Dodaj do ulubionych

Odwołanie do Sądu Okręgowego.

20.05.05, 00:56
Skierowałam sprawę do Sądu Rejonowego (chodzi o pracodawcę, zwolnienie z
przyczyn finansowych, niepłacenie pełnej pensji), ale udało mi się
wyegzekwować tylko
część roszczeń. Teraz muszę odwoływać się do Sądu Okręgowego. Chciałam
zapytać, jak to jest z tym odwoływaniem do Sądu Okręgowego? Czy w ogóle
warto? Jak wyglądają takie rozprawy w Sądzie Okręgowym? W jaki sposób trzeba
się odwoływać? To chyba chodzi o apelację?

Obserwuj wątek
    • julka72 Re: Odwołanie do Sądu Okręgowego. 20.05.05, 15:41
      Prawdopodobnie chodzi o apelację - jak rozumiem w odniesieniu do oddalonej
      części powodztwa. Na jej wniesienie masz 2 tygodnie od doręczenia ci wyroku
      wraz z uzasadnieniem (ktorego nalezalo zażądac w terminie tygodniowym od
      wydania wyroku przez I instancję). Wnosi się ją do Sadu Rejonowego (Sąd
      Okręgowy w ... za pośrednictwem Sądu Rejonowego w ...) Próbować zawsze warto,
      pracownik nie płaci wpisu, a kosztami - w razie przegranej sprawy - też rzadko
      jest obciążany. Rozprawy wygladają tak, jak w rejonie, z tym, że zamiast skladu
      1 sędzia + dwaj ławnicy, będą 3 sędziowie zawodowi. Pozdrawiamsmile
      • alicja513 Do julka72 20.05.05, 17:13
        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czegoś więcej się dowiedziałam. Uzasadnienie
        pisemne wyroku już dostałam. Zastanawiam się tylko ile uda mi się wskórać w
        Sądzie Okręgowym, bo Sędzia w Sądze Rejonowym okazał się stronniczy (dobre
        koleżeństwo z radcą prawnym reprezentującym pozwanego, czyli byłego
        pracodawcę).Byłam bardzo rozczarowana tym faktem. Liczyłam, że wyjdę stamtąd (
        z sądu) z poczuciem sprawiedliwości, a tak się nie stało. I nie wiem, czy tu
        znowu nie stracę czas i pieniądzy (na dojazdy, tym razem już chyba na adwokata).
        I mam jeszcze takie pytanie, czy do tego Sądu Okręgowego mogę zwracać się tylko
        w zakresie niespełnionych roszczeń przez Sąd Rejonowy, czy też mogę dodać nowe
        roszczenia, o których zapomniałam napisać w pozwie do Sądu Rejonowego?
        • julka72 Re: Do julka72 21.05.05, 10:12
          W postępowaniu apelacyjnym nie można rozszarzać żądania ani występować z nowymi
          roszczeniami (można żądać świadczenia za dalsze okresy, odsetek itp.); jest to
          kontynuacja postępowania pierwszoinstancyjnego.
          Co do wyroku oczywiści nie powiem ci, jaki będzie (wiele osob ma wrażenie, ze
          sąd jest stronniczy, ale pamiętaj, ze jego wyroki podlegają wlaśnie kontroli
          instancyjnej i w razie częstego ich uchylania nie wygląda to za dobrze). W
          okręgu sędziowie są wylącznie zawodowi i będzie ich troje. Jeżeli jesteś
          przekonana o swojej racji - wnoś apelację - wiesz czym ryzykujesz. Możesz też
          ją wnieść, żeby zachować termin, a potem pójść po poradę do radcy
          prawnego/adwokata i ewentualnie cofnąć apelację. Aha, przed okręgiem nie ma
          obowiązkowej reprezentacji przez zawodowego pelnomocnika (jeżeli jestes w
          kiepskiej sytuacji materialnej mozesz tez postarac się o przyznanie
          pelnomocnika z urzędu). Pozdrawiamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka