dosaf 13.07.06, 08:15 Zastanawiam się nad kupnem laktatora i nie wiem czy wybrać ręczny Aventu czy elektryczny Medela... Poradźcie czy wogóle się przydaje taki cudo słyszałam również, że można odciągnąć, a raczej upuścić mleko naciskając na piersi rękoma... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka197406 Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 09:19 Przy pierwszym dziecku uzywalam recznego Avent i nie mam dobrych wspomnien. Zeby go umyc, musisz go rozebrac na czesci pierwsze (mnostwo jest ich) a pozniej zlozyc (tracisz mnostwo czasu, szczegolnie na poczatku, kiedy jeszcze nie masz wprawy). Po drugie pamietam jak bardzo bolala mnie reka od naciskania raczki laktatora. Moim zdzniem do kitu, drugi raz juz bym go nie kupila. Po tych doswiadczeniach nastawiam sie na elektryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
skarb_x Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 09:36 Ja nie mogłam używać ani ręcznego ani elektrycznego, gdyż nic nie chciało z piersi lecieć. Tylko ręczne masowanie i ściąganie cos pomagało. Piersi twarde jak kamień, modliłam się tylko żeby Mała już się obudziła i trochę odpiła. Czarno to wspominam. Za dwa tygodnie rodzę i bardziej od porodu obawiam się nawału pokarmu Odpowiedz Link Zgłoś
deela elektryczny 13.07.06, 10:21 ja zasiegnelam jezora u znajomej poloznej, mowila ze najlepiej elektryczny, moze byc tanszy ale lepszy od zwyklego aventu kosztuje ok 130 zl elektryczne na allegro widzialam w podobnej cenie z drugiej strony ktos mnie straszyl ze elektryczne lubia sie spalic i badz tu madra, ale chyba sprobuje z tym elektrycznym jednak Odpowiedz Link Zgłoś
monika2821 Re: elektryczny 13.07.06, 10:23 Z tym lektatorem to prawdziwa bieda.Tyle topikow przeczytalam i nie znam konkrestnej odp. Bo jednym pasuje reczny, innym tylko elektryczny.Elektryczne sa jednak mega- drogie!A co jak nie bedzie potrzebny?Chodz z drugiej strony-wszystkie dziewczyny pisza ,aby brac do szpitala.Ja juz mam metlik w glowie-kupywac czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: elektryczny 13.07.06, 10:29 Ja nie kupowałam przed porodem i gdyby nie to że mały musiał zostać w szpitalu dłużej niż ja i nie mogłam go przez kilka dni karmić piersią to by sie ten laktator wcale nie przydał.JAk okazało się że nie moge karmić a nie chciałąm stracić pokarmu, to kupiłam ręczny aventu i na razie przydał się tylko w te 4 dni gdy mały był w szpitalu. NAwał slicznie dzicko ssaniem odblokowywało Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: elektryczny 13.07.06, 10:45 ja tam kupie a poza tym wcale nie sa mega drogie, oczywiscie niektore to tak ja z wozkami mozna wozek kupic za 500 zl mozna za 2990 zl Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: elektryczny 13.07.06, 11:53 A ja właśnie słyszałam, że bez sensu kupować przed porodem. Może się okazać zupełnie niepotrzebny. A co do ręcznego, czy elektrycznego, to z grubsza opinie są takie, że dla początkujących mam lepsze są elektryczne, a dla zaawansowanych ręczne. Elektryczne chociażby trochę hałasują i, gdy będziesz ściągać pokarm np. w pracy, może Ci to trochę przeszkadzać. Ręczne są dyskretniejsze, a po kilku miesiącach karmienia piersią ściąganie pokarmu laktatorem ręcznym nie będzie stanowiło problemu. To wg mnie kolejny argument za tym, by sie wstrzymać z zakupem. Być może na początku laktator będzie Ci zupełnie zbędny... Laktatory kupuje się łatwo, są w każdym baby-sklepie i aptece. Chyba najlepiej wybrać jakiś konkretny model jeszcze przed porodem, ale nie kupować go. Jeśli będzie potrzebny wyślesz po niego męża i będziesz go miała w ciągu najpóźniej godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
margonik i jeszcze jedno... - tylko nie gruszka! 13.07.06, 11:55 Kupując ręczny nie należy kupować takiego z gruszką, ale z pompką. Te z gruszką są podobno do kitu (zasłyszane od pani sprzedawczyni i wyczytane jednocześnie w "Pierwszy rok życia dziecka"). Odpowiedz Link Zgłoś
dodkowska Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 10:39 ja wybrałam ręczny Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.polska Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 10:52 Ja przy pierwszym dziecku mialam elektryczny NUKa i bylam zadowolona ale tylko na poczatku potem wydawalo mi sie ze nie "ciagnie" dostatecznie mocno tak jak dziecko wiec pozniej zmienilam na reczny taki szklany nie wiem jakiej firmy kupilam w aptece i uwazam ze rewelacja.Po pierwsze moglam sama kontrowac sile ssania czego nie da sie przy elektrycznym.Po drugie sciaganie pokarmu trwa stosunkowo szybko w porownaniu z elektrycznym.Przy recznym sciagniecie ok pol litra mleka trwalo ok 15min a przy elektrycznym ok godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia72 Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 10:51 Ja zabrałam do szpitala laktator ręczny kupiony za kilka zł (taki z gumową gruszką), sprawdził się doskonale gdy miałam nawał pokarmu, był potrzebny raptem może z 10 dni. Teraz też zabieram do szpitala zwykły odciągacz, taki jak ten: Mój synek Moja stronka Moje Allegro Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia72 Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 10:52 Nie wkleiłam linka Oto ten laktator www.allegro.pl/item113267023_laktator_pierwszej_pomocy.html Odpowiedz Link Zgłoś
katrint Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 12:52 ja mam ręczny aventu i bardzo sobie chwalę, wcale nie ma skomplikowanej budowy. Co do elektrycznych to w sklepie mi odradzono ze względu że nie można sobie kontrolować siły ssania a ręcznym idzie naprawdę sprawnie.Odciagam już 5 tygodni i ręka nie boli))) Odpowiedz Link Zgłoś
molsze4 Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 13:03 Ja nie kupowałam wcale - w nawale (2 dni) było ciężko, ale ostatecznie mały częściej przystawiany ściągał większość pokarmu, w nocy odrobinkę upuszczałam ręcznie. Myślę, że kilka dni da się przetrzymać. Ściągając duże ilosci pokarmu tylko pogorsza sie sprawę, bo powiększa się produkcję i tak już za dużą. Przemyśl dobrze sprawę - kup laktator jedynie jeśli zamierzasz potem korzystać z odciągniętego mleczka (np wczesnie wrocisz do pracy). Najwyżej upatrz sobie model i wyślij kogoś do apteki jeśli będziesz potrzebować. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 13:55 Ręczny Avent sciąga mleko szybko i delikatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania140880 Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 14:41 Słyszałam dużo dobrych opinii od doradcy ds.laktacji o laktatorze ręcznym Medela. Jest niedrogi,kosztuje ok 60 zł. Myślę jednak, że przed porodem warto wstrzymać się z zakupem gdyż w wielu szpitalach mozna korzystać z ich laktatorów a nawet wypozyczyć do domu za 2-3 zł za dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
dosaf Re: medela !!! 13.07.06, 21:10 DziEkuje Wam bardzo za wszysytkie opinie. Rzeczywiście lepiej poczekać z zakupem i zobaczyć czy wogóle będzie potrzebny... Do szpitala kupię taki "babciny", szklany z gruszką.. ) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosia277 Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 14.07.06, 00:37 Medela to bardzo dobry laktator,u mnie ręczny laktator nie zdał egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
superkiwak Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 14.07.06, 00:42 a ja polecam odciągacz ręczny w formie prostej strzykawki (cylindra), naprawdę skuteczny i niedrogi Odpowiedz Link Zgłoś