Dodaj do ulubionych

fotelik Play Beat-S z isofixem-praktycznie

24.04.06, 11:15
poniewaz corka wyrasta nam z fotelika 0-18 (wystaje jej glowka poza oparcie)
chyba czas zmienic fotelki, zainteresowal mnie fotelik play beat, z isofixem,
czy sa moze uzytkownicy tego fotela, ktorzy moga podzielic sie swoimi opiniami
na jego temat? w szczegolnosci chodzi mi o sposob regulacji pochylenia oparcia,
a takze o to czy fotelik zamontowany w samochodzie bez isofixa jest stabilny,
czy sie nie husta na boki przy zakretach
z gory dziekuje za odpowiedzi,
pozdrawiam, tygisek
Obserwuj wątek
    • tygisek Re: fotelik Play Beat-S z isofixem-praktycznie 24.04.06, 14:53
      czy nikt z forumowiczow nie dysponuje zadna wiedza na temat fotelika play beat-S???
      a moze wiecie, gdzie mozna zobaczyc go na zywo we Wroclawiu? czy sa w askotach?
    • renata28 Re: fotelik Play Beat-S z isofixem-praktycznie 24.04.06, 16:03
      Nie mam co prawda tego fotelika, ale przed zmianą naszego modelu na większy też
      zastanawiałam się nad isofixem. Z tego co dowiedziałam się, to bez sensu jest
      kupowanie fotelika z tym systemem, jeśli samachód nie jest do tego
      przystosowany. Fotelik wtedy nie będzie tak stabilny jak powinien.
      • tygisek Re: fotelik Play Beat-S z isofixem-praktycznie 24.04.06, 16:20
        fotelik bedzie jezdzil w dwoch autach, jedno posiada system isofix, dlatego
        chcemy kupic fotelik z isofixem...tym autem jezdzmy w dalekie trasy, a jezdzimy
        duzo, wiec to akurat nam sie przyda bez dwoch zdan, natomiast interesuje mnie
        bardzo co z tym pochylaniem, chwala sie ze ftelik posiada 5-cio stopniowa skale
        pochylenia, domyslam sie ze bardziej jest ona stworzona po to by odpowiednio
        ustawic fotelik w zgledem siedzenia, jednak chcialabym by regulacja byla latwo
        dostepna, tak by dalo sie przechylic fotelik w razie zasniecia dziecka, bez
        manewrow odpinania, regulowania i ponownego przypinania....
        napiszcie cos jeszcze, prosze...
        • edytkus Re: fotelik Play Beat-S z isofixem-praktycznie 24.04.06, 16:53
          Twoje dziecko jest juz za duze na odchylanie oparcia. Odchylac sie powinno tylko foteliki dla
          niemowlat i malych dzieci ktore jezdza TYLEM do kierunku jazdy. Inaczej w razie wypadku nacisk na
          pachwiny jest zbyt wysoki. Poszukaj raczej fotelika ze wzmocnionymi bocznymi oslonami, dziecku nie
          bedzie opadac glowa w czasie snu i bedzie bezpieczniejsze w razie kolizji bocznej (cos w tym stylu
          www.pbase.com/carseat/image/19219690)
          • tygisek Re: fotelik Play Beat-S z isofixem-praktycznie 24.04.06, 22:46
            dzieki za uwage, znaczy twoja rada utwierdza mnie w przekonaniu co do beat-a,
            fotelik ktory pokazujesz mi na zdjeciu jest troche podobny, podobnie zaglowek
            utrzymuje glowe, podobnie pasy przytrzymuja dziecko na wlasciwym miejscu,
            rozmawialam dzis ze sprzedawca, coprawda przez telefon, ale udzielil mi
            odpowiedzi na moje pytania, pojade go zobaczyc, przymierzyc Majke do niego i
            fotel do auta
            pozdrawiam,
            tygisek
            • edytkus Re: fotelik Play Beat-S z isofixem-praktycznie 25.04.06, 01:49
              Znalazlam ten fotelik w int. i podoba mi sie. Wyglada na to ze ma szerokie siedzisko, dziecko moze
              siedziec po turecku (szczegolnie przydatne przy jezdzie tylem do kierunku jazdy). Ale nie odpowiada
              mi ze nie ma klamry do zapinania na wysokosci pach (jak na zdjeciu z wczesniej zalaczonego przeze
              mnie linku). Dzieki takiej klamrze (i o dpowiedniemu napieciu pasow) szarpniecie ciala (a przede
              wszystkim glowy) do przodu w razie wypadku jest mniejsze (mniejsze ryzyko wystapienia trwalych
              urazow szyi)!
    • galaxia Re: fotelik Play Beat-S z isofixem-praktycznie 25.04.06, 00:45
      Generalnie to Play robi cieńkie foteliki. Jak możesz to poczekaj ze dwa tygodnie
      po w połowie maja będą nowe testy ADAC i moze go przetestowali.
      • tygisek Re: fotelik Play Beat-S z isofixem-praktycznie 25.04.06, 08:47
        no czekam jeszcze, czekam... ten fotelik, ktory edytkus pokazala mi na zdjeciu
        to britax-roemer, jeden z lepiej dotad wypadajacych fotelikow pod wzgledem
        wypadkowosci...niestety te modele dla wiekrzych dzieciakow nie posiadaja
        isofixa! taka klamre to mysle sobie zamontowac dodatkowo, nie znalazlam w zadnym
        fotelku takich klamerek zamontowanych oryginalnie, nawet w britaxach
        (roemerach), to rzecz jeszcze o tyle bardzo przydatna, ze dziecko ma utrudnione
        "wyluskanie" sie z pasow fotelika, co moja Majka robi namietnie, nie wazne jak
        bardzo sa napiete pasy w ktroe jest zapieta, poteafi sie z nich uwolnic
        wyciagajac z nic rece...bardzo mi sie podoba ta klamra, ale widac montowano to
        kiedys w britaxach, albo to na zdjeciu ktos poprostu dolozyl dodatkowo, bo mial
        podobny problem co i my.
        A swoja droga, jesli idzie o testy, to zauwazylyscie, ze wogole te foteliki tak
        sobie wypadaja pod wzgledem bezpieczenstwa? najwiecej to trzy gwiazdki...
        no i jeszcze przekonuje mnie do zakupu beat-a to ze jako jeden z niewielu ma
        wezszy przedzial kilogramowo-wiekowy, 9-25 a nie 9-36....czy to aby nie lepiej?
        i tak powyzej 18 kg wypina sie pasy te co sa w foteliku a przypina dziecko
        pasem samochodowym tak jak ma to miejsce w fotelikach bez wlasnych pasow,
        wlasnie dlatego by dziecko bylo odpowiednio zabezpieczone, takie podobno jest
        zalecenie producenta w instrukcji play-a...
        • edytkus Re: fotelik Play Beat-S z isofixem-praktycznie 25.04.06, 14:33
          tygisek napisała:
          >niestety te modele dla wiekrzych dzieciakow nie posiadaja
          > isofixa!

dlatego ze starsze dzieci i same foteliki wiecej waza i w razie wypadku zaczepy zwyczajnie nie
          wytrzymaja, nawet w fotelikach dla mniejszego przedzialu wiekowego jest podana waga do jakiej
          mozna uzywac ISOFIX, a potem trzeba przejsc na zwykle pasy. Ale nie zapominajmy ze zadaniem
          ISOFIX jest ulatwienie prawidlwoego montazu fotelika wiec prawidlowe uzycie pasow samochodowych
          jest TAK SAMO bezpieczne.

>taka klamre to mysle sobie zamontowac dodatkowo, nie znalazlam w zadny
          > m
          > fotelku takich klamerek zamontowanych oryginalnie, nawet w britaxach
          > (roemerach),

mozesz zadzownic do importera i zapytac o klamre, ja mam wlasnie model fotelika ze zdjecia i, jak
          kazdy fotelik na amerykanskim rynku, klamre ma

> A swoja droga, jesli idzie o testy, to zauwazylyscie, ze wogole te foteliki tak
          > sobie wypadaja pod wzgledem bezpieczenstwa? najwiecej to trzy gwiazdki...

w testach amerykanskich wypadaja bdb, ale tutejsze modele sa inne

> no i jeszcze przekonuje mnie do zakupu beat-a to ze jako jeden z niewielu ma
          > wezszy przedzial kilogramowo-wiekowy, 9-25 a nie 9-36....czy to aby nie lepiej?

nie ma znaczenia

> i tak powyzej 18 kg wypina sie pasy te co sa w foteliku a przypina dziecko
          > pasem samochodowym tak jak ma to miejsce w fotelikach bez wlasnych pasow,
          > wlasnie dlatego by dziecko bylo odpowiednio zabezpieczone, takie podobno jest
          > zalecenie producenta w instrukcji play-a...

5pkt pasy sa najebzpieczniejsze, ale producent lepiej wie co wyprodukowal wink, przypuszczam ze w
          play'u dla wiekszego dziecka bedzie albo za ciasno w 5pkt pasach albo pasy lub ich mocowania sa za
          slabe dla ciezszego dziecka. Pomysljednak ze wtedy pasy samochodowe trzymaja jednoczesnie dziecko
          i fotelik! Inna sprawa to przy zwyklych pasach ruchliwe dziecko sie z nich latwo wykreci.
      • tygisek lekko odbiegajac:) 25.04.06, 09:19
        a no i jeszcze mam taka refleksje po poczytaniu tych wszystkich testow....
        zauwazylam ze cztery gwiazdki zdobywaja foteliki testowane w 2005 roku (chodzi
        mi o ADAC) w glownej mierze, w poprzednich latach wypadaja gorzej...
        z kolei w testach NCAP roznych marek samochodow ogolnie, biora udzial foteliki
        britax-roemer (tam uzyskuja zwykle 3 gwiazdki jesli idzie o grupe II/III
        wiekowa), i na przestrzeni lat, kiedy to wzrasta poziom bezpieczenstwa aut,
        rosnie tez znacznie bezpieczenstwo dzieci w tych autach, testy przeprowadzane sa
        dla roznych grup wiekowych...
        mysle sobie ze fotelik jest "bezpieczniejszy" nie tylko sam w sobie ale tez w
        zaleznosci od tego w jakaim aucie sie znajduje....no nie moze byc inaczej, no bo
        biorac pod uwage - z calym szacunkiem dla maluszkow, ktorymi sama jezdzilam
        dlugi czas (bez dziecismile) - takiego maluszka, to chocby wsadzil do niego fotel z
        10 gwiazdkami bezpieczenstwa to szanse na bezszwankowe wyjscie z jakiegokolwiek
        uderzenia w porownaniu do aut wiekrzych, nowoczesnych technologicznie,
        zabezpieczonych poduszkami, kurtynami bocznymi itd sa zadne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka