jeszcze pamiątkę z komunii - wisi nad drzwiami obok pamiątki chrztu, jest jeszcze obrazek, który dostał za "pierwsze piątki", dodatkowo chłopcy dostali kiedyś po ślicznym małym - malowanym na drewnie obrazku (zostały powieszone na konstrukcji łóżka), u starszego jeszcze na tablicy korkowej wisi papierowy obrazek z JPII. W efekcie każdy dodatkowy obrazek witam z przerażeniem w oczach....
    • hiacynta90 Re: chrzest i problem z prezentem 09.03.15, 16:44
      dzięki za pomoc, najbardziej podoba mi się pomysł z mini micro ale niestety jest za droga także dalej będę myśleć
      • levoonia Re: chrzest i problem z prezentem 10.03.15, 09:57
        a moim zdaniem chrzestni są właśnie od tych pamiątkowych prezentów typu krzyżyk. jeszcze się w życiu przyda a będzie pamiątką chrztu. do tego czasu może poleżeć w pudle a pamiątkami i przynajmniej nie ma problemu trafienia w gust i wystrój wnętrza jak z różnymi obrazkami do zawieszenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka