Dodaj do ulubionych

wlasna dzialanosc gospodarcza

16.02.12, 15:00
Drogie e-mamy!
Mam pewien pomysl na wlasna dzialanosc. Orientujecie sie moze czy nadal PUP'y wspieraja rozpoczynianie wlasnej dzialanosci srodkami finansowymi z UE? Czy to juz melodia przeszlosci? Bo nie ukrywam, ze przy moim pomysle bardzo by sie przydala jakas pomoc finansowa. czy ktoras z was ostatnio zakladal moze dzialanosc i korzystala z takowej pomocy?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • opium74 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 16.02.12, 15:07
      a nie lepiej/szybciej i wiarygodniej użyć goolga, zadzwonić do najbliższego PUP i się dowiedzieć??
      • panna_z_pieskiem Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 16.02.12, 15:13
        Google ma ogolne info (zanim napisalam na forum, to czytalam rozne stronki nt). A do PUP owszem bede musiala sie wybrac - ale dodzwonic sie, hahaha....smile)))))))))) Sorkismile Nie da rady. Oczywiscie, ze sie wybiore do PUP, ale zanim tam dojade chcialam tak informacyjnie od praktykow co nieco uslyszec. Niemniej dziekuje za informacje o mozliwosci skorzystania z google oraz zasiegniecia informacji z PUP.
    • e_r_i_n Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 16.02.12, 15:23
      PUP dofinansowuje środkami z funduszu pracy.
      Z UE trzeba poszukać instytucji w Twoim województwie, które mają projekty w ramach POKL 6.2.
      Ale jeśli nie jesteś bezrobotna/niepełnosprawna/nie wracasz na rynek pracy po długim byciu poza nim, to małe szanse.
    • thea19 pupy kase daja 16.02.12, 16:15
      ale od zeszlego roku maja jej duuuuzo mniej i ciezko dostac. musisz wykazac sie niezlym biznesplanem, poprzec swoj pomysl doswiadczeniem w branzy, miec obycie z prowadzeniem dzialalnosci (rodzice) oraz najlepiej wyksztalceniem kierunkowym i wlasnym zasobem gotowki.
      jak ja dostawalam dofinansowanie, to bylo full chetnych i calkiem sporo osob dostalo. w zeszlym rok ponoc az 14 dostalo (z relacji znajomego, ktory nie dostal)
    • demonii.larua Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 16.02.12, 16:57
      Dają, ale już nie tak wielu osobom. Trzeba też mieć poręczenie np. dwóch poręczycieli lub nieruchomość no i bardzo dobry biznes plan i najczęściej spełniać jeszcze inne warunki w zależności z jakiej puli chce się dofinansowanie - programów jest kilka. Szczegółów szukaj na stronach swojego UP - w biuletynach maja dość szczegółowo opisane formy dotacji.
    • mancipi Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 16.02.12, 17:49
      nie wiem jaką chcesz założyć działalność ale nie każda (chodzi o to czym będziesz się zajmować) łapie się na programy unijne-np moja nie i musiałam korzystać ze zwykłego dofinansowania dla bezrobotnych. najlepiej zobacz na stronie swojego pup. jest jeszcze program innowacyjna gospodarka (jak go nie zamknęli), tam chyba nie trzeba być bezrobotnym
      • mamaplodka Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 16.02.12, 17:51
        Dziewczyny tylko nie dajcie się złapać na niski ZUS.
        • naomi19 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 16.02.12, 18:00
          Możesz rozwinąć?
          • kiszczynska Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 16.02.12, 19:51
            up
        • joanna.pio Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 16.02.12, 20:41
          jak to?
      • e_r_i_n Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 16.02.12, 21:37
        W POIG dofinansowanie jest na bardzo konkretne działania. I działalność musi już być.
        • mancipi Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 17.02.12, 12:40
          e_r_i_n napisała:
          > W POIG dofinansowanie jest na bardzo konkretne działania. I działalność musi ju
          > ż być.

taa najlepsza jaką widziałam to była strona internetowa dla wędkarzy big_grin aczkolwiek może to było z Kapitału Ludzkiego, w każdym razie pieniądze popłynęły
    • sole78 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 16.02.12, 22:06
      U mnie w mieście wnioski o dofinansowanie na rozpoczęcie dz.g. składało się od 1 stycznia, podobno w tym roku bardzo trudno będzie dostać, bo jest mniej środków, trzeba mieć bardzo sensowny pomysł, który szczegółowo trzeba we wniosku opisać, włącznie ze szczegółową analizą finansową na kolejne 2 lata, później w razie pozytywnego rozpatrzenia wniosku jest rozmowa przed komisją. Musisz być zarejestrowana jako bezrobotna i nie możesz prowadzić dz.g. przez ostatnie 5 lat. Nie są to środki z UE. Z Unii, jak wcześniej dziewczyny pisały, można uzyskać dofinansowanie w ramach różnych projektów, ale z tego co się orientowałam to jeszcze trudniej je pozyskać niż te z UP.
      • panna_z_pieskiem Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 16.02.12, 22:11
        No to kicha...uncertain trza bedzie probowac skromniej, wlasnymi silami...
        • nenia1 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 17.02.12, 09:55
          panna_z_pieskiem napisała:

> No to kicha...uncertain trza bedzie probowac skromniej, wlasnymi silami...

Panno z pieskiem, nie zrozum mnie źle, ale chcą prowadzić własną działalność gospodarczą trzeba dysponować nie tylko dobrym pomysłem, ale też odpowiednimi cechami charakteru.

Ty po paru postach już się zniechęcasz, nawet nie próbujesz zweryfikować jak faktycznie wygląda sytuacja. Dotacje może są trudniejsze do zdobycia, ale jednak ktoś je dostaje.
          Dlaczego nie ty?
          Niestety, ale pesymizm i tendencja do szybkiej rezygnacji nie wróżą dobrze własnej działalności.
          • panna_z_pieskiem Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 17.02.12, 14:45
            Tak jak zaznaczylam na poczatku - bede musiala sie wybrac do PUP. Takze wybiore sie tak czy siak.
            Niemniej posty swiadcza o tym, ze raczej trudno bedzie - co potwierdza informacje jakie slyszalam juz wczesniej w realu - ze sa wieksze utrudnienia w zdobyciu dotacji niz kilka lat temu.
            A ja mam taki charakter, ze jestem mocno zachowawcza - i jesli planuje zalozenie dzialanosci to takiej, na ktora mnie stac (z dotacja czy bez - z dodatcja byloby z wiekszym rozmachem po prostu). Takze nie uwazam, by akurat ta cecha mnie dyskwalifikowala. Co wiecej nie uwazam, aby dzialanosc byla zarezerwowana wylacznie dla osob mega pewnych siebie, optymistow itd. Bez przesady - powodzenie dzialanosci w duzej mierze zalezy od niszy na rynku a nie od cech charakteru.
            • thea19 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 17.02.12, 15:37
              oprocz pewnych cech osobowosci potrzebna tez jest gotowka bo to co daje up to niewiele a trzeba zusy placic, towar kupic, reklame zrobic i jeszcze miec na przezycie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka