Dodaj do ulubionych

Ciąża a likwidacja firmy

07.01.04, 19:00
Mam umowę na czas nieokreślony na 1/2 etatu. Szef poinformował mnie, że chce zamknąć firmę z końcem roku. Dostałam 3 m-ne wypowiedzenie (art. 1 ust. 1 ustawy z 28.12.1989r. ...z przyczyn dotyczących zakładu pracy), które upłynęło 31.12.2003r. Obecnie jestem w 5 m-cu ciąży. Szefowi nie powiedziałam. Teraz dowiedziałam się, że firma nadal prosperuje. Czy szef powinien anulować wypowiedzenie czy zostaję bez pieniędzy?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sylwiakrol Re: Ciąża a likwidacja firmy 08.01.04, 10:26
      Myślę że powinnaś szybko skontaktować się z PIPem i dowiedzieć się co powinnaś
      zrobić. Szkoda,że nie powiedziałaś pracodawcy o ciąży choćby w trakcie
      wypowiedzenia, ale skoro miał się likwidować to rozumiem że nie widziałaś
      sensu. Na pewno nie miał prawa Ciebie zwalniać z powodu likwidacji firmy skoro
      nadal prosperuje a tym bardziej kiedy w ciąży jesteś szczególnie chroniona.
      Myślę że będziesz musiała pisać jakieś odwołanie i przedstawić pracodawcy
      zaświadczenie o ciąży. Nie miał prawa Ciebie zwalniać a Ty zostałaś
      wprowadzona w błąd. Może coś jeszcze znajdziesz w necie?
      • paulinapaulinapaulina Re: Ciąża a likwidacja firmy 08.01.04, 18:17
        Jeżeli ktoś w tej sytuacji został wprowadzony w błąd, to na pewno nie była to
        pracownica. smile

Pracownicy w ciąży oczywiście nie można wypowiedziec umowy o pracę, ani
        wypowiedzianej rozwiązać. Jadnakże, ochrona przed zwolnieniem działa tylko
        wtedy, kiedy pracownica sama chce korzystać z tej ochrony. Skoro pracownica nie
        dostarczyła pracodawcy orzeczenia o stanie ciąży, a wręcz ten stan zataiła, to
        świadomie z ochrony zrezygnowała. Trudno wymagać od pracodawcy, aby domyślał
        się, że jego pracownica jest w ciąży. Zwłaszcza, że w przepis jest w tej
        kwestii jasny - stan ciąży powinien być stwierdzony orzeczeniem lekarskim, a
        nie domysłami. Zatem, w moim przekonaniu, pracodawca nie naruszył tu żadnego
        przepisu i ewentualny spór sądowy może być rozstrzygnięty na jego korzyść.

Pozdrawiam.
        Paulina

• sylwiakrol Re: Ciąża a likwidacja firmy 08.01.04, 19:28
          Tak, ale tu chodzi o to jak zrozumiałam, że zwolniono pracownicę z powodu
          likwidacji firmy a likwidacja nie nastąpiła. Także w błąd wprowadzono
          pracownicę. A fakt,że była w ciąży nic by tu nie zmienił bo gdy firma się
          likwiduje to nawet kobietę w ciąży można zwolnić bo i tak nie ma wyjścia.
          • paulinapaulinapaulina Re: Ciąża a likwidacja firmy 09.01.04, 21:57
            sylwiakrol napisała:

> Tak, ale tu chodzi o to jak zrozumiałam, że zwolniono pracownicę z powodu
            > likwidacji firmy a likwidacja nie nastąpiła. Także w błąd wprowadzono
            > pracownicę.

Fakt, że pracodawca jeszcze prowadzi działalność, a pracownica została
            zwolniona w związku z likwidacją, jeszcze nie przesądza, że owa likwidacja nie
            ma miejsca. Likwidacja nie jest jedną czynnością prawną, jak to się zwykło
            uważać, lecz zbiorem czynności rozciągniętych w czasie - procesem.

Na gruncie orzecznictwa sądowego powstało stanowisko, że dzień zwolnienia
            pracownika z pracy nie musi przypadać na dzień zakończenia działalności
            pracodawcy, lecz może ten moment poprzedzać. Również względy praktyczne (np.
            kwestia wydania świadectwa pracy)przemawiają za tym, aby rozstanie z
            pracownikiem odbyło się wcześniej, niż "ostatnie wygaszenie" świateł w firmie.

Oczywiście, całkowita likwidacja pracodawcy jest przesłanką do zniesienia
            każdej ochrony przed zwolnieniem z pracy. Pracownica ciężarna nie jest
            wyjątkiem.

Pozdrawiam,
            Paulina

• dorjot Re: Ciąża a likwidacja firmy 29.01.04, 22:25
              Jestem w takiej samej sytuacji.Kobiety ciężarne z którymi rozwiązano umowę o
              pracę z przyczyn likwidacji mają prawo ubiegać się w ZUS-ie o zasiłek w
              wysokości zasiłku macierzyńskiego do dnia porodu. Sama z tego korzystam.
              Jeżeli złożysz odpowiednie dokumenty w ZUS-ie to taki zasiłek do dnia porodu
              będziesz otzrymywać a póżniej dostaniesz zasiłek macierzyński tylko, że w
              przypadku likwidacji zakładu pracy długość trwania zasiłku macierzyńskiego ZUS
              skaraca o 2 tygodnie.

Życzę powodzenia

Dorota
              • magda120475 Re: Ciąża a likwidacja firmy 02.02.04, 17:16
                Wszystko wskazuje, że i ja znajdę się w takiej sytuacji. W jakiej wysokości
                jest wtedy zasiłek macierzyński?
                • dorjot Re: Ciąża a likwidacja firmy 02.02.04, 17:43
                  Zasiłek macierzyński jest liczony z 6 ostatnich wynagrodzeń i zależny od
                  ilości dni w danym miesięcu. Np.w miesięcu styczniu zasiłek macierzyński jest
                  wypłacany za 31 dni, a w miesiącu lutym za 29, więc w styczniu będzie on
                  trochę wyższy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka