hiacynta90 08.03.15, 20:17 co kupić w prezencie od ojca chrzestnego 10 miesięcznemu chłopczykowi, który ma 2 starszych braci i po nich wszystkie potrzebne rzeczy przy braku funduszy. Możemy wydać maksymalnie 200-250 zł. Czy złoty krzyżyk byłby ok? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomczynskam Re: chrzest i problem z prezentem 08.03.15, 20:37 ponoć krzyżyków nikomu się w prezencie nie daje.... Ja mam 3 chrześniaków, prezent ustalałam zawsze w porozumieniu z rodzicami. Najmłodszemu kupowałam ostatnio w górach ręcznie malowanego anioła na drewnie-myślę, że to wspaniała pamiątka. Ale najlepiej pytać rodziców, osobiście nie lubię przy okazji takich uroczystości niespodzianek. Myślę, że za sumę którą chcesz przeznaczyć można kupić już coś fajnego, przydatnego, lub pamiątkowego. Dla Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta90 Re: chrzest i problem z prezentem 08.03.15, 20:55 problem polega na tym, że rodzice nie mówią co by chcieli dostać a dlaczego krzyżyków się nie daje? Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: chrzest i problem z prezentem 08.03.15, 21:05 Też słyszałam, że krzyżyków się nie daje, ani dzieciom, ani dorosłym. Tak się mówi, żeby nikomu "krzyża" nie dawać. Jeśli już chcecie złoto, to kupiłabym medalik. Z tyłu można wygrawerować datę. Odpowiedz Link Zgłoś
dixi Re: chrzest i problem z prezentem 08.03.15, 21:18 mój syn dostał od chrzestnego złoty medalik z krzyżykiem i dodatkowo zawieszkę - inicjał imienia. Szczerze odradzam, leży w pudełeczku i jakoś mi się nie wydaje żeby kiedykolwiek to zalozył. Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: chrzest i problem z prezentem 09.03.15, 08:40 Każde z moich dzieci też dostało takie prezenty, medalik krzyżyk i jakaś srebrna grzechotka... Po co to i na co ? nie wiem ale lezy bezużyteczne a bym kupiła jakas fajna przyszłościową zabawkę Np hulajnogę minimicro z nadstawką dla małego dziecka Co z Fisher Price dużego itp Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: chrzest i problem z prezentem 08.03.15, 21:50 Czy przesądy się aby nie kłócą z wiarą katolicką? Odpowiedz Link Zgłoś
levoonia Re: chrzest i problem z prezentem 10.03.15, 09:53 są grzechem ciężkim więc raczej się wykluczają.. Odpowiedz Link Zgłoś
mk271 Re: chrzest i problem z prezentem 09.03.15, 08:14 Ja w tej cenie kupiłam srebrny obrazek i biblię dla dzieci. Takie obrazki są też na allegro, ale jak masz gdzieś w pobliżu sklep z dewocjonaliami to na pewno kupisz. Ceny zależą m.in od wielkości obrazka. A tu możesz zobaczyć jak to wygląda: allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=seng-v10-p-sm-pers-isqm-2-moda-0304&order=p&string=srebrny+obrazek Odpowiedz Link Zgłoś
dixi Re: chrzest i problem z prezentem 09.03.15, 10:16 obrazek srebrny... no cóż, o gustach się nie dyskutuje mój syn ma w pokoju drewnianego anioła, kupiliśmy sami w ramach pamiątki z wycieczki w pracowni u tego pana Coś z fisher price dla maluchów też świetny pomysł, przyda się maluchowi, biblię dostanie na komunię Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia1231 Re: chrzest i problem z prezentem 09.03.15, 11:36 Dla mnie krzyżyk/ medalik jest jak najbardziej ok. Mój syn rok po pierwszej komunii stwierdził, że będzie nosił medalik i nosi drugi rok. Nosi srebrny medalik, który święciliśmy przed komunią - zmieniłam tylko łańcuszek na dużo grubszy - bo pierwszy się urwał. Myślę, że jak będzie straszy to będzie nosił krzyżyk, który dostał na chrzciny. Z pamiątkami typu aniołki, obrazki - jest problem, bo po pierwsze każdy rodzic ma jakąś wizję tego co jest w pokoju dziecka - po drugie ilość takich pamiątek może zrobić się naprawdę duża. U mnie powiesiliśmy chłopcom oprawione "pamiątki chrztu", które dostali z kościoła, starszy ma jeszcze pamiątkę z komunii - wisi nad drzwiami obok pamiątki chrztu, jest jeszcze obrazek, który dostał za "pierwsze piątki", dodatkowo chłopcy dostali kiedyś po ślicznym małym - malowanym na drewnie obrazku (zostały powieszone na konstrukcji łóżka), u starszego jeszcze na tablicy korkowej wisi papierowy obrazek z JPII. W efekcie każdy dodatkowy obrazek witam z przerażeniem w oczach.... Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta90 Re: chrzest i problem z prezentem 09.03.15, 16:44 dzięki za pomoc, najbardziej podoba mi się pomysł z mini micro ale niestety jest za droga także dalej będę myśleć Odpowiedz Link Zgłoś
levoonia Re: chrzest i problem z prezentem 10.03.15, 09:57 a moim zdaniem chrzestni są właśnie od tych pamiątkowych prezentów typu krzyżyk. jeszcze się w życiu przyda a będzie pamiątką chrztu. do tego czasu może poleżeć w pudle a pamiątkami i przynajmniej nie ma problemu trafienia w gust i wystrój wnętrza jak z różnymi obrazkami do zawieszenia. Odpowiedz Link Zgłoś