Dodaj do ulubionych

zachowek z darowizny

19.08.11, 17:08
Wnuk został pominięty, tzn babcia podarowała córce nieruchomość, a pominęła nieżyjącego syna.Z tego tytułu obiecywała wnukowi pół domu - zamiast synowi. Natomiast oddała u notariusza cały dom córce - córka namówiła, babcia była dość chora. Czy należy sie zachówek? Wnuk wyremontował dom bo żył babci obietnicą a okazało się że cioci wyremontował na ok 50-70 tyś. Co teraz, wg przepisów wiem ze można coś z tym zrobić ale czy ktoś miał podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • super-mikunia Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 17:13
      Tak należy mu się.

Art. 934 k.c. Jeżeli którekolwiek z rodzeństwa spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku pozostawiając zstępnych, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego zstępnym. Podział tego udziału następuje według zasad, które dotyczą podziału między dalszych zstępnych spadkodawcy.
    • empirical Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 17:14
      Zalezy ile czasu minelo od tej darowizny. Jezeli ponad 10 lat - zachowek sie NIE nalezy.
      • super-mikunia Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 17:31
        a nie 3 lata od otwarcia testamentu/śmierci danej osoby (?)
        art. 1007 § 2 kodeksu cywilnego: "Roszczenie przeciwko osobie obowiązanej do uzupełnienia zachowku z tytułu otrzymanej od spadkodawcy darowizny przedawnia się z upływem lat trzech od otwarcia spadku".
        • moje.m Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 17:33
          czyli złozyc wniosek o otwarcie spadku a pozniej o darowizne to do obdarowanej? czy do sądu?
        • super-mikunia Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 17:36
          a!i darowizna nie mogła być przepisana wcześniej niż 10 lat przez otwarciem spadku/śmiercią bo inaczej nie może być wliczona do masy spadkowej
          • obral Re: zachowek z darowizny 07.09.11, 21:35
            Bzdura! Darowizny na rzecz spadkobierców i osób uprawnionych do zachowku zawsze zalicza się do spadku przy ustalaniu zachowku, niezależnie kiedy zostały dokonane.
            10 lat jest dla darowizn dokonanych na rzecz osób innych niż spadkobiercy i uprawnieniu do zachowku.
            Córka jest uprawnioną do zachowku więc darowiznę na jej rzecz zaliczy się do spadku przy obliczaniu zachowku nawet jeżeli była dokonana więcej niż 10 lat przed śmiercią spadkodawcy.
        • empirical Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 17:37
          Nie zrozumialas - faktycznie mozna sie ubiegac o zachowek przez 3 lata od smierci/otwarcia testamentu.

Ale jezeli babcia podarowala cos w darowiznie ponad 10 lat przed smiercia, to ta nieruchomosc NIE wchodzi do masy spadkowej.

Innymi slowy - nawet jesli ktos jest upowazniony do zachowku, i tak nie dostanie nic z tej nieruchomosci/sumy pienieznej darowanej komus przed 10 laty.
          • figrut Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 17:52
            > Nie zrozumialas - faktycznie mozna sie ubiegac o zachowek przez 3 lata od smier
            > ci/otwarcia testamentu.
            Cztery lata. Jestem w trakcie załatwiania spraw spadkowych i stąd wiem.
            Pozwolę sobie dopisać się do wątku z pytaniem o spadek. Jestem po sprawie o otwarcie i ujawnienie testamentu, wyrok się uprawomocnił, mam już w ręku dokument z sądu, iż spadek po zmarłej należy do wnuków. Testament pisany ręcznie (bez notariusza) jest w sądzie. Gdzie i jaki wniosek składać w sądzie, abym miała dokument czego konkretnie właścicielami są dzieci ?
          • ivaz Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 18:04
            Ważne jest czy babcia w ogóle zostawiła testament, bo jeżeli nie to zachowku nie ma, ponieważ on tylko występuje przy dziedziczeniu testamentowym.
            • super-mikunia Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 18:14
              Ważne jest czy babcia w ogóle zostawiła testament, bo jeżeli nie to zachowku ni
              > e ma, ponieważ on tylko występuje przy dziedziczeniu testamentowym.

pierwsze słyszę, też miałam taką sytuację, korzystaliśmy z porad radcy i on nam mówił, ze zachowek od darowizny nam się należy jeżeli oczywiście przyjęliśmy spadek
              • ivaz Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 18:28
                termin z Wikipedii Zachowek - forma ochrony interesów osób najbliższych spadkodawcy, którym przysługuje roszczenie względem spadkobierców powołanych do dziedziczenia o zapłatę określonej sumy pieniężnej zwanej zachowkiem. Obowiązek ten powstaje w chwili śmierci spadkodawcy i należy do długów spadkowych. Ratio legis polega tu na wyjściu z założenia, że każdy człowiek w razie śmierci ma moralny obowiązek pozostawienia choćby części majątku swym najbliższym, a może się zdarzyć, że spadkodawca sporządzając testament pominie takie osoby. Zachowek zabezpiecza interesy osób najbliższych pominiętych przez spadkodawcę w testamencie.
                Ja miałam taką sytuację Dziadek w akcie darowizny przepisał mieszkanie mojemu bratu, oprócz tego mieszkania dziedek nie miał innego majątku, nie sporządził testamentu, zachowek mi się nie należał
                • super-mikunia Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 19:12
                  Tak, ale jeżeli rzecz tyczy się wcześniej uczynionej darowizny na rzecz innych spadkobierców ustawowych, które udaremniły pozostałym spadkobiercom otrzymanie schedy po spadkodawcy wtedy osobom pominiętym zachowek się należy nawet w przypadku braku testamentu.
                  Nie wiem tak przynajmniej nam tłumaczył radca i chyba drugi radca, który udzielał porady prawnej danemu spadkobiercy (w naszej sytuacji) też mu tak wytłumaczył skoro postanowił się dobrowolnie zrzec. Ale pewności nie mam bo w sumie na drogę sądową nie weszliśmy..
          • super-mikunia Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 18:10
            no tak jak została przepisana 11 lat temu to NIE wchodzi do masy spadkowej
      • moje.m Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 17:32
        4 lata od darowizny. A jaki to udział 1/6?
    • mancipi Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 18:30
      1. zachowek jest tylko przy dziedziczeniu testamentowym, dla osób które dziedziczyly by gdyby testamentu nie było
      2. w twoim przypadku chodzi o doliczenie wartości darowizny do schedy spadkowej
      3. polecam lekturę art. 1039 i n. kodeksu cywilnego
      4. należy wystąpić o stwierdzenie nabycia spadku przez sąd lub notariusza a następnie wystąpić o dział spadku
      4. w postępowaniu należy wskazywać, że do spadku należy zaliczyć wartość dokonanej darowizny, należy również wnosić o rozliczenie nakładów doknanych przez jednego ze spadkobierców w zwiazku z remontem
      5. dziedziczą po zmarłej dziecie-czyli córka i wnuk w miescu zmarłego syna, udział 1/2, chyba że jest wiecej spadkobierców
      6. proponuję iść do prawnika, bowiem samemy poprowadzić taką sprawę będzie trudno i dobrze aby ktoś reprezentował w sądzie
      • moje.m Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 18:34
        nie ma testamentu, tylko darowizna dla córki, więc nie należy się wkońcu?
        • ivaz Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 18:57
          nie, nie należy się, zachowek jest tylko wtedy jeżeli spadkodawca pominął osobę która by dziedziczyła ustawowo w testamencie, nie ma testamentu nie ma zachowku!
          • diabel.lancucki Re: zachowek z darowizny 19.08.11, 19:23
            do poczytania art. 1039 i następne KC.
            Darowizna wchodzi do masy spadkowej w przypadku dziedziczenia ustawowego. Jeżeli jednak wartość darowizny przekracza wartość schedy spadkowej to spadkobierca nie jest zobowiązany do zwrotu nadwyżki, a przy podziale spadku nie bierze się jej pod uwagę, spadkobiercy zresztą też nie.
            Czy babcia zostawiła coś jeszcze, czy tylko nieruchomość? Jeżeli nieruchomość to kicha, pozamiatane.
    • moje.m Re: zachowek z darowizny 21.08.11, 14:06
      znalazłam taki artykuł, wydaje mi się że jest jednak szansa?
      www.rp.pl/artykul/89070.html
      • rycerzowa Re: zachowek z darowizny 21.08.11, 15:25
        Obawiam się, że nie należy się nic.
        Po babci dziedziczą jej dzieci. Dopiero, gdy nie ma dzieci - wnuki.
        Gdyby w momencie śmierci babci żył rodzic wnuka, czyli - powiedzmy - pierwsze dziecko babci, to jemu się należy, a dopiero po nim jego dzieciom, czyli wnukom.
        Jeśli nie żył - wszystko dziedziczy drugie dziecko, czyli ciotka, tak czy owak, nawet bez darowizny.
        Czyli kluczowy jest moment pozostawania przy życiu pierwszego dziecka babci w momencie jej śmierci.
        Ale trzeba upewnić się u prawnika.
        • minnie_su Re: zachowek z darowizny 21.08.11, 15:37
          oj, baaardzo baaaardzo sceptycznie trzeba podchodzic do porad prawnych na emamie... <wink
          • rycerzowa Re: zachowek z darowizny 22.08.11, 17:00
            minnie_su napisała:

> oj, baaardzo baaaardzo sceptycznie trzeba podchodzic do porad prawnych na emami
            > e... <wink

Dokładnie tak, Minnie.
            Pomyliłam się.
            Dowiedziałam się - wnuki mają prawo do spadku, nawet jeśli ich rodzic nie żyje w chwili śmierci spadkodawcy.
            Tu jest sprawa trochę skomplikowana, bo jest darowizna, ale prawnik poradzi co i jak załatwiać.
            • moje.m Re: zachowek z darowizny 29.08.11, 08:39
              ajeśli chodzi o zachowek, jeśli babci apomagała finansowo córce i wnuczce? zapewne mozna to udowodnic, płaciła za studia? To wlicza się do zachowku?
    • kol.3 Re: zachowek z darowizny 21.08.11, 15:52
      Swoją drogą facet wrzucił w nie swój dom ok. 70 tys. zł., wierząc na słowo matce. Potwierdza się powiedzenie, że z rodziną dobrze się wychodzi na zdjęciu ale i to nie zawsze.
    • ibggraf Re: zachowek z darowizny 21.08.11, 16:09
      Proponuję skorzystać z porady prawnika. Zachowek jak najbardziej się należy, z tym że roszczenie ulega przedawnieniu 3 lata od śmierci spadkodawcy. Nie ma przy tym znaczenia, że nie było testamentu. Dziedziczenia ustawowego zachowek też dotyczy. Spadkobiercami są córka i wnuk babci (rozumiem że w chwili jej śmierci syn już nie żył). Jeżeli darowizna wyczerpała cały majątek to wnuk może wystąpić z roszczeniem o wypłatę zachowku. O szczegóły należy zapytać prawnika.
      • ivaz Re: zachowek z darowizny 21.08.11, 16:42
        no to mnie w trzech kancelariach wprowadzono w błąd.
        Mój dziadek miał jedyną córkę (moją mamę, która zmarła kilka lat temu) więc jedynymi spadkobiercami po dziadku byliśmy my tj. mój brat, siostra i ja, Dziadek zmarł ubiegłego roku latem, a 4 lata wcześniej przepisał aktem darowizny mieszkanie mojemu bratu, dziadek poza tym mieszkaniem nie miał innego majątku, więc nie sporządził testamentu.
        We wszystkich kancelariach nam powiedziano ze zachowek się należy osobom pominiętym w testamencie, ale skoro go nie było więc nie ma mowy o żadaniu zachowku.
        • ivaz Re: zachowek z darowizny 21.08.11, 16:44
          W niektórych przypadkach zachowek przysługuje również spadkobiercom ustawowym – jeśli masa spadkowa była znacząco uszczuplona przez darowizny spadkodawcy na rzecz osób trzecich.
        • ibggraf Re: zachowek z darowizny 21.08.11, 17:38
          Dosc powszechnie sadzi się, że źródłem roszczenia o zachowek jest testament, a tak do końca nie jest. Wystarczy przesledzić orzecznictwo SN. Roszczenie to przysługuje równiez w sytuacji gdy spadkodawca nie sporzadził testamentu, a dokonał za życia darowizn doliczalnych do spadku.
    • moje.m Re: zachowek z darowizny 21.08.11, 19:40
      no dobrze, a prosze jeszcze o info, czy warto robic otwarcie spadku, dział? zeby zrobic zachowek?
      • ibggraf Re: zachowek z darowizny 21.08.11, 21:10
        Trzeba zacząć od stwierdzenia nabycia spadku. W tym celu do sadu składa sie stosowny wniosek. Co do dzialu spadku to zalezy czy jest co dzielic. Ja zrozumiałam, że nie. Bo jeżeli jakiś majątek spadkodawca zostawił to sytuacja się zmienia i należy rozważyć w jakiej części uprawniony do zachowku zostanie z tego majątku zaspokojony
    • obral Re: zachowek z darowizny 07.09.11, 21:53
      mancipi i super-mikunia gadają na tym forum same bzdury i wprowadzają was w błąd.

Zachowek jak najbardziej się należy nawet jeżeli ma miejsce dziedziczenie ustawowe (jak nie ma testamentu). Zobowiązanym do zapłaty zachowku jest w pierwszej kolejności spadkobierca, a w następnej obdarowany. A od 23 października 2011 r. kolejność będzie taka: spadkobierca, osoba która nabyła własność rzeczy tytułem zapisu windykacyjnego, obdarowany.

Darowizny uczynione na rzecz osób będących spadkobiercami i uprawnionymi do zachowku dolicza się do spadku nawet jeżeli upłynęło więcej niż 10 lat od darowizny do śmierci spadkodawcy.
      Termin 10 lat do zaliczenia darowizny do spadku przy obliczaniu zachowku stosuje się do darowizn uczynionych na rzecz osób niebędących spadkobiercami lub uprawnionymi do zachowku.

W przypadku kiedy spadkobierca nie pozostawił testamentu bieg przedawnienia roszczenia biegnie od dnia otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy).

Zaliczenie darowizny na schedę spadkową, a zaliczenie darowizny do substratu zachowku to dwie różne rzeczy, niezwiązane ze sobą.

Lepiej iść do prawnika i zapłacić niż słuchać prawników-hobbistów, którym się wydaje, że znają prawo bez studiów i praktyki i stracić.

I na marginesie dodam, że od 23 października 2011 r. termin przedawnienia roszczenia o zachowek będzie wynosił 5 lat. Więcej tu:Zmiana okresu przedawnienia roszczenia o zachowek

Można poczytać tu o podobnej sprawie: Darowizna a zachowek
      • kryspinek-7 Re: zachowek z darowizny 14.09.11, 18:35
        Mam pytanie: moja mama przepisała mi w 2007r.po przez umowę darowizny mieszkanie. W chwili obecnej chcę to mieszkanie sprzedać. Podkreślę, że mama żyje, ale gdyby.... co z zachówkiem dla siostry, czy należy się jej, czy nie?
        Proszę o opinie!
        Dziękuję i pozdrawiam.
        • obral Re: zachowek z darowizny 14.09.11, 20:46
          Tą darowiznę będzie się zaliczało do spadku przy obliczaniu zachowku. Jest to bowiem darowizna na rzecz uprawnionego do zachowku, a takie darowizny dolicza się niezależnie od tego kiedy zostały dokonane.

Jeżeli siostra nie otrzyma zachowku w postaci darowizny lub w wyniku dziedziczenia (nie odziedziczy nic po mamie) to będzie się mogła ubiegać o zachowek.

W pierwszej kolejności za zapłatę zachowku (uzupełnienie zachowku) odpowiada spadkobierca, w drugiej osoba, która otrzymała zapis windykacyjny, a w dalszej obdarowany.

Zbycie przedmiotu darowizny nie powoduje, że tej darowizny nie zalicza się do spadku przy obliczaniu zachowku.
          • kryspinek-7 Re: zachowek z darowizny 15.09.11, 09:09
            Dziękuję OBRAL za odpowiedź.
            Czyli nie można tego w jakiś sposób obejść? A ewentualne zrzeczenie się zachowku przez siostrę?
            A jak jest z podatkiem od darowizny? Mieszkanie dostałam w darowiźnie w kwietniu 2007r, nie minęły jeszcze pełne pięć lat od podpisania tej umowy. Czy można go jakość ominąć? Podkreślę, że w tym mieszkaniu jestem zameldowana na pobyt stały od 2000r. A co z ulgą meldunkową?
            Pozdrawiam
    • jakub.kaca Re: zachowek z darowizny 24.03.25, 15:41
      Ja sprawdzałem darowizny przekazane za życia do zachowku od darowizny przez detektywa jakispadek .pl tutaj macie link jakispadek.pl/produkt/raport-pelny-spadkowy-poszerzony-o-darowizny/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka