Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie w ciąży

07.05.05, 11:12
Dzieczyny
Czy wy tez jesteście takie zielone w tym temacie? Ja nie dość że przegapiłam
zasiłek porodowy z mopsu, to nie wykupiłam ubezpieczenia nawet na uczelni, bo
byłam nieświadoma, że można cokolwiek dostać za urodzenie dziecka.
Teraz jestem znowu w ciąży, mąż właśnie dostał pracę w fajnej dużej firmie,
ale wyobraźcie sobie, że tam nie ma ubezpieczenia grupowego, czy to jest
możliwe w szanujących się firmach? Znajome opowiadały mi że z ubezpieczenia
dostaje się ok. 1000 zł za urodzenie dziecka. A jak myslicie, czy firmy
ubezpieczeniowe mają jakieś oferty dla indywidualnych klientów? Któraś może
korzystała i może coś doradzić?
Obserwuj wątek
    • kalina_p Re: ubezpieczenie w ciąży 07.05.05, 11:13
      mój mąż jest ubezpieczony w pray ale indywizualnie chyba w PZU i dostalimy 1000
      zl za urodzenia i te 500 z ZUS.
      Na to się ma rok od urodzenia chyba...
      • amaia Re: ubezpieczenie w ciąży 07.05.05, 11:19
        Kalinko, a mogłabyś mi napisac na priva, jak można takie ubezpieczenie w PZU
        załatwić? Ile wynosi składka?
        • kalina_p Re: ubezpieczenie w ciąży 07.05.05, 11:30
          Tu napisze : nie wiem dokladnie, wiem tyle, że zakład pracy mojego męża
          zaproponowal mu takie ubezpieczenie, skladka kolo 0zl/ miesiac. Ale chyba takie
          samo mozna wykupic indywidualnie, to jest ubezp. na zycie, tzn. ja cos sie
          stanie, choroba, wypadk itd. I obejmuje tez wlasnie urodzenie sie dziecka. Tyle
          wiem. Może zadzwon do PZU?
          • redmiss Re: ubezpieczenie w ciąży 07.05.05, 11:39
            obawiam się, ze jak już jesteś w ciąży pieniędzy nie będzie. ubezpieczenie się
            załatwia przed zajsciem w ciąże, teraz już za późno.
            • amaia Re: ubezpieczenie w ciąży 07.05.05, 11:47
              Słyszałam, że w niektórych przypadakch karencja wynosi pół roku, zależy od firmy
              • redmiss Re: ubezpieczenie w ciąży 07.05.05, 11:54
                pół roku, ale chyba przed zajściem smile jakoś nie wierzę w to, żeby firmy się tak
                dobrowolnie dawały wyzyskiwać wink
                • amaia Re: ubezpieczenie w ciąży 07.05.05, 11:58
                  nie nie, przed porodem na pewno, czemu wyzyskiwać, wiesz ile firmy czerpia
                  zysków ze składek, ile osób się tak ubezpieczy w ciąży- nieliczni, którzy
                  wiedzą, a składki płacą miliony osób. Próbuje się dodzwonić tu i ówdzie ale dziś
                  chyba nic z tego, poczekam do poniedziałku.
                  • redmiss Re: ubezpieczenie w ciąży 07.05.05, 12:04
                    dlatego tak myślę, bo pracuję w firmie ubezpieczeniowej i znam mniej więcej
                    politykę takich firm. teraz jestem na wychowawczym, więc moze coś się zmieniło
                    od roku? nie wiem, dzwoń i daj znać jak to jest, bo sama ciekawa jestem wink
                  • kalina_p Re: ubezpieczenie w ciąży 07.05.05, 12:06
                    mój mąż zacząl to ubezpiecznie chya wtedy, kiedy bylam w ciazy a ja potem z
                    ciekawosci dzwonilam do PZU dowiedziec sie, co i jak (właśnie z tym czasem
                    karencji0 i z tego, co pamietam nie ma praniczen, że iles tam czasu musi
                    upłynąć do poroduwink
                    Najlepiej zadzwon do PZU i tam sie dowiedz.
                    • amaia Re: ubezpieczenie w ciąży 09.05.05, 11:06
                      Dzwoniłam do różnych firm i dupa. W żadnej z nich nie ma opcji indywidualnego
                      ubezpieczenia na wypadek narodzin dziecka. Tylko grupowe. Może jednak któraś z
                      was ubezpieczała się indywidualnie? Mam jeszcze nadzieję, że uda mie się coś
                      załatwić. Póki co będę tez działać w sprawie grupowego męża, okazuje się że
                      pracownicy mogą wyjść z inicjatywą.
                      • nicol.lublin Re: ubezpieczenie w ciąży 09.05.05, 12:07
                        jestem pewna, że można! ale wygląda to trochę śmiesznie. musisz zadzwonić do
                        agenta z osiedla, a nie do siedziby wielkiej firmy. ja np. jestem ubezpieczona
                        grupowo w Inter-Polska (to firma ubezpieczająca głównie pracowników służby
                        zdrowia), ale wiem, że mój agent ma grupę osób indywidualnie ubezpieczonych,
                        które właśnie tworzą grupę i to jest ubezpieczenie "grupowe". jeśli chcesz się
                        ubezpieczyć, to mów, że chodzi ci o ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków z
                        opcją na urodzenie dziecka.
                        no i niestety karencja jest 6 mies
                        • amaia Re: ubezpieczenie w ciąży 09.05.05, 17:56
                          Rzeczywiście o tym nie pomyślałam. Tylko jak znaleźć agenta, który coś takiego
                          by oferował?
                          • nicol.lublin Re: ubezpieczenie w ciąży 09.05.05, 21:41
                            a skąd jesteś? bo ja z miasteczka ok 40 tys mieszkańców (tzw. powiatowego) mamy
                            gazety i telewizję kablową (ogłoszenia) no a od biedy to przecież chodzę
                            ulicami i widzę szyldy na domach/biurach np. p.Iksiński-ubezpieczenia smile
                            p.s. a gdzie ubezpieczasz mieszkanie, samochód?
                            • redmiss Re: ubezpieczenie w ciąży 10.05.05, 09:01
                              oj, ale to nie za bardzo legalnie będzie zalatwione. Przy wyplacie moze wyjsc
                              niedociągnięcie i wtedy firma odmowi wypłaty. Wydaje mi się, ze takie
                              ubezpieczenie jest mozliwe, ale żerując na niedouczeniu agenta, lub ukryciu
                              przed nim pewnych faktów... no, nie wiem, nie podoba mi się to...
                              • redmiss Re: ubezpieczenie w ciąży 10.05.05, 09:06
                                Z drugiej strony taki agent też przymka oko na wiele faktów, tylko po to, zeby
                                zainkasować składkę. Dla niego to najważniejsze. Co będzie potem, juz nie
                                bardzo go interesuje. A potem to klient się droczy z firmą ubezpieczeniową i ma
                                pretensje do całego świata, jaka ta firma jest zła, jacy oszuści i
                                wyzyskiwacze! Proponuję przemyśleć wszystko jeszcze raz, poczytać DOKŁADNIE
                                warunki i jeżeli nie ma takiego paragrafu, do którego może się "przyczepić"
                                ubezpieczyciel, to załatwiać! najważniejsze są warunki, mozna się potem na nie
                                powoływać. powodzenia.
    • mamciaestery Re: ubezpieczenie w ciąży 10.05.05, 11:45
      Koleżanka załatwiła w pzu będąc w trzecim miesiącu. W siedzibie pzu.Tworzą
      grupę i ubezpieczają. Nie ma tylko ubezp. szpitalnego i chorobowego.A za
      urodzenie dziecka wypłacą jej 10 % sumy ubezp.Jest karencja 6 mies.
      • amaia Re: ubezpieczenie w ciąży 10.05.05, 13:48
        Ale ona poszła tm do jakiegoś agenta czy normalnie do okienka? Mówiła że jest w
        ciąży?
        • nicol.lublin Re: ubezpieczenie w ciąży 10.05.05, 19:43
          oczywiście, że nie musisz mówić, że jesteś w ciąży!
          dostajesz warunki szczegółowe ubezpieczenia do przeczytania i tam jasno pisze
          jaka jest karencja (na urodzenie przeważnie 6 mies) i to żaden przekręt, zwykła
          sprawa. tylko dobrze popytaj ile karencji na co. na wypadek nie ma ani dnia,
          ale na pozostałe jest na pewno! z mojego doświadczenia wynika, że PZU jest do
          bani (drogo i w ogóle..) ale lepsze od Komerszial (nie wiem jak się to piszę!?!)
          bierz tylko ubezpieczenie z opcją pobytu w szpitalu!
          wpisz sobie w wyszukiwarkę "inter Polska" i zobacz czy gdzieś blisko ciebie nie
          mają siedziby
          • amaia Re: ubezpieczenie w ciąży 30.05.05, 13:53
            Hej!
            Dziewczyny zostało mi dosłownie tydzień do 6 miesięcznej karencji, błagam, na
            pewno gdzieś mogę się ubezpieczyć. Npiszcie gdzie ubezpieczałyście się
            indywidualnie, żeby dostać wypłatę z tytułu urodzenia dziecka
    • almale Re: ubezpieczenie w ciąży 30.05.05, 14:41
      Hej! ja tez jestem zielona smile

bardzo dobre pytanie i ciesze sie ze na nie trafilamsmile mam jeszcze jedno chyba w
      temacie!
      jestem na ost roku sudiow, koncze we wrzesniu i wtedy konczy mi przyslugiwac
      renta rodzinna z ZUSu. a rodze w grudniu. czy gdybym sie ubezpieczala zeby
      zalapac sie na jakis zasilek z tytulu urodzenia dziecka to musze wykupic ubezp
      od pazdziernika (przedluzyc?) czy juz teraz inne wykupic (bo te 6 miesiecy karencji)

moze ktos sie orientuje? z gory dziekuje za odpowiedz
    • mynia_pynia Re: ubezpieczenie w ciąży 30.05.05, 14:51
      Opyla się ale w ubezpieczeniu grupowym, tam okres kadencji to około 6 miesięcy.
      Czyli jak jesteś we wczesnej ciąży to oki.
      Ale czy to się opłaca??? To musisz skalkulować ile płacisz co niesiąc a ile
      dostaniesz. Wcześniej byliśmy ubezpieczeni w PZU i był atotalna kicha płaciło
      się po 60zł miesięcznie (rok kadencji) a dostawało się 700zł.
      Dlatego ja się nie zapisałam , bo były małe stawki na inne szkody.
      Ale teraz jesteśmy Hesti i jest oki składki koło 60zł a za dzidziusia 1200zł,
      tylko ja już się ubezpieczyłam gdzie indziej a nie kalkuluje mi się wydawać
      dodatkowo z pensji 120zł żeby się ubezpieczyć smile
      I nic nie dostanę crying
    • sylwietka76 świadczenie z tyt. urodzenia się dziecka ( PZU) 06.06.05, 09:25
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25239&w=22638396&a=22648704
      mam nadzieję że się otworzy, jeżeli nie to :
      forum: Wrzesień szukaj pod tematem: becikowe w warszawie ( jest tam odpowiedz dotycząca wypłaty świadczeń z tyt. urodzenia się dziecka itp.)
      • mama_julci22 Re: świadczenie z tyt. urodzenia się dziecka ( PZ 07.06.05, 12:32
        hej tak sobie czytam i mam pytanko jak juz jestesmy w temaciesmile
        Ja jestem ubezpieczona w compensie tzn,mam ubezpieczenie z uposazeniem na
        dziecko z rentą,czy ktos wie czy to jest ten typ ubezpieczen w którym mozna
        dostac za urodzenie dziecka?Jeszcze nie jestem w ciązy ale sie staramy wiec moze
        jest szansa na kaske z ubezpieczenia?
        dziekuje i pozdrawiam
        • sylwietka76 Re: świadczenie z tyt. urodzenia się dziecka ( PZ 08.06.05, 10:54
          mama_julci22 napisała:

> hej tak sobie czytam i mam pytanko jak juz jestesmy w temaciesmile
          > Ja jestem ubezpieczona w compensie tzn,mam ubezpieczenie z uposazeniem na
          > dziecko z rentą,czy ktos wie czy to jest ten typ ubezpieczen w którym mozna
          > dostac za urodzenie dziecka?Jeszcze nie jestem w ciązy ale sie staramy wiec moz
          > e
          wydaje mi się że ubezpieczenie o którym ty mówisz polega na tym że po twojej śmierci twoje dziecko będzie dostawać do określonego wieku rentę miesięczną lub dostanie jednorazowe świadczenie. Jeżeli chodzi o wypłatę świadczenia z tytułu urodzenia dziecka to musisz się zapytać już u ubezpieczyciela u którego jesteś ubezpieczona, albo przeczytaj ogólne warunki tego ubezpieczenia.
          > jest szansa na kaske z ubezpieczenia?
          > dziekuje i pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka