Dodaj do ulubionych

Laktator ręczny czy elektryczny????

13.07.06, 08:15
Zastanawiam się nad kupnem laktatora i nie wiem czy wybrać ręczny Aventu czy
elektryczny Medela... Poradźcie czy wogóle się przydaje taki cudo smile
słyszałam również, że można odciągnąć, a raczej upuścić mleko naciskając na
piersi rękoma... smile
Pzdr
Obserwuj wątek
    • anka197406 Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 09:19
      Przy pierwszym dziecku uzywalam recznego Avent i nie mam dobrych wspomnien.
      Zeby go umyc, musisz go rozebrac na czesci pierwsze (mnostwo jest ich) a
      pozniej zlozyc (tracisz mnostwo czasu, szczegolnie na poczatku, kiedy jeszcze
      nie masz wprawy). Po drugie pamietam jak bardzo bolala mnie reka od naciskania
      raczki laktatora. Moim zdzniem do kitu, drugi raz juz bym go nie kupila. Po
      tych doswiadczeniach nastawiam sie na elektryczny.
      • skarb_x Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 09:36
        Ja nie mogłam używać ani ręcznego ani elektrycznego, gdyż nic nie chciało z
        piersi lecieć. Tylko ręczne masowanie i ściąganie cos pomagało. Piersi twarde
        jak kamień, modliłam się tylko żeby Mała już się obudziła i trochę odpiła.
        Czarno to wspominam. Za dwa tygodnie rodzę i bardziej od porodu obawiam się
        nawału pokarmu sad
    • deela elektryczny 13.07.06, 10:21
      ja zasiegnelam jezora u znajomej poloznej, mowila ze najlepiej elektryczny, moze byc tanszy ale lepszy od zwyklego
      aventu kosztuje ok 130 zl elektryczne na allegro widzialam w podobnej cenie
      z drugiej strony ktos mnie straszyl ze elektryczne lubia sie spalic i badz tu madra, ale chyba sprobuje z tym elektrycznym jednak
      • monika2821 Re: elektryczny 13.07.06, 10:23
        Z tym lektatorem to prawdziwa bieda.Tyle topikow przeczytalam i nie znam
        konkrestnej odp.
        Bo jednym pasuje reczny, innym tylko elektryczny.Elektryczne sa jednak mega-
        drogie!A co jak nie bedzie potrzebny?Chodz z drugiej strony-wszystkie
        dziewczyny pisza ,aby brac do szpitala.Ja juz mam metlik w glowie-kupywac czy
        nie?
        • matylda.fm Re: elektryczny 13.07.06, 10:29
          Ja nie kupowałam przed porodem i gdyby nie to że mały musiał zostać w szpitalu
          dłużej niż ja i nie mogłam go przez kilka dni karmić piersią to by sie ten
          laktator wcale nie przydał.JAk okazało się że nie moge karmić a nie chciałąm
          stracić pokarmu, to kupiłam ręczny aventu i na razie przydał się tylko w te 4
          dni gdy mały był w szpitalu.
          NAwał slicznie dzicko ssaniem odblokowywało
        • deela Re: elektryczny 13.07.06, 10:45
          ja tam kupie a poza tym wcale nie sa mega drogie, oczywiscie niektore
          to tak ja z wozkami mozna wozek kupic za 500 zl mozna za 2990 zl
        • margonik Re: elektryczny 13.07.06, 11:53
          A ja właśnie słyszałam, że bez sensu kupować przed porodem. Może się okazać
          zupełnie niepotrzebny.

A co do ręcznego, czy elektrycznego, to z grubsza opinie są takie, że dla
          początkujących mam lepsze są elektryczne, a dla zaawansowanych ręczne.
          Elektryczne chociażby trochę hałasują i, gdy będziesz ściągać pokarm np. w
          pracy, może Ci to trochę przeszkadzać. Ręczne są dyskretniejsze, a po kilku
          miesiącach karmienia piersią ściąganie pokarmu laktatorem ręcznym nie będzie
          stanowiło problemu. To wg mnie kolejny argument za tym, by sie wstrzymać z
          zakupem. Być może na początku laktator będzie Ci zupełnie zbędny...

Laktatory kupuje się łatwo, są w każdym baby-sklepie i aptece. Chyba najlepiej
          wybrać jakiś konkretny model jeszcze przed porodem, ale nie kupować go. Jeśli
          będzie potrzebny wyślesz po niego męża i będziesz go miała w ciągu najpóźniej
          godziny.
          • margonik i jeszcze jedno... - tylko nie gruszka! 13.07.06, 11:55
            Kupując ręczny nie należy kupować takiego z gruszką, ale z pompką. Te z gruszką
            są podobno do kitu (zasłyszane od pani sprzedawczyni i wyczytane jednocześnie w
            "Pierwszy rok życia dziecka").
    • dodkowska Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 10:39
      ja wybrałam ręczny
      • joanna.polska Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 10:52
        Ja przy pierwszym dziecku mialam elektryczny NUKa i bylam zadowolona ale tylko
        na poczatku potem wydawalo mi sie ze nie "ciagnie" dostatecznie mocno tak jak
        dziecko wiec pozniej zmienilam na reczny taki szklany nie wiem jakiej firmy
        kupilam w aptece i uwazam ze rewelacja.Po pierwsze moglam sama kontrowac sile
        ssania czego nie da sie przy elektrycznym.Po drugie sciaganie pokarmu trwa
        stosunkowo szybko w porownaniu z elektrycznym.Przy recznym sciagniecie ok pol
        litra mleka trwalo ok 15min a przy elektrycznym ok godziny.
    • dorcia72 Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 10:51
      Ja zabrałam do szpitala laktator ręczny kupiony za kilka zł (taki z gumową
      gruszką), sprawdził się doskonale gdy miałam nawał pokarmu, był potrzebny
      raptem może z 10 dni. Teraz też zabieram do szpitala zwykły odciągacz, taki jak
      ten:

Mój synek
      Moja stronka
      Moje Allegro
      • dorcia72 Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 10:52
        Nie wkleiłam linka
        Oto ten laktator

www.allegro.pl/item113267023_laktator_pierwszej_pomocy.html
        • katrint Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 12:52
          ja mam ręczny aventu i bardzo sobie chwalę, wcale nie ma skomplikowanej budowy.
          Co do elektrycznych to w sklepie mi odradzono ze względu że nie można sobie
          kontrolować siły ssania a ręcznym idzie naprawdę sprawnie.Odciagam już 5
          tygodni i ręka nie bolismile)))
    • molsze4 Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 13:03
      Ja nie kupowałam wcale - w nawale (2 dni) było ciężko, ale ostatecznie mały
      częściej przystawiany ściągał większość pokarmu, w nocy odrobinkę upuszczałam
      ręcznie.
      Myślę, że kilka dni da się przetrzymać. Ściągając duże ilosci pokarmu tylko
      pogorsza sie sprawę, bo powiększa się produkcję i tak już za dużą.
      Przemyśl dobrze sprawę - kup laktator jedynie jeśli zamierzasz potem korzystać
      z odciągniętego mleczka (np wczesnie wrocisz do pracy). Najwyżej upatrz sobie
      model i wyślij kogoś do apteki jeśli będziesz potrzebować.
    • przeciwcialo Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 13:55
      Ręczny Avent sciąga mleko szybko i delikatnie.
    • ania140880 Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 13.07.06, 14:41
      Słyszałam dużo dobrych opinii od doradcy ds.laktacji o laktatorze ręcznym
      Medela. Jest niedrogi,kosztuje ok 60 zł.
      Myślę jednak, że przed porodem warto wstrzymać się z zakupem gdyż w wielu
      szpitalach mozna korzystać z ich laktatorów a nawet wypozyczyć do domu za 2-3
      zł za dzień.
    • andzia22l1 medela !!! 13.07.06, 15:35
      pozdrawiam
      • dosaf Re: medela !!! 13.07.06, 21:10
        DziEkuje Wam bardzo za wszysytkie opinie. Rzeczywiście lepiej poczekać z zakupem
        i zobaczyć czy wogóle będzie potrzebny... Do szpitala kupię taki "babciny",
        szklany z gruszką.. smile) Pozdrawiam
    • gosia277 Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 14.07.06, 00:37
      Medela to bardzo dobry laktator,u mnie ręczny laktator nie zdał egzaminu.
    • superkiwak Re: Laktator ręczny czy elektryczny???? 14.07.06, 00:42
      a ja polecam odciągacz ręczny w formie prostej strzykawki (cylindra), naprawdę
      skuteczny i niedrogi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka