Dodaj do ulubionych

Wyprawka dla psa

10.05.17, 15:57
Dziecko nas w końcu zbałamuciło i zgodziliśmy się na psa. Jedziemy po niego pod koniec tygodnia, muszę więc wszystko kupić. Pytanie więc: co i gdzie kupić, żeby nie zbankrutować???
Obserwuj wątek
    • malowanka06 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 16:40
      Ogólnie popatrz na ceny tutaj
      www.zooplus.pl
      www.krakvet.pl/
      przede wszystkim smycz, obrożę i legowisko. Miski do picia i na karmę
      Karmę jakąś porządną i tyle
      szampon, ja mam jeszcze coś a'la szczoteczka do zebów, szczotka do włosów
      • sinceramente Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 21:19
        A jaka to porządna karma?
        8-tygodniowy foksterier, z hodowli, więc szczepiony.

I dziękuję bardzo za odpowiedzi. Biorę się za ogarnianie tego.
        • malowanka06 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 21:40
          Kupuję tę www.zooplanet.pl/sams-field-m-8.html albo www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/acana_karma
          puszki: Dolina Noteci
        • silje78 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 23:17
          Karme podawaj taka jaka mial w hodowli, stoponiowo przechodz na inna. Dolina noteci ma swietne puszki, ale psy tez maja swoje smaki. U nas malamutka pochlania DN lub Bozite. Drugi ze schroniska zje wszystko byle duzo. Do tego dostaja sucha karme. Raz w tygodniu dostaja ugotowane (specjalnie dla nic, bez soli i innych przypraw) mieso z ryzem lub platkami. Tym sie zajadaja. Codziennie jedza sucha karme Acana, w/w puszki dostaja po jednej dziennie. Do tego jakies legowisko do domu, zabawki do gryzienia (troche moze pobroic psiak smile ).
          Jedna prosba, jak bedziesz zamawiac np. z zooplus'a to rob to przez baner ze strony fundacji. Np www.pkdt.pl jak wejdziesz do zooplus przez baner na ich stronie to dostaja z zooplus'a wsparcie smile
    • slonko1335 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 16:56
      Szczeniak? jeśli tak to zabawki, gryzaki, podkłady/maty treningowe, dobra karma, miski, smycz, obroża/szelki, legowisko, worki na psie kupy jeśli wychodzący, coś do czesania jeśli jest co czesać i tyle na początek.
      bitiba, zooplus, krakvet a ja dużo akcesoriów kupuję stacjonarnie w tkmaxie
      • eesti_2005 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 17:00
        "worki na psie kupy jeśli wychodzący"

To są psy niewychodzące?
        • slonko1335 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 17:02
          szczeniaki przed kompletem szczepień często tak a ja skupiłam się nie wiedzieć czemu na tym co potrzebne na sam początek ale tak worki przydadzą się na późniejsmile
          • eesti_2005 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 17:32
            A, no szczeniaki to tak. A ja już myślałam, że są psy niewychodzące, jak koty.
            • kr.kr Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 17:58
              Pewnie ze SA!
              Znam jedna taka, ktorej psy dorosle, zeby nie powiedziec stare zalatwiaja sie cale zycie na mate.
              Na spacerki owszem wychodza. Ale tylko czasami i towarzysko... sikaja przed wyjsciem.
              Ale to maciupcie psy (pewnie z 1,5kg), wiec pewnie za wiele nie produkuja.

A jeszcze sa psy trzymane na wielkich podworkach, po ktorych tez sie nie sprzata.
              Moja znajoma np raz w tyg zakopuje co tam sie na widoku pokaze.

Ja mieszkam w bloku i mam malego pieska i taka saszetke przy smyczy na torebki foliowe na kupy
              • malowanka06 Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 19:58
                o właśnie, też mam taką saszetkę przy smyczy.
    • ju_mi Re: Wyprawka dla psa 10.05.17, 23:05
      Jeżeli to 8-tyg. szczeniak to nie ma jeszcze kompletu szczepień i nie powinien wychodzić na zewnątrz więc, moim zdaniem, obroża/szelki, smycz i worki na kupy nie są zakupem niezbędnym. Kup legowisko i kocyk - najlepiej takie, które łatwo wyprać, bo szczeniorkowi może się zdarzyć, że się na nie zsika. Kup podkłady do nauki czystości, miskę na wodę i drugą na karmę - najlepiej takie, których nie da się wziąć do pyska i nosić po domu wink Karmę na początek powinnaś dostać od hodowcy więc zobaczysz czym był karmiony i przynajmniej na początku karm tym samym (po co robić rewolucję w małym brzuszku?). Kup treserki np. Rinti Bitties lub Bosch Fruitees - małe przysmaki do nagradzania lub suszone mięso, które da się podzielić na małe kawałeczki (pierś kaczki, królika, kurczaka). Kup zabawki - gryzaki - osobiście polecam firmy Kong - u nas niezniszczalne, a też mam teriera.
      Polecam zakup fachowej literatury nt. rasy, bo Foxy to psy z charakterem i warto wiedzieć czego się spodziewać wink
      Jeżeli rozważacie klatkę kennelową to kupcie od razu żeby szczeniak się do niej jak najszybciej przyzwyczaił.
      Przygotujcie mieszkanie na przybycie psa - uprzątnijcie kable, zakryjcie dziury, w które mógłby się wcisnąć, posprzątajcie klocki Lego (może się zadławić), pochowajcie buty.
    • sinceramente Re: Wyprawka dla psa 11.05.17, 00:19
      Dziękuję za wszystkie Wasze uwagi, bo jestem w temacie totalnie zielona.
      Zaczyna mnie dopadać lekkie przerażenie, że nie damy rady, ale staram się zachować resztki spokoju.

Pierwsze zamówienie z legowiskiem, miskami itp. złożyłam w animalcity, jestem w stanie do nich podjechać i odebrać sobie wszystko w piątek. W innych sklepach wyglądało na to, że wysyłka będzie w przyszłym tygodniu.
      • biedronka195 Re: Wyprawka dla psa 11.05.17, 09:32
        Podkłady/maty treningowe najlepiej kupować na allegro- są najtańsze , ale i w Pepco są w dobrej cenie.
      • marshi Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 08:11
        Przede wszystkim powinnaś się dowiedzieć jaką wyprawkę dostaniesz od hodowcy, żeby nie dublować jej elementów. Ja dostałam:
        - karmę, którą hodowca karmił szczeniaki. Był to zapas na ok 3 tyg.
        - miski: do wody i karmy
        - szczotkę do czesania (mam pudla)
        - obrożę i smycz
        - worek na smaczki
        - zabawkę
        - kocyk z zapachem mamy
        - butelkę do wody na spacery
        - okładkę z pudlem na książeczkę zdrowia smile
        - listę jak postępować ze szczeniakiem

Książeczkę zdrowia, metrykę i karmę powinnaś dostać na 100%.

Co do wychodzenia ze szczeniakiem polecam artykuł: perfectdog.com.pl/artykuly/kwarantanna-kontra-socjalizacja-czyli-pierwsze-trudne-decyzje/

Dodatkowo polecam stronę,z której korzystam cały czas: alaodjazza.pl/

A świetne obroże, szelki i smycze zamawiam tu: pawsitivedog.pl/ tylko trzeba mieć cierpliwość jeśli chodzi o korespondencję @. Zapewniam jednak, że warto smile

Nie martw się, z pewnością sobie poradzisz/poradzicie. Po początkowym okresie miłego zamieszania wink, będziecie czerpać głównie radość z posiadania psa. Ja jestem zwolennikiem dobrze ułożonego psa smile
        • olesia301 Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 08:44
          Przepraszam, ale piszesz o zwierzęciu?
          "kocyk z zapachem mamy
          - okładkę z pudlem na książeczkę zdrowia"

przeraża mnie to....
          - listę jak postępować ze szczeniakiem
          • marshi Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 09:59
            Tak Olesia, piszę o zwierzęciu, bo tego dotyczy wątek.
            A co Cię konkretnie bulwersuje? Kocyk? - mieliśmy do pokonania duży dystans samochodem ze szczeniakiem i pani dała nam kocyk, żeby ,,umilić" psu drogę. A butelka do wody to coś niewłaściwego? O okładce napisałam z emotikonem, bo to dodatek i pokazuje zafiksowanie hodowczyni na punkcie pudli.
            A na liście były wskazówki odnośnie karmienia, szczepień, wprowadzania nowej karmy. Nie wiem co tu jest przerażającego...

Tak postępuję wielu hodowców pozytywnie zakręconych na punkcie swojej rasy. W przeciwieństwie do pseudohodowców.
          • eesti_2005 Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 10:01
            Olesia301, ale to chyba standard, przy kupnie szczeniaka...?
            • olesia301 Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 11:48
              Zapach matki??????
              • eesti_2005 Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 19:58
                No tak, suki. W prawie każdym poradniku o tym piszą, żeby dać hodowcy kocyk, żeby położył suce, żeby przeszedł jej zapachem.
                • olesia301 Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 22:26
                  W celu?
                  • eesti_2005 Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 22:58
                    Zmniejszenia stresu u szczeniaka po rozłące z matką.
          • slonko1335 Re: Wyprawka dla psa 13.05.17, 07:48
            a twój pies nie pije wody na spacerach/wybiegu latem? mój jakiś dziwny najwidoczniej bo pije no ale wychodzi na porządne długie spacery żeby się wybiegać, ja na takich spacerach nie biegam a też mam swoją butelkę z wodą - to dopiero musi być szok......
      • marshi Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 08:19
        Klatkę kennelową polecam, jak właściwie nauczyć psa z niej korzystać znajdziesz u ali od jazza alaodjazza.pl/trening-klatkowy/, uważam, że to bardzo przydatny element treningu. Wychodziłam z domu spokojna, że pies nie zniszczy wyposażenia domu podczas naszej obecności.
        Kong stosujemy do dzisiaj, moja sunia uwielbia. Też polecam.
        • makoja Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 09:42
          serio trzymasz w domu psa w klatce? osobiście nie wyobrażam sobie tego, nie lepiej go nauczyć czego nie może robić a na początek przy wychodzeniu zamykać pomieszczenia w których jest wykładzina czy dywan i zostawić na korytarzu, w kuchni czy łazience. Ja swojego nigdzie nie zamykałam i tylko raz jako szczeniak wszedł na stół i dobrał się do mięsa które się rozmrażało ( no ale to moja wina - początkującego właściciela psa )
          • ju_mi Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 10:08
            Po przeczytaniu posta Marshi czekałam kto pierwszy się zbulwersuje trzymaniem psa w klatce big_grin
            Poczytaj więcej o klatkach kennelowych - dlaczego warto je używać i dlaczego są polecane przez behawiorystów. Choćby tutaj: codlapsa.pl/klatka-kennelowa-cz-i/
          • marshi Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 10:10
            Nie, obecnie nie trzymam, bo już nie ma takiej potrzeby. Ale kiedy była szczeniakiem, to tak. Co więcej sama tam wchodziła i zostawała bardzo chętnie smile. Prezentujesz stereotypowy sposób myślenia, że klatka to ,,zło". I ciekawa jestem jak nauczysz szczeniaka, czego nie może robić skoro nikogo nie ma w domu? Pies się nudzi, ma potrzebę gryzienia przy wymianie zębów (przynajmniej większość szczeniąt) i niekoniecznie będzie gryzł zabawkę,którą mu zostawiłaś, a np. nogi od krzeseł, ścianę (labradory uwielbiają), tapetę itp. Ja nie mogłam wszystkiego zabezpieczyć, zamknąć drzwi, dlatego zdecydowałam się na klatkę. Nigdy natomiast klatka nie była elementem karnym.
        • ja_mamma Re: Wyprawka dla psa 15.05.17, 11:05
          marshi napisał(a):

> Kong stosujemy do dzisiaj, moja sunia uwielbia. Też polecam.

O tak, ja również polecam Kong. Mamy od kilku lat i jest niezniszczalny, w zależności od zawartości potrafi zająć mojego psiaka nawet na 40 minut wink
    • lama-sama Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 10:43
      A ja zapytam, czy zdajesz sobie sprawę z potrzeb i temperamentu rasy, którą kupujesz?
      Że fox to pies myśliwski, dość ostry, zadziorny, wymagający bardzo starannego, profesjonalnego szkolenia?
      Tak, zabawowy, ruchliwy (duża dawka ruchu, nie tylko spacery), ale także z instynktem myśliwskim.
      Zapytaj hodowcy przede wszystkim, jaką karmę jadł pies, co dostanie w wyprawce itd.
      To pies z hodowli ZKwP?? Z linii polującej czy wyłącznie wystawowej?
      • sinceramente Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 12:54
        Tak, czytałam o rasie.
        W planie mamy na początek jakieś przedszkole dla psów. Nie zamierzam się zdawać na własny instynkt.

Pies z hodowli (tak jest w ogłoszeniu), ale nie mam żadnych szczegółowych informacji.
        • lama-sama Re: Wyprawka dla psa 12.05.17, 17:02
          Więc sprawdź czy jest z hodowli ZKwP - wszystko inne to pseudohodowle sad
          To nie jest łatwy pies, a jeżeli będzie miał kiepski start (kiepskie geny i kiepska socjalizacja), może być prawdziwym problemem.
          Zadzwoń do jakiejś porządnej hodowli ZKwP - najlepiej kilku i porozmawiaj z hodowcami. Bo uwierz mi czytać a znać z praktyki to dwie różne rzeczy.
          • sinceramente Re: Wyprawka dla psa 15.05.17, 08:56
            Fox jest z nami od dwóch dni.
            Ma rodowód ZKwP.
            Jak na razie bez ekscesów, jest wesoły, a;e posłuszny. Pierwszego dnia rano, po podróży był nieco osowiały, ale wieczorem już bawił się zabawkami i szalał na spacerze.
            Od razu zaliczyliśmy wizytę u weterynarza, ma wszystkie szczepienia i może wychodzić (to inny fox, nie ten z pierwszego postu, który był z pseudohodowli, ten nasz ma już 11 tygodni). Jest zdrowy i dobrze utrzymany (opinia weterynarz).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka