Dodaj do ulubionych

Spółka zo.o.????????

20.02.04, 13:33
Witam!

Za kilka miesięcy chciałbym wrócic do pracy !
Okazało sie , zę firma zostanie przekształcona w spółkę z oo mam w zwiazku z
tym pytanie z jakimi zmianami musze sie liczyć!
Ogólnie zajmowołam sie kadrami i troszke boje sie zmian!
Moze znacie jakiś ciekawe strony gdzie jest duzo porad jak prowadzic spółke!]

pozdrawiam basia
Obserwuj wątek
    • kasiaiola Re: Spółka zo.o.???????? 20.02.04, 13:54
      Jesli pracowałaś w kadrach to niewiele się zmieni w twojej pracy. Zmiany mogą
      być jeśli zwiększy się liczba pracowników (no wiesz ZFFŚ czy PFRON). Poza tym
      reszta bez zmian.
      Dokumentacje kadrową prowadzi się tak samo dla mełej jak i dużej firmy, dla
      działalności gospodarczej i spółki.
      Pozdrawiam.
      • smerfetka10 Re: Spółka zo.o.???????? 20.02.04, 14:03
        Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź!
        Może wiesz tez jak to wygląda od strony prawnej , jakie sa potrzebne dokumenty
        do dokonania przekształcenia dziłalności gospodarczej w sp zoo na jakich
        zasadach sie to odbywa ?.

pozdrawiam basia
        • kasiaiola Re: Spółka zo.o.???????? 20.02.04, 23:34
          Powiem ci co wiem. Założenie spółki zo.o. wymaga aktu założycielskiego (to akt
          notarialny, wymaga złozenia podpisów w kancelarii notarialnej), wpisu do KRS
          (Krajowy Rejestr Sądowy), oczywiscie zgłoszenie do właściwego US celem
          uzyskania nowego numeru NIP dla spółki (dział.gosp jest prowadzona na NIPie
          osoby fizycznej). Trzeba ustalić jakąś sensowną datę rozpoczęcia działalności
          przez spókę a zakończenia przez działalnosć godp. bo to jednak zajmuje trochę
          czasu. Na dzień rozpoczęcia działalności przez spółkę zgłasza się do US i do
          ewidencji działalności gospodarczej zakończenie prowadzenia działalności jako
          dział.gosp.prowadzona przez osobę fizyczną. Robisz na ten dzien bilans
          zamknięcia (normalnie). Jednocześnie BO dla spółki to BZ dział.gosp.. Aha
          dobrze jest w akcie notarialnym lub innym potwierdzonym dokumencie zapisać że
          spółka w całości przejmuje zobowiązania i należności wynikające z BZ
          dział.gosp.
          Koniecznie też zanim spółka zacznie funkcjonować rzeba powiadomić wszystkich
          kontrahentów (zarówno dostawców jak i odbiorców) o tym ze od danego dnia firma
          zmienia formę prawną, ew nazwę czy adres prowadzenia dział, czy adres
          korepondencyjny oraz że przejmuje zob i nal dział.gosp. Można dołaczyć kopie
          stosownego dokumentu który to potwierdza.
          o rejestracji w ZUSie nie wpominam bo to już chyba wiesz.
          My w każdym razie tak robiliśmy.
          Jakby co to może pisz na priva bo tu nie codziennie zaglądam
          kasiaiola@op.pl.
          Aha nie wiem jak tak do końca wygląda sprawa od strony prawnej bo ja raczej
          robi łam sprawy księgowo-rejestracyjne (US, ZUS). Prawnie prowadził to kto
          inny. Opisałam ci jak to wyglądało u nas od mojej strony i na podstawie dok.
          jakie do mnie dotarły.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka