Dodaj do ulubionych

Będzie drożej!!!!!!!!!!!!!!

19.12.03, 00:01
Kochani rodzice - zapewnie nie wszyscy z Was wiedzą, ale na 99% od dnia 1
stycznia 2004r. będziemy płacić drożej za art. dla naszych bobasów i tych
większych pociech, bo wzrasta z 7 do 22 proc. VAT na artykuły dziecięce (np.
pieluchy, tornistry, wózki, smoczki); wzrasta z 12 do 22 proc. VAT na
zabawki, sanki, łyżwy, narty. Złodziejstwo. A wszysto dlatego, że powoli
stajemy się pełnoprawnymi członkami UE.
I na koniec zacytuję: "Już dziś wiele małżeństw z powodów finansowych
ogranicza ilość posiadanych dzieci do jednego bądź dwóch. Perspektywa
posiadania więcej potomstwa nawet nie jest brana pod uwagę. I oto państwo,
któremu winno zależeć na dzietności swoich obywateli, aplikuje im zabójcze
dla rozwoju dzietności podatki na artykuły dziecięce i zabawki. Czyżby
Bruksela szykowała się do wydania dyrektywy na temat modelu rodziny - tylko
2 plus 1?"

Pozdrawiam.

Kasia - 37 tydzień.
Obserwuj wątek
    • kaka73 Re: Będzie drożej!!!!!!!!!!!!!! 19.12.03, 09:39
      zcy mogłabyś podać podstawy prawne bo z tego co ja szukałam to ustawa ta nie
      przejdzie od nowego roku, ale od 1 maja (chyba że MF coś wymysli)czy masz
      jakieś pewne dane, jeżeli tak to podaj jakie zależy mi na tym bo może bym
      zakupiła wcześniej wózek i inne akcesoria.
      Pozdrowienia Karina
      • haribo Re: Będzie drożej!!!!!!!!!!!!!! 20.12.03, 01:07
        Ja też nie mam 100% pewności, że VAT pójdzie w górę od stycznia, ale z naszym
        rządem nigdy nic nie wiadomo. Mam nadzieję, że jednak 1 maja (a najlepiej
        jakby wcale). Dość, że art. dla dzieci, zabawki czy ubranka są i tak bardzo
        drogie to jeszcze chcą podnieść ceny.
        Wiadomości, o któreych pisałam wczoraj mam z poniższej stronki, podaję link:
        www.kapitalizm.republika.pl/inne/pozywka.html
        Pozdrawiam.

Kasia - 38 tydzień.
        • ainer1 prosze o zimna krew 21.12.03, 18:21
          tak, ale od 1 maja, a teraz tylko napedzasz koniunkture na rzeczy dla dzieci smile
          a po co?
          przeciez wiadomo ze po szale grudniowych zakupow w styczniu bedzie taniej (jak
          co roku)?
          Renia
          • haribo Do Renia 23.12.03, 00:57
            Renia!!! Nie napędzam, jedynie pisze tylko o tym co wyczytałam i co słyszałam.
            I nie podałam, że jest to na 100% od stycznia. Myślisz, że mi zależy na tym,
            aby ceny na cokolwiek szły w górę???
            A czy jesteś na 100% pewna, ze drożej będzie dopiero od maja (4 miesiąca wciąż
            tańszych zakupów to dość miła perspektywa)...
            • michalinka11 Re: Do Renia 23.12.03, 11:45
              Z tym vatem to całe zamieszanie. ja próbowałam sie dopytywać przy okazji w
              sklepach z art. dziecięcymi jak to w koncu będzie, ale nikt do konca nie wie.
              Podobno zależy to od tego czy rząd wyda rozporządzenie o przedłużeniu niższych
              stawek VAT, czy nie na niektóre produkty. Ale podobno ma podrożeć Avent
              niezależnie od VAT-u, tak żeby nas "przygotować" do Uni, bo tam podobno jest
              dużo drozszy. A juz teraz Avent jest przeciez bardzo drogi. Ja na szczęście
              grubszych rzeczy z Aventu nie mam już do kupowania, no a te butelki i smoczki
              to trudno jakoś przeboleję, chociaz moje dziecko ostatnio preferuje butelki
              canpolu, te ładne, kolorowe baloniki ( pasują do nich smoczki Aventu), a te sa
              tańsze od Aventu i o wiele ładniejsze.
              • haribo Michalinka11 23.12.03, 23:49
                Ja też w sklepach próbowałam coś więcej się dowiedzieć, ale sprzedawcy sami do
                konca nic nie wiedzą. Fakt Avent jest już drogi, ale czytając posty
                najbardziej zachwalany przez mamy. Na szczęscie tak jak i Ty "grubsze" rzeczy
                mam już zakupione. No i co do butelek Canpolu tez musze się zgodzić -
                wyglądają znacznie ciekawiej i kolorowiej. Dzieki za informację, że smoczki
                pasują. Zaesz moge pokarm odciągnąc do butelki Aventu, a potem przelać do
                Canpolu i w trasę zabrać własnie tę ciekawszą butelkę.
                Jedna z ekspedientek powiedziała mi, że w Unii art. dla dzieci nie mają tak
                wysokiego VAT-u jak u nas.
                Pozdrawiam.
                • michalinka11 Re:Haribo 24.12.03, 10:13
                  Jeśli masz laktator Aventu, to możesz do niego bezposrednio przykręcic butelkę-
                  balonik Canpolu - pasuje, wybróbowałam smile. Niedawno kupiłam też taki ładny
                  kubeczek-niekapek Canpolu z Kubusiem Puchatkiem i tez pasuje. A co do
                  smoczków, to te Canpolowskie z butelek baloników w sumie sie nie różnia
                  kształtem od Aventu, a kosztuja mniej. Ja na początku zamieniałam smoczki na
                  aventowskie z przyzwyczajenia, ale potem przerzucilismy sie na te canpola, bo
                  juz były w zestawie z butlą, to wypróbowałam i córci nie robiło to róznicy.

Pozdrawiam

Michalinka
                  • haribo Re:Haribo 26.12.03, 19:51
                    Witaj!!! Raz jeszcze dzięki za informację. Narazie i taknowych butelek nie
                    będę kupować, bo mam kilka (a to były razem z podgrzewaczem, a to z
                    laktatorem). Ale latem, kiedy będziemy wychodzić na dłuższe spacerki,
                    kolorowqe butelki na pewno się przydadzą.
                    Pozdrawiam.
                    Kasia i 38-tygodniowa dziewczynka.
                • michalinka11 Re:Haribo 24.12.03, 10:13
                  Jeśli masz laktator Aventu, to możesz do niego bezposrednio przykręcic butelkę-
                  balonik Canpolu - pasuje, wybróbowałam smile. Niedawno kupiłam też taki ładny
                  kubeczek-niekapek Canpolu z Kubusiem Puchatkiem i tez pasuje. A co do
                  smoczków, to te Canpolowskie z butelek baloników w sumie sie nie różnia
                  kształtem od Aventu, a kosztuja mniej. Ja na początku zamieniałam smoczki na
                  aventowskie z przyzwyczajenia, ale potem przerzucilismy sie na te canpola, bo
                  juz były w zestawie z butlą, to wypróbowałam i córci nie robiło to róznicy.

Pozdrawiam

Michalinka
                  • agnysek Re:Haribo 29.12.03, 10:34
                    a ja chciałam trochę uściślić. Od kiedy Vat wzrośnie tego nie wiem. Ale nie
                    prawdą jest że wzrosną ceny wszystkich produktów dla dzieci. Większość ma
                    stawkę 22% i tu ceny nie wzrosną . Czyli bez zmian pozostają: foteliki,
                    łożeczka, krzesełka, pościele, ubraka, zabawki, kocyki
                    Tak naprwdę najwięsza zmiana dotyczy wózków w tej chiwli mają one 7%Vat a
                    wzrośnie do 22%. Nie wiem jak z rzeczami typu buteliki smoczki laktatory itp
                    część z nich jest na 0% część na 7%
                    • haribo Do agnysek 31.12.03, 11:15
                      Witaj!!! Trochę się mylisz - ubranka w tej chwili mają 7%, zabawki również,
                      nie wiem jak sprawa wygląda z fotelikami. A smoczki, laktatory, gruszki,
                      ceratki w tej chwili mają 0% VAT, więc wszystko to zdrożeje aż o 22%.
                      A butelki mają 7%. No i ciekawe jak długo, bo dzisiaj 31 grudnia a ja nadal
                      nie wiem, czy to wszystko drożeje, czy pozostaje bez zmian.
                      • dar20001 Re: Do agnysek 31.12.03, 13:10
                        wycztałam w prasie(31.12.2003!!!!!) że minister finansów podpisał 24.12.2003
                        rozporządzenie że stawka vat 7% zostanie utrzymana na art.dziecięce do
                        30.04.2004
                        tada
                        • haribo Do Dar20001 02.01.04, 02:00
                          Dzięki za informację, ale czy było coś napisane o podatku 0%?? Mam nadzieję,
                          że również bez zmian do 30 kwietnia.

Pozdrawiam.
                          Kasia - 8 dni przed porodem.
                        • medunia Re: Do agnysek 04.01.04, 00:15
                          A możesz napisać w jakiej prasie to wyczytałaś? Chciałabym zobaczyć to na
                          własne oczy, bo sprzedawcy w sklepach już na początku grudnia zapewniali mnie,
                          że vat min. na wózki skoczy od 1 stycznia. Byłoby super, jakby to jednak miało
                          wejść od maja. Noszę się z zamiarem kupna dość drogiego wózka, którego cena po
                          wzroście vatu podskoczy o jakieś 300 zł, więc jest to dla mnie bardzo ważne.
                          medunia
                      • nulka2 Re: 02.01.04, 12:03
                        Zabawki mają 22% VAT!
    • kar.ola Re: Będzie drożej!!!!!!!!!!!!!! 03.01.04, 02:22
      Witajcie.
      Niestety będzie drogo gdyż od 1 maja wzrośnie vat z 7 na 22 %.Wiąże się to z
      wejściem Polski do UE.Cóż ceny będą podobne tylko nasze płace
      nie!!!!.Okrócieństwo.A my planowaliśmy rodzeństwo dla naszego 3,5 rocznego
      synka,tylko nie będzie nas na to stać.A szkoda....
      • ainer1 Re: Będzie drożej!!!!!!!!!!!!!! 03.01.04, 13:28
        czyli od 1 stycznia nie poszedl w gore VAT do 22%?

Renia
    • dorittak Re: Będzie drożej!!!!!!!!!!!!!! 06.01.04, 10:18
      Z tego co wiem Wat na zabawki już przed Świetami Bożegonarodzenia wzrósł do
      22%. To wiadomośc ze stoiska na jakim robię tego typu zakupy. Włascicielka
      musiała zrobić wcześniejszy remanent by "przewatować" całą ofertę z tego
      asortymentu. Podobnie wiele ubranek mimo, że oficjalnie jest na nie Vat 7%
      sprzedawanych jest z wyzszym vatem??? (sprawdzajcie na paragonach!!!)
      Cóż mozna powiedzieć o polityce prorodzinnej, gdy od 1 stycznia weszła akcyza
      (podatek od luksusu!!! cha, cha!) na masło i pastę do zebów. To tak niezależnie
      od wejscia do UE (albo zależnie przecież trzeba skądś wziąc kasę na składkę do
      UE).
      • michalinka11 Re: Będzie drożej!!!!!!!!!!!!!! 06.01.04, 10:45
        Chyba Cię ta pani ze stoiska zabawkarskiego wprowadziła w błąd, bo zabawki juz
        od dawna są na 22% - ja przechowuje paragony przez jakis czas tak na wszelki
        wypadek, gdyby sie zabawka zepsuła po krótkim użytkowaniu, najstarsze jakie
        mam są z lata, ale wszystkie na 22% i z różnych sklepów (w tym ze Smyka), więc
        nie może tu być błędu. A ubranka są na pewno nadal na 7%, chyba,że są jakieś
        wyjątki - bo to może byc tak jak z ksiązkami: wszystkie
        drukowane "standardowe" mają stawkę "0', ale jak juz kupujesz dla dziecka
        takie z materiału, czy plastikowe do kąpieli to juz mają niestety 22% sad.
        • agnysek Re: Będzie drożej!!!!!!!!!!!!!! 06.01.04, 13:40
          są pewne wyjątki z zabawkami większość od dawna jest na 22%, ale np ciastolina
          jest na 7% (może to podciagają pod przybory szkolne czy coś)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka