ywonkaa 03.07.08, 07:33 Czy któraś z Was miała takie urządzenie? Jak długo przygotowuje się w tym lody i na jakiej zasadzie to działa? Ja marzę o dobrych lodach z 30% śmietanki, bez żadnych zagęstników i emulgatorów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lipsy Re: Maszynka do lodów Tchibo 03.07.08, 13:48 Moja mama kiedyś miała z Clatronica. Taką maszynkę wstawiało się do zamrażalnika by zamarzł w środku pojemnika znajdujący się płyn (nie pamiętam jak się to nazywało). Później taki pojemnik się wyciągało i kręciły się lody jednocześnie zamarzając. Niestety jak cały czas kręciło się mieszadło to lody nie chciały tak zamarzać, przez to co jakiś czas wstawiało się pojemnik z lodami do zamrażalnika i znowu wyciągało i kręciło. Lody wychodziły bardzo dobre bo nie takie zbite. Ale w miarę używania maszynki płyn w środku coraz szybciej się rozmrażał nie trzymał temperatury i później lody wogóle nie były zmrożone Ponadto mieszadełko się wyrobiło i jak tylko lody gęstniały to nie było w stanie sie kręcić. Oczywiście najlepiej jak taki pojemnik stoi w chłodnym miejscu, by szybko się nie zagrzał. Ale tą maszynkę mama miała kilkanaście lat temu, nie wiem jak działałaby ta z TCM po częstym używaniu. Pomimo dobrych lodów ja się do maszynki zraziłam, bo szybko się zużyła i nie była taka tania Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Maszynka do lodów Tchibo 03.07.08, 14:05 Myślę, ze niczym nie ryzykujesz jak kupisz, jeśli maszyna okaże się do niczego to z paragonem oddasz do sklepu - masz na to 3 miesiace. Ja oddałam tak urządzenie do czyszczenia bizuterii, niczego mi nie wyczyściło, więc spakwałam ustrojstwo i odniosłam do sklepu. Pieniądze oddali, nie robili problemów. Odpowiedz Link Zgłoś