alacie 05.03.04, 21:37 Pomóżcie!Co to znaczy, że ktoś jest/nie jest płatnikiem podatku VAT? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna_jagodka Re: Podatek VAT 05.03.04, 22:06 Generalnie dotyczy to osób prowadzących działalnośc gospodarczą lub wynajmujących nieruchomości(choć istnieją drobne wyjątki). Jeśli ktoś ma obowiązek rozliczać się z urzedem skarbowym z tytułu podatku VAT to jest płatnikiem VAT, jesli nie ma to nie jest. Osoba fizyczna nie prowadząca działaności (np. taka która tylko sobie gdzieś pracuje na umowe o pracę i nie wykonuje żadnych innych prac) nie jest płatnikiem VAT. Podaj konkretny przykład.... bedzie prościej wyjaśnić Ci czy ten ktoś z przykładu jest płatnikiem lub nie jest płatnikiem VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
alacie Re: Podatek VAT 08.03.04, 13:42 Przepraszam,ze dopiero teraz, ale bardzo dziekuję za pomoc.Chodziło mi właśnie o to czy taki sobie człowiek, który pracuje na umowę o pracę, a nie prowadzi żadnej działalności gospodarczej jest płatnikiem czy nie.Muszę po prostu wysłać do jednej z firm,z usług której korzystałam,takie oświadczenie czy jestem płatnikiem podatku VAT.Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś