Dodaj do ulubionych

Sprzedany samochód - nabywca chce zwrócić?

12.09.11, 21:39
Mam taką sprawę. Sprzedałam samochód znajomej z pracy. Niestety, z nieznanych przyczyn samochód już następnego dnia popsuł się jej, w ogóle nie chce odpalić. Ponoć auto było u mechanika, ale ten twierdzi, że samochód musiał być sprzedany jako zepsuty. Nowa właścicielka chce zwrócić to auto, twierdzi, że sprzedałam jej zapsuty samochód. Mówi to, choć doskonale wie, że codziennie jeździłam nim do pracy i mnie tam widziała, i ani razu nie miałam z nim problemów, choć sama przed zakupem nim się przejechała. Teraz straszy nas że przez adwokata czy sąd zwróci to auto i odzyska pieniądze. Podejrzewamy, że do diesla wlała benzynę i rozwaliła silnik, ale nie możemy tego stwierdzić, bo nie mamy dostępu do samochodu. Jak taka sytuacja wygląda w świetle prawa? Czy mamy bez dyskusji przyjąć od niej zepsuty samochód, choć sprzedaliśmy sprawny, który wcześniej się nie psuł? Jak ktoś wie to proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Sprzedany samochód - nabywca chce zwrócić? 13.09.11, 12:14
      Czy w umowie macie sformułowanie "kupujący oświadcza, że stan pojazdu jest mu znany" albo coś w ten deseń? Wtedy wchodzi art 557 KC i znajoma może Wam skoczyć.

Kodeks Cywilny:

art. 557
      § 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.

art. 558
      § 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. [...]

§ 2. Wyłączenie lub ograniczenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest bezskuteczne, jeżeli sprzedawca zataił podstępnie wadę przed kupującym.

art. 559
      Sprzedawca nie jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które powstały po przejściu niebezpieczeństwa na kupującego, chyba że wady wynikły z przyczyny tkwiącej już poprzednio w rzeczy sprzedanej.
    • kawad Re: Sprzedany samochód - nabywca chce zwrócić? 16.09.11, 19:52
      Gdybyście byli komisem musielibyście uwzględnić reklamację (nawet jeśli w umowie byłaby klauzula, że nabywca zna stan techniczny pojazdu). Jeśli sprzedałaś jako osoba prywatna nie musisz nic z tym robić ponieważ jako niespecjalista nie masz obowiązku wiedzieć "co w aucie siedzi".
      • simimi Re: Sprzedany samochód - nabywca chce zwrócić? 18.09.11, 21:06
        Sprawa zakończyła się tak: klientka przysłała nam pismo od adwokata - wezwanie do rozwiązania umowy, zwrotu pieniędzy, a oni oddają auto. Postawiliśmy warunek, że zepsuty samochód najpierw obejrzy niezależny mechanik samochodowy, na co klientka się zgodziła. Auto na lawecie przyciągnięte do mechanika. Ten stwierdził, że klientka tak jak wcześniej podejrzewaliśmy, do diesla wlała 95 i zatarła silnik. Sprawa zakończyła się po naszej myśli, bo my sprzedaliśmy dobry samochód, to nowa właścicielka go zepsuła.
        • aniask_mama Re: Sprzedany samochód - nabywca chce zwrócić? 19.09.11, 09:36
          Zatem gratulacje!
          Dziwni kupujący...pani blondynka? wink
          • simimi Re: Sprzedany samochód - nabywca chce zwrócić? 19.09.11, 21:59
            He he, akurat nie jst blondynką, ale mentalnie widać jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka