Dodaj do ulubionych

Po urlopie wychowawczym na zwolnienie (ciąża)???

29.09.09, 12:20
Witajcie!
Jestem teraz na końcówce urlopu wychowawczego, tzn. od stycznia mam wrócić do pracy. Okazało się jednak, że jestem znowu w ciąży. Na początku stycznia będę w jakimś 20 tygodniu ciąży. Zastanawiam się jak to jest jeśli kobieta idzie na zwolnienie lekarskie od razu po zakończeniu urlopu wychowawczego. Czy przysługują jej jakieś pieniądze? Nie wiem sama jak postąpić... Czy któraś z Was była lub jest w podobnej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • zabcia35 Re: Po urlopie wychowawczym na zwolnienie (ciąża) 29.09.09, 12:35
      HM...z tego co wiem, to normalnie wracasz do pracy i idziesz na L4
      za które masz płacone.W tym czasie jesteś chroniona przed
      zwolnieniem, ale obawiam się, ze na powrót po kolejnym wychowawczym
      do pracy raczej nie masz co liczyć...
    • konewkaa7 Re: Po urlopie wychowawczym na zwolnienie (ciąża) 29.09.09, 15:55
      Moja koleżanka miała podobnie. Wróciła do pracy, popracowała jakieś 2-3? tyg., po czym praktycznie musiała iść na zwolnienie, bo inna dziewczyna, która wracała po macierzyńskim nie miała gdzie usiąść. "Praktycznie musiała", bo szef zaproponował mojej koleżance, że będzie siadać każdego dnia tam, gdzie będzie akurat wolne miejsce ("takie skakanie z biurka na biurko"). To było żałosne, więc poszła na zwolnienie.
      Myślę, że po tym macierzyńskim, no i wychowawczym ma spore szanse na powrót, ale nie wiem, czy sama będzie chciała, choć kadra się zmieniła.
      • ewio Re: Po urlopie wychowawczym na zwolnienie (ciąża) 29.09.09, 16:25
        Ja nie liczę na szansę na powrót szczerze mówiąc, choc wiadomo, że bym chciała.
        Cóż trzeba się postawić na miejscu pracodawcy. Myślę, ze tym razem nie
        wykorzystałabym całego urlopu wychowawczego, tak w ogóle to pracuję w firmie
        państwowej.
        • lejdi111 Re: Po urlopie wychowawczym na zwolnienie (ciąża) 30.09.09, 08:33
          nie musisz po wychowawczym wracać do pracy ani na 1 dzień. Ja po zakończeniu
          wychowawczego na drugi dzień dostarczyłam L4. To wszystko jest zgodne z prawem.
          • duzo-dzis-sniegu Re: Po urlopie wychowawczym na zwolnienie (ciąża) 31.05.10, 11:35
            a powiedz - czy [rzyslugiwal ci po macierzynskim takze
            wypoczynkowy? jak to jest..

lejdi111 napisała:

> nie musisz po wychowawczym wracać do pracy ani na 1 dzień. Ja po
            zakończeniu
            > wychowawczego na drugi dzień dostarczyłam L4. To wszystko jest
            zgodne z prawem.
            >
            • m_o_k_o duzo-dzis-sniegu 31.05.10, 13:04
              duzo-dzis-sniegu odpisałam Ciw Twoim wątku. Tak przysługuje prawo
              do urlopu wypoczynkowego dla osoby przebywającej na URLOPIE
              macierzyńskim.
        • ewio do dosi-Tak jestem w ciąży zagrożonej 10.10.09, 18:05
          Tak jestem w ciąży zagrożonej. jestem po dwóch operacjach ginekologicznych
          (chodziło o jajniki) ostatnia 4 miesiące temu. Zdaniem prof. nie powinnam pracować.
          Poprzednia ciąża z komplikacjami, ale nie musiałam całkowicie leżeć i gdybyś
          moja droga przeczytała mój post nieco uważniej wiedziałabyś, że nie wybieram się
          od razu na zwolnienie a jedynie rozważam taką ewentualność. Poza tym na moim
          miejscu w pracy zatrudniona jest dziewczyna na umowę o zastępstwo i gdybym
          wróciła na te 4 m-ce to ona by straciła pracę a pracodawca musiałby znowu kogoś
          nowego wdrażać. Ja w ogóle nie rozumiem jak można kogoś w ciąży, nie wiedząc co
          przeszedł podejrzewać tak z góry o leserstwo. Jest tylu wyzyskiwaczy i
          naciągaczy a tacy jak ty czepiacie się nawet nas wspomnienie o zwolnieniu.
          Jestem w szoku i całe szczęście, że nie muszę Ci się tłumaczyć.
          Dziewczyny pytałam w Zusie macie rację byłoby płatne, pozdrawiamsmile
          • ylunia78 Re: do dosi-Tak jestem w ciąży zagrożonej 15.10.09, 20:42
            a ja uważam,że choć mówi się,że ciąża to nie choroba to ktoś kto czeka na
            dzieciątko i przeżył choć jedno niepowodzenie to ma prawo iść na
            zwolnienie.Zresztą tyramy jaki dzikie osły tyle czasu,że te 3lata wolne od pracy
            zawodowej nikomu nie zaszkodzą.A w domu co??mało harujemy??!!
    • d.o.s.i.a Re: Po urlopie wychowawczym na zwolnienie (ciąża) 30.09.09, 10:02
      I juz wiesz, ze od stycznia bedziesz chora, ze tak sie od razu na L4 wybierasz???
      • lejdi111 Re: Po urlopie wychowawczym na zwolnienie (ciąża) 30.09.09, 12:06
        d.o.s.i.a napisała:

> I juz wiesz, ze od stycznia bedziesz chora, ze tak sie od razu na L4 wybierasz?
        > ??
        >

Przecież napisała, że jest w ciąży. A może zagrożonej i ma leżeć do końca ciąży.
        Najpierw się zastanów zamiast snuć domysły.
        • d.o.s.i.a Re: Po urlopie wychowawczym na zwolnienie (ciąża) 30.09.09, 13:16
          > Przecież napisała, że jest w ciąży.

No wlasnie w ciazy, a nie chora.

> A może zagrożonej i ma leżeć do końca ciąży> Najpierw się zastanów
          zamiast snuć domysły.

Raczej to Ty snujesz domysly, skoro dziewczyna nie napisala nic ani
          o chorobie, ani o zagrozeniu.
          • slonko1335 Re: Po urlopie wychowawczym na zwolnienie (ciąża) 30.09.09, 13:29
            i tak dziw, ze nie chce przerwać wychowawczego, żeby iść na zwolnienie szybciej....
            • duzo-dzis-sniegu Re: Po urlopie wychowawczym na zwolnienie (ciąża) 04.10.09, 20:33
              chcialabym jeszcze uscislic - w czasie urlopu wychowawczego kobieta
              zachodzi w ciaze /lub przy koncu wnioskowenego okresu tego urlopu
              wychowawczego np majacego trwac 6 miesiecy/ - i np w poniedzialek ma
              isc do pracy - i rozumiem, ze po uzyskaniu zwolnienia od lekarza nie
              musi wracac do pracy tylko przedstawia zwolnienie - i ma pensje w
              normalnej wysokosci? czy tak? czy ktos bylby uprzejmy wskazac akt
              prawny? wydawalo mi sie, ze bierze sie pod uwage kilka miesiecy
              wstecz dochody i z tego oblicza sie wysokosc swiadczenia na kolejnym
              zwolnieniu; moze pisze nie jasno, ale mam nadzieje, ze ktos mnie
              zrozumie i odpisze! z gory dziekuje smile
              • moka2 Re: Po urlopie wychowawczym na zwolnienie (ciąża) 14.10.09, 13:02
                podczepiam sie.
                mam podobna sytuacje. wychowawczy przerwalam i pracuje od 4 miesiecy
                na pol etatu. teraaz jestem na poczatku 3 miesiaca i nie wiem jak to
                bedzie liczone. macierzynski z czego? z ostatnich 3, 6, 12 miesiecy?
                ewentualne L4 z czego?
                • m_o_k_o moka2 14.10.09, 17:09
                  Po wychowawczym wróciłaś do pracy i zmniejszyłas wymiar czasu pracy
                  na pół etatu tak ? a wcześniej miałas inny etat ?
                  jesli tak to srednia do chorobowego bedzie brana od momenty zmiany
                  etatu. Czyli jeśli etat zmieniłaś 4 m-ce temu - to średnia jest z
                  czterech miesiecy.
                  • moka2 m_o_k_o 15.10.09, 10:14
                    dokladnie tak z tym etatem. a zmieniajac teraz etat na caly, bo
                    mozliwe ze moglabym sie dogadac, to jak by to wygladalo?
                    • m_o_k_o moka2 15.10.09, 12:34
                      Gdybyś teraz zmieniła etat z niepełnego na cały - to podstawa
                      chorobowego będzie brana od kolejnej zmiany, czyli od teraz - od
                      pełnego etatu.
                      Czyli na przykładzie do IX masz np 1/2 etatu a od X masz pełny etat,
                      idziesz na zwolnienie lekarskie od XI - to podstawa do chorobowego
                      bedzie brana tylko za m-c X. czyli od zmiany etatu.
                      Jesli się dogadasz to będzie to pewnie korzystne pod wzgędem
                      finansowym dla Ciebie smile bo wiadomo zmiana etatu to zmiana na ogól
                      wynagrodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka