Dodaj do ulubionych

Czy sa tu jakies mamy na zasilku dla bezrobotnych?

25.07.05, 09:20
a jesli tak to powiedzcie mi dziewczyny, kiedy dostajecie przelew na konto? Bo nie spytalam przy rejestracji, wydaje mi sie ze ktos mi mowil ze 25 robia przelewy,a przypyliło mnie z kasa i sie zastanawiam czy dzis dostane
Obserwuj wątek
    • niutaki Re: Czy sa tu jakies mamy na zasilku dla bezrobot 25.07.05, 09:30
      hej ja jestem na zasiłku, ale w moim mieście przelewy robią dzień przed wypłatą
      w banku, w tym miesiącu była kasa przelana 10tego.
      • 18lipcowa a u mnie jeszcze inaczej... 25.07.05, 09:41
        niutaki napisała:

> hej ja jestem na zasiłku, ale w moim mieście przelewy robią dzień przed
        wypłatą
        >
        > w banku, w tym miesiącu była kasa przelana 10tego.

Wypłaty w okienkach robią jakoś od 6 dnia miesiąca do 12, literkami wg nazwisk.
        A przelewy na konta robią wszystkim razem ok 20 dnia miesiąca.
        • skitmamusia Re: a u mnie jeszcze inaczej... 25.07.05, 09:51
          kurcze, ja sie zarejestrowalam 17.VI, powiedzieli mi ze pierwszy zasilek dostane z wyrownaniem, tzn w lipcu za caly miesiac i za kawalek czerwca. A 19.VI przelali mi tylko to za czerwiec. Mam nadzieje ze dostane w tym miesiacu normalny zasilek, i modle sie zeby to bylo dzis, bo inaczej marnie swoj los widzesad(((
          • 18lipcowa Re: a u mnie jeszcze inaczej... 25.07.05, 10:00
            skitmamusia napisała:

> kurcze, ja sie zarejestrowalam 17.VI, powiedzieli mi ze pierwszy zasilek
            dostan
            > e z wyrownaniem, tzn w lipcu za caly miesiac i za kawalek czerwca.

Nie moja droga. Źle myślałaś. Ja rejestrowałam się 5 stycznia, i zasiłek we
            lutym dostałam za styczeń bez tych 5 dni.
            Jeśli wiec rejestrowałaś się 17 czerwca, to w lipcu dostaniesz zasiłek za dni
            od 17 do 31 czerwca czyli ogółem marniutki grosz.

A 19.VI prze
            > lali mi tylko to za czerwiec. Mam nadzieje ze dostane w tym miesiacu normalny
            z
            > asilek, i modle sie zeby to bylo dzis, bo inaczej marnie swoj los widzesad(((
            • 18lipcowa Re: a u mnie jeszcze inaczej... 25.07.05, 10:02
              a w sierpniu dostaniesz cały zasiłek czyli calutkie 369 zł na rękę.
              • skitmamusia Re: a u mnie jeszcze inaczej... 25.07.05, 10:28
                a czy to nie jest tak ze skoro zostalam uznana za osobe bezrobotna z dniem 17,06 to te pare groszy co mi przelali to byl zasilek za tych pare dni czerwca, i teraz powinnam dostac w normalnym terminie za lipiec?
                • skitmamusia Re: a u mnie jeszcze inaczej... 25.07.05, 10:38
                  dziewczyny, znalazłam decyzje. Jest tu napisane dokladnie tak ze uznaja mnie z dniem 17,06 za osobe bezrobotna, przyznaja mi zasilek od dnia 25,06 w wysokosci 417,60 na okres 6 miesiecy.
                  Kurcze, powiedzcie ze to jest tak ze w tym miesiacu 25 (czyli mam nadzieje ze dzis) dostane te 417zł
                  • 18lipcowa Re: a u mnie jeszcze inaczej... 25.07.05, 10:54
                    skitmamusia napisała:

> dziewczyny, znalazłam decyzje. Jest tu napisane dokladnie tak ze uznaja mnie
                    z
                    > dniem 17,06 za osobe bezrobotna, przyznaja mi zasilek od dnia 25,06 w
                    wysokosci
                    > 417,60 na okres 6 miesiecy.
                    > Kurcze, powiedzcie ze to jest tak ze w tym miesiacu 25 (czyli mam nadzieje ze
                    d
                    > zis) dostane te 417zł

Dziwne, bo mi przyznali zasiłek z dnie rejestracji. Chyba? Sprawdzę w
                    papierach.W sierpniu dostaniesz pełny zasiłek bo dostaniesz za lipiec. I nie
                    417 bo to jest brutto. Dostaniesz jakieś 370 zł na łapę.
                    • anias29 Re: a u mnie jeszcze inaczej... 25.07.05, 13:29
                      417,60 brutto, gdy okres uprawniający do zasiłku wynosi mniej niż 5 lat,
                      521,90 brutto, gdy okres uprawniający do zasiłku wynosi od 5 lat od 20 lat,
                      626,30 brutto, gdy okres uprawniający do zasiłku wynosi powyżej 20 lat.

Powyższe obowiązuje od 01.06.2005r.
                • 18lipcowa Re: a u mnie jeszcze inaczej... 25.07.05, 10:52
                  skitmamusia napisała:

> a czy to nie jest tak ze skoro zostalam uznana za osobe bezrobotna z dniem
                  17,0
                  > 6 to te pare groszy co mi przelali to byl zasilek za tych pare dni czerwca, i
                  t
                  > eraz powinnam dostac w normalnym terminie za lipiec?

Zasiłek dostajesz z dołu, czyli w lipcu za czerwiec, w sierpniu za lipiec itp
                  itd.
                  Jeśli uznali Cie za bezrobotną z prawem do zasiłku dnia 17 czerwca to od tego
                  dnia Ci on przysługuje i w lipcu powinnaś dostać okrojony bo tylko za dni w
                  czerwcu. Za lipiec dostaniesz pełny zasiłek w sierpniu.
          • miss_jumbo Muszę cię zmartwić... 25.07.05, 13:33
            Zasiłki na konto wypłacane są do 20-tego każdego miesiąca. Dostałaś teraz
            (19.07) zasiłek za czerwiec (za 13 dni). Następny zasiłek dostaniesz ok.
            20-tego sierpnia za lipiec. Niestety sad.
            A ostatni zasiłek dostaniesz w styczniu 2005 (za 17 dni).

• e_r_i_n Re: Muszę cię zmartwić... 25.07.05, 13:36
              Dostała raczej zasiłek za 5 dni (od 25 czerwca).
              • miss_jumbo Re: Muszę cię zmartwić... 25.07.05, 14:02
                No fakt,nie doczytałam, ze na decyzji napisano,że przyznają zasiłek od 25.06 na
                okres 6 miesiecy. Zasugerowałam się datą 17.06.
                Ale skitmamusia chyba,coś źle napisała, bo skoro przyznali zasiłek od 25.06, to
                nie mogli wypłacić go 19.06. Chyba miała na mysli 19.07. I do tej daty się
                ustosunkowałam.
                • e_r_i_n Re: Muszę cię zmartwić... 25.07.05, 14:06
                  Zasilek przysluge po 7 dniach od zarejestrowania.
    • 18lipcowa do skitmamusi 25.07.05, 10:56
      Wiesz co teraz to mnie zamotałaś już.
      Wg tego jak ja dostaję i ja myślę, będzie tak - teraz 25 lipca dostaniesz
      zasiłek za czerwiec, a za lipiec dostaniesz ok 25 sierpnia na konto.
      • skitmamusia Re: do skitmamusi 25.07.05, 11:22
        powiem ci szczerze,ze ja juz tez zgłupiałam. Miałam nadzieje (a w zasadzie bylam przekonana) ze te pare zloty co mi przelali to byl zasilek za ten kawalek czerwcxa na ktory sie jeszcze zalapalam, i ze za caly lipiec dostane jakos teraz, bo tak jak pisalam wyzej ktos mi mowil ze kolo 25 robia przelewy.
        • e_r_i_n Re: do skitmamusi 25.07.05, 11:26
          Poczytaj ustawe o promocji zatrudnienia (DzU nr 99 z 2004 roku, pozycja 1001).
          Zasilek nalezy sie za kazdy dzien kalendarzowy po 7 dniach od rejestracji.
          Zasilek jest platny z dolu, wiec eraz dostalas zasilek za czerwiec (dokladnie
          za 5 dni czerwca, czyli 5/30 kwoty przyznanego zaislku). Okolo 25 lipca
          dostaniesz zasilek za caly lipiec.
          • skitmamusia Re: do skitmamusi 25.07.05, 11:41
            bardzo bardzo dziekuje. Jesli masz racje to ci chyba pomnik postawie smile)))) bo serio bardzo mi sa te pieniazki potrzebne smile))
            • e_r_i_n Re: do skitmamusi 25.07.05, 11:44
              A jeszcze jedno pytanie - kiedy dostalas kase za czerwiec?
              W ustawie nie ma okreslonych terminow wyplat zasilkow - pewnie co urzad, to
              inaczej. Ja raczej spotykalam sie z wyplatami na poczatku mca (czyli za lipiec
              na poczatku sierpnia). Ale jesli piszesz, ze u Was to 25 kazdego miesiaca, to
              zapewne jest to za konczacy sie miesiac (czyli 25 lipca za lipiec).

A mi pomnika nie stawiaj. Ja tylko ustawe przeczytalam smile
              • 18lipcowa Re: do skitmamusi 25.07.05, 11:55
                e_r_i_n napisała:

> A jeszcze jedno pytanie - kiedy dostalas kase za czerwiec?
                > W ustawie nie ma okreslonych terminow wyplat zasilkow - pewnie co urzad, to
                > inaczej. Ja raczej spotykalam sie z wyplatami na poczatku mca (czyli za
                lipiec
                > na poczatku sierpnia). Ale jesli piszesz, ze u Was to 25 kazdego miesiaca, to
                > zapewne jest to za konczacy sie miesiac (czyli 25 lipca za lipiec).
                >
                > A mi pomnika nie stawiaj. Ja tylko ustawe przeczytalam smile

No właśnie ja też już nie wiem jak jest.
                U mnie kasę wypłacają w okienku między 6 a 12 dniem miesiąca. Ci co mają na
                konta ok 20 ( między 20 a 25) dnia miesiąca, ale to nic nie zmienia.
                Zarejestrowałam się 5 stycznia i zasiłek w formie okrojonej za styczeń dostałam
                w lutym.
                Więc skitmama 25 lipca dostanie zasiłek za czerwiec.
                • e_r_i_n Re: do skitmamusi 25.07.05, 11:57
                  Ale z tego co napisala, za czerwiec juz jakas kase dostala. Dlatego zapytalam -
                  kiedy. Jesli niedawno, to w lipcu juz nic nie dostanie. I jednoczesnie bedzie
                  wiedziala, kiedy w sierpniu spodziewac sie pieniedzy za lipiec.
                  • 18lipcowa Re: do skitmamusi 25.07.05, 12:03
                    e_r_i_n napisała:

> Ale z tego co napisala, za czerwiec juz jakas kase dostala. Dlatego
                    zapytalam -
                    >
                    > kiedy.

Nie wiadomo czy to była kasa z Urzędu Pracy przecież. Jeśli zasiłek ma się z
                    dołu to kasę za dany miesiąc dostaje się w nastepnym. A na konta pieniądze idą
                    później, więc Ci co biorą do łapy mają do 15tego a Ci na konta po 20tym.
                    No chyba że u nich zasiłki płacą na początku miesiąca, wtedy nie dziwne że na
                    konto dostała jakieś grosze za czerwiec, ale w takim razie teraz nic nie
                    dostanie juz.

Jesli niedawno, to w lipcu juz nic nie dostanie. I jednoczesnie bedzie
                    > wiedziala, kiedy w sierpniu spodziewac sie pieniedzy za lipiec.
                    • e_r_i_n Re: do skitmamusi 25.07.05, 12:06
                      Owszem, nie wiadomo. A w zwiazku z tym chyba najbezpieczniej, jesli wybierze
                      sie ona do swojego UP i sie wszystkiego na miejscu i na 100% dowie.
                      • niutaki Re: do skitmamusi 25.07.05, 14:48
                        no to widzę, że w mojej dziurze fajniejsmile najpierw robią przelewy, a potem
                        reszta stoi w bankusmile ale mi dobrzesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka