nataliaszczecin 14.12.15, 10:25 Stoje przed wyborem zelazka, czy taki tani generator pary bedzie lepszy od zwyklego zelazka? Mam na oku Tefal GV5225 i-market.pl/tefal-generator-pary-tefal-gv5225e0-easy-pressing,id-103641 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nataliaszczecin Re: Generator pary Tefal 14.12.15, 18:22 Nikt nie uzywa takich żelazek? Odpowiedz Link Zgłoś
caroline779 Re: Generator pary Tefal 14.12.15, 20:52 Myślę, że sprawdzi się lepiej od zwykłego żelazka, jednak raczej służy do prasowania większej ilości prania dla jednej bluzki nie ma sensu włączać, bo nagrzewa się dłużej niż zwykłe. Gdybym takie wybierała- wolałabym wybrać wersję z wlewem wody "zewnętrznym". Będzie minimalnie droższa, natomiast ułatwia życie w linkowanym żelazku wodę wlewa się przez odkręcany zawór, jednak trzeba uważać , żeby się nie oparzyć. W praktyce oznacza to, że trzeba przerwać na jakiś czas prasowanie , zanim doleje się wody. Co do wybuchu pary - myślę, że na użytek domowy 4.2 bar jest ok ja chwilowo korzystam z takiego w pracy i też daje radę Firmę też polecam właśnie tę z linka. Używałam jeszcze philipsa ,clatronika no i trzech albo i czterech modeli tefala. Ten ostatni wygrywa. mam nadzieję, że trochę pomogłam Odpowiedz Link Zgłoś
nataliaszczecin Re: Generator pary Tefal 20.12.15, 21:13 Dziekuje za odpowiedz Prasuje teraz pozyczonym generatorem Boscha ktory wytwarza pare z moca 110g/min, czy myslisz, ze jak kupie 90g/min to bede widziala roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
caroline779 Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 06:37 Różnica będzie , ale 90g/min naprawdę spokojnie wystarczy do użytku domowego ( i nie tylko- tak jak pisałam używam teraz w pracy i prasując dziennie kilka godzin nie zauważam, zeby rozprasowywalo sie gorzej dziewięćdziesiątką niż sto dziesiątką). Miałam też przez kilka tygodni torpedę która miała o wiele większy wyrzut pary a której nazwa oczywiście teraz mi wyleciała z głowy ale szczerze powiem nie znosiłam tym prasować Odpowiedz Link Zgłoś
caroline779 Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 06:53 Przypomniało mi się ta "torpeda" to laurastar ale tak jak pisałam, duży wyrzut pary to nie wszystko i nie bylam zadowolona. Polar , akryl nie bardzo nadawały sie do prasowania. Żelazko zostawialo na nich ślady wyrzucanej pary. Ma ono oczywiście wiele plusów, no ale za tą cenę dziwne, żeby nie miało wolę jednak o wieeele tańszego tefala Odpowiedz Link Zgłoś
verika Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 08:01 Ja mam PHILIPS GC9650 PERFECT CARE, jest rewelacyjne, poprzednio użytkowałam też Philipsa 6 lat (wtedy kupowałam najwyższy model) , ale to nowe jest niesamowite, rewelacyjnie się prasuje, nie ma żadnych ustawień temperatury, dobiera samo, prasuję cienki ortalion, jedwab, a po nich grube dżinsy czy len, na polarze nie zostawia żadnych śladów, na desce można go zostawić i też nie odbarwi pokrowca i nie przypali. Uważam, że to najlepsze urządzenie w domu, w które warto zainwestować. Mnie się go udało kupić po bardzo okazyjne cenie. Na prawdę prasowanie staje się przyjemnością Odpowiedz Link Zgłoś
verika Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 08:02 Miałam okazję użytkować też Laurastar, rozważałam zakup, ale przez awaryjność i problemową naprawę (trzeba odsyłać kurierem i czasami bardzo długo czekać) odpuściłam, nie załuję Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia-82 Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 09:01 Teraz w lidlu jest generator pary, ma prasowanie w pionie, warto kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
justa_lublin81 Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 09:30 ja mam genarator pary Tefal, ale ten najwyższy model i bardzo sobie chwalę, prasowanie jest dużo szybsze i przyjemniejsze. Rzeczywiście do wyprasowania jednej bluzki się nie opłaca, ale już do większej partii tak. Nagrzewa sie szybko, włączam i przygotowuję sobie w międzyczasie ubrania. Minusem jest tylko zbierająca się woda pod deską z wyrzutu pary, ale przy typowym żelazku też była. Ja polecam model z wyjmowanym zbiornikiem na wodę, bo można w każdej chwili dolać, a i system odkamieniający grzałkę lepiej sie sprawdza niż wymiana filtrów. Odpowiedz Link Zgłoś
plum1000 Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 16:59 justa a możesz napisac jaki masz model tefala? Odpowiedz Link Zgłoś
justa_lublin81 Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 18:16 Generator pary TEFAL GV8981 Pro Xpert Control Plus Odpowiedz Link Zgłoś
barbi111 Re: Generator pary Tefal 10.05.16, 12:33 Mogłabyś napisać na czym polega to zbieranie się wody pod deską, ja nigdy czegoś takiego nie miałem przy zwykłym żelazku, i czy w związku z tym posiadasz jakąś specjalną deskę, która pozwala zbierać taką wodę? Odpowiedz Link Zgłoś
milenunia Re: Generator pary Tefal 10.05.16, 15:46 ja też mam ten model i ten sam problem chodzi o to ,że para się skrapla i po prasowaniu poza schowaniem żelazka i deski do prasowania trzeba zetrzec kałużkę wody spod deski Odpowiedz Link Zgłoś
justa_lublin81 Re: Generator pary Tefal 12.05.16, 21:09 Deskę mam zwyczajną, czyli metalową z dziurkami pod spodem i na desce gąbka z materiałem odbijającym ciepło. Generator pary wyrzuca duże ilości pary i siłą rzeczy para się skrapla i robi się kałuża pod deską. Czysta fizyka Marzy mi się deska odprowadzająca wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
barbi111 Re: Generator pary Tefal 13.05.16, 20:37 No i teraz wszystko jasne, domyślałem się, ale że nigdy takim generatorem pary nie prasowałem nie wiedziałem, że ta tej pary jest tyle, że zostają jej duże ilości nie wszystko wchodzi w materiał i odparowuje. W pokoju, w którym prasuje są panele a one jak wszyscy wiedzą nie lubią wody, dlatego muszę przemyśleć zakup bo albo zmienię podłogę w pomieszczeniu gdzie prasuje, albo zmienię pomieszczenie albo kupię specjalną deskę do prasowania, która będzie zbierać tą wodę. Hmmm trudne pytania ale i tak dzięki za wypowiedzi. Na zakończenie przyszła mi myśl, czy w innych żelazkach tego typu zachowanie jest takie samo, bo zastanawiałem się jeszcze nad innym żelazkiem - Philips GC 9550/02, który niema żadnych przycisków, ma mniejsze uderzenie ale ciśnienie takie same. Przy opisach pracy tego żelazka a reklam jest dużo nikt nic nie wspomina o zbieraniu się wody. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_lublin81 Re: Generator pary Tefal 19.05.16, 08:46 Ja też mam panele, ale bez przesady przy prasowaniu z dwóch, trzech prań (na jednym zbiorniku), woda chwilę leży na podłodze. Ścieram ją po zakończeniu prasowania i nic z podłogą się nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś