Dodaj do ulubionych

komunia prezenty?

16.04.15, 09:43
Co jako ciocia mogę kupic na komunie dla dziewczynki? jesli pieniadze to ile? moja rodzinka jest 4 osobowa, dzieki za podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: komunia prezenty? 16.04.15, 09:53
      dla 5-osobowej to bym wiedziała ....
      podobno min 15% wynagrodzenia netto to przyzwoita darowizna komunijna.
      • kasiamasna Re: komunia prezenty? 16.04.15, 10:02
        jak dla mnie 15% mojej pensji dac na komunie to duzo, myslalam ze 300zł wystarczy -przeciez to nie wesele -w czerwcu mam wesele i myslalam ze 400zł to wystarczy
        • patatajowa Re: komunia prezenty? 16.04.15, 10:26
          no i sama sobie odpowiedziałaś...
        • samanta25 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 11:12
          kasiamasna napisał(a):

> jak dla mnie 15% mojej pensji dac na komunie to duzo, myslalam ze 300zł wystarc
          > zy -przeciez to nie wesele -w czerwcu mam wesele i myslalam ze 400zł to wystarczy

a widzisz i tutaj wszystko zależy od tego kto ile zarabia, bo moje 15% pensji nawet nie daje 300 zł big_grin
        • julka-4 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 11:26
          Idziemy w tym roku na dwie komunie , dajemy po 400 zł. Nie stać nas na więcej. Moja miała komunie w zeszłym roku , dostała od 400 do 800 od gości. Plus prezenty. Powiem szczerze że i ona i ja byłyśmy raczej zszokowane ilością wink
          • carolla27 Re: komunia prezenty? 21.04.15, 21:49
            Pieniędzy raczej nie polecam. Przemyślcie sprawę dość rozsądnie przy decyzji, myślcie raczej o potrzebach dziecka, o czymś co może wpłynąć na jego rozwój, na przyszłość. Może dobrze by było zainwestować w rozwój odkrytego talentu? Dziecko taki prezent pamieta do końca życia.
            • malgosiek2 Re: komunia prezenty? 21.04.15, 23:16
              A, co chcesz intensywnie zareklamować big_grin ?
    • zana781 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 10:25
      Dajesz tyle na ile cie stac, w ubieglym roku tez mielismy komunie i tak od jednej 3osobowej corka dostala 200, od innej 300, a jeszcze od innej 500.Na zadna sie nie pogniewalismy smile
      • kasiamasna Re: komunia prezenty? 16.04.15, 10:33
        Córka dostała jakieś fajne prezenty?
        • zana781 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 10:40
          Dostala kolczyki zlote, tablet, rower(od dziadkow) i zegarek.Ze wszystkiego byla bardzo zadowolona, ale Ona nigdy nie narzeka smile
          • bbkk Re: komunia prezenty? 16.04.15, 11:22
            zana781 napisała:

> Dostala kolczyki zlote, tablet, rower(od dziadkow) i zegarek.Ze wszystkiego by
            > la bardzo zadowolona, ale Ona nigdy nie narzeka smile

Że tak się zapytam - na co miałaby narzekać? Uważasz że to są jakieś złe/słabe prezenty?
            • zana781 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 11:46
              Czepiasz sie.
        • olga727 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 11:43
          Może radio z CD i innymi bajerami wink zegarek,może jakąś religijną książkę/grę,coś z biżuterii, - za s sumę,którą przeznaczasz na Ten cel,na pewno Coś wybierzesz. Jeśli prezent materialny,będzie tańszy to resztę do koperty-może dziecko na coś zbiera ?
    • slonko1335 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 10:45
      Moja dostanie aparat fotograficzny, tablet, złote kolczyki i przenośny głośnik z radiem. Nie widzę sensu w złotych kolczykach(nie ma przekłutych uszu-ale babci się uparła choć próbuję przekonać żeby kupiła medalik zamiast tych kolczyków) i w tablecie bo i tak nie będzie mogła używać go kiedy chce a jak może pograć w weekend to równie dobrze może pograć na domowym, no ale tak ustaliła z chrzestnym a to w końcu jej prezent. Może zapytaj dziewczynki?
      • dixi Re: komunia prezenty? 16.04.15, 11:26
        mój syn najbardziej cieszył się z furbiego big_grin co prawda tylko przez jakiś tydzień, ale jeszcze kupę czasu wcześniej, bo sobie załatwił że dostanie smile
        • olesia301 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 12:00
          Całe szczęście że moda na quady się skończyła (mam nadzieję wink

na prezent tak ok 300 -400 zł ok.
      • kasiamasna Re: komunia prezenty? 17.04.15, 10:10
        już wiem dziecko zbiera na laptopa -więc kasa tylko teraz ile, wiem ze robią w knajpie w W-wie wiec pewnie ze 100 od osoby?
        • salma75 Re: komunia prezenty? 17.04.15, 10:42
          A jak napiszę 500zł do weźmiesz pożyczkę?
          Dajesz tyle, na ile Cię stać, proste.
          • kasiamasna Re: komunia prezenty? 17.04.15, 13:35
            ja raczej szukalam poparcia iż moje pierwotne założenie tj.300 zł jest wystarczające, zupełnie nie chodzi mi o górną granicę raczej te minimum -idą wakacje więc mam na co zbierac
            • salma75 Re: komunia prezenty? 17.04.15, 13:48
              Jakie minimum? Są jakieś stawki? Jeśli tak, to ogarnijcie się ludzie.
              Przeznacz kasę na te wakacje lepiej, a dzieciakowi daj tyle ile uważasz za stosowne, ile masz dać ochotę, na ile Cię stać.
              Jak już wyżej wspominałam to podobno przede wszystkim przeżycie duchowe dla katolika. Jak dasz 100zł to dzieciak strzeli focha? Rodzice się obrażą?
              O co chodzi??
              • patatajowa Re: komunia prezenty? 17.04.15, 14:06
                kasiamasna chce konkretnej odpowiedzi-tyle i tyle dają ludzie z tej okazji i jak dasz dokładnie tyle to cie rodzina nie obgada,nie wysmieje i beda wszyscy zadowoleni. nie dociera do niej ze mozna dac tyle ile sie chce/na ile cie stac. ona musi sobie to porównac z tym co ludzie daja i wyrównac do średniej krajowej.stad moje wczesniejsze odpowiedzi o 15% i zarobkach netto.
                nie sadziłam ze ktos je wezmie serio i zacznie wyliczac. a jednak...wink
                • sylwina128 Re: komunia prezenty? 17.04.15, 14:20
                  ja mam córkę, która w maju ma komunię i na przykładzie chrzestnych wiem, że jedno da 1000 a drugie 500 (rodzinny 4 osobowe) w każdej podwójne zarobki. Myślę że każdy daje tyle ile uważamy i nie mamy patrzeć na to aby rodzicom się zwróciło, bo rodzice za obiad płacą z własnej kieszeni, a pieniądze są dla dziecka. Ja robię przyjęcie w domu bo nie mam ochoty płacić w lokalu od osoby 120-140 zł. Robię taką na jaką mnie stać a to co dostanie dziecko przeznaczy dla siebie na jakąś fajną rzecz. Jeśli ja bym była ciocią to myślę, że też dałabym 300.
                  • kasiamasna Re: komunia prezenty? 17.04.15, 15:15
                    dzieki za podpowiedzi, mysle ze temat zamknięty, milego weekendu dla Was
        • patatajowa Re: komunia prezenty? 17.04.15, 12:55
          co najmniej stówe/osobe. jak idziecie we czwórke to 400 zl to takie min.
          zeby zwrociło sie za talerzyk i zostało na tego laptopa.
        • olga727 Re: komunia prezenty? 17.04.15, 13:42
          kasiamasna napisał(a):

> już wiem dziecko zbiera na laptopa -więc kasa tylko teraz ile, wiem ze robią w
          > knajpie w W-wie wiec pewnie ze 100 od osoby?
          Obawiam się,że cię zmartwię/rozczaruję z ceną ale na tzw. prowincji biorą 120-150 zł/osobę w lokalu. uncertain
          • samanta25 Re: komunia prezenty? 19.04.15, 20:28
            olga727 napisała:

> kasiamasna napisał(a):
            >
            > > już wiem dziecko zbiera na laptopa -więc kasa tylko teraz ile, wiem ze ro
            > bią w
            > > knajpie w W-wie wiec pewnie ze 100 od osoby?
            > Obawiam się,że cię zmartwię/rozczaruję z ceną ale na tzw. prowincji biorą 120-1
            > 50 zł/osobę w lokalu. uncertain

Dokładnie, 3 znajomych z pracy robi przyjęcie w lokalu i nie wiem czy w 150zł/os. się zamknie koszt
            • patatajowa Re: komunia prezenty? 19.04.15, 20:52
              samanta25 napisała:

> Dokładnie, 3 znajomych z pracy robi przyjęcie w lokalu i nie wiem czy w 150zł/ os. się zamknie koszt >
              w tej sytuacji koszt wsadu do koperty liczymy ze wzoru: pokrycie kosztu talerzyka + 15% zarobków netto /: 100 *10. w przypadku jesli wynik wyjdzie nam ujemny dajemy tyle na ile nas stac ale to ostatecznośc....
    • salma75 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 12:06
      Pierwsza komunia to podobno przeżycie duchowe. Podobno...
      • kasiamasna Re: komunia prezenty? 16.04.15, 13:21
        Tak komunia to przeżycie duchowe, ale z gołą ręką nie pójdziesz
        • salma75 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 13:28
          Biblię, medalik czy krzyżyk na łańcuszku - coś na pamiątkę tej komunii. Nie wystarczy?
          • kasiamasna Re: komunia prezenty? 16.04.15, 14:55
            Medalik, łańcuszek złoty to myślę że chrześni, dziadkowie i wystarczy tych pamiatek,
          • kornnella Re: komunia prezenty? 16.04.15, 15:18
            "Biblię, medalik czy krzyżyk na łańcuszku..." + różaniec u księdza kupujesz (taki sam jak wszyscy komuniści mają) przeważnie, przynajmniej w moim rejonie.
            • salma75 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 17:03
              No to klops, szlag trafił duchowy wymiar komunii wink.
              Poważnie teraz dzieci biblię dostają od księdza? O pardą, kupują od księdza? wink
              Kiedyś to były książeczki do nabożeństwa...

Można jeszcze jakiś album kupić, o świętym czy coś.
              • julka-4 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 17:19
                Poważnie ,u nas biblie dostały dzieciaki od księdza wink
              • olga727 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 19:01
                salma75 napisała:

> No to klops, szlag trafił duchowy wymiar komunii wink.
                > Poważnie teraz dzieci biblię dostają od księdza? O pardą, kupują od księdza? wink
                > Kiedyś to były książeczki do nabożeństwa...
                >
                > Można jeszcze jakiś album kupić, o świętym czy coś.
                >
                U nas córka dostała od księdza obrazek pamiątkowy . Całą resztę kupowali rodzice.
                • salma75 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 19:42
                  Ale co, dziwi Cię, że dostała? Dlaczego to podkreśliłaś?
                  • olga727 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 19:55
                    Nie dziwi,że dostała,tylko To jest odpowiedź na to: "O pardą, kupują od księdza?"
                    • salma75 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 20:09
                      No pardą, bo koleżanka wyżej pisała o kupowaniu - poprawiłam się jeno.
                      W sumie to dawanie jest warte podkreślenia, masz rację smile.
                      Miłego wieczoru.
                      • olga727 Re: komunia prezenty? 16.04.15, 20:16
                        Po prostu:księża są różni:mniej lub bardziej "pazerni" i parafie też są różnej wielkości. U nas jest to mała wiejska parafia i nasz ksiądz w ramach "prezentu komunijnego" daje obrazki (owszem:rodzice składali się symboliczną kwotą na ramki do tychże obrazków(bo ksiądz takowych nie posiadał. sad
                      • kornnella Re: komunia prezenty? 17.04.15, 09:33
                        Tytułem uzupełnienia.
                        Z kilku doświadczeń obcych vel chrześniaków czy rodziny była składka oficjalnie ustalona typu 50 zł (lub kilka razy 50 zł) i wprost powiedziane ze za to jest w/w jednolite dodatki dla kazdego plus dekoracja, kwiaty, plus sprzatanie i przygotowanie. Nie "co łaska" tylko konkretna kwota więc to dla mnie kupowanie obojetnie czy w sklepiku przykościelnym czy bezpośrednio.
                        A i nie Biblia tylko NT smile Obrazek nie był przedmiotem transakacji tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka