Dodaj do ulubionych

macierzyński i tacierzyński

03.04.12, 11:03
dziewczyny czy po urodzeniu dziecka może tylko ojciec skorzystać z urlopu macierzyńskiego? matka wogóle nie będzie go brała. I ile czasu przysługuje ojcu dziecka?
chodzi mi o sytuację gdy matka prowadzi własną firmę i nie może opiekować się niemowlakiem a te obowiązki może wziać na siebie ojciec, czy wtedy oprócz 2 tygodni tacierzyńskiego, od 2013r. 3 tygodni może skorzystać z pełnego wymiary urlopu macierzyńskiego przysługującego matce dziecka kiedy matka go nie wykorzysta?
Obserwuj wątek
    • mamuniaolunia Re: macierzyński i tacierzyński 03.04.12, 11:12
      Kobieta musi wykorzystać co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego. Z reszty może zrezygnować na rzecz współmałżonka.
      • wielorak Re: macierzyński i tacierzyński 03.04.12, 11:26
        dziękuję za odpowiedź ale czy jeżeli nawet tyle kobieta nie wykorzysta to tatuś może wziąć tylko 2-3tyg tacierzyńskiego? i co wtedy zrobić z miesięcznym maluszkiem?
        • mamuniaolunia Re: macierzyński i tacierzyński 03.04.12, 11:33
          Nie bardzo rozumiem. Te 14 tygodni jest po to, żeby kobieta i jej organizm doszli do siebie. Jeśli nie chce korzystać z urlopu daje, to może go przejąć ojciec dziecka. Rozumiem, że w ogóle nie chcesz korzystać z urlopu i po miesiącu wrócić do pracy??

"Z urlopu może skorzystać również ojciec narodzonego dziecka. Aby tego dokonać, matka – pracownica, musi się zrzec części swojego urlopu macierzyńskiego na jego rzecz.

Pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu. W takim przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się pracownikowi – ojcu wychowującemu dziecko. Urlop przysługuje ojcu na wniosek, zaś matka zobowiązana jest zgłosić pracodawcy rezygnację z części urlopu macierzyńskiego za pomocą pisemnego wniosku. Zgłoszenie przez matkę musi nastąpić najpóźniej 7 dni przed przystąpieniem do pracy. Pracownica do zgłoszenia dołącza zaświadczenie pracodawcy, który zatrudnia ojca – pracownika, potwierdzające termin rozpoczęcia przez niego urlopu bezpośrednio po terminie rezygnacji z części urlopu przez matkę – pracownicę."
          • wielorak Re: macierzyński i tacierzyński 03.04.12, 12:59
            chodzi o mnie ale tak- kobieta po 2 tygodniach od porodu wraca do pracy
    • joana.mz Re: macierzyński i tacierzyński 03.04.12, 19:11
      teoretycznie nie można zrezygnować z 14 tygodni urlopu macierzyńskiego. Rozumiem, że jesteś zatrudniona na umowę o pracę?
      • aurinko Re: macierzyński i tacierzyński 03.04.12, 21:47
        Przeciez napisala, ze przyszla mama (czyli autorka watku) ma wlasna dzialalnosc gospodarcza.
        • joana.mz Re: macierzyński i tacierzyński 05.04.12, 10:43
          a, faktycznie, nie doczytałam. Przy działalności urlop macierzyński wcale nie przysługuje. Kobieta wrócić do pracy może bo przecież nikt jej nie zabroni, zasiłek macierzyński przecież tak czy tak będzie otrzymywać bez względu na to czy będzie siedzieć w domu z dzieckiem:" czy nie. Teraz kwestia tego, czy ojciec może skorzystać z urlopu.... prawdę mówić nie wiem, ale sama jestem ciekawa.
          • agnes1234 Re: macierzyński i tacierzyński 06.04.12, 00:48
            Osoba prowadząca działalność gospodarczą i pobierająca zasiłek macierzyński może pracować. Ojcu dziecka zasiłek przysługuje po wykorzystaniu przez matkę wspomnianych wyżej 14 tygodni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka