Dodaj do ulubionych

macierzyński a wystawianie faktur

18.02.05, 19:01
witam
Prowadze firme jednoosobowa.
Od 21 lutego rozpoczynam urlop macierzyński (dwa tygodnie przezd planowanym
terminem porodu.
Moje pytanie:
Czy bedac na urlopie macierzynskim mama prawo wystawiania faktury vat?
A co jesli zatrudnie kogos na umowe o dzielo i cala zarobiona sume netto na
papierze przekaze tej osobie? To wydaje sie logiczne, ze mam prawo zatrudniac
i wystawic faktury?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamajulitki Re: macierzyński a wystawianie faktur 25.02.05, 16:06
      podciagam bo mnie tez ciekawi, co na to zus?
    • chwilka9 Re: macierzyński a wystawianie faktur 25.02.05, 17:45
      Jak właściciel jednoosobowej firmy idzie na "chorobowe" musi kogoś zatrudnić.
      Może to być zlecenie. Przy macierzyńskim nie trzeba nie mieć dochodu tylko jak
      chcesz później zasiłek wychowawczy. Znam dokładnie taki przypadek, przy czym
      kobieta była w ciąży i korzystała z zasiłku chorobowego później
      macierzyńskiego i nie było żadnego problemu ani w US ani ZUSie.
    • chwilka9 Re: macierzyński a wystawianie faktur 25.02.05, 17:46
      oczywiście faktury wystawia osoba zatrudniona, przynajmniej się tak podpisuje.
    • beata2005 Re: macierzyński a wystawianie faktur 25.02.05, 18:13
      1.co do podpisywania faktur VAT, to od 1 maja 2004 faktura nie musi zawierać
      podpisów osób uprawnionych do jej wystawienia i otrzymania. Zmianę tę
      wprowadziły przepisy rozporządzenia ministra finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r.

2. Deklaracje możesz podpisywac jako właściciel sama. Są na to wyroki sądów.
      3. W trakcie pobierania zasiłku macierzyńskeigo z tyt. działalnosci dobrze mieć
      ustanowionego pełnomocnika do reprezentowania Ciebie w zw. z prowadzoną DG oraz
      osobe zatrudnioną na umowę zlecenie.

pozdrawiam serdecznie,

Beata 34 tc (w podobnej sytuacji).

• mamajulitki Re: macierzyński a wystawianie faktur 26.02.05, 12:23
        mam pelnomocnika do kontaktow z klientami i urzedami oraz do wystawiania faktur
        ale w us, czy zus to kupi? czy musi byc pelnomocnik w rejestrze? czy lepiej
        meza albo siostre zatrudnic na umowe zlecenie i czy place od tego zus? sama nie
        wiem
        • beata2005 Re: macierzyński a wystawianie faktur 26.02.05, 18:09

Pełnomocnik nie musi być w rejestrze, nie trzeba od tego płacić zus. Zrób nim
          męża. A na zlecenie siostrę, jeśli gdzies jest zatrudniona na powyżej 849 zł, to
          płacisz tylko zdrowotne.

pozdrawiam

beata
          • rechotka Re: macierzyński a wystawianie faktur 26.02.05, 19:54
            witam
            podsumowując:

- czyli faktury moge wystawiać

- ale muszę mieć pracownika na umowe zlecenie lub dzielo. Dla US to bez
            znaczenia i tak rozliczam sie co miesiac, ale ZUS moze sie przyczepic bo
            przeciez jestem na chorobowym (niezdolna do pracy) lub na macierzynski.

- czyli wszystko co zarobie netto przekazuje np na siostre na papierze. I juz.

- na wychowawczym mylse jest podobnie, ale uwaga!!!!!! KOBIETOM PROWADZACYM
            DZIAŁALNOSC NIE PRZYSLUGUJE ZASILEK WYCHOWAWCZY!!!!!!!!!!! Sam urlop moze tak,a
            le nie jestem pewna, bo urlop wychowawczy jest konsekwencja istnienia wczesniej
            stosunku pracy przez 6 mc, a na dzialalnosci, ze tak powiem mamy stosunek same
            ze soba smile smile

-podsumowujac: rodze dzidziusia , dosataje z zusu zasilek macierzynski co
            miesiac, place tylko zdrowotne, dalej funkcjonuje moja firma

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka