Dodaj do ulubionych

zasiłek macierzyński

24.06.04, 09:14
Kochane przyszłe mamusie z drogocennymi brzuszkamismileproszę poradzcie...Od
stycznia pracuję na umowę zlecenie (aktualnie przebywam na l-4 )która wygasa
z ostatnim dniem lipca.Termin porodu mam na 14 sierpnia więc do tego aby
otrzymywać zasiłek macierzyński zabraknie mi zaledwie dwóch tygodnisadJak
myślicie mądre koleżanki czy można wziąć urlop macierzyński już dwa tygodnie
wcześniej???czyli w 38 tyg. c.(gdzieś tak kiedyś słyszałam)Liczę na Was i
czekam na informacje.Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • fasolka31 Re: zasiłek macierzyński 24.06.04, 09:48
      Oczywiście że możesz na 2 tyg. przed porodem (ZUS się ucieszy).
      • emka55 Re: zasiłek macierzyński 24.06.04, 11:45
        dzięki fasolko za informacje.Tylko czy będę musiała wrócić jeszcze do pracy na
        jakiś czas i dopiero z dniem wygasnięcia umowy pójsc na ten urlop
        macierzyński???Gubię się w tym troszkę...(NA L-4 JESTEM OD LUTEGO)Pozdrawiam
        • monikaj1 Re: zasiłek macierzyński 24.06.04, 11:57
          Ja trochę z innej beczki - napisalaś, że pracujesz na zlecenie od stycznia, a
          zwolnienie masz od lutego, tak? Ja mam podobną umowę, ale gdzieś czytałam, że
          na L4 można iśc dopiero po pół roku opłacania ubezpieczenia chorobowego. Czy ta
          sytuacja nie ma zastosowania w ciąży?
    • emka55 Re: zasiłek macierzyński 24.06.04, 12:08
      Witaj Moniko!Masz rację trzeba pracować odpowiednio długo(dotyczy odprowadzania
      składki)W moim przypadku umowę mam odnawianą co pół roku i pracuję trochę
      dłużej (umowy miałam zawsze od stycznia do lipca ,potem miesięczna przerwa
      nieskładkowa i bez zatrudnienia i dopiero od września do końca grudnia )
      Pozdrawiam i czekam na dalsze informacje(bardzo to dla mnie ważne)
      • monikaj1 Re: zasiłek macierzyński 24.06.04, 12:25
        Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnieniasmile
        • morkisowie Re: zasiłek macierzyński 26.06.04, 10:34
          Ja jestem w podobnej sytuacji ale mam inne informacje na temat zasiłku.BYŁAM W
          ZUSIE.
          Jeśli pracuję na umowę zlecenie i umowa skończy się przed terminem porodu(nie
          planowanego tylko prawdziwego) to nie ma zasiłku.Jednym słowem trzeba urodzić w
          trakcie trwania umowy. Pracodawca musiałby przedłużyć umowę do dnia porodu
          (prawdziwego). Można wziąć macierzyński wcześniej ale to da tylko tyle że
          będzie płacony do dnia porodu planowanego. Umowa wygaśnie a jeśli urodzisz
          później to ZUS nie przejmuje kolejnych świadczeń.(podobnie jest w przypadku
          L4.Zus płaci tylko dnia porodu prawdziwego jeśli nastąpi po wtgsaśnięciu umowy
          a zasłku niema)
          Ja mam umowę do 30 czerwca . Termin porodu minął wczoraj i jeśli nie urpodzę do
          środy to pieniądze przejdą mi koło nosa.
          Na "pocieszenie " powiem ci że pracowałam jeszcze w szkole ale na umowę na
          zastępstwo do 9 czerwca i z tej umowy też nie mam zasłku macierzyńskiego bo
          pani dyrektor nie mogła mi przedłużyć umowy do dnia porodu.(Przy poprzednim
          dziecku4 lata temu w podobnej sytuacji musiała przedłużyć i miałam zasiłek)
          Pewnie chłopaki są od zarabiania pieniędzy a córeczki tylko od wydawania.(teraz
          będzie córka)
          Pozdrawiam.Ania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka