Dodaj do ulubionych

długi po zmarłym ojcu

11.02.11, 20:46
mój tato zmarł kilka tygodni temu pozostawiając po sobie długi,pożyczki nie wiem dokładnie na jaką kwotę ale na pewno dużą.
Ja mieszkam od 7 lat w UK nie jestem zameldowana w Pl jak i moje dzieci (5,5 roku i 4 lata) czy to prawda że długi ojca rozchodzą się na dzieci i wnuki czy nie?
Co powinnam teraz zrobić aby tych długów nie przejąć jak i by nie przejęły ich moje dzieci?
Siostra w Pl zrzekła się u notariusza praw do spadku i czeka teraz na dokument z tym związany a potem składa sprawę do sądu o zrzekniecie się jej dzieci do spadku po dziadku,ma na to 6 miesięcy czy ktoś wie jak takie sprawy załatwia się tu w UK,nie jeżdżę do Pl za często więc nie powiem jest dla mnie nie duży problem.
Za każde odpowiedzi dziękuję
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: długi po zmarłym ojcu 12.02.11, 11:03
      Nie musisz sie zrzekac spadku, wystarczy, jak przyjmiesz go z dobrodziejstwem inwestarza (czyli do wysokosci dlugow). Skontaktuj sie z polska ambasada w Londynie.
    • plaskorzezba1977 Re: długi po zmarłym ojcu 13.02.11, 17:42
      Tak jest, ale masz na decyzje tylko pół roku od momentu, w którym dowiedziałaś się o śmierci ojca. Po upływie 6 miesięcy nie ma juz mozliwości ani zrzeczenia sie spadku ani dziedziczenia z dobrodziejstwem inwentarza tj, do wysokości spadku. Dziedziczysz wprost tj, do wysokości SWOJEGO majątku. Tak więc pośpiesz się.
    • ib_k Re: długi po zmarłym ojcu 13.02.11, 18:26
      siostra zrobiła prawidłowo, jeżeli na prawdę nie możesz przyjechać do PL, to możesz ustanowić siostrę swoim pełnomocnikiem, wówczas ona poprowadzi twoje sprawy w PL
      na pewno musisz skontaktować sie z konsulatem
      • annajustyna Re: długi po zmarłym ojcu 14.02.11, 10:58
        Dziewczyny, a mnie gryzie jedna sprawa (od razu dodam, ze rozumiem spadkobiercow osob z dlugami etc.), ale - przeciez ta cala mozliwosc wykrecenia sie z dlugow spadkodawcy dziala na niekorzysc wierzycieli. Jesli nawet chodzi o SP, to de facto wierzycielem sa wszyscy podatnicy, czyli cala pracujaca czesc spoleczenstwa. I tak zle, i tak niedobrze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka