Dodaj do ulubionych

roczny urlop macierzyński?

05.09.13, 10:42
Jestem w 13 tygodniu ciąży i zaczynam się zastanawiać jak ten "przywilej" działa. Czy któraś z Was już zdecydowała, że będzie z niego korzystać, jak Wasi pracodawcy zapatrują się na ten pomysł, jakie formalności i w jakim czasie powinno się załatwić żeby było wszystko ok?
Obserwuj wątek
    • nelka85 [...] 05.09.13, 10:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kasiak37 nelka85 05.09.13, 13:46
        polecam watek na szpilce dot. sygnaturek.Twoja nalezy do tepionych przez nas "mutantow".
    • kasiek_wro Re: roczny urlop macierzyński? 05.09.13, 11:35
      Żeby otrzymywać 80% przez 52 tygodnie (20 tygodni urlopu macierzyńskiego, 6 tygodni dodatkowego i 26 rodzicielskiego) trzeba złożyć podanie do pracodawcy nie później niż 14 dni po porodzie. To ważne, ponieważ jeśli spóźnisz się z tym terminem to przez pierwsze 26 tygodni (macierzyński + dodatkowy) Twoje wynagrodzenie będzie wynosiło 100%, a przez kolejne 26 tygodni (rodzicielski) 60%. Sumarycznie i tak wychodzi na to samosmile

To wyliczone 100% wynagrodzenia to też nie jest do końca 100%, bo liczy się to jako średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy. Ja na początku roku dostałam podwyżkę, więc będę trochę stratna, no ale trudno.

Z rocznego urlopu zamierzam skorzystać, szczególnie, że mam umowę na czas nieokreślony, więc nie boję się tak bardzo o pracę. Nie mam też z kim zostawić dziecka, bo rodzina mieszka ok. 400 km ode mnie, a po roku łatwiej będzie mi oddać dziecko do żłobka niż półroczniaka.

Aha i jeszcze jedno: niezależnie od tego jaką opcję urlopu wybierzesz teraz ojcu dziecka przysługują 2 dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia się dziecka oraz 14 dni urlopu ojcowskiegosmile
      • atenasil Re: roczny urlop macierzyński? 05.09.13, 12:28
        Ja generalnie mam przyjaznego pracodawcę i też mam umowę na czas nieokreślony, od początku mówiłam, że chciałabym iść na roczne macierzyńskie i sprzeciwu nie usłyszałam. Ale problem polega na tym, że pracuję w takiej branży w której rząd pracuje nad likwidacją tej gałęzi, albo druga zła wersja, że rada nadzorcza podejmie decyzję o zwolnieniach i tak już minimalnego personelu. Więc myślałam żeby iść na ten normalny macierzyński, a potem jak będzie w miarę spokojnie na dalszą część. Bo wiecie jak to się mówi "kogo nie ma ten już pojadł" więc obawiam się że jak ja będę spokojnie cieszyć się Maleństwem to mogą mnie nie brać pod uwagę tylko do odstrzału.
        • kasiek_wro Re: roczny urlop macierzyński? 05.09.13, 12:43
          Tak na prawdę za rok (pozostały czas ciąży + pół roku macierzyńskiego) może się bardzo dużo rzeczy zmienić i na to wpływu nie masz. Nie masz też do końca wpływu na to kogo zwolnią w takim wypadku. Dodatkowy urlop rodzicielski możesz wykorzystać w 3 częściach (każda po min. 8 tygodni). Podczas urlopu dodatkowego i rodzicielskiego możesz też pracować (pracodawca musi się zgodzić)- podczas dodatkowego na max. 1/2 etatu, podczas rodzicielskiego musisz sprawdzić.
          Ewentualnie przy pełnym etacie przysługują Ci dwie przerwy po pół godziny na karmienie piersią (można odebrać na koniec pracy i dzięki temu skrócić czas pracy o godzinę)- trzeba napisać podanie, pracodawca nie może odmówić ani żądać zaświadczeń od lekarza etc.
          Nie musisz rezygnować całkowicie z urlopu, możesz go połączyć z pracą. To wszystko zależy od tego na ile Twój pracodawca jest elastycznysmile
        • kjut Re: roczny urlop macierzyński? 05.09.13, 12:48
          Ja tak jak dziewczyny - mam umowę na czas nieokreślony i na szczęście przyjaznego pracodawcę. Z tym, że całą ciążę przesiedziałam na L4 i już mi się nie chce w domu siedzieć tongue_out Dlatego chciałabym pierwsze pół roku być na macierzyńskim a rodzicielski połączyć z pracą na 1/2 etatu. Na rodzicielskim (czyli drugie półrocze) można pracować na maks 1/2 etatu jeśli wyrazi na to zgodę pracodawca, dostaje się wtedy 1/2 zasiłku i 1/2 wynagrodzenia. Ja skorzystam z tego jeśli znajdzie się dla mnie projekt w którym mogłabym pracować zdalnie - a więc i tak będę siedzieć w domu. Niestety nie mam z kim zostawić młodego, a nie wyobrażam sobie wysłać pół rocznego dziecka do żłobka...
    • kerri31 Re: roczny urlop macierzyński? 05.09.13, 21:45
      Po porodzie masz 14 dni na określenie czy idziesz na pół roku macierzyńskiego 100 % płatnego a kolejne pół na 60 % czy z góry chcesz iść na roczny 80 % płatny. Wysyłasz pismo do kadr z prośbą o udzielenie macierzyńskiego , dołączając akt urodzenia i już.
      • butelkowa_mama Re: roczny urlop macierzyński? 07.09.13, 20:49
        A jeśli na początku ciąży zmieniłam pracę to zus liczy mi tylko tych kilka miesięcy pensji w nowej pracy czy też część z poprzedniej?
    • sylwunia1983 Re: roczny urlop macierzyński? 08.09.13, 13:52
      piszecie że na macierzyńskim dostaje się średnia wynagrodzenia z ostatnich 12 mcy a co jesli pracowałam tylko miesiac po powrocie z wychowawczego, potem musiałam iść na l4 uncertain ?
      • kasiek_wro Re: roczny urlop macierzyński? 08.09.13, 14:15
        Wynagrodzenie na L4 w ciąży jest podobnie wyliczanesmile
        Jeśli nie miałaś żadnej przerwy między zwolnieniem lekarskim, a macierzyńskim to Twoje wynagrodzenie powinno wynosić dokładnie tyle samo ile na zwolnieniu.
        • manda1986 Re: roczny urlop macierzyński? 08.09.13, 20:18
          witam,mam jeszcze jedno pytanie zwiazane z tym tematem,tez chce skorzysta z rocznego urlopu,umowe mam na czas okreslony a umowa konczylaby mi sie gdzies w polowie rodzicielskiego,czy pozniej przejmnie mnie zus?z przdluzenia umowy nici
          • milka_jogurtowa Re: roczny urlop macierzyński? 09.09.13, 09:03
            Dziewczny a orientujecie się może czy mogę jakos miedzy tymi urlopami wcisnąć urlop wypoczynkowy, czy nie ma takiej opcji? Jestem na zwolnieniu, wiec uzbierało mi się trochę tego urlopu, wolalabym go wykorzystać wcześniej, bo wiadomo, macierzyński gorzej platny, a ja planuje roczny ale rozważam jego skrocenie o miesiąc, dwa itp, bo szukam nowej pracy, wiec musze być elastyczna.
            • jana111 Re: roczny urlop macierzyński? 17.09.13, 10:50
              Nie można.
              No chyba, że mnie pamięć zawodzi, ale w ustawie z całą pewnością jest napisane.
    • patusia.2 Re: roczny urlop macierzyński? 13.09.13, 23:38
      A ja mam takie pytanie. Umoę mam do końca roku. Termin porodu 17 maj. Umowa zostanie przedłużona do porodu, a póżniej zasiłek płaci zus. Tak wynika z tego co czytałam na necie. Ale czy należy mi się normalnie rok 80%, albo pół roku 100%, a pół roku 60% ? Czy zus płaci jakiś inny zasiłek?
    • 11.jula Re: roczny urlop macierzyński? 16.09.13, 17:02
      a jeśli urlop rodzicielski chce wziąć ojciec dziecka, to też musi napisać do swojego zakładu wniosek do 14 dni po moim porodzie?
      • zlotarybka_1 Re: roczny urlop macierzyński? 17.09.13, 11:14
        11.jula napisała:

> a jeśli urlop rodzicielski chce wziąć ojciec dziecka, to też musi napisać do sw
        > ojego zakładu wniosek do 14 dni po moim porodzie?

Nie musi. Możecie zamienić się w dowolnym terminie - ale po upływie obowiązkowych dla Ciebie 14 tygodni.
        Ja mam na razie zdeklarowany urlop roczny u siebie w pracy, chociaż najprawdopodobniej ja będę na rodzicielskim 5 m-cy, mąż pozostałe 7. W mojej firmie wiedzą, że nie będę na urlopie przez cały rok mimo, że na razie zostawiłam taką deklarację (żeby dopełnić formalności).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka