Dodaj do ulubionych

optymalizacja emerytury

26.11.11, 10:39
Doszłam ostatnio do wniosku - jeśli jest błędny to mnie poprawcie - po analizie kosztów i korzyści z naszego systemu emerytalnego, że najkorzystniej jest przyjąć strategię oddawania ZUS-owi jak najmniejszej kasy, ale jednak załapania się na staż pracy gwarantujący minimalną emeryturę. Oczywiście z jednoczesnym zdywersyfikowanym oszczędzaniem i inwestowaniem nadwyżek. Czyli w praktyce - opłaca się wykorzystywać na maksa przysługujące lata nieskładkowe (liczą się do stażu, ale nie trzeba płacić składek), opłaca się prowadzić działalność i odprowadzać składki na najniższym poziomie. Nie opłaca się odprowadzać wysokich składek z etatu, bo to ginie w czarnej dziurze redystrybucyjnej.
Nie tylko ja dochodzę do takiego wniosku. Nikt z moich lepiej zarabiających znajomych nie odprowadza składek więcej niż musi.
Pijar medialny jest wręcz przeciwny - odprowadzaj składek jak najwięcej, pracuj na etacie jak najdłużej, bo olaboga, będziesz mieć niską emeryturę, a samozatrudnienie to szczyt abominacji i gorzej niż umowa śmieciowa.

Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • unizus Re: optymalizacja emerytury 14.05.12, 06:26
      Witaj

Profesjonalnie optymalizujemy składki ZUS. Wykonujesz pracę będąc zatrudniona w Słowacji. Za obsługę administracyjną płacisz abonament w wysokości 399zł na który wystawiany jest rachunek.

Pozdrawiamy
      Zespół UNIZUS
      biuro@unizus.pl
    • helena_5 bzdura 14.05.12, 16:36
      Ile masz lat? Jeśli jesteś <50, to prawdopodobnie jesteś w nowym systemie, a tak żadne staże się nie liczą, tylko suma składek uzbieranych na indywidualnym, wirtualnym koncie. Kwestia lat składkowych (rzeczywiście zapłaconych) będzie ważna dla tych, co mało uzbierają - wtedy za staż załapią się na podwyższoną do minimalnej emeryturę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka