Dodaj do ulubionych

Zasiłek macierzyński!

13.09.10, 12:58
Wiem, że do obliczenia zasiłku macierzyńskiego brane jest pod uwagę przeciętne miesięczne wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy. Zastanawiam się jedynie czy okres ten liczony jest od momentu pierwszego dnia zwolnienia lekarskiego (np. kiedy otrzymuje się zwolnienie na 2 ostanie miesiące ciąży) czy od momentu porodu. Co z krótszymi zwolnieniami (tydzień, dwa) w tzw. międzyczasie tzn. od momentu dostarczenia zaświadczenia do zakładu pracy? Będę wdzięczna za info.
Obserwuj wątek
    • ginag Re: Zasiłek macierzyński! 13.09.10, 13:14
      Na zwolnieniu lekarskim masz 100% wynagrodzenia wiec chyba nie powinno to zmieniac sytuacji czy zasilek naliczany jest z 12 ost miesiecy ze zwolnieniami ciazowymi czy bez.
      Jakkolwiek nie znam Twojego polozenia i moze to cos zmienia?
      • cytrynowa.lemoniada Re: Zasiłek macierzyński! 13.09.10, 14:27
        Ja natomiast jestem ciekawa czy zasiłek to jest wyliczona średnia miesięczna z minionego roku uwzględniająca również premie kwartalne i roczne, bo u mnie takowe są czy tylko samo wynagrodzenie zasadnicze? Przy pierwszym dziecku miałam tylko gołą pensję więc nie mialam tego "problemu" smile
        • em.haa Re: Zasiłek macierzyński! 13.09.10, 14:54
          Ja dostaje z premią, u mnie akurat jest frekwencyjna a nie wynikowa i może dlatego.
        • ola9876 Re: Zasiłek macierzyński! 13.09.10, 14:56
          Otóż wynagrodzenie będące podstawą liczy się z miesiący poprzedzających zwolnienie lekarskie, nową podstawę ustala się jeśli przerwa miezy zwolnieniami wynosila 3 miesiące.
          Co do premii to wyglądało to tak że jeśli był zapis iż premia jest zmniejszana za czas choroby to ją wliczano do podstawy, jesli była kwartalna czy roczna to odpowiednio była rozbijana i wliczana do miesięcy za który przysługiwała.
          Tak było co najmniej 9 miesięcy temu obecnie wypadłam z obiegu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka