Dodaj do ulubionych

Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuacji?

25.07.11, 18:43
Wygląda to tak. Pracę mam zacząć od września (wtedy pierwsza wypłata i podpisanie umowy), ale już dziś dostałam listę dokumentów do wypełnienia, w tym mam podać nr konta, na który będzie wpływała pensja. A konta brak... Mam blisko domu trzy banki, nie wiem czy mogę podać nazwy, ale jeden to Zachodni, drugi to ten co reklamował pan Kondrat, a trzeci to Mill... Chciałabym konto bezpłatne, z darmowymi wypłatami z bankomatu, żadnych kart kredytowych i komplikacji. Chodzi mi o to aby pieniądze miały gdzie wpływać i aby mnie to nie kosztowało tak jak potrafi być w niektórych bankach. No i dochodzi jeszcze kwestia tego, że konto muszę otworzyć teraz, aby podać jego nr przyszłemu pracodawcy, ale do września nie będzie tam żadnych środków, nie chcę aby to było obarczone jakimiś kosztami. Poradżxie mi coś, proszę.
Obserwuj wątek
    • morderek Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 18:44
      Aha, dodam jeszcze że kokosów zarabiać nie będę, więc jakieś vip-owskie konta itp. też mnie nie dotyczą.
      • estragonka Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 18:49
        powiedziec pracodawcy ze dasz mu nr konta po zawarciu umowy?
    • zdzisnadzis Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 18:50
      skoro banki sa koło ciebie to sie przejdz i sama porównaj - opłaty, opłaty za wypłate z bankomatu - to sie zmienia jak w kalejdoskopie.btw pracodawcy numer konta mozesz podac we wrzesniu skoro jeszcze nie pracujesz..a karty kredytowej od tak nikt ci wcisnac nie moze, tak wiec bez obaw
      • morderek Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 18:57
        Sprawdzałam oferty tych banków na stronie internetowej każdego z nich, ale wiem, że często to co pięknie napisane, niekoniecznie pokrywa się z rzeczywistością, nie mówię, że kłamią w żywe oczy, ale często pewne doadtkowe fakty są zakamuflowane.
        A co do podania nr konta po zawarciu umowy, to jestem prawie pewna, że wypłatę otrzymam wcześniej niż umowę.
        • landora Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 26.07.11, 11:00
          Sprawdź tabelę opłat i prowizji, każdy bank ma na swojej stronie. I tam wszystkie opłaty muszą być ujęte.
    • el_jot Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 18:53
      Mbank tylko i wyłącznie. To nie jest reklama.
      • morderek Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 18:57
        Masz konto w tym banku jeśli mogę dopytać?
        • lola211 Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 19:00
          Mbank-mam tam konto i nic mnie to nie kosztuje.

Koci kalendarz- uratuj kocie życie
          • zdzisnadzis Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 20:36
            ola211 napisała:

> Mbank-mam tam konto i nic mnie to nie kosztuje.

to masz nieaktualne informacje :p od jakiegos miesiaca pobieraja cos kolo 3 zł na miesiac..pani z banku tłumaczy to tym ze wiele osob zakłąda u nich konta a pozniej nie korzysta
            • mama_kotula Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:06
              zdzisnadzis napisał:
              > to masz nieaktualne informacje :p od jakiegos miesiaca pobieraja cos kolo 3 zł
              > na miesiac..

Pobierają, jeśli nie masz aktywowanej usługi "wypłaty ze wszystkich bankomatów" za 5zł.
              Uważam, że mBank ma najniższe koszty, mam w nim konto indywidualne i firmowe. Polecam.
              • el_jot Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:09
                mama_kotula napisała:

>
                > Pobierają, jeśli nie masz aktywowanej usługi "wypłaty ze wszystkich bankomatów"
                > za 5zł.
                Jeszcze nie pobierają. Będą pobierać od sierpnia. Wystarczy mieć usługę "wypłaty ze wszystkich bankomatów" albo wartość transakcji bezgotówkowych min. 100 zł w miesiącu, żeby nie pobierali.
            • lola211 Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:22
              Tak jak napisalam- nic mnie to nie kosztuje.
              Oplata calych 2 zł wchodzi od sierpnia i dotyczyc mnie i tak nie bedzie,bo ja korzystam z karty debetowej wielokrotnie w ciagu miesiaca.
          • lafiorka2 Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 22:14
            Potwierdzam.Ja sama nie mam,ale ma brat i bardzo sobie chwali.Ja w przeciwienstwie do niego place za wyplaty z obcych bankow.On wiem,ze nie.I nie potrzebuje debilnych kodow na dokonanie przelewow.
      • el_jot Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 19:07
        Tak, mam konto w mbanku. Za prowadzenie konta nic się nie płaci, od sierpnia ma być wprowadzona opłata za kartę debetową 2 zł, jeżeli w ciągu miesiąca twoje transkacje bezgotówkowe wyniosą 100 zł albo więcej to nie obejmuje cię ta opłata. Jeżeli mieszkasz w mniejszym mieście to problemem w tym banku mogą być bankomaty, bo bezpłatnie wypłaca się w euronecie i chyba cash for you (czy coś takiego). Ale jest opcja, że płacisz 5 zł miesięcznie i możesz bez żadnych prowizji wypłacać z każdego bankomatu. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie sprawdzać stanu konta w bankomacie bo za to pobierają opłatę 1 zł. W mbanku nie trzeba mieć regularnych wpływów na konto i chyba nie trzeba określać minimalnej kwoty jaka będzie wpływać na konto. To chyba tyle.
        A, otwarasz konto przez intenret, ale z umową do podpisania przyjeżdża kurier.
        • joanna_poz Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 26.07.11, 11:08
          > . Jeżeli mieszkasz w mniejszym mieście to problemem w tym banku mogą być bankom
          > aty, bo bezpłatnie wypłaca się w euronecie i chyba cash for you (czy coś takieg
          > o).

również bezpłatnie jest w BZ WBK.

ja też mam konto w mBanku - od 10 lat. jestem zadowolona.
    • cosmolinka Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 19:07
      Mbank kosztuje, są problemy z wpłata na konto, wypłaty z bankomatów "obcych" są płatne...
      Ja proponuję ING internetowe konto, zero opłat za przelewy, za wypłaty z bankomatów, za wpłaty w wpłatomacie ogólnie za nic się nie płaci. Jedyna opłata jak się może zdarzyć to za brak transakcji w miesiącu zapłaconych kartą (mBank właśnie tą opłatę wprowadza od sierpnia) 2 zł, ale żeby było jaśniej to robisz zakupy płacisz 100 zł i masz z głowy ta opłatę.
      Ale namieszałam hehehe
      • el_jot Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 20:59
        cosmolinka napisała:

> Mbank kosztuje, są problemy z wpłata na konto, wypłaty z bankomatów "obcych" są
        > płatne...
        >Jakie problemy? Wystarczy 5 zł na miesiąc i można wypłacać ile się chce i ze wszystkich bankomatów już bez prowizji.
        • cosmolinka Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:28
          el_jot napisała:

> cosmolinka napisała:
          >
          > > Mbank kosztuje, są problemy z wpłata na konto, wypłaty z bankomatów "obcy
          > ch" są
          > > płatne...
          > >Jakie problemy? Wystarczy 5 zł na miesiąc i można wypłacać ile się chce i
          > ze wszystkich bankomatów już bez prowizji.

A powiedz mi dlaczego mam płacić 5 zł na miesiąc za to, że wypłacam swoje pieniądze?
          W ING jest to za darmo! Ze wszystkich bankomatów.
          • el_jot Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:39
            cosmolinka napisała:

>> A powiedz mi dlaczego mam płacić 5 zł na miesiąc za to, że wypłacam swoje pieni
            > ądze?
            > W ING jest to za darmo! Ze wszystkich bankomatów.
            >
            >
            Nie musisz płacić. Ja jestem zadowolona z mbanku i tyle. W ING też miałam konto, kilkanaście lat. Dziękuję, więcej nie chcę.
            • cosmolinka Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:44
              el_jot napisała:

> cosmolinka napisała:
              >
              > >> A powiedz mi dlaczego mam płacić 5 zł na miesiąc za to, że wypłacam
              > swoje pieni
              > > ądze?
              > > W ING jest to za darmo! Ze wszystkich bankomatów.
              > >
              > >
              > Nie musisz płacić. Ja jestem zadowolona z mbanku i tyle. W ING też miałam konto
              > , kilkanaście lat. Dziękuję, więcej nie chcę.

Nie muszę płacić, bo?... Zawsze mi pobierano prowizję za wypłatę z innego bankomatu, a 5 zł mam płacić co miesiąc żebym mogła wybierać gdzie chcę, dla mnie to drogi interes.
              Dla jasności mam konto i w mBanku i ING, od XXX lat i mogę spokojnie porównywać te dwa konta smile
              • el_jot Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:48
                Nie muszę płacić, bo?...

Bo nie musisz wcale korzystać z mbanku.

Zawsze mi pobierano prowizję za wypłatę z innego banko
                > matu, a 5 zł mam płacić co miesiąc żebym mogła wybierać gdzie chcę, dla mnie to
                > drogi interes.
                Dla mnie nie.
              • mama_kotula Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:49
                Cytat
                Zawsze mi pobierano prowizję za wypłatę z innego bankomatu, a 5 zł mam płacić co miesiąc żebym mogła wybierać gdzie chcę, dla mnie to drogi interes.

Czy łączna suma prowizji wynosiła cię mniej niż 5 zł? smile

Dla mnie 5zł miesięcznie to na tyle groszowa kwota, że nie ma wiekszego znaczenia przy wyborze banku.
          • mama_kotula Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:47
            Cytat
            W ING jest to za darmo! Ze wszystkich bankomatów.

Ale te darmowe wypłaty z wszystkich bankomatów są nieobwarowane żadnymi warunkami, czy np. wymagają konkretnego obrotu na koncie w ciągu miesiąca?

Plus, czy między kontami w ING przelewy idą natychmiastowo, czy nie?
            • cosmolinka Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:52
              mama_kotula napisała:

> Cytat
              > W ING jest to za darmo! Ze wszystkich bankomatów.
              >

>
              > Ale te darmowe wypłaty z wszystkich bankomatów są nieobwarowane żadnymi warunka
              > mi, czy np. wymagają konkretnego obrotu na koncie w ciągu miesiąca?
              >
              > Plus, czy między kontami w ING przelewy idą natychmiastowo, czy nie?
              >

Przelewy między kontami ING są natychmiastowe.
              Odnośnie wypłat ze wszystkich bankomatów - nie jest to niczym uwarunkowane.
              • mama_kotula Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 22:06
                Dzięki. To jeszcze jedno mam pytanie - czy karty debetowej ING mogę używać tak jak karty debetowej mBanku, którą mogę sobie np. w iTunes czy na Paypalu zarejestrować jako kartę kredytową?

--
                Zapłodnionych samic komarów trzyma (te które gryzą) USG w męskiej komara. N'eloigne nie mogą być inni, którzy nie żądło. Kilka trybów dostępne są więc nie zmniejszy. V0.93: więcej hp i spękania dźwięk cięcia do zamknięcia.
                Jestem niepełnowartościowa, bo nie mam męża
      • lola211 Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:29
        A jakie ma sie problemy z dokonywaniem wpłat?
        • cosmolinka Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:34
          lola211 napisała:

> A jakie ma się problemy z dokonywaniem wpłat?

W wielu miastach nie ma wpłatomatów, czy kiosków jak to tam się zwie.
          Jeśli masz potrzebę wpłacić pieniądze na swoje konto to musisz odstać na poczcie/banku i zapłacić prowizję.
          • el_jot Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:42
            Mnie to do tej pory nie dotyczyło, więc nie mam tego problemu. Wpływały mi pieniądze przelewem. ING też nie ma we wszytkich miastach wpłatomatówwink a w niektórych miastach mają tylko internetowe oddziały, nie mają obłsugi, hehe. Pracujesz w ING?
          • lola211 Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 21:44
            No to trzeba po prostu najpierw ustalic czy ma sie dostep do wplatomatow i oddzialow czy nie.
            Ja mam ,stad jest to konto idealne dla mnie.
            Dodatkowo moge sama zakladac sobie lokaty i inwestowac w fundusze, kupowac akcje itp.
            • grabasik Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 22:20
              Mając konto w mBanku można też wypłacać kasę bez prowizji oprócz euronetu z bankomatów BZ WBK - a tych ich sporo. Ja polecam mBank - mam tam darmowe konto, z darmowymi przelewami i ogromną ofertą inwestycyjną, w BZ-cie konto właśnie zamknęłam bo prowadzenie kosztowało mnie 15 zeta/ m-c.
            • mamaemmy Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 22:20
              Miałam konta chyba 10 bankach.
              Zostało najlepsze-ING.
              Polecam.
              Plusów duzo,minusów brak.
    • jak_matrioszka Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 25.07.11, 22:29
      Millenium, Dobre Konto - wplata minimum 1 000PLN miesiecznie i uzycie karty obowiazkowo na jakies minimum w miesiacu (nie pamietam dokladnie, idzie o tym poczytac), wtedy jest za darmo. Podobno, bo na wlasnej skorze nie sprawdzilam.
      • jak_matrioszka Re: Zapomnialam - 3 pierwsze miesiace gratis 25.07.11, 22:32
        Maja 3 miesieczny okres bezplatny na starcie, to okurat sprawdzilam, wiec o ile Tobie warunki odpowiadaja, to mozesz zalozyc juz teraz i podac numer pracodawcy, a zaczac uzywac aktywnie we wrzesniu.
    • woman_in_love only getinonline 25.07.11, 22:36
      konto skarbonkowe
      * 0 za otwarcie, prowadzenie, karte i wyplaty ze wszystkich bankomatow w PL
      * zalozenie przez net, kurier jest w ciagu tygodnia
    • alabama8 Dobre Konto w Millennium 26.07.11, 09:45
      oferta jest tu: doczytaj haczyki (minimalna wpływy na konto to 1000 pln miesięcznie + jedna operacja kartą)

www.bankmillennium.pl/pl/klienci-indywidualni/konta-osobiste/dobre-konto/
    • deutsche_bank_pbc_sa Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 01.08.11, 11:41
      W odpowiedzi na zapytanie proponujemy rachunek internetowy dbNET znajdujący się w ofercie Deutsche Bank PBC.

- 0 zł za prowadzenie rachunku,
      - 0 zł za wypłatę gotówki z bankomatów na całym świecie,
      - 0 zł za wydanie karty debetowej VISA Electron,
      - 0 zł za krajowe przelewy internetowe (za wyjątkiem przelewów SORBNET).

Opłata miesięczna, która pobierana jest za obsługę karty VISA Electron EMV, wynosi 5 zł. W przypadku wykonania w ciągu jednego miesiąca kalendarzowego co najmniej . jednej transakcji finansowej przy użyciu tej karty (na przykład płatności gotówkowej lub wypłaty środków z bankomatu), opłata nie zostanie naliczona.

Konto można otworzyć bez dodatkowych opłat i bez wychodzenia z domu..

Aby uzyskać więcej informacji prosimy o kliknięcie na poniższy odnośnik. Nasz pracownik udzieli szczegółowych informacji i odpowie na wszystkie pytania.
      www.dbdoradcy.pl/forum/?pc=n9F7k
    • anna335 Re: Gdzie najlepiej otworzyć konto w mojej sytuac 01.08.11, 12:00
      nie czytalam wszystkich wpisow wiec moze sie bede powielac, ale mam tak:
      w mbanku trzymam lokaty, jak dotad nic nie place za wplaty ani za utworzenie lokat, natomiast faktycznie dosc dlugo czeka sie na przelew z innego banku, to jest troche problem, z bankomatu tego banku nie korzystam, nawet nie aktywizowalam karty wiec jak to wyglada nie wiem
      w inteligo mam konto prywatne tam sobie wplacam kaske na zakupy w internecie, nie mam stalych dochodow wiec i nie mam stalych wplywow , koszt jakies 7zl miesiecznie, plus oplaty za przelewy 0,99, za karte raz w roku place 5 zl, i za obsluge sms tez chyba 5 dokladnie nie wiem,
      w ipko mam konto firmowe i tego NIE POLECAM!!! bardzo drogie konto, zalozylam bo musialam ale zamierzam zrezygnowac po uplywie okresu na jaki zawarlam umowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka