Dodaj do ulubionych

Przedłuzony macierzyński a wypłata z ZUS

01.02.10, 11:02
Witam! Przedłużyłam macierzyński o 2 tyg. Podanie złozyłam u pracodawcy. Dokładnie wczoraj skończył się ten dodatkowy macierzyński, a od dziś jestem na urlopie...dziwne to bo nie dostałam, ani decyzji z zus, ze mi przedłużyli, ani tym bardziej pieniędzy (wcześniej przelewali jeszcze przed czasem). Czy u was też tak to się odbyło, czy mam już dzwonić do ZUS i się dowiadywać, co się stało...??
Obserwuj wątek
    • bobimax Re: Przedłuzony macierzyński a wypłata z ZUS 01.02.10, 12:52
      Ten macierzyński powinnaś mieś od razu po zakończeniu standardowego.
      Pismo należeło złożyć minimum 7 dni przed końcem 20 tygodni. Dziwne
      że zaczęłaś urlop.
    • yo_82 Re: Przedłuzony macierzyński a wypłata z ZUS 01.02.10, 13:49
      Po otrzymaniu od Ciebie podania o dodatkowy ustawowo przysługujący Ci 2-tygodniowy urlop pracodawca musi wysłac jakis wniosek do ZUSu i pewnie dopiero wtedy prześlą kasę na konto... też jestem w takiej sytuacji..
    • wiolinka-one Re: Przedłuzony macierzyński a wypłata z ZUS 01.02.10, 18:14
      będę wdzięczna za informację jak powinno brzmieć to podanie o
      przedłużenie urlopu??
      • yo_82 Re: Przedłuzony macierzyński a wypłata z ZUS 01.02.10, 19:33
        Coś w tym stylu: Zwracam się z wnioskiem o udzieleniu mi bezpośrednio po urlopie macierzyńskim dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 2 tygodni, to jest
        w okresie od dnia ... do dnia ... roku (na podstawie art. 1821 Kodeksu pracy w związku z art. 12 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 roku
        o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw).
    • klaipio Re: Przedłuzony macierzyński a wypłata z ZUS 01.02.10, 22:56
      U mnie to pracodawca płaci za macierzyński a sam rozlicza się potem z ZUSem więc
      mam nadzieję, że kasa będzie normalnie. Jeżeli pracujesz w firmie zatrudniającej
      powyżej 20 pracowników to też firma Ci płaci zasiłek, a sami rozliczają się
      potem z ZUSem. Zadzwoń najpierw do pracy i tam się dowiedz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka