Dodaj do ulubionych

Kubeczek menstruacyjny

20.03.18, 09:09
O tym cudzie uslyszalam 2 miesiace temu. Uzywam od 3 dni i jestem zachwycona.
Ale pierwszego dnia wyzywalam i myslalam, ze stracilam 55zl (kupilam w promocji w Rossmanie selena cup).
Polecam zainteresowac sie tematem. Moze ktos sie przekona.
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Kubeczek menstruacyjny 20.03.18, 11:11
      Używam od roku. Dla mnie również to ideał. Nie zamieniłabym na nic innego, chociaż czasami w nocy wspomagam się podpaską. Ja używam Melunę. Generalnie na ematce bodajże był dosyć rozbudowany wątek o kubeczkach menstruacyjnych
      • saszanasza Re: Kubeczek menstruacyjny 20.03.18, 11:13
        Dodam, że kubek kupiłam z półtora roku temu, ale początkowo miałam takie problemy z założeniem, że porzuciłam go na pół roku. Potem okazało się, e jednak założenie go jest proste.
        • san_vito Re: Kubeczek menstruacyjny 20.03.18, 12:33
          Ja wlasnie tez mialam na poczatku problem z zalozeniem. Probowalam pol godziny i zakladalam za gleboko. Po 3 dniach uwazam, ze zaklada sie latwiej niz tampon. I ten komfort, ze nie ma zapachu podpaski.
          • straggly Re: Kubeczek menstruacyjny 23.03.18, 11:47
            Tez wtedy kupilam, na promo. I nie wiem co zle robie - ale on mi po chwili przeciekasad jakies rady?
            • alpepe Re: Kubeczek menstruacyjny 23.03.18, 14:37
              Większy rozmiar?
            • saszanasza Re: Kubeczek menstruacyjny 23.03.18, 14:39
              straggly napisała:

> Tez wtedy kupilam, na promo. I nie wiem co zle robie - ale on mi po chwili prze
              > ciekasad jakies rady?

Źle wkładasz, zresztą podobnie jak ja początkowo. Musisz włożyć, zlapac 3 palcami za "podstawę" i go obrócić, tak jakbyś chciała go sobie jeszcze dodatkowo wkręcić. Jak da się to zrobić, to znaczy że jest dobrze włożony.
              • saszanasza Re: Kubeczek menstruacyjny 23.03.18, 14:40
                Tzn, jak bez problemu ci się ten kubeczek obraca w pochwie, to znaczy że jest dobrze włożony.
            • san_vito Re: Kubeczek menstruacyjny 23.03.18, 15:59
              Kubeczek wklada sie plycej niz tampon.
              Trzeba go obrocic i sprawdzic palcem czy jest caly otworzony
    • lucyjkama Re: Kubeczek menstruacyjny 23.03.18, 22:45
      Jak ogarniacie opróżnianie kubeczka poza domem np. w pracy?
      • saszanasza Re: Kubeczek menstruacyjny 24.03.18, 08:03
        lucyjkama napisała:

> Jak ogarniacie opróżnianie kubeczka poza domem np. w pracy?

Mam kubeczek zapasowy, jeżeli nie mam przy sobe to woda mineralna i chusteczki do higieny intymnej wystarczają by wyjąć kubeczek, opróźnić, przemyć i włoźyć po raz drugi. Tylko w tym wypadku myję ręce i przed toaletą i po.
      • san_vito Re: Kubeczek menstruacyjny 24.03.18, 09:12
        Poza domem jestem 8h. Wiec oprozniam w domu. Na noc jest oprozany co ok 10h.
        • martulka79 Re: Kubeczek menstruacyjny 25.03.18, 20:11
          Czy przy obwitych okresach on też spełnia swoją rolę?
          • saszanasza Re: Kubeczek menstruacyjny 25.03.18, 21:08
            martulka79 napisała:

> Czy przy obwitych okresach on też spełnia swoją rolę?

Zależy jak obfitych. Na to pytanie trudno odpowiedzieć. U mnie w cyklu jest zazwyczaj 1 dzień obfitego okresu, wtedy kubeczek starcza na ok 3h a na noc dodatkowo podpaska. Normalnie można nosić 5-7 godzin.
            Ja sobie chwalę też z tego powodu, ze go można wkladać chwilę przed okresem, żeby uniknąć krwawej niespodzianki. Bywało, ze aplikowałam go sobie na noc i jak dostawałam okres, to nawet "nie poczułam" skutków. Poza tym w nicy nic się nie sączy i nic nie łaskocze.
          • patatajowa Re: Kubeczek menstruacyjny 25.03.18, 22:00
            Jakich???
          • san_vito Re: Kubeczek menstruacyjny 26.03.18, 07:49
            Ja mam bardzo obfity okres 2 dnia. Taki, ze musze podpaske na noc zmieniac w nocy. I co mnie cieszy przy kubeczku menstruacyjnym, to to, ze nie mialam przecieku w nocy. Nie mowiac juz o plamieniu przescieradla. Wiec polecam przy obfitym okresie. Dodatkowo warto na poczatku zabezpieczyc sie podpaska. Bedzie wtedy 100% spokoj.
            • san_vito Re: Kubeczek menstruacyjny 26.03.18, 07:50
              I mimo obfitego okresu starczyl mi na 8h. Rozmiar M.
              • saszanasza Re: Kubeczek menstruacyjny 26.03.18, 08:28
                san_vito napisał:

> I mimo obfitego okresu starczyl mi na 8h. Rozmiar M.

Ja też mam rozmiar M, ale mi na 8h tego jednego dnia nie starcza, ale i tak uważam, że kubeczek odmienił moje "miesiączkowe upierdliwości". Rzadko kiedy popadam w zachwyt, ale naprawdę odkąd zaczęłam go używać, nie wyobrażam sobie powrotu do podpasek czy tamponów. Jedyną wadę jaką widzę, to opróżnianie go poza domem, ale i to z czasem można zorganizować. Poza tym, nawiązując do poruszanych w wątkach kwestii bakterii i mniejszej higieny, to pomimo tego, że używam go rok, przez ten czas nie miałam żadnych problemów ginekologicznych. Mam się dobrze, do gina chodzę kontrolnie raz do rokuwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka