Dodaj do ulubionych

paszport czy dowód dla dziecka

24.06.05, 00:04
Mój mąż jest w londynie ,pracuje tam od trzech mies., chcę jechać z córką (6 lat) do niego, ale chyba nie bedzie to mozliwe, córka nie ma paszportu , a do jego wyrobienia jest potrzebne oboje rodziców. Podobno mozna wyrobic dziecku dowód osobisty, czy ktoś wie cos o tym? Jutro wybieram się do urzedu, ale chce juz teraz wiedzieć. Rozłąka z mężem jest dla mnie bardzo trudna, bojęsię ,że urzędy staną mi na przeszkodzie, by do niego pojechać.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: paszport czy dowód dla dziecka 24.06.05, 00:26
      Z tego co wiem, przynajmniej tak było w ostatnich latach, a nie słyszałam, by
      przepisy w tej dziedzinie zmieniły się, dziecko może mieć tymczasowy dowód
      osobisty - od ukończenia przez nie 16 lat. Wcześniej dokumentem może być
      paszport (faktycznie, potrzeba zgody obojga rodziców na jego wyrobienie), a w
      codziennym użyciu również legitymacja szkolna, która jednak przy wyjeździe nie
      wystarczy. Przy przekraczaniu granicy z krajami Unii eurpoejskiej powinno
      wystarczyć wpisanie dziecka do dowodu, jednak w nowych dowodach nie ma na to
      miejsca, a na stare dowody ie wszyscy chcą przez granicę przepuszczać.
      Być może wystarczyłoby w urzędzie paszportowym przekazanie poświadczonej
      notarialnie zgody ojca, lae pewności nie mam, raczej przy naszej biurokracji w
      to wątpię.
      Możesz jeszcze złożyć wniosek o wydanie zgody na wyrobienie dziecku paszportu -
      w sądzie, w wydziale zdaje sie rodzinnym, dołączyć stosowne pisma, chyba
      głównie poświadczoną zgodę ojca. Ale to niestety wymaga czasu sad
      • mika_p Re: paszport czy dowód dla dziecka 24.06.05, 12:49
        Nchyb, obawiam sie, ze wprowadzasz kolezanke w bład - dowód osobisty rodzica
        nie wystarczy, nawet w UE, dziecko musi miec paszport.
        www.mswia.gov.pl/index_a.html -> "przekraczanie granicy":

"Małoletni mogą podróżować po krajach Unii Europejskiej na podstawie ważnego
        paszportu, wpisu do paszportu rodzica, z którym dziecko przekracza granicę lub
        własnego dowodu osobistego.

Osoba małotenia nie może przekroczyć granicy na podstawie wpisu w książeczkowym
        dowodzie osobistym (stary typ dowodu osobistego) jego rodzica. Ustawa z 10
        kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz. U. z 2001 r.
        Nr 87, poz. 960 z późn. zm.) nie przewiduje takiej możliwości - wyjątek od tej
        zasady stanowią przepisy umów o małym ruchu granicznym z Republiką Czeską i
        Republiką Słowacką; dotyczą one wyłącznie osób zameldowanych w wymienionych w
        tych umowach miejscowościach, objętych tzw. pasem małego ruchu granicznego
        (komunikat z 9 lipca 2004 r.). "

Watek zostanie zgłoszony do przeniesienia na forum Prawo i Pieniadze przy
        najblizszym sprzataniu forum.
        • nchyb Re: paszport czy dowód dla dziecka 24.06.05, 14:00
          Napiszę tak - nie jest to świadomewprowadzanie w vbłąd. Na pewno na stary dowód
          zwpisem wypuszczane są dzieci z rodzicami, mieszkające na terenach
          przygranicznych, do krajów Unii takich jak Słowacja i Czechy, a także nie
          wspomnianeprzez Ciebie Niemcy. Wiem, bo z dziećmi jeździłam. Teraz już ja mam
          nowy dowód, a dzieci swoje paszporty.
          Wiem, ze jednak są pogranicznicy nie wypuszczający na dowody, o czym
          wspomniałam i nawetjak im ustawę pod nospodsuniesz, tonie wypuszczą i już.
          Autorka wątku ma problem, bo bez zgodymęża niema szansy ani na wpis do
          paszportu, ani napaszport dla dziecka. Gdy będzie już za granicą Polski, dalej
          pojeździ, niezależnie od paszportów i wpisów, a na tym jej chyba najbardziej
          zależy, dlatego wspomniałam o możliwości wyjazdów na stary dowód, ale to zależy
          od jej miejsca zamieszkania, a o tym ffaktycznie nie wspomniałam.

A przy okazji - przenoszenie tego wątku na bardziej specjalistyczne - za
          biurokratyczne mi się wydaje smile
          • oja44 Re: paszport czy dowód dla dziecka 24.06.05, 22:18
            Dowiedziałam sie dziś w urzędzie, że jedyne wyjście jest takie,że mój mąż potwierdzi w konsulacie w Londynie zgodę na paszport dla córki i przyśle ja mi do Polski. Ale szybciej będzie jak po prostu po nas sam przyjedzie, więc pozostaje mi tylko czekać. Do Londynu miałam lecieć samolotem z Berlina,
            więc to, że mam stary dowód z wpisem dziecka nic by mi nie dało. Musze przecież potwierdzić tożsamość dziecka przy odprawie do samolotu.
            Dzieki wszystkim za info smile
            • nchyb Re: paszport czy dowód dla dziecka 25.06.05, 08:04
              Przy samolocie faktycznie, paszport niezędny. A więc jak najszybszego
              zobaczenia się z mężem życzę i pomyślnego załatwienia spraw paszportowych.
            • smaja Re: paszport czy dowód dla dziecka 25.06.05, 22:24
              Witaj, Nie wiem gdzie mieszkasz.
              W warszawie na paszport czeka się już 4 tygodnie. Załatwiałam 2 tygodnie temu
              dla siebie i córki i odbiór mam dopiero na 8 lipca.
              Pozdrawiam Asia
    • malgosiek2 Re: paszport czy dowód dla dziecka 25.06.05, 12:44
      Dziecko male tez moze miec dowód.Wyrabiany jest na 5 lat.
      Wiem,bo wlasnie w poniedzialek odebralam dowód syna,który ma 7 lat i jechal z
      grupa przedszkolna do Niemiec.
      Tak jak przy paszporcie potrzebna jest przy skladaniu dowodu obecnosc dwojga
      rodziców i ich wspólna zgoda.
      Pozdrawiam Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka