Dodaj do ulubionych

pytanie o PIT-11

28.04.10, 21:33
Witam.
Proszę o podpowiedź, jeśli Ktoś się na tym zna <prosi>

W 2008 roku rozliczał mnie z fiskusem zakład pracy. Wiadomo, że nie musieli mi
dawać pit'a-11, ale teraz - okazało się - potrzebuję go, by przedstawić w
pewnej instytucji smile
Czy firma wystawi mi go, gdy o to poproszę? Jak wygląda sprawa tych pitów,
przy rozliczaniu przez firmę - oni wypełniają go dla siebie tylko, czy w ogóle?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: pytanie o PIT-11 28.04.10, 21:53
      W tej instytucji nie przedstawiasz PITa tylko zaświadczenie z Urzędu Skarbowego
      o dochodach za dany rok.
      A jeżeli chodzi o rozliczenie przez płatnika to powinnaś dostać od pracodawcy
      PIT-40, taki sam jaki pracodawca przekazał do US.
      • omega_x Re: pytanie o PIT-11 28.04.10, 23:19
        Dziękuję Ci bardzo.

Właśnie pytałam czy nie wystarczy zaświadczenie, bo wydawało mi się, że to takie
        powielenie tych samych danych, ale Pani "kazała" i to zaświadczenie i pit-11,
        więc co mam zrobić? eh.

Pewnie pita-40 tez mi nie przyjmie. Jak pytałam o męża dochody czy może być
        zaświadczenie i pit-37 to też nie, bo ma być 11. Oszaleć idzie.
        • omega_x Re: pytanie o PIT-11 28.04.10, 23:27
          Aha, a po tym jak kazała dać i zaświadczenie i pit-11 zaczęłam tłumaczyć, że
          rozliczał mnie zakład pracy, że go nie mam, to odp. że "to proszę przynieść
          ksero tego pita". I jak mam z tą osobą dyskutować?
        • slonko1335 Re: pytanie o PIT-11 29.04.10, 08:19
          dziwne to jakieś ale sądzę, że to nadgorliwa babka jakaś się trafiła, kilka razy
          załatwiałam razem z podopiecznymi te sprawy i nigdy nikt nie żądał pita, tylko
          samo zaświadczenie, no ale co robić jak się uparli to musisz donieść...

w zakładzie pracy muszą mieć kopię pit-40 więc niech Ci wystawią jakiś duplikat.
          • omega_x Re: pytanie o PIT-11 29.04.10, 09:01
            Dziękuję smile
            Mówisz, że załatwiałaś te sprawy, proszę, podpowiedz mi jeszcze czy
            zaświadczenie z ZUS o zgłoszeniu do ubezpieczeń to to samo co o niezaleganiu ze
            składkami? Żeby mi ta nadgorliwa nie zanegowała czegoś znowu.... sad
            • slonko1335 Re: pytanie o PIT-11 29.04.10, 10:00
              W zusie będą wiedzieć o co chodzi. Fachowo sie to nazywa: zaświadczenie organu
              emerytalno-rentowego potwierdzające, że osoba ubiegająca została zgłoszona do
              ubezpieczeń społecznych. W moim mieście z tego co wiem na ten świstek czeka się
              około tygodnia, Urząd Skarbowy wydaje od ręki. Potrzebujesz jeszcze
              zaświadczenia od pracodawcy, że byłaś zatrudniona co najmniej 6 m-cy przed
              nabyciem prawa do wychowawczego, na jakiej umowie jesteś, czyli jak na określony
              musi być napisane do kiedy, jak na nieokreślony też musi być to zapisane i jak
              ostatnio byłam ze znajomą kóra załatwiała dodatek mieszkaniowy to słyszałam że
              babka socjalna od kogoś żądała na takim zaświadczeniu dodatkowo, że zakład nie
              jest w likwidacji ani upadłości, no i zaświadczenie od pracodawcy o udzieleniu
              wychowawczego i na jaki okres..
              • omega_x Re: pytanie o PIT-11 29.04.10, 20:23
                Dziękuję słonko - kochana jesteś smile

Dzisiaj załatwiłam zaśw. z US, do ZUSu złożyłam wniosek - będzie za tydzień, w
                pracy poprosiłam o oba zaświadczenia (też o dopisek o braku likwidacji, bo a nuż
                Pani nadgorliwa sobie przypomni), jutro z księgową będę rozmawiać o pit-40 - mam
                nadzieję, że wystawi mi duplikat, a zastanawiam się czy nie poprosić o jakieś
                zaświadczenie o zarobkach skoro nie mam pita 11 tak jak pani kazała?
                Męża dokumenty też mam.
                Jeszcze mam problem z zaśw. lekarskim, bo mam o co najmniej jednej wizycie, a
                pani kazała że od 10 tygodnia i daty 3 wizyt - czy może tego wymagać, skoro
                przepisy się zmieniły?
                Uff, może uda się za tydzień wszystko złożyć? Bo samego wniosku nie przyjęła -
                musi być komplet dokumentów.
                Czy jeszcze za maj mogłabym otrzymać jakieś pieniądze gdy złożę dokumenty koło
                10tego?
                • slonko1335 Re: pytanie o PIT-11 29.04.10, 20:41
                  Jeszcze mam problem z zaśw. lekarskim, bo mam o co najmniej jednej wizycie, a
                  > pani kazała że od 10 tygodnia i daty 3 wizyt - czy może tego wymagać, skoro
                  > przepisy się zmieniły?

tutaj niestety Ci nie p0mogę bo odkąd się zmieniły przepisy z becikowym to z
                  nikim wychowawczego nie byłam załatwiać...

Bo samego wniosku nie przyjęła -
                  > musi być komplet dokumentów.
                  to dla mnie w ogóle szok, że mogą tak rożnie w różnych urzędach traktować, bo w
                  moim mieście nie ma najmniejszego problemu, dostaje się 14 dni na uzupełnienie a
                  czas liczy się od daty złożenia wniosku....

Czy jeszcze za maj mogłabym otrzymać jakieś pieniądze gdy złożę dokumenty koło
                  > 10tego?

wtedy dostaniesz rodzinne za maj a wychowawczy proporcjonalnie za każdy dzień od
                  złożenia, być może nie zdążą Ci tego wypłacić w maju (mają 30 dni na wydanie
                  decyzji) ale wtedy w czerwcu będzie wyrównanie za maj.

jutro z księgową będę rozmawiać o pit-40 - ma
                  > m
                  > nadzieję, że wystawi mi duplikat, a zastanawiam się czy nie poprosić o jakieś
                  > zaświadczenie o zarobkach skoro nie mam pita 11 tak jak pani kazała?

musi Ci wystawić duplikat na twoją prośbę i myślę, że nadgorliwej Pani to już
                  wystarczy, zwłaszcza że nie powinna o to prosić...
                  • omega_x Re: pytanie o PIT-11 30.04.10, 11:40
                    Szkoda, że trafiłam na taki nieprzychylny ośrodek, ale co zrobić... I szkoda, że
                    nie ma jasnych odgórnych (państwowych) przepisów, tylko każdy MOPS sobie może
                    wymyślać dokumenty z sufitu (tak jak z moim pit 11)

Mają 30 dni na decyzję, a jeśli będą chcieli jakiś kolejny dokument, to następne
                    30 dni po dostarczeniu? Bo może nadgorliwcom coś się w trakcie ubzdura do
                    przyniesienia.

Mam też jeszcze jeden problem - Będę miała zaświadczenie męża z urzędu pracy o
                    bezrobociu, ale zarejestrował się on pod koniec kwietnia - niedawno, czy mogą
                    chcieć też wcześniejsze zarobki? Czyli te do momentu zarejestrowania się 20.
                    kwietnia?
                    • slonko1335 Re: pytanie o PIT-11 30.04.10, 16:18
                      I szkoda, ż
                      > e
                      > nie ma jasnych odgórnych (państwowych) przepisów, tylko każdy MOPS sobie może
                      > wymyślać dokumenty z sufitu (tak jak z moim pit 11)

w zasadzie to są takie ale pracownik socjalny może jak ma wątpliwości żądać
                      dodatkowych...

Mają 30 dni na decyzję, a jeśli będą chcieli jakiś kolejny dokument, to następn
                      > e
                      > 30 dni po dostarczeniu? Bo może nadgorliwcom coś się w trakcie ubzdura do
                      > przyniesienia.

od przyjęcia wniosku mają 30 dni, więc jak Ci tak przyjmowac nie będą bo coś to
                      owszem od finalnego przyjęcia te 30 dni będą liczyć - decyzja zazwyczaj jest
                      szybciej no ale w 30 dni muszą się ustawowo wyrobić.

Będę miała zaświadczenie męża z urzędu pracy o
                      > bezrobociu, ale zarejestrował się on pod koniec kwietnia - niedawno, czy mogą
                      > chcieć też wcześniejsze zarobki? Czyli te do momentu zarejestrowania się 20.
                      > kwietnia?

mogą żądać zarobków za 2008 i będą chcieli decyzję o byciu bezrobotnym z prawem
                      lub bez prawa do zasiłku, macie taką już?
                      • omega_x Re: pytanie o PIT-11 30.04.10, 18:28
                        slonko1335 napisała:
                        > od przyjęcia wniosku mają 30 dni, więc jak Ci tak przyjmowac nie będą bo coś to
                        > owszem od finalnego przyjęcia te 30 dni będą liczyć - decyzja zazwyczaj jest
                        > szybciej no ale w 30 dni muszą się ustawowo wyrobić.

Czyli jak już mi przyjmą wniosek (załóżmy smile) to nie mogą żądać kolejnych
                        dokumentów tylko decyzja tak lub nie? A jeśli nie, to można się np. odwołać? I
                        wtedy kolejne 30 dni? Ale gdybam, może poczekajmy zobaczymy co będzie smile
                        >

>
                        > mogą żądać zarobków za 2008 i będą chcieli decyzję o byciu bezrobotnym z prawem
                        > lub bez prawa do zasiłku, macie taką już?
                        Mam męża zaśw. z US za 2008 rok i pit 11 (to są grosze, naprawdę grosze, więc
                        nie powinno być wątpliwości)
                        Natomiast teraz jest tak, że mam pismo o bezrobotnym bez prawa do zasiłku ale od
                        20 kwietnia 2010 - czyli kilka dni przed planowanym złożeniem wniosku (myślę
                        wyrobić się w przyszłym tygodniu) i nie wiem czy starać się o to co było
                        wcześniej - a było tak, że od 15 marca do 20 kwietnia właśnie mąż pracował na
                        umowę zlecenie, natomiast jeszcze wcześniej - przed 15 marca - też był
                        zarejestrowany w UP - czy postarać się o zaświadczenia z tego okresu? Czy
                        zostawić tylko, że od 20 kwietnia jest zarejestrowany? Może ich interesować to
                        co było przed datą 20 kwietnia?
                        • slonko1335 Re: pytanie o PIT-11 30.04.10, 21:44
                          i nie wiem czy starać się o to co było
                          > wcześniej - a było tak, że od 15 marca do 20 kwietnia właśnie mąż pracował na
                          > umowę zlecenie, natomiast jeszcze wcześniej - przed 15 marca - też był
                          > zarejestrowany w UP - czy postarać się o zaświadczenia z tego okresu? Czy
                          > zostawić tylko, że od 20 kwietnia jest zarejestrowany? Może ich interesować to
                          > co było przed datą 20 kwietnia?

nie będzie interesować a raczej nie powinno bo co babka wymyśli to diabli
                          wiedzą, na pewno w każdym razie nie dostaniesz pieniędzy za okres sprzed
                          złożenia wniosku, czyli im później go składasz tym bardziej jesteś "stratna"

Wiesz co zobacz na stronach internetowych swojego urzędu jakie są wymagane
                          dokumenty i najlepiej wydrukuj to sobie a jak baba znowu coś wymyśli to pod nos
                          jej podsuń.
                          • omega_x Re: pytanie o PIT-11 01.05.10, 12:46
                            Wiem, wiem, że za okres "sprzed" pieniędzy nie dostanę, chcę tylko być
                            przygotowana ze wszystkim tak, by już nie mieli się czego czepiać teraz, jak złożę.

Pierwsze co, to tam spojrzałam, ale dokumenty wymagane na stronie to jedno, a
                            faktycznie to drugie - ale nie ma co się kłócić, bo jest dopisek, że mogą żądać
                            dodatkowych smile

Dziękuję Ci słonko za całą pomoc - nie będę już męczyć pytaniami, napiszę jak
                            sprawa się rozwinęła smile
    • omega_x Re: pytanie o PIT-11 21.05.10, 13:25
      Dostałam decyzję pozytywną big_grinDDD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka