Dodaj do ulubionych

OC - pytanie

09.03.12, 11:29
Termin zapłacenia oc minął w listopadzie 2011roku,auto od dłuższego czasu stoi w garażu także nikt nim nie jeździł. Za jakiś czas trzeba będzie z niego korzystać,no i tu moje pytanie. Jeżeli zapłacę oc teraz,to będzie liczyło się od daty zapłaty czy od listopada zeszłego roku?
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: OC - pytanie 09.03.12, 11:32
      jowita-90 napisała:
      > Termin zapłacenia oc minął w listopadzie 2011roku,auto od dłuższego czasu stoi
      > w garażu także nikt nim nie jeździł. Za jakiś czas trzeba będzie z niego korzys
      > tać,no i tu moje pytanie. Jeżeli zapłacę oc teraz,to będzie liczyło się od daty
      > zapłaty czy od listopada zeszłego roku?

Towarzystwo automatycznie powinno przedłużyć ci polisę - nie przysłali żadnego rachunku?
    • andaba Re: OC - pytanie 09.03.12, 11:32
      O ile wiem, to od daty zapłaty, nie ma obowiązku ciągłości, jak auto jest nieużywane.
      • zabeczka84 Re: OC - pytanie 09.03.12, 11:36
        zalezy w jakim towarzystwie ubezpieczeniowym posiadasz OC.
        Ustawowo powinno się przedluzyć z automatu od listopada, jesli pójdziesz teraz do ubezpieczyciela równiez polisa będzie obowiazywała od listopada.
        Auto które jest zarejestrowane MUSI posiadać ważne OC, nie ważne czy ktoś nim jeżdzi czy nie.
      • joanna_poz Re: OC - pytanie 09.03.12, 11:37
        nieprawda.
        jesli 1 dzien przed wygasnieciem polisy OC nie zlozy się wypowiedzenia jest ono automatycznie przedłużane. trzeba o tym pamietac.
      • crises Re: OC - pytanie 09.03.12, 11:40
        No chyba w Bangladeszu.
        • jowita-90 Re: OC - pytanie 09.03.12, 11:46
          Ubezpieczone w PZU. Formularz przysłano,ale auto czekało na zdanie przezemnie prawa jazdy
      • e_r_i_n Re: OC - pytanie 09.03.12, 11:50
        A skąd firma ubezpieczeniowa ma wiedzieć, czy auto nieużywane? Jeśli nie ma wypowiedzenia, jest automatyczne przedłużenie.
      • feel_good_inc Re: OC - pytanie 09.03.12, 12:00
        andaba napisała:
        > O ile wiem, to od daty zapłaty, nie ma obowiązku ciągłości, jak auto jest nieuż
        > ywane.

W mylnym błędzie jesteś.
    • attiya Re: OC - pytanie 09.03.12, 11:44
      od listopada zeszłego roku plus najprawdopodobniej odsetki
      nie ważne, że auto nie używane, nie zostało wyrejestrowane a i nikt w końcu nie musi wiedzieć, że nim nie jeździsz, możesz je na części rozłożyć ale OC musisz płacić
      • jowita-90 Re: OC - pytanie 09.03.12, 11:49
        attiya napisała:

> od listopada zeszłego roku plus najprawdopodobniej odsetki
        > nie ważne, że auto nie używane, nie zostało wyrejestrowane a i nikt w końcu nie
        > musi wiedzieć, że nim nie jeździsz, możesz je na części rozłożyć ale OC musisz
        > płacić

podejrzewałam,że to właśnie będzie w ten sposób.
        No nic,dzięki za wszelkie info
    • villemo1981 Re: OC - pytanie 09.03.12, 11:46
      OC musi być zapłacone, nieważne że auto stoi, musi być ubezpieczone
      • andaba Re: OC - pytanie 09.03.12, 12:12
        Chyba jednak tak, sorry, za próbę wprowadzenia w błąd, nie miałąm pojęcia. Dawniej to chyba nie było az tak bardzo przestrzegane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka