Dodaj do ulubionych

Urlop macierzyński

01.03.11, 14:40
Zgodnie z obowiązującymi przepisami , od kiedy przysługuje urlop macierzyński? -
zapewne dla pracującej od dnia porodu, a w przypadku gdy ciężarna przebywa na zwolnieniu lekarskim? Pamiętam, że kilka lat wstecz miałam wystawiony urlop macierzyński około 2 tyg. przed planowanym terminem porodu.
Obserwuj wątek
    • lumierin Re: Urlop macierzyński 01.03.11, 15:10
      Ja urodziłam będąc na zwolnieniu lekarskim. Urlop macierzyński "przerwał zwolnienie" i jest liczony od dnia porodu.
      • jotka_k Re: Urlop macierzyński 01.03.11, 15:48
        L4 miałam wystawiona do 3 września a na 4 września zaplanowane cc
    • bianna Re: Urlop macierzyński 01.03.11, 16:40
      Możesz od dnia porodu, ja tak miałam i przerwał bieg L4. Możesz na dwa tyg. przed planowanym tp, musisz tylko napisać wniosek do pracodawcy.
      • bweiher Re: Urlop macierzyński 01.03.11, 18:06
        Przy każdej ciąży byłam na L4 i po każdym porodzie automatycznie przechodziłam na macierzyński.
        • ewcia-k26 Re: Urlop macierzyński 01.03.11, 21:13
          Ja mam dwoje dzieci i za każdym razem macierzyński liczył się od daty wyznaczonej przez lekarza jako datę porodu. Tak podobno musi być. To zależy pewnie od lekarza. Mi po prostu wystawiał L4 do dnia wyznaczonego terminu porodu. Dwa razy rodziłam po terminie. Byłam więc stratna kilka dni.
    • slonko1335 Re: Urlop macierzyński 02.03.11, 08:03
      Urlop macierzyński przysługuje od dnia porodu lub na wniosek pracownicy na dwa tygodnie przed przewidywaną datą porodu. Jeżeli jesteś na zwolnieniu, zwolnienie w razie porodu przerywa się i od dnia porodu liczy się urlop macierzyński. Nie ma też żadnych przeszkód aby lekarz wystawił zwolnienie także po planowanej dacie porodu poza chęcią lekarza oczywiście.
      • agazagie Re: Urlop macierzyński 02.03.11, 10:28
        Dobrze gada. Nalejcie jej wink
    • basias-ka Re: Urlop macierzyński 25.05.11, 15:54
      tutaj jest duży poradnik dot. urlopu macierzyńskiego
      urlopy.wieszjak.pl/macierzynski/267252,Wszystko-o-urlopie-macierzynskim-i-tacierzynskim-w-2011-roku.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka