30.12.14, 01:44
Jak to jest z ta 13stka? Pracuje w administracji państwowej w lipcu ur dziecko na zwolnieniu byłam i wzięłam wszystkie urlopy płatne 80% wynagrodzenia. Odnalazłam gdzies ost info ze prezydent wlasnie jakis w lipcu tego roku podpisał nowelizacje do ustawy dot 13stek na macierzyńskim - ze juz nie trzeba pracować min pol roku zeby dostać....
Obserwuj wątek
    • sh_ee Re: 13stka 30.12.14, 01:48
      Wcisnęlo mi sie wyślij a nie skończyłamsad także kontynuując - czy dostanę 13stke? Jesli tak w jakiej wysokości? I czy to dotyczy wszystkich czy tylko tych które poszły na macierzyński w 2013roku-bo tez wyczytałam gdzies ze te wlasnie dostaną...głupieje - znalazłam nawet info ze niby podpisał ale tak to wszystko jest "uknute" ze 13stki nie dostanę...Aha dodam ze na zwolnieniu byłam od grudnia 2013 do konca ciąży...
      • monika887 Re: 13stka 31.12.14, 08:38
        Macierzyński wlicza się do okresu uprawniającego do trzynastki (musi być przepracowane 180 dni w roku) ale nie do wymiaru. Jeślibyś przepracowała przed macierzyńskim jakiś dzień albo miała np. urlop wypoczynkowy to dostałabyś za te dni trzynastkę. Jak rozumiem w 2014 nie pracowałaś ani jednego dnia, więc 13 nie dostaniesz.
        • sh_ee Re: 13stka 31.12.14, 10:55
          W tym roku prezydent podpisał nowelizacje która mowi o tym ze nie trzeba przepracować tych min pol roku - czytajcie ze zrozumieniem i odpisujcie jesli wiecie....
          • monika887 Re: 13stka 31.12.14, 13:44
            Owszem nie trzeba przepracować ale trzeba mieć jakiś wymiar wynagrodzenia, z którego obliczona zostanie 13. Pytasz czy dostaniesz a jak się dowiadujesz że nie to się oburzasz. No sorry ale chciałam pomóc.
            • sh_ee Re: 13stka 31.12.14, 15:34
              Pisałam o nowelizacji ustawy a Ty odpisałas mi o 180 dniach wiec nie wiem czy wiesz o czym piszesz...wymiar wynagrodzenia tzn? Tak łopatologicznie bo ja az tak to nie wiem o co chodzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka