Dodaj do ulubionych

Generator pary Tefal

14.12.15, 10:25
Stoje przed wyborem zelazka, czy taki tani generator pary bedzie lepszy od zwyklego zelazka? Mam na oku Tefal GV5225 i-market.pl/tefal-generator-pary-tefal-gv5225e0-easy-pressing,id-103641
Obserwuj wątek
    • nataliaszczecin Re: Generator pary Tefal 14.12.15, 18:22
      Nikt nie uzywa takich żelazek? smile
    • caroline779 Re: Generator pary Tefal 14.12.15, 20:52
      Myślę, że sprawdzi się lepiej od zwykłego żelazka, jednak raczej służy do prasowania większej ilości prania smile dla jednej bluzki nie ma sensu włączać, bo nagrzewa się dłużej niż zwykłe. Gdybym takie wybierała- wolałabym wybrać wersję z wlewem wody "zewnętrznym". Będzie minimalnie droższa, natomiast ułatwia życie wink w linkowanym żelazku wodę wlewa się przez odkręcany zawór, jednak trzeba uważać , żeby się nie oparzyć. W praktyce oznacza to, że trzeba przerwać na jakiś czas prasowanie , zanim doleje się wody. Co do wybuchu pary - myślę, że na użytek domowy 4.2 bar jest ok smile ja chwilowo korzystam z takiego w pracy i też daje radę smile Firmę też polecam właśnie tę z linka. Używałam jeszcze philipsa ,clatronika no i trzech albo i czterech modeli tefala. Ten ostatni wygrywa. smile mam nadzieję, że trochę pomogłam smile
      • nataliaszczecin Re: Generator pary Tefal 20.12.15, 21:13
        Dziekuje za odpowiedz smile Prasuje teraz pozyczonym generatorem Boscha ktory wytwarza pare z moca 110g/min, czy myslisz, ze jak kupie 90g/min to bede widziala roznice?
        • caroline779 Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 06:37
          Różnica będzie , ale 90g/min naprawdę spokojnie wystarczy do użytku domowego ( i nie tylko- tak jak pisałam używam teraz w pracy i prasując dziennie kilka godzin nie zauważam, zeby rozprasowywalo sie gorzej dziewięćdziesiątką niż sto dziesiątką). Miałam też przez kilka tygodni torpedę która miała o wiele większy wyrzut pary a której nazwa oczywiście teraz mi wyleciała z głowy wink ale szczerze powiem nie znosiłam tym prasować smile
          • caroline779 Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 06:53
            Przypomniało mi się smile ta "torpeda" to laurastar smile ale tak jak pisałam, duży wyrzut pary to nie wszystko i nie bylam zadowolona. Polar , akryl nie bardzo nadawały sie do prasowania. Żelazko zostawialo na nich ślady wyrzucanej pary. Ma ono oczywiście wiele plusów, no ale za tą cenę dziwne, żeby nie miało winkwink wolę jednak o wieeele tańszego tefala wink
            • verika Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 08:01
              Ja mam PHILIPS GC9650 PERFECT CARE, jest rewelacyjne, poprzednio użytkowałam też Philipsa 6 lat (wtedy kupowałam najwyższy model) , ale to nowe jest niesamowite, rewelacyjnie się prasuje, nie ma żadnych ustawień temperatury, dobiera samo, prasuję cienki ortalion, jedwab, a po nich grube dżinsy czy len, na polarze nie zostawia żadnych śladów, na desce można go zostawić i też nie odbarwi pokrowca i nie przypali. Uważam, że to najlepsze urządzenie w domu, w które warto zainwestować. Mnie się go udało kupić po bardzo okazyjne cenie. Na prawdę prasowanie staje się przyjemnością smile
              • verika Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 08:02
                Miałam okazję użytkować też Laurastar, rozważałam zakup, ale przez awaryjność i problemową naprawę (trzeba odsyłać kurierem i czasami bardzo długo czekać) odpuściłam, nie załuję smile
                • konwalia-82 Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 09:01
                  Teraz w lidlu jest generator pary, ma prasowanie w pionie, warto kupić?
    • justa_lublin81 Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 09:30
      ja mam genarator pary Tefal, ale ten najwyższy model i bardzo sobie chwalę, prasowanie jest dużo szybsze i przyjemniejsze. Rzeczywiście do wyprasowania jednej bluzki się nie opłaca, ale już do większej partii tak. Nagrzewa sie szybko, włączam i przygotowuję sobie w międzyczasie ubrania. Minusem jest tylko zbierająca się woda pod deską z wyrzutu pary, ale przy typowym żelazku też była. Ja polecam model z wyjmowanym zbiornikiem na wodę, bo można w każdej chwili dolać, a i system odkamieniający grzałkę lepiej sie sprawdza niż wymiana filtrów.
      • plum1000 Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 16:59
        justa a możesz napisac jaki masz model tefala?
        • justa_lublin81 Re: Generator pary Tefal 21.12.15, 18:16
          Generator pary TEFAL GV8981 Pro Xpert Control Plus
          • barbi111 Re: Generator pary Tefal 10.05.16, 12:33
            Mogłabyś napisać na czym polega to zbieranie się wody pod deską, ja nigdy czegoś takiego nie miałem przy zwykłym żelazku, i czy w związku z tym posiadasz jakąś specjalną deskę, która pozwala zbierać taką wodę?
            • patatajowa Re: Generator pary Tefal 10.05.16, 13:16
              dac chłopu żelazko.....https://emotikona.pl/emotikony/pic/01icon_lol2.gif
            • milenunia Re: Generator pary Tefal 10.05.16, 15:46
              ja też mam ten model i ten sam problem chodzi o to ,że para się skrapla i po prasowaniu poza schowaniem żelazka i deski do prasowania trzeba zetrzec kałużkę wody spod deski
              • justa_lublin81 Re: Generator pary Tefal 12.05.16, 21:09
                Deskę mam zwyczajną, czyli metalową z dziurkami pod spodem i na desce gąbka z materiałem odbijającym ciepło. Generator pary wyrzuca duże ilości pary i siłą rzeczy para się skrapla i robi się kałuża pod deską. Czysta fizyka wink Marzy mi się deska odprowadzająca wodę.
                • barbi111 Re: Generator pary Tefal 13.05.16, 20:37
                  No i teraz wszystko jasne, domyślałem się, ale że nigdy takim generatorem pary nie prasowałem nie wiedziałem, że ta tej pary jest tyle, że zostają jej duże ilości nie wszystko wchodzi w materiał i odparowuje. W pokoju, w którym prasuje są panele a one jak wszyscy wiedzą nie lubią wody, dlatego muszę przemyśleć zakup bo albo zmienię podłogę w pomieszczeniu gdzie prasuje, albo zmienię pomieszczenie albo kupię specjalną deskę do prasowania, która będzie zbierać tą wodę. Hmmm trudne pytania ale i tak dzięki za wypowiedzi. Na zakończenie przyszła mi myśl, czy w innych żelazkach tego typu zachowanie jest takie samo, bo zastanawiałem się jeszcze nad innym żelazkiem - Philips GC 9550/02, który niema żadnych przycisków, ma mniejsze uderzenie ale ciśnienie takie same. Przy opisach pracy tego żelazka a reklam jest dużo nikt nic nie wspomina o zbieraniu się wody.
                  • justa_lublin81 Re: Generator pary Tefal 19.05.16, 08:46
                    Ja też mam panele, ale bez przesady przy prasowaniu z dwóch, trzech prań (na jednym zbiorniku), woda chwilę leży na podłodze. Ścieram ją po zakończeniu prasowania i nic z podłogą się nie dzieje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka