Dodaj do ulubionych

Urlop wychowawczy

04.03.11, 19:43
Witam
Zapowiada sie ze będę musiała przejść na urlop wychowawczy, poradźcie dziewczyny jak to mogę to szybko załatwić?
Czy pracodawca może odrzucić mój wniosek?
A co z moim urlopem?
czy przysługuje mi?
wiem że powinnam wniosek złożyć 2 tyg. przed rozpoczęciem, a czy składając wniosek o urlop wychowawczy jestem chroniona przez te 2 tygodnie przed zwolnieniem?
Po macierzyńskim wróciłam do pracy,nie korzystałam do tej pory z urlopu wychowawczego , dziecko obecnie ma 15miesięcy, sytuacja w pracy niestety jest taka że prawdopodobnie będę zmuszona ratować się wychowawczym.
Obserwuj wątek
    • ola_mi Re: Urlop wychowawczy 04.03.11, 20:40
      Pracodawca musi udzielić Ci urlopu. Zwolnic może Cie jedynie dyscyplinarnie.
      Piszesz, że sytuacja w pracy nieciwkawa, chodzi o to że zwalniaja?
      Moze lepiej nie ratowac sie wychowawczym, który jest bezpłatny, to zmniejszyć wymiar czasu pracy chociaz do 7/8 i przez rok ędziesz chroniona przed zwolnieniem.
      • mamausi Re: Urlop wychowawczy 05.03.11, 16:56
        Pracodawca chciał mnie oddelegować do pracy na 7dni włącznie z sobotą i niedzielą na promocje firmy .
        w godzinach od 14-21szej/ w tych godzinach odbywałaby sie praca/, miejscem tej pracy jest "hipermarket" mieści sie on 50 km od mojego miejsca zamieszkania, musiałabym tam dojeżdzać ponad godzinę w jedną stronę,skm-ką 40 min i potem jeszcze tramwajem, w domu byłabym ok 24-tej!
        Powiedziałam że nie mogę, bo nie miałabym co zrobić z dzieckiem, pracodawca oznajmił mi że to nie jest prośba lecz polecenie służbowe i że jeśli nie jestem w stanie pogodzić opieki nad dzieckiem z pracą to sie rozstaniemy....
        odmówiłam powołując sie na fakt iż jestem matką karmiącą, oraz sprawuję opiekę nad dzieckiem do lat 3.
        i zaczeło się.....za karę obłożono mnie obowiązkami i siedziałam w piątek 10 godzin w pracysad
        Moja Pani kierownik wspaniałomyślnie dała mi czas na zorganizowanie opieki do dziecka do wtorku i w wtorek mam im oznajmić od kiedy mogę zacząć te promocje...
        Ale ja naprawdę nie mam z kim zostawić dziecka w takich godzinach, nie mamy tu rodziców, a mąż pracuje po 12 godzin...
        dyrektor dał mi do zrozumienia że jeśli odmówię to dostane wypowiedzenie, wiec wolałabym ich wyprzedzić.
        Jeśli z samego rana zaniosę do dyrektora pismo o wychowawczy lub zmniejszenie etatu to jestem chroniona?
        myślałam już dawno o zmniejszeniu etatu do 7/8, lecz boje sie, mam w pracy wielki problem z godziną na karmienie, złożyłam wniosek, niby pracuję 7 godz. a itak musze ciągle siedzieć dłużej ...
        W piątek siedziałam w pracy 10 godzin...ehhh sad
        Proszę o rady
        • unia78 Re: Urlop wychowawczy 06.03.11, 23:40
          Co to znaczy, że musiałaś siedzieć w pracy dłużej? Posiedziałaś raz, to znaczy, że nie karmisz, da się zostać i dupa na przyszłość. Mnie nie interesuje, to że pracodawca chce moją osobą obsadzić 2 etaty. Mam dzieci, obowiązki w pracy, ale i pewne prawa - karmę, to wychodzę po 7h i koniec. Masz małe dziecko, musisz wyrazić zgodę na pracę w godzinach nocnych, na zmiany, w innym miejscu. Taki kodeks.
          I jeszcze ran - nie rozumiem - musiałam zostać. Gdybym raz została, byłabym udupiona na amen. I widać dziecko też ma z kim zostać. Ja też bez rodziny, bez pomocy i nigdy nie zostanę, bo kasy niktmi za to nie da, nawet nie podziękuje...
          Pozdrawiam - Paulina
    • ola_mi Re: Urlop wychowawczy 05.03.11, 20:27
      www.prawo-pracy.pl/wniosek_o_urlop_wychowawczy_a_wypowiedzenie_umowy_o_prace-p-703.html
      ale w Twojej sytuacji zastanwaiam sie czy warto iśc na wychowawczy, który jest bezpłatny, no chyba że mąż ma niskie dochody i nalezy wam sie dodatek.
      Chyba że na wychowawczym szukałabyc innego zatrudnienia, to wtedy ma sens.

Na Twoim miejscu złozyłabym wniosek o zmniejszenie etatu i wtedy nie moga Ci wypowiedzieć ani rozwiązac umowy o pracę w okresie od dnia złożenia tego wniosku do dnia powrotu na pełen etat, nie dłużej jednak niz przez 12 miesięcy. Wyjatkiem jest ogłoszenie upadłości lub likwidacja pracodawcy.

Jak Ci na tej pracy nie zalezy i szukałabys innej, to dodatkowo (będąc juz chroniona) zgłosiłabym do PIP łamanie przez pracodawce podstawowych zasad KP, czyli zlecanie nadgodzin i pracy w innym miejscu matce, ktora wychowuje male dziecko BEZ TWOJEJ ZGODY.
      Pracodawca Twoja zgode da swojej ochrony powinien miec na pismie.
    • mamausi Re: Urlop wychowawczy 08.03.11, 21:41
      Paulina - łatwo napisać, gorzej wykonać
      To nie jest że ja nie egzekwuje swoich praw, wręcz przeciwnie i na tym polega cały problem, niestety moja pani kierownik nie jest w stanie tego zrozumieć i przeboleć, nie raz miałam przez nia rozmowę z dyrektorem, teraz odmówiłam tej pracy na tych promocjach, zacytowałam nawet kodeks pracy, że matka karmiąca i że opieka nad dzieckiem do lat 3, nawet sobie nie wyobrażasz w jaki szał wpadła, poleciała na skargę do dyrektora, miałam z nim rozmowę, dyrektor oznajmił mi że jestem " zbyt asertywna" i podejście typu "nie,nie, nie" nie jest mile widziane, pani kierownik oznajmiła przy dyrektorze że ja nie jestem w stanie połączyć pracy z opieką nad dzieckiem itp.., na mój protest że nie w takich godzinach i nie w niedzielę oznajmiono mi że to nie jest prośba tylko polecenie służbowe i albo sie dostosuję albo...i właśnie dlatego że nie próbuje egzekwować swoje prawa spodziewam się zwolnienia sad
      • unia78 Re: Urlop wychowawczy 08.03.11, 22:58
        Załóżmy, że Cię zwolnią. To jaki podadzą powód? W Twojej sytuacji prosiłabym wszystko na maila, albo... chodziłabym z dyktafonem. Ja też słyszałam hasła "nie interesują mnie twoje dzieci", ale szczekałam jak pies, no i kierownik się przejechał - córka prawie 2 miesiące w szpitalu. Oj, opadły skrzydełka, opadły, szkoda, że dziecko cierpiało.
        Pozdrawiam - Paulina
    • ewu.s2 Re: Urlop wychowawczy 14.07.15, 12:38
      Witam, jeśli byłam zatrudniona w okresie 12.06.2014 - 7.09.2014 na pół etatu, to ile mi się należało dni bezpłatnego urlopu? I jeśli pracowałam głównie na weekendach (wypożyczalnia) czy powinnam mieć jakieś dodatki z tego tytułu? Będę wdzięczna za odpowiedź
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka