Dodaj do ulubionych

Problem z FA :(

23.05.11, 13:24
Witam mam pewien problem odnośnie FA.Jestem rozwodka na syna dostaje alimenty z FA obecnie zyje w konkubinacie i spodziewamy sie dziecka.Pani z mopsu powiedziala zeby dostac pieniadze dalej z FA musze pokazac dochody za 2010r mojego obecnego partnera.Dziecko ma sie urodzic 20.08.2011 a FA mam przyznany do konca wrzesnia 2011.Powiedziala ze jedyne wyjscie podac ojca dziecka ktore sie urodzi o alimenty i wtedy bede mogla dalej ze wszystkiego korzystać.Niestety to nie takie proste boje ze ze choc bede miec przysadzone alimenty na tego maluszka a zyc bedziemy razem i razem mieszkac a ktos poprostu zakapuje bede musiala wszystko zwrocic mimo ze bede miec wyrok sadowy o przysadzeniu alimentów.
Obserwuj wątek
    • wegatka Re: Problem z FA :( 28.05.11, 18:49
      Zgadza się, pani z funduszu miała rację. Dopóki nie przyjdzie na świat dziecko, którego ojcem jest Twój partner, wg. prawa nie tworzycie rodziny. Po narodzinach dziecka powinnaś poinformować urząd o zmianie syt. życiowej. Automatycznie do składu rodziny wraz z nowym dzieckiem "wskoczy" również jego ojciec, więc musiałabyś w tej sytuacji dołączyć również jego zaświadczenie o dochodach. Druga opcja to właśnie zasądzenie alimentów ojcu dziecka. Wtedy do dochodów rodziny dolicza się alimenty, które płaci na dziecko zamiast kwoty jego dochodów. Nie musisz się niczego obawiać, gdyż zwyczajnie masz prawo mieszkać z ojcem dziecka, a alimenty zasądzić mu np. z tego powodu, że niesystematycznie wywiązuje się ze swoich obowiązków finansowych względem dziecka wink Wierz mi, że nikt nie będzie tego weryfikował, a przecież żadna sąsiadka nie będzie w stanie udowodnić, że ojciec dziecka daje ci całą swoją pensję, a nie tylko alimenty na dziecko.

To mówiłam ja - Pani z FA wink
      • ona2010.net Re: Problem z FA :( 30.05.11, 07:19
        Procujesz w mopsie smile ze napisalas mowie to ja pani z FA
        • wegatka Re: Problem z FA :( 30.05.11, 23:11
          Tak właśnie - pracuję w MOPS-ie i dłubię przy funduszu alimentacyjnym smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka